Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΕ ΥΠΕΝ & ΥΠΑΑΤ: ΤΑ 5 ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Οι σημαντικές συσκέψεις στα υπουργεία: Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27/4 προγραμματισμένη σύσκεψη στο Υπουργείο Ενέργειας με τον υπ. κ. Κώστα Σκρέκα.

Εκ μέρους του Συνδέσμου, παρευρέθηκαν:

  • Ο Πρόεδρος: Κώστας Σπανούλης
  • Ο Αντιπρόεδρος: Δημ. Δημογιάννης
  • Ο Γεν. Γραμματέας: Κώστας Γιωτάκος

Στην -με εκατέρωθεν ευθύτητα– συζήτηση, αναπτύχθηκαν θέματα που μπορούν να υλοποιηθούν αλλά και θέματα που θα ήταν …δύσκολο να υλοποιηθούν.
Θα αναφερθούμε την 1η κατηγορία θεμάτων:

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ
1. Συζητήθηκε η δρομολόγηση της αναβάθμισης των Δικτύων ΔΕΔΔΗΕ, σε συνάρτηση με την αποστολή βιώσιμων όρων σύνδεσης γα τους επενδυτές.
Ο υπουργός γνωρίζει εν πολλοίς τα οικονομικά προαπαιτούμενα του ΔΕΔΔΗΕ για την “δαπάνη σύνδεσης”, όπου -στην συντριπτική πλειοψηφία των αναβαθμισμένων δικτύων- υφίστανται πρακτικές που αγγίζουν ή ξεπερνούν το όριο της βιωσιμότητας.
Σε αυτό το θέμα, αναμένονται θετικές εξελίξεις…

2. Ζητήθηκε η δημιουργία νομικού πλαισίου που θα συνάδει με τον Ν. 4643/2019 (αφορά το net metering), όπου υφίσταται μεν η δυνατότητα του 75/25 (πώληση/αυτοκατανάλωση), εν τούτοις όμως τα αιτήματα των αγροτών δεν γίνονται αποδεκτά από τον ΔΕΔΔΗΕ, λόγω ημιτελούς πλαισίου.
Το θέμα θα δρομολογηθεί άμεσα, σύμφωνα με την πρόταση του Συνδέσμου.

3. Ζητήθηκε η απόλυτη προτεραιότητα (και όχι η “τρίμηνη”) στα έργα net metering που έχουν εγκριθεί στο Μέτρο 4.1.3
Τα εργα αυτά, θα πρέπει να υλοποιήσουν (σε αγορές) το 20% της συνολικής δαπάνης (προαπαιτούμενο του Π.Α.Α.) μέχρι τον Οκτώβριο 2021, ωστόσο λόγω του νομοθετικού κενού (που αναφέρουμε παραπάνω), αυτό δεν μπορεί να γίνει από τους αγρότες.
Το θέμα θα δρομολογηθεί άμεσα, σύμφωνα με την πρόταση του Συνδέσμου.

4. Οι εκπρόσωποί μας πρότειναν να συνεχιστεί η διαδικασία κατάθεσης αιτημάτων για έργα έως 500kW τα οποία θα απαλλάσσονται των διαγωνισμών δημοπρασίας.
Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα εξετάσει άμεσα το υπουργείο…

5. Ο Σύνδεσμος επέμεινε στην δυνατότητα εγκατάστασης φ/β στο ίδιο αγροτεμάχιο χαμηλής παραγωγικότητας από διαφορετικούς επενδυτές  και μέχρι καλύψεως του αγροτεμαχίου.
Το συγκεκριμένο αίτημα, είναι μόνιμα στην ατζέντα του Συνδέσμου, από το Φθινόπωρο του 2019.
Είναι η πρώτη αφορά, που φαίνεται ότι θα έχουμε και “επόμενες συζητήσεις” επ’ αυτού. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη.
Ο τρόπος που η ενδεχόμενη θετική εξέλιξη θα έχει ουσιαστικό αντίκρυσμα στα Μέλη, θα αναλυθεί όταν θα υπάρχουν οι νομοθετικές εξελίξεις…

  • Τέλος, συζητήθηκε η αναθεώρηση του Μητρώου Αγροτών, με την δυνατότητα εκμετάλλευσης φ/β έως 500kW από τους αγρότες. Ο Υπ. Ενέργειας ως έμμεσα εμπλεκόμενος ήταν σύμφωνος στον τρόπο δρομολόγησης από το Υπ. ΑΑΤ (αναφέρουμε παρακάτω).

ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΑΓΡΟΤΩΝ

Πριν τη σύσκεψη με τον Υπ. Ενέργειας, οι εκπρόσωποί μας συμμετείχαν σε δυο επιτελικές συσκέψεις, στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα:

ΣΠΗΛΙΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ Σε συνέχεια της σύσκεψης στο Μεσολόγγι με τον Υπ. κ. Σπήλιο Λιβανό (φωτογραφία δεξιά) πραγματοποιήθηκε τρίωρη  σύσκεψη με τον αρμόδιο νομικό σύμβουλο του ΥπΑΑΤ .
Τέθηκαν οι λεπτομέρειες της αναθεώρησης του Μητρώου Αγροτών και αποσαφηνίστηκαν οι ενδοιασμοί που προέβαλε το Υπ. Εργασίας σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών με φ/β.

Με τις προτάσεις που έθεσε ο Σύνδεσμος:
α) Θα υπάρχει πλήρες νομικό πλαίσιο για τους αγρότες που υλοποίησαν φ/β έως 500kW
β) Διασφαλίζεται το Κράτος, από “μη αγρότες” που θα ήθελαν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες του (αναθεωρημένου) Μητρώου Αγροτών, χωρίς -κατ’ ουσία- να ασκούν αγροτική δραστηριότητα.

Για το θέμα υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφ. κ. Γιάννη Οικονόμου.
Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι μέχρι τον Ιούλιο 2021, το αίτημα του Συνδέσμου για την αναθεώρηση του Μητρώου Αγροτών θα έχει γίνει νόμος του Κράτους.

Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφ. Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο ο οποίος ενημερώθηκε για την εξέλιξη.
Σημειώνουμε, ότι η εμπλοκή του Υπ. Οικονομικών στο (αναθεωρημένο) Μητρώο Αγροτών είναι άμεση, αφού θα πρέπει να γίνουν και οι αντίστοιχες νομοθετικές παρεμβάσεις φορολογικού χαρακτήρα.
Με τον κ. Βεσυρόπουλο έχει πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το θέμα από το έτος 2019 και θεωρείται δεδομένη η δρομολόγηση, μετά το καλοκαίρι…

Συνάντηση του κ. Σπανούλη έγινε και με τη νέα Γραμματέα του ΥπΑΑΤ κ. Καλογήρου Χριστιάνα, η οποία -μεταξύ άλλων- ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του Συνδέσμου και ειδικότερα για την πρόταση που αφορά την τοποθέτηση ανεμομίκτη στις δενδρώδεις καλλιέργειες με ένταξή τους στο Μέτρο 4.1.2 και επιδότηση 50%. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι το μεγάλο όφελος του ΕΛΓΑ από σημαντικά λιγότερες αποζημιώσεις στις περιπτώσεις παγετού.

 

Back to top button