ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ Φ/Β ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ: ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ

Το “μπάχαλο” της 21/10/2022 προκαλεί την οργή των επενδυτών

Κύμα καταγγελιών, το οποίο από την Δευτέρα 24/10 αναμένεται να λάβει χαρακτήρα “τσουνάμι”, προκάλεσε η διαδικασία αιτήσεων για φ/β, που πραγματοποιήθηκε (;) το μεσημέρι της Παρασκευής 21/10/2022 από τον ΔΕΔΔΗΕ για την Πελοπόννησο.
Από το μεσημέρι του Σαββάτου 22/10 λάβαμε δεκάδες οχλήσεις και καταγγελίες από Μέλη, για τις οποίες -σε πρώτη φάση- εκτιμήσαμε ότι προέρχονται είτε από λάθη τους στην καταχώρηση, είτε από την πίκρα των Μελών μας που δεν “χώρεσαν” σε έναν όγκο αιτημάτων που -γνωρίζαμε όλοι- ότι ήταν πολύ μεγαλύτερος του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου.

Όταν (βράδυ Σαββάτου) ερχόταν τα πρώτα στοιχεία από τους καταγγέλλοντες, τότε …αναθεωρήσαμε.
Σήμερα Κυριακή λοιπόν, θα διαβάσετε (ξανά) πρώτοι, αυτά που θα απασχολήσουν έντονα τον χώρο της ενέργειας από την Δευτέρα!

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 1η: Η ΣΠΑΡΤΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ …ΜΥΚΟΝΟ ΚΑΙ ΠΑΡΟ
Ο Νίκος Αναστασάκος είναι Μέλος του Συνδέσμου από την πρώτη μέρα.
Το αίτημά του για φ/β ήταν για Λακωνία, ωστόσο έλαβε απόρριψη, διότι …έκλεισε το σύστημα για …Πάρο, Νάξο, Μύκονο!
Το video είναι πλήρως κατατοπιστικό:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 2η: Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΛΟΥΜΑΚΗ ΣΕ ΔΕΔΔΗΕ & ΥΠΕΝ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΟΤΟΤΑ ΤΗΣ 21/10/2022
Παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε ο πρόεδρος του Σ.Π.Ε.Φ. κ. Στέλιος Λουμάκης στον ΔΕΔΔΗΕ, όπου περιγράφει το χρονικό των γεγονότων στο οποίο υπήρξε και ο ίδιος θύμα:
Κε Μάνο, στις 22/9/22 ανακοινώσατε στην ιστοσελίδα σας πως η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ για την υποδοχή αιτημάτων Φ/Β σταθμών έως 400 kWp στο κορεσμένο δίκτυο Πελοποννήσου θα ανοίξει στις 21/10/22 και ώρα 11.00 πμ.
Σήμερα στις 11.00 πμ η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ δεν κατέστη εφικτό να λειτουργήσει για τεχνικούς δικούς σας λόγους και περίπου στις 11:50 πμ. με νεότερη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα σας ορίσατε την μετάθεση του ανοίγματος της στις 12:30 μμ της ιδίας μέρας.
Στις 12:30 μμ η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ δεν εκκίνησε ομαλά αλλά με βαρύτατα τεχνικά προβλήματα, κατά πρώτον καθυστερήσεων ανταπόκρισης της και κατά δεύτερον μερικά έως και κατά περίπτωση ολικά “κρεμάσματα” της.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από αρκετές αποτυχίες ανταπόκρισης της πλαφόρμας σας συνδέθηκα για αίτηση που είχα ως επενδυτής προγραμματίσει να καταθέσω περί ώρας 12:35 μμ.
Στις 12:41 μμ και αφού με αρκετή βραδύτητα ανταπόκρισης από τη πλατφόρμα σας συμπλήρωσα τα βασικά πεδία για το αίτημα μου, παρατήρησα προς μεγάλη μου έκπληξη πως το πτυσσόμενο παράθυρο που αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση του σταθμού, δεν λειτουργούσε.
Δηλαδή πατώντας πάνω δεν μου έδινε καμία από τις 3 προεπιλογές όπως θα έπρεπε, ώστε να επιλέξω κάποια για να προχωρήσω. Όπως γνωρίζετε, οι προεπιλογές που θα έπρεπε να δίνει έχουν ως η φωτογραφία 1 που επισυνάπτεται και τραβήχτηκε στις 21/10/22 και ώρα 8:00μμ όπως φαίνεται ως παράδειγμα.
Αντίθετα το μεσημέρι και κατά την ώρα που διεξαγόταν η κρίσιμη διαδικασία υποβολής, η προβληματική κατάσταση του παραθύρου χωρίς τις προεπιλογές ώστε να μπορούμε να επιλέξουμε είχε ως η φωτογραφία 2, και συνεπεία αυτού δεν με άφηνε να προχωρήσω στην επόμενη κάρτα, όπως φαίνεται με τα κόκκινα γράμματα του μηνύματος που επέστρεφε η πλατφόρμα σας (βλ. φωτογραφία 3), δηλαδή πως “το πεδίο είναι υποχρεωτικό”, αλλά που εγώ χωρίς να ευθύνομαι δεν μου δινόντουσαν από το σύστημα σας οι προεπιλογές όπως θα έπρεπε.

Αφού έχασα λοιπόν αρκετή ώρα εκεί, το σύστημα σας κόλλησε και με έβγαλε από την πλατφόρμα. Προσπαθώντας εκ νέου να συνδεθώ με τη πλατφόρμα, το σύστημα σας δεν ανταποκρινόταν σωστά ή και καθόλου. Επισυνάπτω ενδεικτικά κάποια screeshots στα οποία μπορείτε να δείτε κάτω δεξιά και την ώρα όπως περνούσε (φωτογραφίες 4,5).
Το σύστημα σας εν τέλει μου επέτρεψε να συνδεθώ και να ολοκληρώσω την διαδικασία στις 1:14 μμ όπως θα δείτε στη φωτογραφία 6, δηλαδή τόσο αργά ώστε να μην έχω καμία ελπίδα. Έτσι όπως φαίνεται στη φωτογραφία 7 εν τέλει με απέρριψε.
Πριν από αυτό μάλιστα, το σύστημα σας ήταν τεχνικά σε τόσο απαράδεκτη κατάσταση που κάποια στιγμή μου επέστρεψε μήνυμα πως το όριο των ΚΥΚΛΑΔΩΝ των 90 MW είχε καλυφθεί, την ώρα που έτρεχε η διαδικασία της αίτησης μου και που αφορούσε την Πελοπόννησο. Το αυτό συνέβη και σε πληθώρα άλλων επενδυτών όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στη φωτογραφία 8 και που είμαι σε θέση να γνωρίζω, αφού τυγχάνω Πρόεδρος του ΣΠΕΦ και πλειάδα απογοητευμένων επενδυτών απευθύνεται σε εμένα.

Σε συνέχεια της απαράδεκτης από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ κατάστασης αυτής, επικοινώνησα με το γραφείο σας και ζήτησα συνάντηση ώστε να σας εκθέσω τα γεγονότα.
Δεν ανταποκριθήκατε, παρά μόνο βάλατε κάποιον κο Αγαθάκη να με καλέσει τηλεφωνικά και που πρακτικά δεν μου είπε τίποτα, ούτε και για συνάντηση. Προφανώς θεωρείτε πως με τον τρόπο αυτό, το θέμα τάχα θα λήξει εδώ. Δια της παρούσης ωστόσο θα ήθελα να σας κοινοποιήσω πως για εμένα αλλά και για πλειάδα άλλων επενδυτών που έπεσαν θύματα της κάκιστης τεχνικής προετοιμασίας και της υποδομής σας στην συγκεκριμένη διαδικασία, το θέμα ουδόλως θα κλείσει εδώ, αλλά θα σας ζητηθούν οι ποινικές και αστικές ευθύνες που σας αντιστοιχούν.

Παρέλκει νομίζω να σας υπενθυμίσω πως ως επικεφαλής του Διαχειριστή του δικτύου που είστε, οφείλετε να εφαρμόζετε τον νόμο πρωτίστως διασφαλίζοντας την ίση μεταχείριση και πρόσβαση μεταξύ των επενδυτών, πράγμα το οποίο ουδόλως διαφυλάξατε σήμερα. Με με την ελλιπέστατη τεχνική προετοιμασία σας και την ακατάλληλη σε αντοχές πλατφόρμα σας, τοις πράγμασι αποκλείσατε πληθώρα αιτήσεων χωρίς ευθύνη των επενδυτών.
Για τους λόγους αυτούς σας καλούμε να απέχετε από την εξέταση των αιτημάτων που εν τέλει επιλεκτικά και όχι με αντικειμενικά κριτήρια και συνθήκες ισότητας στην πρόσβαση παραλάβατε, αφού για την λήψη τους δεν τηρήθηκε η αρχή των ίσων ευκαιριών για όλους όσους σήμερα λειτούργησαν ή το επιχείρησαν στην πλατφόρμα σας, αποκλειστικά από ευθύνη του συστήματος σας όπως προκύπτει από το φωτογραφικό υλικό που σας επισυνάπτουμε. Αν παρόλα αδιαφορώντας για τα ανωτέρω προβείτε στην εξέταση των αιτημάτων και στην απόδοση ηλεκτρικού χώρου, που τυγχάνει δημόσιο αγαθό σε σπανιότητα, τότε θα έχετε ολοκληρώσει και επισφραγίσει συνειδητά την σε βάρος μας αδικία αυτή και βεβαίως την τεράστια οικονομική μας βλάβη.
Σας καλούμε τέλος να μην συγχέεται το σημερινό σας βατερλώ με προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε άλλες εφαρμογές άλλων υπηρεσιών όπως λ.χ. στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ”, διότι εκεί μοιράζονταν επιδοτήσεις που μπορούσαν με νέα προγράμματα να επεκταθούν προς άρση των αδίκως αποκλεισμένων και όχι ηλεκτρικός χώρος που δεν είναι επεκτάσιμος.
Είναι μάλιστα τόσο κρίσιμο το αγαθό του ηλεκτρικού χώρου που διαχειρίζεστε, που εξαρχής των προβλημάτων της πλατφόρμας σας στις 11:00 πμ, θα έπρεπε να αναβάλλετε τη διαδικασία σε εύθετο χρόνο και αφού προηγουμένως είχατε λύσει τα τεχνικά σας προβλήματα. Είναι μάλιστα απορίας άξιο, με ποιου απόφαση ορίστηκε εν τω μέσω κατάρρευσης του συστήματος σας, ο χρόνος επανέναρξης του μόλις μιάμιση ώρα μετά και με τα ίδια και χειρότερα προβλήματα και χωρίς καμία θεραπεία τους από πλευράς σας.

Σε συνέχεια των ανωτέρω αναμένουμε την άμεση ανταπόκριση, ανακοινώσεις και ενέργειες σας για την επανάληψη του διαγωνισμού με την κατάλληλη τεχνική προηγουμένως προετοιμασία σας ώστε να μην επαναληφθούν τα λυπηρά σημερινά φαινόμενα. Σε διαφορετική περίπτωση, αν και δεν το επιθυμούμε, θα επιδιώξουμε την παραδειγματική ποινική και αστική σας δίωξη αφού δεν είναι δυνατόν στο ψηφιακό περιβάλλον που ζούμε, εσείς να διαπράττετε τέτοια κατάφορα άδικη συμπεριφορά.
Επιφυλασσόμενος παντός νομίμου δικαιώματος μου.
Δρ. Στέλιος Λουμάκης
Διδάκτωρ Μηχανικός ΕΜΠ
Διπλ. Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ ΜΒΑ1

Σημειώνουμε ότι διαθέτουμε όλα τα screenshot που επικαλείται ο κ. Λουμάκης, ωστόσο για να μην χαθεί η ουσία του ρεπορτάζ σε ένα ατέρμονο άρθρο, θεωρούμε σκόπιμο -προς το παρόν- να μην τα παραθέσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button