ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ Φ/Β ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ – VIDEO

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο kontra channel, η οποία έφτασε μέχρι και στην συμμετοχή των αγροτών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Θα σταθούμε σε μια διάσταση απόψεων, μεταξύ του βουλευτή κ. Γιώργου Κωτσού και του εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ κ. Δημήτρη Οικονόμου.
Ο κ. Οικονόμου διατύπωσε την άποψη ότι η Κυβέρνηση υποστηρίζει αποκλειστικά τους “μεγάλους παίκτες” της ενέργειας.
Ο κ. Κωτσός, υποστήριξε ότι δεν συμβαίνει αυτό, διότι -μεταξύ άλλων- η Κυβέρνηση οριοθέτησε την δυνατότητα ένταξης στο Μητρώο Αγροτών, μέχρι τα 500kW.
Ας δούμε το σχετικό απόσπασμα:

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ AFO.GR:
Που άραγε βρίσκεται η αλήθεια; Η Κυβέρνηση υποστήριξε και ενθάρρυνε τη συμμετοχή των αγροτών στις Α.Π.Ε. ή (μέχρι σήμερα τουλάχιστον) τους κλείνει το δρόμο…;
Στο Κυβερνητικό αφήγημα, υφίσταται ως επιχείρημα το εξής:
– “Aλλάξαμε την δυνατότητα εγκατάστασης Α.Π.Ε. για τους αγρότες, από τα 100kW στα 500kW.”
Ερώτηση: Πότε έγινε αυτό;
Απάντηση:  Τον Ιούνιο του 2021
Όμως: Από τον Δεκέμβριο του 2020 είχε λήξει η προθεσμία υποβολής αιτήματος για φωτοβολταϊκό, στον ΔΕΔΔΗΕ.
Άρα, για έναν νοικοκύρη αγρότη που ανέμενε (28 μήνες) την νομοθετική εξέλιξη ώστε να προχωρήσει σε αίτημα φ/β χωρίς να διακυβεύεται η αγροτική του ιδιότητα, η τροποποίηση του Μητρώου είναι …κενού περιεχομένου. Οι ημερομηνίες είχαν εκπνεύσει…!
Δεν θα μιλήσουμε φυσικά για τα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ τα οποία -επί 28 μήνες- ροκανίζονταν από τους …”μεγάλους παίκτες”!

Ένα άλλο κομμάτι του αφηγήματος, λέει ότι η Κυβέρνηση έδωσε απόλυτη προτεραιότητα στα έργα net metering των αγροτών.
Ερώτηση: Πόσοι είναι οι αγρότες που ενδιαφέρθηκαν και υπέβαλαν αίτημα για net metering με τα δεδομένα των ετών 2020 και 2021;
Απάντηση: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ είναι …μηδέν. Κανένας αγρότης δεν ενδιαφέρθηκε για το net metering τα έτη 2020 και 2021.
Άρα, η Κυβέρνηση έδωσε προτεραιότητα …στο μηδέν!

ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ    ΝΕΟ ΑΦΗΓΗΜΑ:
Θα μπορούσε να δημιουργηθεί και ένα νέο αφήγημα, που να λέει ότι “…η Κυβέρνηση δίνει την δυνατότητα στους αγρότες να αγοράσουν ένα ελικόπτερο με μηδέν τελωνειακούς φόρους“.
Άσχετα εάν -καθώς φαίνεται- κανένας αγρότης δεν σκέφτεται να αγοράσει ελικόπτερο, εν τούτοις θα ήταν ένα καλό τηλεοπτικό επιχείρημα…!

 ΠΡΟΘΕΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ;
Έχει την πρόθεση η Κυβέρνηση να ενθαρρύνει την ένταξη των αγροτών στις Α.Π.Ε. σε αντίθεση με όσα έχουν γίνει έως σήμερα ;
Εάν έχει αυτή την πρόθεση, ας κάνει πράξεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Τα περί “Μητρώου…” και “….αυτοκατανάλωσης” μπορεί να είναι ωραία λογύδρια σε συζητήσεις με παρισταμένους που δεν γνωρίζουν τις λεπτομέρειες (λογικό), όμως για μας που γνωρίζουμε σε απόλυτο βαθμό τις “λεπτομέρειες”, αποτελούν προφάσεις για να γίνει επικοινωνιακά το μαύρο-άσπρο σε σχέση με τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό των αγροτών από τις Α.Π.Ε.

Back to top button