ΜΕ Κ.Υ.Α. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΛΙΒΑΝΟΥ: ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΟΙ ΑΠΕ ΑΓΡΟΤΩΝ ΕΩΣ 500kW

Η τελευταία εξέλιξη (27/7/2021) που ολοκληρώνει την νομιμοποίηση των αγροτικών φωτοβολταϊκών κάτω των 500kW
ΑΠΕ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

ν. 4811/2021
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ
Στις 26/6/2021 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως (φωτογραφίες αριστερά) ο Ν. 4811/2021, όπου -μεταξύ άλλων- αναθεωρούνται τα όρια εκμετάλλευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τους αγρότες, όπως αυτά περιγράφονταν στον Ν. 3874/2010
Για τις -επί δύο έτη- προσπάθειες του Συνδέσμου για αυτή την εξέλιξη είχαμε δεκάδες αναφορές, με πιο πρόσφατη στις 24/6/2021.

 ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ
Ωστόσο η παραπάνω νομοθετική εξέλιξη, δεν κάλυπτε απόλυτα τους αγρότες που θα εγκαταστήσουν αγροτικό φ/β κάτω των 500kW, αφού στην φορολογική δήλωση θα υπήρχε διφορούμενη εικόνα για το εισόδημα.
Σε Κ.Υ.Α. που υπογράφτηκε από τα συναρμόδια υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών) και τους: Σπήλιο Λιβανό και Απόστολο Βεσυρόπουλο, πλέον και αυτό το θέμα ξεκαθαρίζει.
Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται το μεσημέρι της Τετάρτης 28/7

Όσα γράψαμε στις 24/6/2021 για την αναθεώρηση του Μητρώου Αγροτών:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η είδηση που κυριαρχεί σήμερα Πέμπτη 24/6/2021 είναι η ανακοίνωση του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την αναθεώρηση του Μητρώου Αγροτών και ιδιαίτερα για την αναπροσαρμογή της δυνατότητας εκμετάλλευσης φ/β ισχύος πάνω από 100kW

Είναι ένα ζήτημα στο οποίο αναφερθήκαμε δεκάδες φορές μέσα από το afo.gr
Η τελευταία μας αναφορά έγινε στις 28/4/2021, όπου -εμφατικά- προσδιορίσαμε με απόλυτη ακρίβεια τον χρόνο που θα γίνει η σχετική τροποποίηση της νομοθεσίας.
Το σχετικό απόσπασμα από το θέμα της 28/4/2021:
ΜΗΤΡΩΟ ΑΓΡΟΤΩΝ
Το θέμα τέθηκε από τον Σύνδεσμο για πρώτη φορά, το καλοκαίρι του 2019, ενώ μόλις φέτος πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 10 συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες καθώς και σε υψηλότερο επίπεδο, με τους: Κώστα Σκρέκα (ΥΠΕΝ), Απ. Βεσυρόπουλο (Οικονομικών), Σπήλιο Λιβανό (ΥπΑΑΤ) και Γιάννη Οικονόμου (ΥπΑΑΤ) από όπου και οι σχετικές φωτογραφίες.
Χαρακτηριστικό είναι και το απόσπασμα από την τοποθέτηση Σπανούλη στην τηλεδιάσκεψη της 27/5/2021 με τον Υφ. Οικονομικών κ. Απ. Βεσυρόπουλο:

 ΟΛΟΙ
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τροποποίηση έχει τη σύμφωνη γνώμη και της αντιπολίτευσης, αφού υπήρξαν παρεμβάσεις στη Βουλή από Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής.

   Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η σχετική ανακοίνωση του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, το πρωί της 24/6/2021:

ΣΚΡΕΚΑΣ ΥΠΕΝ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΠΗΛΙΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ
Με νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσαν στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός και ο υφυπουργός Γιάννης Οικονόμου, εφ εξής η διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μικρότερη από 500 KW, συνιστά αγροτική εκμετάλλευση για τους σκοπούς εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων. Το όριο αυτό μέχρι σήμερα ήταν 100kW.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η νέα αυτή ρύθμιση παρέχει στους αγρότες τη δυνατότητα να διαχειρίζονται περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής τους, την αύξηση του εισοδήματός τους και τη βελτιστοποίηση της παραγωγικότητάς τους μέσω της ορθολογικής χρήσης και εξοικονόμησης ενέργειας.

Πρόκειται για μία ουσιαστική συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία δίνει στον πρωτογενή τομέα καθοριστικό ρόλο στην αναστροφή της κλιματικής κρίσης και στην οικονομική πρόοδο.

Η νομοθετική ρύθμιση εμπεριέχεται σε τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και θα ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών, Υγείας και Τουρισμού, ρυθμίσεις για την ενίσχυση των παραγωγικών δραστηριοτήτων και άλλες διατάξεις».

ΟΙ ΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ:
Ένα θέμα που θα απασχολήσει κάποιους αγρότες που υπέβαλαν αίτημα για 500kW ενώ ήδη είχαν παλαιότερη εγκατάσταση 100kW (2011-2013) είναι το γεγονός ότι πλέον τα kW που “έχουν” ξεπερνούν τα 500.

Αυτό, είναι κάτι που δεν απασχολεί τα Μέλη του Συνδέσμου, αφού από τον Φεβρουάριο του 2020 είχαν την σχετική έγκυρη ενημέρωση.
Μάλιστα, στις 10/2/2020 φτάσαμε σε σημείο προτροπής να μην κατατίθενται αιτήματα στον ΔΕΔΔΗΕ για λίγες ημέρες, ώστε να καταφέρει ο Σύνδεσμος να αποσαφηνίσει το ζήτημα.

Το σχετικό απόσπασμα από το premium θέμα της 10/2/2020:

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΜΗΤΡΩΟΥ ΑΓΡΟΤΩΝ
Το afo.gr παρουσιάζει αποκλειστικά για τα Μέλη, τις ραγδαίες εξελίξεις σχετικά με το Μητρώο Αγροτών που ενδιαφέρει -κυρίως- όσους έχουν πρόθεση να υλοποιήσουν νέο αγροτικό φωτοβολταϊκό.
Στην Πρωτεύουσα βρίσκονται από το πρωί της Δευτέρας 10/2, 4 Μέλη της Διοίκησης:
Οι Κώστας Σπανούλης, Κώστας Γιωτάκος, Δημήτρης Δημογιάννης και Δημήτρης Σχινάς, ενώ το βράδυ φτάνει και ο Γιώργος Ζιάμας.

Παρουσιάζουμε επιγραμματικά τα μέχρι τώρα δεδομένα, προσθέτοντας κρίσεις και συστάσεις προς τα Μέλη, βάσει των δεδομένων. Έτσι έχουμε τα εξής:
1. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσανατολίζεται να ορίσει το “ταβάνι” του Μητρώου Αγροτών για Φωτοβολταϊκά, στα 500KW
2.  Εφόσον συμβεί έτσι (δίνουμε πιθανότητες 90%), τότε οι αγρότες που έχουν ήδη φ/β, μπορούν να υλοποιήσουν νέο, μέχρι 400KW
3. Όποιοι κατέθεσαν ήδη φάκελο με 500KW, προφανώς θα πρέπει να αναθεωρήσουν τον φάκελο. Το κακό είναι ότι πιθανόν ο φάκελος να λάβει νέο αριθμό πρωτοκόλλου.
4. Το Net Metering δεν θα συμπεριλαμβάνεται στο “ταβάνι” του Μητρώου Αγροτών. Δηλαδή θα είναι ανεξάρτητο και δεν θα έχει εμπλοκή με τα KW πώλησης.

Μετά από τα παραπάνω, συνιστούμε “πάγωμα” των διαδικασιών φ/β, για όσους βρίσκονται στον Μηχανικό που υλοποιεί το σχέδιο εγκατάστασης και αναμονή…
Αναμονή 45 μέρες, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Αυτό δεν ισχύει για όσους έχουν ήδη προγραμματίσει υλοποίηση φ/β 400KW ή μικρότερο. Αυτοί δεν έχουν πρόβλημα και συνεχίζουν τον φάκελο.

Back to top button