ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: ΠΟΙΝΗ ΣΤΟΝ ΔΕΔΔΗΕ – ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Στη δημοσιότητα δόθηκε η απόφαση της ΡΑΑΕΥ στο ΥΠΕΝ, σχετικά με τους διαγωνισμούς των φωτοβολταϊκών σε Πελοπόννησο και Κρήτη, των οποίων η διεξαγωγή οδήγησε σε μια τραγελαφική κατάσταση για όλους τους εμπλεκόμενους.
ΔΕΔΔΗΕ
H Αρχή επιβάλει στον ΔΕΔΔΗΕ πρόστιμο 1 εκ. ευρώ και αναφέρει συγκεκριμένα:

“Διαπιστώνει την παράβαση από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. της υποχρέωσης εκτέλεσης με τη δέουσα επιμέλεια των ως άνω αναφερόμενων στο αιτιολογικό της παρούσας απόφασης υποχρεώσεων που αφορούν στη διασφάλιση της πρόσβασης στο Δίκτυο υπό όρους ισοτιμίας και διαφάνειας και υψηλών προτύπων ποιότητας που απορρέουν από την ιδιότητα της ως Διαχειριστής Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ως προς τη διεξαγωγή των από 21.10.2022 και 25.10.2022 διαδικασιών Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων για τη χορήγηση προσφοράς σύνδεσης σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς στα Κορεσμένα Δίκτυα της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Ειδικότερα διαπιστώνει την παράβαση των άρθρων 3 παρ. 2 περιπτώσεις (α), (β) και (γ), και 127 παρ. 1 του νόμου 4001/2011, του άρθρου 6 ως προς την τήρηση της αρχής της διαφάνειας και του άρθρου 5 παρ. 1, 2 και 3 περ. (α) και (γ) του Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, του άρθρου 132 παρ. 3 του ν. 4819/2021, του άρθρου 5 της υπ΄ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/81744/3673 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β΄4221) καθώς και των άρθρων 1, 7 παρ. 1 και 12 παρ. 1 της Άδειας Διαχείρισης ΕΔΔΗΕ.
Η ανωτέρω απόφαση προσβάλλεται με ενδικοφανή προσφυγή εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από τη δημοσίευση ή την κοινοποίηση της απόφασης, κατά τα οριζόμενα στη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 32 του ν. 4001/2011″.

ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΥΧΟΝΤΕΣ
Το ερώτημα που τίθεται πλέον, αφορά την μοίρα του διαγωνισμού.
Διότι, μπορεί να γίνεται σαφές από το πόρισμα ότι το ηλεκτρονικό σύστημα δεν λειτούργησε σωστά, ωστόσο υπήρξαν επενδυτές που επιλέχθηκαν προς έγκριση, χωρίς όμως να μπορεί κάποιος να τους καταλογίσει “δολιότητα“.
Αυτοί ο άνθρωποι θα ξαναμπούν στη διαδικασία με επιπλέον έξοδα και με κίνδυνο να αποτύχουν πλέον…;

Στα τέλη Οκτωβρίου 2022 σε 3 απανωτά θέματα, καταχωρήσαμε –πρώτοι και από τους ελάχιστους στο δημοσιογραφικό σύμπαν!- τις καταγγελίες Μελών και άλλων επενδυτών, για όσα έγιναν κατά τον σχετικό ηλεκτρονικό διαγωνισμό υποβολής αιτημάτων για φ/β στην Πελοπόννησο.
Στο “ρεζουμέ” εκείνων των θεμάτων, γράψαμε έγκαιρα και -καθώς φαίνεται- έγκυρα:

Απλοϊκά σκεπτόμενοι, θεωρούμε ότι είναι το πλέον πιθανό να καταλήξει ο ΔΕΔΔΗΕ στην επανάληψη της διαδικασίας.
Εφόσον προκύψει αυτό, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μείνουν αναπάντητα τα εξής 4 ερωτήματα:
1. Τι ακριβώς συνέβη το μεσημέρι της Παρασκευής 21/10/2022 και ιδιαίτερα την ώρα από 12.30 έως 12.35;
2. Ποιά “ρομποτάκια” έριξαν –εάν έριξαν- αιτήσεις που έγιναν αποδεκτές, μεταξύ 12.30 έως 12.35;
3. Ποιοι είναι οι επενδυτές που έριξαν αιτήματα που εγκρίθηκαν σε εκείνο το πεντάλεπτο; Φυσικά, δεν σημαίνει ότι -εκ προοϊμίου- είναι “ένοχοι”, αλλά έχουν σημασία τα ονόματα και οι εταιρείες.
4. Πόσο κόστισε το ηλεκτρονικό σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ;
Η υλοποίηση και επιστασία του, ανήκει στον ΔΕΔΔΗΕ ή σε συνεργαζόμενη (εξωτερική) εταιρεία;

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button