ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ: ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ – ΠΕΡΑΣΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Όσα ενδιαφέρουν αγρότες και μικροεπενδυτές, στο νομοσχέδιο  που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται την Δευτέρα 19/7/2021
ΜΙΚΡΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Το τοπίο αλλάζει άρδην για τους δυνητικά εμπλεκόμενους αγρότες και μικροεπενδυτές με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικότερα για τα φωτοβολταϊκά.
Με το περιεχόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας γίνονται αποδεκτά τα αιτήματα του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, ώστε να δοθεί η ώθηση σε μικρούς επενδυτές, να υλοποιήσουν μικρά έργα φ/β.

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ

Τα σημεία που μας ενδιαφέρουν, είναι τα εξής:
1. Ανοίγει η Πελοπόννησος για έργα έως 400kW. Τέθηκε από τον Σύνδεσμο στην σύσκεψη της 27/4/2021 στο Υπ. Ενέργειας.
2. Δυνατότητα σταθερής τιμής (εκτός διαγωνισμού) για τα αιτήματα που υποβλήθηκαν από την 1/1/2021 και μεταγενέστερα. Τέθηκε από τον Σύνδεσμο στην σύσκεψη της 27/4/2021 στο Υπ. Ενέργειας.
3. Με υπουργική απόφαση ο Υπ. Ενέργειας θα καθορίζει τις προτεραιότητες πρόσβασης στα δίκτυα του ΑΔΜΗΕ. Σημειώνουμε εδώ, ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Συνδέσμου, οι ομαδοποιημένες αιτήσεις που θα γίνουν κάτω από τον σχεδιασμό του, θα έχουν εμπλοκή με τον ΑΔΜΗΕ και όχι με τον ΔΕΔΔΗΕ.
Η προϋπόθεση που τίθεται στο νομοσχέδιο, ώστε τα ΑΦΜ που θα υποβάλλουν τα νέα αιτήματα δεν θα πρέπει να έχουν άλλο φ/β, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο θα μπορούσε αυτό να αφορά τα φ/β μεταγενέστερα του 2014.
Είναι κάτι που θα δυσκολέψει αρκετά Μέλη, ωστόσο …λύσεις μπορούν να βρεθούν…
Τέλος, στο νομοσχέδιο γίνεται αναφορά συντονισμένων κινήσεων για την αναβάθμιση των δικτύων (έχουμε κάνει δεκάδες αναφορές σε αυτό το θέμα), ενώ είναι πιθανή η “οριοθέτηση” του μέγιστου απαιτητού ποσού για όρους σύνδεσης, ακριβώς σύμφωνα με τα αιτήματα του Π.Σ.Α.Φ.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις όμως, δεν σταματούν, αφού στο προσεχές διάστημα θα έχουμε αποφάσεις που θα εξειδικεύουν την εμπλοκή των αγροτών σε ομαδικά έργα φ/β.
ΚΕΡΜΑ
Από αύριο, η “ταχυδρόμηση” των επικείμενων νομοθετικών εξελίξεων, σε πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης θα γίνει (πάλι) με την μέθοδο του jukebox.
Δηλαδή, ανάλογα με το “κέρμα” που θα ρίξεις, παίζεται και το ανάλογο “τραγούδι“.
Οι εξαιρέσεις των Μ.Μ.Ε. είναι βέβαια αρκετές, αλλά -απλώς- επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Όμως, δεν μας αφορά τι θα πληροφορηθεί η μάζα. Μας ενδιαφέρει τι γνωρίζουν (πολύ πριν συμβούν τα γεγονότα) τα Μέλη του Συνδέσμου που διαθέτουν την στοιχειώδη νοημοσύνη…!
ΝΕΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

5 Comments

Back to top button