ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ NET METERING – ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΥΠΟΥ


Θέμα σχετικό με το net metering καταχωρεί το web site agrotypos.gr, το οποίο υπογράφει ο Σταύρος Παϊσιάδης.

ΓΡΑΦΕΙΟ Ο ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ ΣΤΙΣ 25/2/2021

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, ετοιμάζει νομοθετικό πλαίσιο για να τρέξει το ζητήματα ηλεκτροδότησης αγροτικών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με φωτοβολταϊκά συστήματα με την διαδικασία του net metering.
Αυτό τονίστηκε στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ. (Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων), αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Βασίλη Κρανιά, τον Αντιπρόεδρο Γιώργο Παπάζογλου και τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Κώστα Καρύδη.
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Καρύδης, «το νομοθετικό πλαίσιο είναι έτοιμο και ο κ. Σκρέκας το αμέσως χρονικό διάστημα θα το καταθέσει στη Βουλή για να ξεκινήσει η εφαρμογή του στην χώρα μας. Επίσης μιλήσαμε για θέματα του υπουργείου που σχετίζονται με το αγροκτηνοτροφικό τομέα όπως η αδειοδότηση των υφιστάμενων υδροληψιών, η επικείμενη αναθεώρηση των σχεδίων λεκανών απορροής».
Θυμίζουμε από το 2017 γίνεται προσπάθεια να τρέξει αυτό το πρόγραμμα στην χώρα μας αλλά ακόμη συναντά εμπόδια. Με το net-metering (ή αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ενεργειακό συμψηφισμό), θα μπορούσε να μειωθεί το κόστος παραγωγής.

Ο κ. Κωνσταντίνος Σπανούλης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ)
«Το net-metering είναι μια αποτυχία στην χώρα. Συνολικά μόλις 15 τέτοιες μονάδες υπάρχουν στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο να κάνει ελκυστικές τέτοιες επενδύσεις.
Οι νόμοι για κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών από κατ επάγγελμα αγρότες (Ν. 4254/2014 για Νet metering, Ν. 4602/2019 για φωτοβολταϊκό έως 500 kW και Ν. 4643 για 25% αυτοπαραγωγή και 75% πώληση ηλεκτρικής ενέργειας), είναι ουσιαστικά ανενεργοί ελλείψει νομοθετικών ρυθμιστικών διατάξεων.
Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι δεν είναι εύκολη η πρόσβαση σε ανοικτά δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ είναι στις περισσότερες περιοχές της χώρας ανέφικτη λόγω της κατάληψης τους από μεγάλα έργα λίγων μεγάλων εταιρειών.

Επίσης δεν έχει τροποποιηθεί το Μητρώο Αγροτών. Δηλαδή δεν έχει αυξηθεί το μέγιστο της δυνατότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ κατ’ επάγγελμα αγροτών σε 500 kW (Ν. 4602/19) έναντι των 100 kW που ισχύει σήμερα και δεν έχει ενταχθεί στο Μητρώο Αγροτών η πώληση του 75% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται μέσω αυτοπαραγωγής (Ν. 4643/2019).
Όλα τα παραπάνω λειτουργούν αρνητικά και δεν μπορεί να τρέξει το πρόγραμμα net-metering και θα πρέπει να λυθούν άμεσα από την κυβέρνηση».

ΝΕΟ ΜΕΛΟΣ

Back to top button