ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΓΗ ΥΨΗΛΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ας δούμε συνοπτικά και κατανοητά, τα παιγνίδια που παίζονται τις τελευταίες ημέρες, στην πλάτη των αγροτών και των …υπόγειων υδροφορέων!
ΓΗ ΥΨΗΛΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΑΓΑΠΗΣΑΝ ΤΗ ΓΗ (ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ ΠΑΝΤΑ)

Ξάφνου αγάπησαν την γη!
Την γη, που είναι ποτισμένη με τον ιδρώτα από τον κάματο των αγροτών. Τον ιδρώτα των πατεράδων μας, των μανάδων μας, των παιδιών μας, τον δικό μας.
Ξάφνου, αγάπησαν τη γη.
Ανιδιοτελώς πάντα…!

ΓΗ ΥΨΗΛΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η απόφαση του Υπουργείου Ενέργειας για δικαίωμα υλοποίησης φωτοβολταϊκών μονάδων σε γη υψηλής παραγωγικότητας, ασφαλώς είναι στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο όλα τα πράγματα πρέπει να έχουν ένα όριο. Το όριο αυτό τοποθετήθηκε από το Υπουργείο και μάλιστα με πλεονασμό!

Όμως από το ξεκίνημα της εβδομάδας (και όχι μόνο), διαπιστώνουμε έναν “βομβαρδισμό” επικοινωνιακών πιέσεων προς το Υπ. Ενέργειας για αύξηση του ορίου εγκατάστασης φ/β σε γη υψηλή παραγωγικότητας.
Έχουμε δε και τα εξής τραγελαφικά:
1. Υπέρ της αύξησης του ορίου τάσσονται και …εκπρόσωποι των φωτοβολταϊκών στέγης.
Τι δουλειά
έχουν οι στέγες με τις γαίες; Μετακόμισαν;
2.  Υπέρ της αύξησης του ορίου φέρονται να τάσσονται και …εκπρόσωποι αγροτών.
Τι δουλειά έχουν οι αυτοαποκαλούμενοι ως “εκπρόσωποι των αγροτών” με την αύξηση του ορίου, όταν ο αγρότης έχει δικαίωμα για ένα (και μόνο ένα) φωτοβολταϊκό εως 500KW;
Ποιον εξυπηρετούν;
Πάντως, όχι τον αγρότη!

ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗ

Στην επικοινωνιακή επιχειρηματολογία των τελευταίων ημερών, χρησιμοποιείται ως επιχείρημα και το πρόγραμμα “απονιτροποίησης” στο οποίο συμμετέχουν πολλοί αγρότες, με την μέθοδο της αγρανάπαυσης ή της εναλλακτικής αγρανάπαυσης.
Ενημερώνουμε όσους (ανιοδιοτελώς πάντα!) αναγκάστηκαν να εντρυφήσουν στα προγράμματα των αγροτών, ότι:
α) Η αγρανάπαυση είναι ένα μέτρο με ημερομηνία λήξης. Δηλαδή, το χωράφι που σήμερα είναι σε αγρανάπαυση, δεν σημαίνει ότι θα είναι και το 2022. Το 2022 μπορεί να καλλιεργηθεί (και μάλιστα ξεκούραστο) με τομάτα. Αυτή την τομάτα την οποία αναμένουν προς βρώση, όσοι σήμερα αναγκάστηκαν να εντρυφήσουν σε αγροτικά προγράμματα τύπου αγρανάπαυσης.
β) Η αγρανάπαυση (στις περισσότερες περιπτώσεις) δεν έχει ορίζοντα πλέον του έτους. Δηλαδή, το χωράφι που σήμερα είναι σε αγρανάπαυση, το επόμενο έτος (υποχρεωτικά) επιβάλλεται να έχει μια καλλιέργεια.
Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να μας επιβάλλουν μόνιμο καθεστώς “αγρανάπαυσης” (ανιδιοτελώς πάντα);

ΝΟΙΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ...ΥΠΟΓΕΙΟΥΣ ΥΔΡΟΦΟΡΕΙΣ

Από τα πολλά “κουφά” που διαβάσαμε, είναι μεταξύ άλλων και ότι: “Οι εντατικές καλλιέργειες σε πολλές περιοχές της χώρας ρυπαίνουν τους υπόγειους υδροφορείς και τα επιφανειακά νερά…”.
Αυτό είναι (μεν) αληθές. Εξάλλου γι αυτό υφίσταται και το πρόγραμμα απονιτροποίησης.

ΥΔΡΟΦΟΡΕΙΣ

Το ζητούμενο δηλαδή πιο είναι;
Να σταματήσει ολοσχερώς η καλλιέργεια από τους αγρότες, ώστε να εξυπηρετηθούν όσοι σήμερα όψιμα ενδιαφέρθηκαν (ανιδιοτελώς πάντα!) για τους ….υπόγειους υδροφορείς;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Ναι, εμείς οι αγρότες συμφωνούμε για την δυνατότητα υλοποίησης φ/β σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Το όριο εγκατάστασης όμως, πρέπει να είναι τέτοιο που θα δίνει την δυνατότητα υλοποίησης στους πολλούς και διάσπαρτους. Όχι στους εν δυνάμει τσιφλικάδες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Έτσι κι αλλιώς, δεν τέθηκε θέμα για τις …”Στέγες υψηλής παραγωγικότητας“. Εκεί δεν υπάρχει όριο. Ούτε 1%, ούτε προσδιορισμός των MW !!!
Back to top button