Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ (VIDEO)

Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση του Κώστα Σπανούλη
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Την Τρίτη 19/11/2019 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Επιτροπής Εμπορίου βρέθηκαν εκ μέρους του Συνδέσμου:
Ο Πρόεδρος Κώστας Σπανούλης
Ο Αντιπρόεδρος Δημήτρης Δημογιάννης
Ο Γενικός Γραμματέας Κώστας Γιωτάκος

VIDEO

ΤΙ ΕΙΠΕ

Τα σημαντικότερα αποσπάσματα από την τοποθέτηση του Συνδέσμου, μέσω του Προέδρου κ. Κώστα Σπανούλη:
Δεν γίνεται καμία αναφορά στους κατ’ επάγγελμα αγρότες και την ένταξη τους στο νομοσχέδιο, κάτι που συνέβαινε σε προγενέστερους νόμους (3851/2010, 4093/2013, 4254/2014, 4602/2019)

         ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΥΨΗΛΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ
Στο άρθρο 24 για τη γη υψηλής παραγωγικότητας: Οι αγρότες έχουν δικαίωμα να κάνουν ένα φωτοβολταϊκό εως 500kw ενώ εσείς καταθέσατε εως 1MW για χρήση σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Eμείς βέβαια θα κάνουμε χρήση των 500KW. Δηλαδή, για να το βάλουμε και συστηματικά αυτή η έκταση δεν θα ξεπερνά τα 8 με 9 στρέμματα όμως η πρότασή μας είναι αλλού: Επειδή εμείς την γη την πονάμε και ειδικά τη γη υψηλής παραγωγικότητας, προτείνουμε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια σε χαμηλής παραγωγικότητας. Να δίνεται η δυνατότητα της κατάτμησης των αγροτών σε τέτοιου είδους αγροτεμάχια ούτως ώστε σε ένα αγρόκτημα χαμηλής παραγωγικότητας 50-60 στρεμμάτων να μπορούν να κάνουν  6-7 πάρκα μέσα στο κομμάτι αυτό και παράλληλα να δημιουργήσουν νέα δίκτυα.

  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Κύριε υπουργέ, απαιτούμε οι αγρότες να έχουν προτεραιότητα στην αξιολόγηση των φακέλων για να “κλειδώσουν” τις γραμμές.
Από το 1987 δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες να επεκτείνουν τα δίκτυα και με δική τους συμμετοχή. Δηλαδή, αγρότες πλήρωσαν τα δίκτυα. Τα δίκτυα δεν φύτρωσαν στην ύπαιθρο κύριε υπουργέ. Έγιναν από τους αγρότες. Άρα, επιβάλλεται η προτεραιότητα να δοθεί στους αγρότες….

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΔΕΝ ΦΥΤΡΩΣΑΝ - ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΑΝ

ΔΕΝ ΦΥΤΡΩΣΑΝ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑΣ

One Comment

  1. Πλήν του Θεσσαλικού κάμπου,Βοιωτίας,Σερρών,Έβρου και σίγουρα κάποιων πολύ συγκεκριμένων περιοχών πού αλλού μπορούν να βρεθούν κομμάτια 50-60 στρεμμάτων που να μην έχουν θέμα με δασαρχείο για να γίνει αυτό που προτίνετε;
    Στο κλασικό τοπίο της Ελλάδας κυριαρχούν βουνά και απότομες πλαγιές που καμία σχέση έχουν με τις περιοχές που ανέφερα πιο πάνω. Από το Μάρτιο ψάχνουμε για κατάλληλη έκταση κι όχι 50-60 στρέμματα αλλά ουτε καν 7-8 στρέμματα δε βρίσκονται που να πληρούν τα κριτήρια εγκατάστασης φβ πάρκου.
    Οι απότομες πλαγιές δεν ευνοούν καλλιέργεια με τρακτέρ για παραγωγή σιτηρών όπως τα ήπια λοφάκια της θεσσαλίας κλπ και οι πέζούλες μετά το ’50-’60 ρήμαξαν από πουρνάρια, σχοίνα,αγριοαχλαδιές…γίναν δάσος με λίγα λόγια. Όσα κομματάκια γλίτωσαν,γλίτωσαν γιατί φυτεύτηκαν με ελιές.Αλλά ο νόμος απαγορεύει δόμηση σε απόσταση λιγότερη από 15 μέτρα από το δάσος , και το φωτοβολταικό δεν είναι οικία που μπορεί να τραβηχτεί από τα όρια, το φωτοβολταικό είναι “εκτατική δόμηση” ,δηλαδή θέλουν επιφάνεια.

    Για το λόγο αυτό καλά είναι να μην απεμπολούμε ελαφρά τη καρδία το “παράθυρο” της ΓΥΠ που φαίνεται οτι ανοίγεται .

    Ειναι προφανές οτι το προεδρίο ορθά φοβάται μην πέσει στη ΓΥΠ κόσμος και ντουνιάς και βρεθούμε οι αγρότες στον άσσο.

    Πολλά συγχαρητήρια για το οτι εστιάσατε στο ζήτημα της προτεραιότητας για τους αγρότες καθώς αυτό αποσυμπιέζει την κατάσταση

    Επίσης, μήπως να θυμήσουμε κι αυτό στους υπουργούς ;
    http://www.lagie.gr/fileadmin/user_upload/Files/adeiodotisi/2010.10.11_FEK.1630_YA.19598.pdf

    Μέχρι το 2020 το μείγμα των αγροτικών ΦΒ έπρεπε να ήταν 750 MW από τα 2200 ΜW του τότε στόχου.Τελικά τα αγροτικά που έγιναν ήταν μόνο 250 ΜW και τα υπόλοιπα 500 ΜW τα πήραν ιδιωτικές επιχειρήσεις. Τώρα που οι στόχοι είναι πολλαπλάσιοι μήπως αυτή τη φορά οφείλουν να νομοθετήσουν συγκεκριμένο μείγμα για τους αγρότες αλλά και να το θωρακίσουν στην πράξη κι όχι στα λόγια ,δεσμεύοντας ως το 2030 ρητά οριζόμενο όγκο δικτύου για τους αγρότες;

Back to top button