ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΦΟΡΕΑ: ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ 2020

ΑΓΡΟΤΟΚΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ
Σημαντικές συσκέψεις που αφορούν άμεσα τα Μέλη του Συνδέσμου πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο από την Τετάρτη 6/11 μέχρι και την Παρασκευή 8/11

ΦΡΕΣΚΑ (ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΑ) ΝΕΑ, ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Τα αποτελέσματα των συσκέψεων ήταν τέτοια, που δίνουν για μία ακόμη φορά το δικαίωμα στα Μέλη να αισθάνονται υπερήφανοι για τον φορέα στον οποίο αποφάσισαν να ενταχθούν ψυχή τε και σώματι, από το 2013.

Από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, διαβάσατε εκατοντάδες κείμενα που αφορούν τα αγροτικά φωτοβολταϊκά από συντάκτες που γνώρισαν τα αγροτικά φωτοβολταϊκά …τους τελευταίους μήνες! Τις τελευταίες δε ημέρες, υπήρξε συνεχής ροή ειδησεογραφίας, σχετική με τα δεδομένα ένταξης των φωτοβολταϊκών καθώς και των αγροτικών φωτοβολταϊκών στο νέο καθεστώς υλοποίησης.
Κάποια ή αρκετά από αυτά τα δημοσιεύματα, ενδεχομένως αυτή την ώρα που μιλάμε να είναι εντελώς παρωχημένα ή και αναληθή.

Ας τα δούμε ένα ένα….

ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ 3 ΜΕΛΗ

Κατόπιν ενεργειών του Συνδέσμου δόθηκε το δικαίωμα υποβολής της φόρμας αγροτικής ιδιότητας σε τρία μέλη μας που παρέλειψαν την υποβολή τους μέχρι 31 Μαρτίου 2019.
Για αυτά τα τρία Μέλη, τροποποιήθηκε η νομοθεσία και θα ενημερωθούν για την ημερομηνία που θα μπορούν να υποβάλουν την ηλεκτρονική φόρμα, μέσα από τον ΠΙΝΑΚΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ, σε λίγες ημέρες.
Το νέο δεδομένο που προστέθηκε στην τροποποίηση αφορά το γεγονός ότι στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην φόρμα αγροτικής ιδιότητας με ημερομηνία λήξεως 31 Μαρτίου 2020 αλλά και των επόμενων ετών, θα υπάρχει μερική μείωση της τιμής για όσους δεν την υποβάλλουν και θα μπορεί να γίνει διόρθωση χωρίς να απαιτείται τροποποίηση νομοθεσίας, μέχρι το τέλος Μαΐου 2020 και επόμενων ετών.
Αυτά όμως δεν αφορούν τα Μέλη του Συνδέσμου επί της ουσίας

Τα Μέλη μας, ως  νοικοκυραίοι με υποδειγματική ευταξία, οφείλουν και θα υποβάλουν την δήλωση μέχρι 31 Μαρτίου 2020.
Τέλος…!

LEASING

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6/11 στη Λάρισα, δείπνο και συζήτηση με στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς και Πειραιώς leasing.ΔΕΙΠΝΟ

Επιβεβαιώθηκε η ταύτιση απόψεων που έχει προκύψει τους τελευταίους 6 μήνες, μετά από αλληλουχία συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και μάλιστα δρομολογήθηκε η μείωση των επιτοκίων στα Μέλη που έχουν μίσθωμα από την Πειραιώς Leasing.
Για αυτό το θέμα θα υπάρχει εκτενής αναφορά την Κυριακή 10/11 με οδηγίες για τον τρόπο που θα προκύψει η μείωση.

Την Πέμπτη 7/11 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη από εκπροσώπους του συνδέσμου στην PQH στο Μαρούσι, για θέματα που αφορούν τα Μέλη μας που ήταν εμπλεκόμενα με την ΑΤΕ leasing και τώρα πλέον το δάνειο τους (μίσθωμα) ανήκει στην PQH.
Και για αυτό το θέμα υπάρχουν καλά νέα και θα υπάρχει εκτενής αναφορά την Κυριακή 10/11.

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Την Παρασκευή 8/11 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος για θέματα που αφορούν τα αγροτικά φωτοβολταϊκά. Κατά την σύσκεψη τέθηκαν ζητήματα που απασχολούν τα περισσότερα Μέλη μας, όπως: Η γη υψηλής παραγωγικότητας (το θέμα δεν είναι τελειωμένο), την αδυναμία σύνδεσης πολλών αγροτών στο δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ καθώς και άλλα.

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Η εκτίμηση των παρευρισκομένων Mελών της Διοίκησης όπως μας την μετέφεραν, είναι ότι διαφαίνεται η πρόθεση από το Υπουργείο:
1. Να επιτραπεί η κατάτμηση στα αγροτικά φωτοβολταϊκά.
2. Να δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες να υποβάλλουν φάκελο νέου αγροτικού φωτοβολταϊκού και ο ΔΕΔΔΗΕ να δείξει ένα επιπρόσθετο ενδιαφέρον για τον έλεγχο αυτού. Αυτή η δυνατότητα θα δώσει μια ώθηση σε ένα κομμάτι των Μελών μας που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα δίκτυα.

3. Σε ότι αφορά την ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών για την δυνατότητα υλοποίησης από τους αγρότες ενός αγροτικού φωτοβολταϊκού μέχρι 400kw (ώστε να μην μπλέξουν με διακυμάνσεις στην τιμή), η σύσταση προς τα Μέλη είναι η εξής:

Συνεχίζουμε να προσανατολιζόμαστε για αγροτικό φωτοβολταϊκό μέχρι 500kw.
Στα μέσα του Δεκεμβρίου θα γνωρίζουμε και θα μπορούμε να συμβουλέψουμε τα Μέλη μας για την τελική μέγιστη δυνατότητα KW που μπορούν να υλοποιήσουν.
Όπως πάντα, έγκυρα…!

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Την Παρασκευή οι εκπρόσωποί μας βρέθηκαν στο Υπ. Οικονομικών.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣΣτον Υπουργό κ. Βεσυρόπουλο τέθηκε μια σειρά διαδικαστικών θεμάτων που αφορούν κυρίως την αποφυγή ενδεχομένων στρεβλώσεων, σε θέματα φορολόγησης των υπό υλοποίηση αγροτικών φωτοβολταϊκών.
Η ανταπόκριση του Υπουργού ήταν στο 100% των θεμάτων που τέθηκαν.

ΟΙ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΟΙ ΕΠΑΝΗΛΘΑΝ

Τέλος, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι διαπιστώθηκε για μία ακόμη φορά πώς εκπρόσωποι φορέων, πλαστογραφώντας την ιδιότητά τους παρουσιάζονται σε διάφορα υπουργεία ως “εκπρόσωποι αγροτικών φωτοβολταϊκών“.
Το γεγονός θα ήταν ήσσονος σημασίας και ένδειξη της γραφικότητας των κυρίων αυτών, εάν δεν προέκυπτε μία δυνητική ζημία των Μελών μας.
Αυτή η ζημία θα μπορούσε να προκύψει από τις προτάσεις που υποβάλλουν, οι οποίες ουσιαστικά στηρίζουν άλλες δραστηριότητες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην πλάτη των αγροτών και επωφελούμενοι την (λογική) άγνοια που έχουν για το θέμα οι Κυβερνώντες κατά το πρώτο διάστημα. Το ίδιο συνέβη και με την πρώτη περίοδο της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Έχουμε ασχοληθεί ξανά, κατά το πρόσφατο παρελθόν με τους συγκεκριμένους πλαστογράφους.
ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΟΙΘα το κάνουμε πάλι, εφόσον χρειαστεί.
Θα το κάνουμε με ονόματα και φωτογραφίες, στοχευμένα (όπως πάντα), διότι -όπως προφανώς θα έχετε διαπιστώσει ήδη- δεν είμαστε υπεράνω. Δεν είμαστε υπεράνω όταν βλάπτονται τα συμφέροντα των Μελών μας.
Θα το κάνουμε ξανά, εφόσον οι πλαστογράφοι θα εξακολουθούν να αυτοαποκαλούνται ως “εκπρόσωποι των αγροτικών φωτοβολταϊκών“.

Σήμερα τα αγροτικά φωτοβολταϊκά εκπροσωπούνται από έναν και μόνο έναν φορέα:
Τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγροτικών Φωτοβολταϊκών.
Εάν αύριο υπάρξει και άλλος σύλλογος που θα εκπροσωπεί τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, μετά χαράς να γίνουμε συνοδοιπόροι.
Όμως σήμερα δεν υπάρχει άλλος σύλλογος.

Γι’ αυτό, συστήνουμε στους πλαστογράφους να αποκαλύπτουν την πραγματική τους ιδιότητα όταν συνομιλούν με κυβερνητικούς ή άλλους παράγοντες.

5 Comments

Back to top button