ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ: ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ

Δηλώσεις του Κώστα Σπανούλη, στην ιστοσελίδα agrotypos, σχετικά με το πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκό στο Χωράφι”

Το πρόγραμμα αποτελεί μια δικαίωση για μας Επικοινωνήσαμε με τον κ. Κώστα Σπανούλη, πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ) ο οποίος δήλωσε στον ΑγροΤύπο δικαιωμένος από το πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι”.
Ερ. Πώς είδατε το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»;
Ήταν μια δικαίωση για εμάς και οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία επιμελήθηκε το πρόγραμμα ώστε να τεθεί γρήγορα σε εφαρμογή μετά τις αρχικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.
Από το 2018 υποστηρίζαμε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν τα αγροτικά φωτοβολταϊκά στην χώρα μας. Επιτέλους έγινε το αυτονόητο. Στο παρελθόν οι αγρότες κατέθεταν φάκελο αλλά το πρόβλημα ήταν η αδυναμία όρου σύνδεσης με το ΔΕΔΔΗΕ. Τώρα δίνεται προτεραιότητα και έτσι θα μπορέσει ο αγρότης να παράγει το δικό του ρεύμα.

Ερ. Ποια τα βασικά σημεία της προκήρυξης; Αφού η αίτηση γίνει αποδεκτή τι ακολουθεί;
Αυτή την περίοδο γίνονται οι αιτήσεις από τους αγρότες μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISNET.
Αν ενταχθούν θα λάβουν ενίσχυση 30% του κόστους του έργου. Οι αγρότες πρέπει να έχουν ενεργή αγροτική παροχή και να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων κατά το τρέχον έτος. Στην αίτηση θα αναφέρουν την ισχύ του φωτοβολταϊκού πάνελ. Η κατάταξη των αιτήσεων θα γίνει με βάση δύο ομάδες, η πρώτη για Φωτοβολταϊκά έως και 10,8 kW και η δεύτερη ομάδα Φωτοβολταϊκά πάνω από 10,8 kW και έως 50 kW. Ο προϋπολογισμός είναι στα 30 εκατ. ευρώ και θα καλύψει όλα τα έργα μέχρι 10,8 kW.
Αν περισσέψουν χρήματα τότε αυτά θα επιδοτήσουν τα έργα της δεύτερης ομάδας. Διευκρινίζεται πως για αιτήσεις ισχύος έως 30 kW εφαρμόζεται ο ενεργειακός συμψηφισμός. Για πάνω από 30 kW και έως 50 kW θα μπορεί ο παραγωγός να πουλάει το ρεύμα με μια σταθερή τιμή στα 6,5 λεπτά ανά Κιλοβατώρα.
Όταν γίνει δεκτή η αίτηση στην συνέχεια ακολουθεί η κατάθεση του φακέλου από τον αγρότη. Αίτημά μας είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία και να προχωρήσει η διαδικασία της αδειοδότησης. Τα βασικά δικαιολογητικά είναι:
τοπογραφικό διάγραμμα και χωροθέτηση του έργου από μηχανικό
χαρτιά άδειας από δασαρχείο, αρχαιολογία, και απαλλαγή περιβαλλοντικών όρων.
Ο ΠΣΑΦ έχει ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία να μειωθεί η γραφειοκρατία. Να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί να καταθέτουν μια υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι ο χώρος που θα εγκατασταθεί το φωτοβολταϊκό δασικός ή αρχαιολογικός και να επεμβαίνουν οι κρατικές υπηρεσίες μόνο όταν χρειάζεται. Αφού έχει τον φάκελο ο αγρότης στα χέρια του τότε μπορεί να απευθύνεται στις εταιρείες φωτοβολταϊκών ή σε πιστωτικά ιδρύματα για την χρηματοδότηση της επένδυσης.
Εκτίμησή μου είναι ότι με την συγκεκριμένη πρόσκληση αναμένεται να ενταχθούν 30 – 35 χιλιάδες φωτοβολταϊκά. Είναι μια μεγάλη πρόοδος αν σκεφτούμε ότι μέχρι σήμερα έχουμε περίπου 300 μικρά αγροτικά φωτοβολταϊκά μέχρι 30 kW. Όμως οι νέες τεχνολογίες για τον κλάδο συνεχώς βελτιώνονται. Πρότασή μας στα επόμενα χρόνια είναι να μπορέσουμε να καλλιεργούμε κάτω από τα φωτοβολταϊκά πάνελ.

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button