ΑΓΡΟΤΙΚΟ Φ/Β 2020: ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

Με την πρόσφατη ψήφιση του Νομοσχεδίου που αφορά την στήριξη των Α.Π.Ε. ολοκληρώθηκε η το πρώτο σκέλος του πλαισίου που αφορά τα αγροτικά φωτοβολταϊκά.

ΤΙ ΓΡΑΨΑΜΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Σε ένα εύχρηστο menu, δείτε …σε επανάληψη όσα έγιναν επί του θέματος, το τελευταίο διάστημα:Για να δείτε άλλα σχετικά θέματα, σε βάθος 8 μηνών πατήστε εδώ.

ΤΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ

Έχει ξεκαθαρίσει μέχρι σήμερα, το πλαίσιο για:
α) Την γη υψηλής παραγωγικότητας, όπου επιτρέπεται (γενικά) η εγκατάσταση, με το όριο του 1% ανά Περιφέρεια.
β) Επιτρέπεται η υλοποίηση μονάδας μέχρι 500KW, με τον αστερίσκο ότι για τα 100KW (πλέον των 400KW) η τιμή θα δίνεται μέσω χρηματιστηρίου και θα υπάρχουν και κάποιες άλλες χρεώσεις.

Αυτά είναι –εκλαϊκευμένα– τα δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων.
Επιθυμούμε να μην μας υποβάλετε ερωτήματα του τύπου “…πότε θα ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες…” (ΔΕΔΔΗΕ, ΔΑΟΚ κλπ) διότι δεν έχουμε απάντηση. Προφανώς στο επόμενο διάστημα θα έχουν εγκυκλίους.

ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ

Στο χώρο των αγροτικών φωτοβολταϊκών, έμειναν κάποιες βασικές εκκρεμότητες, για τις οποίες θα δώσουμε απαντήσεις και εκτιμήσεις, τοποθετώντας μάλιστα και χρονικό ορίζοντα όπου αναμένεται να δρομολογηθούν.
Με αυτό τον τρόπο θα διευκολύνουμε τις σκέψεις σας, λαμβάνοντας υπόψιν ένα βασικό δεδομένο: Οι χρονικοί προσδιορισμοί αποτελούν δική μας (σχεδόν …αυθαίρετη) εκτίμηση.
ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ Φ/Β 2020

1. 15/1/2020: Αναμένεται η Υπουργική Απόφαση από τον Υπ. Ενέργειας που θα αφορά την προτεραιότητα των κατ’ επάγγελμα αγροτών στην εξέταση των φακέλων από τον ΔΕΔΔΗΕ.
Στην ίδια απόφαση, αναμένεται και το γραφειοκρατικό πλαίσιο, βάσει του οποίου θα αποδεικνύεται ότι ο φάκελος αφορά αγροτικό φωτοβολταϊκό. Ο Σύνδεσμος ζήτησε την καταχώρηση εγγράφου από το ΚΕΠΥΕΛ

2. Η κατά τόπους δυνατότητα κατατμήσεων από αγρότες, σε γη χαμηλής παραγωγικότητας, είναι πιθανό να δίνεται με Υπουργικές Αποφάσεις, κατά περίπτωση.

3. Φεβρουάριος 2020: Αναμένεται η τροποποίηση του Μητρώου Αγροτών, όπου θα δίνεται η δυνατότητα σε έναν αγρότη χωρίς φ/β να υλοποιήσει φ/β μέχρι 500KW και σε έναν αγρότη με φ/β προγενέστερο του 2014, να υλοποιήσει φ/β μέχρι 500KW χωρίς να εμπλέκεται το φ/β των 100KW που ήδη υπάρχει.
Η διατύπωση του Νόμου δεν γνωρίζουμε πως θα είναι, ωστόσο η ουσία είναι αυτή που αναφέρουμε παραπάνω.

ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

PREMIUMΑπό το παραπάνω χρονοδιάγραμμα (το οποίο πάνω-κάτω δεν θα έχει μεγάλες διαφοροποιήσεις από την εμπράγματη εξέλιξη), γίνεται σαφές ότι για την συντριπτική πλειοψηφία των Μελών μας, το χρονικό πλαίσιο των επικείμενων συμβάντων μέχρι την υλοποίηση, θα είναι περίπου έτσι:

α) Ιανουάριος 2020: Κατάθεση φακέλου στον ΔΕΔΔΗΕ
β) Ιούνιος 2020: Απάντηση από ΔΕΔΔΗΕ και ορισμός χρονικού πλαισίου υπογραφής όρων σύνδεσης και κατάθεσης εγγυητικής.
γ) Σεπτέμβριος 2020: Εξάντληση του χρονικού πλαισίου της περ. β (υπογραφή όρων σύνδεσης)
δ) Φεβρουάριος 2022:  Εξάντληση του χρονικού πλαισίου υλοποίησης του φ/β

      Είναι αυτονόητο πως:
– Για όποιον είναι έτοιμος για υλοποίηση σήμερα, (έχει υπογράψει τους όρους σύνδεσης), θα είναι εφικτή η σύνδεση αμέσως μετά την τροποποίηση του Μητρώου Αγροτών.
– Για όποιον λάβει απάντηση περί όρων σύνδεσης τον Ιούνιο του 2020 (περίπτωση β παραπάνω), η υλοποίηση μπορεί να γίνει άμεσα (τον Ιούνιο του 2020).

Επειδή δεχθήκαμε αρκετά σχετικά ερωτήματα για την αγροτική ιδιότητα, τονίζουμε ότι με την σύνδεση του φ/β από αγρότη ως “ιδιωτικό” (λοιποί εγκαταστάτες), δεν μπορεί στην συνέχεια να λάβει αγροτική ιδιότητα.
Επίσης, το αγροτικό φ/β θα πρέπει να έχει έναν και μόνο έναν (αγρότη) ιδιοκτήτη.

ΟΣΑ ΓΡΑΨΑΜΕ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

One Comment

Back to top button