ΣΩΖΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Διαβάστε από τώρα, αυτά που θα ακούσετε σε λίγο στα τηλε-πρωινάδικα

Γράφαμε στις 16/9/2022 με αφορμή την εξαγγελία για επιδότηση 250.000 φωτοβολταϊκών στέγης:

ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΕΣ ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ:
Διαβάζουμε στο energypress για την δυνατότητα σύστασης ενεργειακής κοινότητας από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων.
Συγκεκριμένα:

Με ρύθμιση που θα περιλαμβάνεται σε επικείμενο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, με αντικείμενο την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2018/2001 για την προώθηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το ΥΠΕΝ πρόκειται να απλοποιήσει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από νοικοκυριά που διαμένουν σε πολυκατοικίες, καταργώντας εμπόδια που πρακτικά σήμερα τους στερούν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το net-metering.
Δύο σημαντικά προβλήματα είναι πως σήμερα οι ένοικοι της πολυκατοικίας θα πρέπει για αυτό το σκοπό να συστήσουν Ενεργειακή Κοινότητα, με το γραφειοκρατικό κόστος που αυτό σημαίνει, ενώ είναι απαραίτητο να είναι πελάτες του ίδιου προμηθευτή ρεύματος.
Η ρύθμιση που προωθείται θα άρει τα δύο παραπάνω προσκόμματα, επιτρέποντας κατʼ αρχάς στα νοικοκυριά μίας πολυκατοικίας να εγκαταστήσουν και να αξιοποιήσουν ένα σύστημα net-metering χωρίς να συστήσουν Κοινότητα. Μάλιστα, το ΥΠΕΝ σκέφτεται στην επένδυση για το σύστημα, και την αξιοποίησή του για συμψηφισμό καταναλώσεων, να μπορούν να συμμετέχουν και καταναλωτές γειτονικών κτιρίων.
Επίσης, πλέον τα νοικοκυριά δεν θα είναι απαραίτητο να είναι συμβεβλημένα στον ίδιο προμηθευτή ρεύματος.
Παράλληλα, στόχος του υπουργείου είναι να αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς, το οποίο προβλέπει πως για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού στη στέγη μιας πολυκατοικίας χρειάζεται η συμφωνία του 100% των ιδιοκτητών. Στόχος είναι το ποσοστό αυτό να μειωθεί, παραμένοντας ωστόσο πάνω από το 50%.

Τα αναγραφόμενα (παραπάνω) στο energypress δεν αποτελούν φυσικά “νόμο”, αλλά συνήθως είναι η στοχευμένη ταχυδρόμηση, ώστε να …μετρηθεί ο κουρνιαχτός κι ο ντόρος…

ΒΟΥΗΤΟ
Πάμε τώρα στην αριθμητική, διότι το πρωινό της Παρασκευής 7/10/2022 που θα βουίζουν τα “πρωινάδικα” στην τηλεόραση για την “σωτηρία των …πολυκατοικιούχων” (αφού θα μπορούν να συστήσουν ενεργειακή κοινότητα), εσύ θα γνωρίζεις την αλήθεια η οποία απορρέει από τις γνώσεις αριθμητικής 5ης δημοτικού:

Η ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ – ΕΣΤΩ ΟΤΙ…
΄Έστω ότι μια πολυκατοικία έχει 10 ιδιοκτήτες και συμφωνούν οι 5 να συστήσουν “Ε.Κ. Πολυκατοικίας”.
Σημείωση: Εάν έχει παραπάνω ιδιοκτήτες η πολυκατοικία ή θέλουν να μπουν στην Ε.Κ. παραπάνω από 5 ιδιοκτήτες, τότε τα πράγματα γίνονται χειρότερα, από αυτά που θα δούμε παρακάτω! Άρα, πάμε με …ευνοϊκές συνθήκες για την άσκηση.

Για τους 5 ιδιοκτήτες λοιπόν απαιτούνται (πάνω-κάτω) 5kW “μέρισμα” στην συνολική εγκατάσταση, άρα θέλουμε Ε.Κ. με φ/β σε ισχύ έως 25kW

Για να εγκατασταθούν 25kW απαιτούνται 38 πανέλα των 660Vatt, διαστάσεων (ενδεικτικά) 2,384 x 1,303.
Ήτοι, η απαιτούμενη επιφάνεια είναι (τουλάχιστον) 132τμ
Τα “κενά” που πρέπει να έχουν τα πανέλα ανάμεσά τους, δεν σας τα βάζω. Σας τα κάνω …δώρο!

ΠΟΙΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ…;
Μετά τα παραπάνω απλοϊκά (αλλά σαφέστατα) αριθμητικά δεδομένα, τίθεται το εξής ερώτημα:
Ποια πολυκατοικία στην Ελλάδα, έχει επιφάνεια -τουλάχιστον- 132τμ;
Ας το κάνουμε πιο σύνθετο το ερώτημα:
Ποια πολυκατοικία έχει επιφάνεια 132τμ χωρίς -ήδη- να έχει εγκατεστημένους καταμεσής στη στέγη 4-5 ηλιακούς θερμοσίφωνες;
Kαι λίγο πιο σύνθετο ακόμα:
Ποια πολυκατοικία έχει όλα τα παραπάνω και διατηρεί μια “καλή οπτική” στον νότο;

Εάν υπάρχει αυτή η πολυκατοικία στην Ελλάδα, το πρώτο που πρέπει να κάνουν οι ένοικοι της (σήμερα κι όλας) είναι να πάρουν από ένα λαχείο και έπειτα έχουν τον χρόνο να συστήσουν ενεργειακή κοινότητα!

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ
Η μοναδική λύση, είναι αυτή που είπαμε στις 16/9/2022:
Να δοθεί η δυνατότητα virtual net metering, είτε μέσω Ε.Κ. πολυκατοικίας είτε ατομικά.
PPΌοολα τα υπόλοιπα είναι για να “βουίξουν” τα γνωστά τηλε-πρωινάδικα σήμερα Παρασκευή και να κάνουν αφιερώματα τα Κυριακάτικα φύλλα “συγκεκριμένων εφημερίδων”, την ώρα που ο αδαής τηλεθεατής θα μονολογεί:
Ε! γαμώτο… είμαι άτυχος. Δεν έχω τα τετραγωνικά
Μα, δεν είσαι …άτυχος. Είσαι μέσα στην ολότητα. ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει τα τετραγωνικά!

Ξέρεις λοιπόν την αλήθεια από σήμερα, όπως την ήξερες εδώ και 30 μήνες όταν σου είπαμε ότι ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ το net metering στους αγρότες.

ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΜΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ
Σε παλιότερο άρθρο είχαμε υποβάλει μια …ρηξικέλευθη πρόταση η οποία -ακόμα- δεν έγινε πράξη:
Να δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες (και όχι μόνο) να μπορούν να εισάγουν με επιδότηση 20% ένα ελικόπτερο, ώστε να διευκολυνθούν οι επαγγελματικές τους μετακινήσεις.
Μα, δεν έχει σημασία εάν κανένας Έλληνας δεν μπορεί να πληρώσει το …υπόλοιπο 80%
Σημασία έχει ότι δίνεται θέμα διαλάλησης της …επιδότησης, στα “τηλε-πρωινάδικα”!

ΝΑ ΣΕ ΔΩ ΝΑ ΜΕΤΡΑΣ
Ξεκίνα τώρα να μετράς τα τετραγωνικά της πολυκατοικίας σου κι άμα τα βγάλεις πάνω από 70 τότε:

Back to top button