ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ & ΧΑΜΕΝΑ ΜΟΡΙΑ

Οι τελευταίες εξελίξεις…

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ
Την Δευτέρα 8/5, αποφασίσθηκε, ύστερα από συνεργασία του Υπουργού ΑΑΤ κ. Γιώργου Γεωργαντά με τον Υφυπουργό κ. Γιώργο Στύλιο και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, να δοθεί παράταση στην υποβολή των Σχεδίων Βελτίωσης για όλη την Ελλάδα, μέχρι 31/5/2023.
Για την παράταση είχε υποβληθεί σχετικό αίτημα από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγροτικών Θεμάτων.
Οι λόγοι που καθιστούν τη χορήγηση της ως άνω παράτασης επιβεβλημένη, είναι το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από τους αγρότες για ένταξή τους αλλά με ανασταλτικό παράγοντα, τον χρόνο που απαιτείται για την προετοιμασία ολοκληρωμένων και άρτιων φακέλων από πλευράς μελετητών.

Χάνουν τα 6 μόρια βιολογικών στα Σχέδια Βελτίωσης οι Νέοι Αγρότες της πρόσκλησης 2021
Στην πρόσκληση για κατάθεση αιτήσεων στο Υπομέτρο 4.1: «Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις» (Σχέδια Βελτίωσης) κατάφεραν να βγάλουν εκτός επιλεξιμότητας τους Βιολογικούς Νέους Αγρότες που εντάχθηκαν στην πρόσφατη πρόσκληση του 2021.
Συγκεκριμένα στα Σχέδια Βελτίωσης (τρέχουσα πρόσκληση) θα πρέπει οι Νέοι Αγρότες που εντάχθηκαν στην τελευταία προκήρυξη (2021) για να έχουν δυνατότητα πρόσβασης στη μοριοδότηση (6 μόρια) θα πρέπει να προσκομίσουν πιστοποίηση του 2021. Αυτό όμως δεν είναι δυνατόν να γίνει γιατί στους Νέους Αγρότες εντάχθηκαν με βάση το ΟΣΔΕ του 2021 και αφού υπογράψουν την σύμβαση με τον πιστοποιητικό οργανισμό θα πάρουν στα χέρια τους το πιστοποιητικό το 2022. Στην ουσία χάνουν τα 6 μόρια στη βαθμολογία.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Σπανούλης, πρόεδρος στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγροτικών Θεμάτων (ΠΣΑΘ), «ζητάμε να ενταχθεί στην πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης και η δυνατότητα των Νέων Αγροτών της τελευταίας προκήρυξης να λάβουν τη μοριοδότηση των βιολογικών υπό τη προϋπόθεση να προσκομίσουν σύμβαση με πιστοποιητικό οργανισμό υπογεγραμμένη έως τα τέλη του 2022 (αντί του 2021) καθώς τότε δε θα μπορούσαν θεσμικά να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Προτείνουμε:
Ειδικά οι Νέοι Αγρότες (και επιλαχόντες) της προκήρυξης του 2021 να λάβουν τη μοριοδότηση του πεδίου 1.2 σχετικά με τα βιολογικά προϊόντα (6 μόρια) προσκομίζοντας σύμβαση με πιστοποιητικό οργανισμό υπογεγραμμένη μέχρι το τέλος του 2022 αντί του 2021 για τους παρακάτω λόγους:
Οι δεσμεύσεις των Νέων Αγροτών ξεκινούν από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης τους, η δε ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ απαιτείται να γίνει έως 12 μήνες από την ημερομηνία ένταξης.
Η απόφαση ένταξης του μέτρου 11 της Βιολογικής εκδόθηκε στις 30/06/2022 με την υποχρέωση να συνάψουν σύμβαση με ΟΕ&Π εντός χρονικού διαστήματος δέκα πέντε (15) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία δημοσιοποίησης της απόφασης ένταξης πράξεων.
Πηγή: agrotypos

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button