ΕΦΚΑ: Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕ Φ/Β ΕΩΣ 500kW

Θετική εξέλιξη, μετά τις απανωτές εισηγήσεις του ΠΣΑΦ

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του ΕΦΚΑ, φωτοβολταϊκά συστήματα συνολικής ισχύος μικρότερης από 500kW, στον π. ΟΓΑ ασφαλίζονται «οι κατά κύριο επάγγελμα, τουλάχιστον για μία πενταετία, αγρότες, όπως ορίζονται από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε), καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται σε επιδοτούμενα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης νέων γεωργών, που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα συνολικής ισχύος μικρότερης από πεντακόσια 500 kW».
Ολόκληρη η εγκύκλιος σε pdf είναι εδώ.

Ποιοι υπάγονται
Στο πεδίο εφαρμογής των νέων διατάξεων υπάγονται όσοι εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα συνολικής ισχύος μικρότερης από πεντακόσια ΚΜ (500 ΚΜ) εφόσον:
Α. είναι κατά κύριο επάγγελμα, τουλάχιστον για μία πενταετία, αγρότες, όπως ορίζονται από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε) ή
Β. είναι φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται σε επιδοτούμενα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης νέων γεωργών.
Να σημειωθεί ότι εκτός από τις δύο ανωτέρω περιπτώσεις που ασφαλίζονται στον π. ΟΓΑ, εξακολουθούν να υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του π. ΟΑΕΕ όλα τα φυσικά πρόσωπα ή τα μέλη εταιριών οποιασδήποτε μορφής, καθώς και τα μέλη ΔΣ ανώνυμης εταιρίας με ποσοστό τουλάχιστον 3%, που εγκαθιστά φωτοβολταϊκά συστήματα συνολικής ισχύος πάνω από 20 kw.

ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ
Σύμφωνα με την νέα διάταξη του ΕΦΚΑ, οι αγρότες με φ/β έως 500kW, ασφαλίζονται στον ΟΓΑ-ΕΦΚΑ και όχι στον εμπορικό τομέα του ΕΦΚΑ.

EFKAΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ
Για το θέμα είχαν αποσταλεί από τον Π.Σ.Α.Φ. σχετικά έγγραφα στον ΕΦΚΑ όπου ζητούνταν επίμονα η εναρμόνιση του Οργανισμού με την (νέα) νομοθεσία (ΚΥΑ 5756/29-7-2021, άρθρο 1), ενώ τον Μάρτιο του 2022 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη (φωτογραφία δεξιά) με τον Διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Δουφεξή (σχετικό θέμα εδώ).

Στις αρχές του 2022 σε σχετικό θέμα στο afo.gr αναφέραμε ότι το ζήτημα θα αργήσει να επιλυθεί ενώ στις 20/2/2023 (5 μήνες πριν από σήμερα) αναφέραμε αποκλειστικά την νέα εξέλιξη, που αυτές τις μέρες αποτυπώθηκε και στην εγκύκλιο του ΕΦΚΑ

One Comment

  1. Έμενα συνδέθηκε το πάρκο 3/10/2022 υπάρχει περίπτωση να έχω τίποτα αναδρομικά? Επειδή ο νόμος ισχύει από 1/1/23 από ότι είδα..Πληρώνω το εφκα μου κανονικά υπάρχει τρόπος να το τσεκαρω? Αλλά δεν μου βγάζει κάτι το εφκα. Μου βγάζει κανονικά της εισφορές ανά μήνα στην κατηγορία που έχω επιλέξει.

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button