10 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ: 2013-2017

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩΕΝΑΓύρω στους 80 αγρότες, προβλέποντας τα άσχημα, στις 11 Μαρτίου 2013 παίρνουν την πρωτοβουλία να μαζευτούν στη Νίκαια Λάρισας (φωτό).

Εκείνη την ημέρα γεννήθηκε ο Σύνδεσμος, που σε λίγες εβδομάδες απλώθηκε σε όλη τη χώρα.

ΔΥΟΣτην 15 Οκτωβρίου 2015, με μόλις 250 Μέλη πραγματοποιεί ηχηρή παρουσία στο Υπουργείο Ενέργειας (σχετικό θέμα), όπου για πρώτη φορά ενσωματώνεται εν τοις πράγμασι στην νομοθεσία, ο όρος “αγροτικά φωτοβολταϊκά“.

ΤΡΙΑΜε αιτία την πολυσυζητημένη μείωση τιμών πώλησης των αγροτικών φωτοβολταϊκών, τον Φεβρουάριο του 2014 διοργανώνει ηχηρό συλλαλητήριο στο Υπ. Ενέργειας (σχετικό θέμα) ενώ λίγες ημέρες αργότερα, στις 28/3/2014 συμμετέχει στο συλλαλητήριο των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας (σχετικό θέμα). Το βράδυ της 28ης Μαρτίου 2014, με επιτροπή 11 Μελών προκαλεί συσκέψεις με τα περισσότερα κόμματα της Βουλής, όπου λαμβάνει την διαβεβαίωση ότι η μείωση των τιμών δεν θα είναι μεγαλύτερη του 12%. Επιτυγχάνεται δε και η μη παραμετροποιημένη μείωση των τιμών που ήταν πάγια θέση του και απόφαση της 2ης Γενικής Συνέλευσης (23/3/2013).

ΤΕΣΣΕΡΑ

Αξιώνεται και επιτυγχάνεται η απεμπλοκή των αγροτών, από Επιμελλητήρια, Υποκαταστήματα, ενώ απεμπλέκονται αγρότες όπου υπήρχαν επιπρόσθετες απαιτήσεις από το Ι.Κ.Α. 

ΠΕΝΤΕΤο Φθινόπωρο του 2014, με νομοθέτημα που προκάλεσε ο Σύνδεσμος, εναρμονίζονται φορολογικά όλες οι αγροτικές δραστηριότητες που περιγράφονται στο Μητρώο Αγροτών. Την άνοιξη του 2015, επιβεβαιώνεται η εκωφαντική προτροπή προς τα Μέλη του, να υποβάλουν φορολογική δήλωση με τα δεδομένα του Ν. 4316/2014, παρά τις αντίθετες απόψεις που διοχετεύθηκαν στον Τύπο.

Τα έτη 2014, 2015 και 2016 γίνεται κατορθωτή η τροποποίηση της Νομοθεσίας, που έδωσε την δυνατότητα υποβολής της Φόρμας Αγροτικής Ιδιότητας, σε Μέλη που ήταν εκπρόθεσμα. 

ΕΞΙΤον Οκτώβριο του 2015, έχοντας ενδώτερη γνώση για την σχετική νομοθεσία που θα ψηφισθεί (πράγμα που έγινε 13 μήνες αργότερα!), ξεκινά την προσπάθεια για την αναχρηματοδότηση των Δανείων όσων Μελών το επιθυμούσαν. Η προσπάθεια “λιμνάζει”, εφόσον το γενικότερο πλαίσιο “πώλησης δανείων” δεν τέθηκε ακόμη σε εφαρμογή από τις νέες Διοικήσεις των Τραπεζών.  

ΕΠΤΑΜε συλλογική προσπάθεια, τον Μάρτιο του 2015 προκαλεί μείωση των δαπανών για ασφαλιστική κάλυψη των Μελών, σε ποσοστό εώς και 75% όσων πλήρωναν τα Μέλη προηγουμένως. Εκτιμάται, ότι το μεσοσταθμικό όφελος των Μελών από το επιτυχημένο εγχείρημα κυμαίνεται σε μια δεκαετία, από 3.000€ μέχρι 10.000

Με μια σειρά κρυστάλινων διαδικασιών, διαβουλεύεται και προτείνει στα Μέλη του: Αγορά αγροτικού αυτοκινήτου με έκπτωση 21% (άνω των 180 συμμετοχών), υπηρεσίες τηλεφωνίας και data (άνω των 400 συμμετοχών), ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη: Η ομαδική αγορά τρακτέρ και η ομαδική μετάβαση στην Ιταλία για την έκθεση αγροτικών μηχανημάτων.

ΟΚΤΩΤον Φεβρουάριο του 2017, με αιτία την καθυστέρηση πληρωμής των αγροτών άνω των 8 μηνών, συμπράττει με τον Σ.Π.Ε.Φ. και προκαλεί την Δικαστική διεκδίκηση των οφειλομένων από τον Λ.ΑΓ.Η.Ε. Τα γενικότερα αποτελέσματα στις πληρωμές των παραγωγών, είναι ήδη ορατά τους τελευταίους μήνες.

ΕΝΝΕΑΜε διαρκή αγώνα από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι και το καλοκαίρι του 2017, γίνεται κατορθωτή η ένταξη των αγροτών στο net metering, στο οποίο προβλέπεται και η “εικονική απομείωση”.  Ο Σύνδεσμος θα εμπλακεί στην ομαδική κατασκευή των μονάδων, για τα Μέλη του.

ΔΕΚΑΈχει καθημερινή παρουσία, 365 ημέρες τον χρόνο. Μέσα από τις εκατοντάδες ενημερωτικές συγκεντρώσεις, την υποστηρικτική ιστοσελίδα του, το τηλεφωνικό κέντρο, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, διατηρεί ζωντανή την επαφή με τα Μέλη και εξανέμισε την ιδιαιτερότητα και δυσκολία που προκύπτει για έναν σύλλογο που εκτείνεται στα τέσσερα άκρα της χώρας!

Back to top button