ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ: ΔΙΚΤΥΑ & ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

Η αγωνία εκατοντάδων (υποψηφίων) παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζεται, αφού μπορεί σε θεωρητικό επίπεδο να υπάρχουν αρκετές διαρροές περί αναβάθμισης των δικτύων, ωστόσο οι προθεσμίες που ισχύουν σήμερα είναι “απαγορευτικές” για οποιαδήποτε αισιοδοξία.  Πρόσφατη σχετική αναφορά υπάρχει στο energypress, όπου διαβάζουμε ότι:

Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ

Η δρομολόγηση νέου ηλεκτρικού «χώρου» έρχεται σε μία συγκυρία όπου, όπως έγραψε το energypress, σε πολλές περιοχές της χώρας η χωρητικότητα του δικτύου Μέσης Τάσης έχει ήδη περιέλθει σε κατάσταση ασφυξίας. Κάτι που έχει ως συνέπεια να είναι αρνητικές στη συντριπτική τους πλειονότητα οι απαντήσεις του ΔΕΔΔΗΕ στα αιτήματα για παροχή όρων σύνδεσης σε νέα έργα ΑΠΕ.

Μάλιστα, στο 40% των περιοχών της χώρας (για παράδειγμα στη Δυτική Μακεδονία) στο δίκτυο Μέσης Τάσης δεν υπάρχει καθόλου ελεύθερος ηλεκτρικός «χώρος», κάτι που σημαίνει πλήρη αδυναμία σύνδεσης καινούριων μονάδων. Στις υπόλοιπες περιοχές, εννέα στα δέκα αιτήματα απορρίπτονται επίσης, δημιουργώντας αδιέξοδο στους υποψήφιους επενδυτές.

Η αύξηση της ισχύος μπορεί να δώσει διέξοδο σε έναν αριθμό αυτών των αιτήσεων, με δεδομένο ότι στον 1 μήνα από την αρνητική απάντηση του ΔΕΔΔΗΕ, κάθε επενδυτής έχει δικαίωμα να ζητήσει να μπει η μονάδα του στη λίστα επιλαχόντων, ώστε να παραμείνει υποψήφια για σύνδεση στην περίπτωση που υπάρξει στην πορεία διαθέσιμος ηλεκτρικός «χώρος».

Μάλιστα, ένα τέτοιο έργο μπορεί να διατηρηθεί στο συγκεκριμένο καθεστώς έως και μία 5ετία, υπό την προϋπόθεση ότι κάθε χρόνο ο κάτοχός του θα ανανεώνει το ενδιαφέρον για τη διατήρησή του σε αυτή τη λίστα.

Παρόλα αυτά, ας σημειωθεί ότι για τα «μικρά» φωτοβολταϊκά η 5ετία δεν έχει ιδιαίτερο νόημα, όχι μόνον επειδή οι τιμές απορρόφησης του ρεύματος θα πέφτουν, αλλά κυρίως γιατί δεν θα μπορούν να εξασφαλίσουν τιμές εκτός διαγωνισμών. Συγκεκριμένα «τρέχει» μία παράλληλη προθεσμία – αυτή της 31ης Δεκεμβρίου 2022 για «κλείδωμα» ταρίφας εκτός διαγωνισμών, την οποία ορίζει η πρόσφατη ρύθμιση του ΥΠΕΝ, για την υπογραφή σύμβασης με τον ΔΑΠΕΕΠ για έργα με Feed in Tariff. Επομένως, για να μπορέσει ένα έργο αυτής της κατηγορίας να κατακυρώσει Τιμή αναφοράς χωρίς τη συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία, θα πρέπει το αργότερο εντός του 2022 να έχει διασφαλίσει σύνδεση στο δίκτυο.

Στην τελευταία παράγραφο (ορθά) αναφέρεται ότι η “πενταετία” σε σχέση με τις προθεσμίες που ισχύουν σήμερα δεν έχει καμία ουσιαστική εξαργύρωση για τους μικροπαραγωγούς.
Είναι ένα δεδομένο που το τονίσαμε σε άρθρο της 6/8/2021 όπου γράφουμε εμφατικά:
ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ
……υπάρχει και μια ακόμα “δημοσιογραφική διαρροή” που αφορά την “ημερομηνία λήξης” των διαδικασιών επεξεργασίας των αιτημάτων και υπογραφή σύμβασης με τον ΔΑΠΕΕΠ, η οποία -μπορεί να- είναι η 31/12/2022.
ΕΡΩΤΗΜΑ 1: Είναι σε θέση ο ΔΕΔΔΗΕ να ολοκληρώσει τις απαντήσεις των αιτημάτων σε 7-8 μήνες, ώστε να μείνει και ένα περιθώριο για τον “μικροπαραγωγό” να ολοκληρώσει τα διαδικαστικά μέχρι 31/12/2022;
ΕΡΩΤΗΜΑ 2: Τι θα γίνει με τις (εκατοντάδες) περιπτώσεις όπου οι περιοχές δεν έχουν ελεύθερο δίκτυο και τα αιτήματα αυτά θα λάβουν “απόρριψη λόγω δικτύου” (πχ) στις 2/9/2022; Πως θα υπογράψουν σύμβαση με τον ΔΑΠΕΕΠ μέχρι …31/12/2022;

Λείπουν αρκετά βασικά κομμάτια του πάζλ…

ΣΤΗΝ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ
Ασφαλώς, ένα κομμάτι της συζήτησης στην εκδήλωση της 10/9/2021 θα αφορά τα νέα φωτοβολταϊκά και ιδιαίτερα τις …προθεσμίες.

Back to top button