ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 1826 – ΛΑΡΙΣΑ 2013: ΟΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ (VIDEO)

Τον Μάρτιο του 2013 ο Τύπος αποτυπώνει την πρώτη παρουσία του Συνδέσμου  στην κοινωνία.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣΜε τον ευρηματικό τίτλο “Οι εγκλωβισμένοι βγαίνουν μπροστά” ο Κώστας Σπανούλης, μέλος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής δίνει το στίγμα του Συνδέσμου, ο οποίος μετρά μόλις λίγες ημέρες ζωής.

    ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 1826
Αδόκιμος και ενδεχομένως “ασεβής” ο παραλληλισμός, ωστόσο και στην περίπτωση του μαρτυρικού Μεσολογγίου είχαμε χιλιάδες εγκλωβισμένους που πλήρωσαν με τη ζωή τους την προσπάθειά τους για ελευθερία.

Στις 21/4/2019 τιμήθηκε η μνήμη αυτών των Ελλήνων με τις ετήσιες εκδηλώσεις. Εκεί βρέθηκαν 6 Μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου καθώς και η camera του afo.gr 
Για όλους εμάς που βρεθήκαμε σίγουρα μπροστά σε κάποια παρέλαση στη ζωή μας, διαπιστώσουμε ότι αυτές οι εκδηλώσεις μνήμης σαφώς εξέπεμψαν ισχυρότερα συναισθήματα και συγκίνηση στους παρευρισκόμενους θεατές.
Η camera του afo.gr διείσδυσε σε κεντρικά σημεία της παρέλασης και σας παρουσιάζει ένα 18λεπτο video:           Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Η κατάσταση μέσα στην πόλη είχε φθάσει σε οριακό σημείο. Τρόφιμα δεν υπήρχαν και οι πολιορκούμενοι (γυναίκες, παιδιά, τραυματίες, γέροντες και μαχητές) σιτίζονταν με φύκια, δέρματα, ποντίκια και γάτες! Υπό τις συνθήκες αυτές, που καθιστούσαν αδύνατη την αποτελεσματική υπεράσπιση της πόλης, αποφασίστηκε σε συμβούλιο οπλαρχηγών και προκρίτων στις 6 Απριλίου η έξοδος και ορίστηκε γι’ αυτή, η νύχτα του Σαββάτου του Λαζάρου προς Κυριακή των Βαΐων (9 προς 10 Απριλίου). Τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με το σχέδιο, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, υπό τους Δημήτριο Μακρή, Νότη Μπότσαρη και Κίτσο Τζαβέλα, με την ελπίδα να διασπάσουν τις εχθρικές γραμμές, επωφελούμενοι από τον αιφνιδιασμό των πολιορκητών. Νωρίτερα είχαν σκοτώσει τους τούρκους αιχμαλώτους, ενώ στην πόλη παρέμειναν τραυματίες και γέροι.Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Όμως, το σχέδιο της εξόδου, είτε προδόθηκε, είτε δεν εφαρμόστηκε σωστά κι έτσι οι δυνάμεις του Ιμπραήμ κατέσφαξαν με τα γιαταγάνια τούς μαχητές της ελευθερίας. Στο μεταξύ, μέσα στο Μεσολόγγι είχαν αρχίσει οι σφαγές από τους Τουρκοαιγύπτιους, που είχαν εισβάλει από άλλο σημείο της πόλης.

Το Μεσολόγγι απελευθερώθηκε στις 11 Μαΐου 1829. Το 1937 αναγνωρίστηκε ως «Ιερά Πόλις» και η Κυριακή των Βαΐων ορίστηκε ως επέτειος της εξόδου.


   ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΔΕΙΞΗ
Η επέτειος της 21/4/2019 ολοκληρώθηκε με αεροπιρική επίδειξη από μαχητικό F16
Τα χαρακτηριστικά πλάνα από την camera του afo.gr είναι εντυπωσιακά:

One Comment

Back to top button