ΘΕΛΩ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΑΙ ΑΝΕΜΟΖΟΥΡΙΑ… – Η ΥΨΗΛΗ ΤΑΣΗ ΤΗΣ 28/9/2019

ΑΝΕΜΟΖΟΥΡΙΑ

Η ιστορία μας, επιβεβαιώνει τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη: “…για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολύ“.
Βέβαια, στην περίπτωσή μας ο ήλιος δύναται να γυρίσει αποκλειστικά γι αυτούς που το επιδιώκουν και το προσδοκούν. Αυτό, δεν εμπεριέχει καμίας μορφής αδικία. Το αντίθετο: Όταν κάποιος προσδοκεί το σύννεφο ή τη βροχή, γιατί να “χαλαστεί” με έναν ανεπιθύμητο ήλιο;

Ήταν η 20η Σεπτεμβρίου 2013 όταν επισήμως ξεκίνησε η “εκστρατεία” του Συνδέσμου, για την δυνατότητα ωφέλιμης και αποσβέσιμης ένταξης των αγροτών στο Net Metering.
Πέρασαν 6 χρόνια. Πάνω από 2.500 μέρες…

Καταφέραμε και εντάξαμε τον αγροτικό κόσμο στο πρόγραμμα. Καταφέραμε να δοθεί η δυνατότητα για virtual απομείωση. Καταφέραμε τον τριετή συμψηφισμό και όχι τον ετήσιο που ήταν το αρχικό πλάνο του Υπ. Ενέργειας.
Καταφέραμε την ένταξη του προγράμματος σε Σχέδιο Βελτίωσης, αποκλειστικά για το net metering
Καταφέραμε να βρεθούμε και να ενημερώσουμε τους αγρότες σε (τουλάχιστον) 15 ημερίδες σε όλη τη χώρα, κατά τα έτη 20142018

   ΖΑΜΑΝΦΟΥ
Μετά από όλα αυτά, η (γενική) αντίδραση του αγροτικού κόσμου, ήταν περίπου αυτή:

   ΛΕΦΤΑ
Ας το μετρήσουμε σε λεφτά. Είναι μια μέτρηση που μετατρέπει το θεωρητικό σε …εύγλωττο:
Ένας βαμβακοπαραγωγός 150 στρεμμάτων (μεσαίος) αγανακτεί σήμερα (δικαίως) επειδή πουλάει το προϊόν του με 0,40€ και διεκδικεί να γίνει 0,44 (το οποίο και πάλι θα είναι εξευτελιστικό).
Ξέρετε πόση είναι η διαφορά των μικτών εσόδων του, στις 2 παραπάνω περιπτώσεις: Ακριβώς όσο το όφελος από την λειτουργία φ/β net metering 20KW.
Άρα, για έναν αγρότη φαίνεται πιο βολικός ο (ανέξοδος) θυμός για την τιμή του βαμβακιού και πέραν αυτού …ουδέν!
Είναι, σαν να σου λέει κάποιος: “Δε θέλω ρε παιδί μου 0,44€ το βαμβάκι. Το θέλω με 0,40 και να θυμώνω…”
Ούτε δύο στους εκατό αγρότες δεν έδειξαν ενδιαφέρον για το προφανές!

    ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΧΗ
Από το 2013 μέχρι και σήμερα, όλες οι ηγεσίες των Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Ενέργειας συνάκουσαν και συνέδραμαν στην προσπάθεια του Συνδέσμου στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Όλες…
Και η Κυβέρνηση Ν.Δ. & ΠαΣοΚ το 2013-2015 και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ & ΑνΕλ 2015-2019 και η σημερινή Κυβέρνηση. Ήταν -για μια ακόμα φορά- μια διακομματική αποδοχή των θέσεων μας.
Σήμερα, το ΥπΑΑΤ αποφασίζει την (μελλοντική) επαναφορά των Σχεδίων Βελτίωσης για το Net Metering. Ας ακούσουμε πρόσφατες δηλώσεις του Κώστα Σκρέκα στην εκπομπή “Θεσσαλική Γη“:

   ΔΕ ΘΕΛΩ ΗΛΙΟ
Είναι βέβαιο ότι το ενδιαφέρον θα είναι αρκετά αυξημένο, όμως επιτρέψτε μας την πεσιμιστική εκτίμηση ότι θα είναι ξανά, πάρα πολύ περιορισμένο, σε σχέση με όσους θα είχαν πραγματικό συμφέρον για να εμπλακούν.
Όμως -όπως είπαμε και στην αρχή- κάποιοι δεν θέλουν ήλιο. Θέλουν σύννεφα, βροχές και …ανεμοζούρια!
Μπορεί κάποιος να τους κατηγορήσει; Όχι.

NET METERINGΕΘΝΟΣb2greenΚΩΣΤΑΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣΜΕΧΡΙ ΚΕΡΑΙΑΣVIRTUALΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
  ΕΤΜΕΑΡ ΚΑΙ NET METERING
Να θυμίσουμε και μια τεχνική λεπτομέρεια, που έχει τη δική της σημασία:
Την περίοδο που δινόταν ο αγώνας για το net metering, οι γνωστοί φερόμενοι ως “εκπρόσωποι” φ/β, διέσπειραν ψευδώς ότι οι εντασσόμενοι στην αυτοκατανάλωση δεν θα πληρώνουν ΕΤΜΕΑΡ, άρα το net metering θα λειτουργήσει σε βάρος των παραγωγών Α.Π.Ε.
Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική, αφού η υποχρέωση για καταβολή ΕΤΜΕΑΡ υφίσταται, για τον χρόνο που δεν γίνεται παράλληλη παραγωγή και κατανάλωση. Στην περίπτωση των αγροτών, αυτός ο χρόνος είναι πάνω από το 75% της συνολικής χρήσης του ηλ. ρεύματος.
Κουβέντες στον αέρα, που δείχνουν για μία ακόμη φορά ότι σε πολλές περιπτώσεις η διαδρομή γλώσσας και εγκεφάλου είναι πάρα πολύ μεγαλύτερη, από ότι δείχνει η …γεωμετρία του σώματος!

  ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ….
Να αφήσουμε όμως τους …”γκουρού” της ενέργειας και να γυρίσουμε στους αγρότες.
Οι αγρότες λοιπόν -κατά βάση- λειτουργούν όπως λειτουργεί και η υπόλοιπη κοινωνία: Σηκώνονται από την καρέκλα μόνο και μόνο επειδή θα σηκωθούν και οι γύρω τους. Έστω κι αν δεν υπάρχει λόγος…!
Στο εντυπωσιακό (πράγματι) video θα κατανοήσετε περισσότερα…

Back to top button