ΤΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ Α.Π.Ε.

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ

Για τον Σεπτέμβριο, προετοιμάζεται η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που θα δίνει τη δυνατότητα σε επαγγελματίες αγρότες, να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος έως 100kW, εξασφαλίζοντας υψηλή ταρίφα εκτός διαγωνισμών, όπως είχε δεσμευθεί από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας.

Επίσης, στα σκαριά βρίσκεται και η ρύθμιση που θα καθορίζει ταρίφα για όσους επιθυμούν να αναπτύξουν φωτοβολταϊκό ισχύος έως 500kW (ένα ανά ΑΦΜ), σε περιοχές της Πελοποννήσου, της Εύβοιας, των Κυκλάδων και της Κρήτης, ώστε να μην χρειάζεται να συμμετάσχουν σε ανταγωνιστικές διαδικασίες της ΡΑΕ. Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, οι ταρίφες θα κυμανθούν περίπου στα 63 ευρώ ανά MWh, όπως προβλέπεται ήδη στην τελευταία ΚΥΑ για τις Τιμές Αναφοράς, για ηλέκτριση μετά την 1η Μαρτίου 2022.

Οι νέες ΚΥΑ

Ακόμη, έπειτα από πολλές καθυστερήσεις και αναβολές, στην τελική ευθεία φαίνεται ότι βρίσκεται και η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα ενεργοποιηθεί η ρύθμιση που είχε περάσει στον νόμο 4759/20 για τον εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας, βάσει της οποίας δινόταν η δυνατότητα αύξησης στα 3 MW της μέγιστης ισχύος των σχετικών μονάδων ΑΠΕ, από 1 MW που ισχύει σήμερα. Η αύξηση της ισχύος αφορά κυρίως σε επιχειρήσεις, οι οποίες αποκτούν ισχυρότερο κίνητρο για να αξιοποιήσουν την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ με ταυτόχρονο ενεργειακό συμψηφισμό παραγωγής – κατανάλωσης. Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο, τόσο από μικρές όσο και από μεγάλες εταιρείες, με επίκεντρο τον τουριστικό τομέα (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια κλπ) και όχι μόνο, αλλά βρίσκονται σε αναμονή εδώ και μήνες, περιμένοντας την έκδοση της υπουργικής απόφασης.

Σε πορεία ολοκλήρωσης βρίσκεται όπως αναφέρουν στελέχη του ΥΠΕΝ και η ΚΥΑ που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του νέου προγράμματος για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, το οποίο είχε σταματήσει το 2019 – αν και παρέμενε ανενεργό από το 2013 _ ώστε οι οικιακοί καταναλωτές να μπορούν να πωλούν στο δίκτυο έναντι καθορισμένης τιμής, το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα.

Το χωροταξικό

Όσο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε γη υψηλής παραγωγικότητας, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Γιάννης Οικονόμου _, λίγες ημέρες πριν μετακινηθεί από τη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου _, η Διεύθυνση Χωροταξίας, Προστασίας Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής του ΥΠΑΑΤ βρίσκεται στη διαδικασία σύνταξης προσχεδίου ΚΥΑ που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις που αφορούν σε επεμβάσεις σε Αγροτική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας και μόνο για λόγους που εξυπηρετούν το γεωργικό χαρακτήρα της ή την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ.

Να σημειωθεί ότι η χωροθέτηση φωτοβολταϊκών σταθμών σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4643/2019 (A’ 193), επιτρέπεται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης του 1 MW, εφόσον οι εκτάσεις εγκατάστασης δεν υπερβαίνουν το 1% του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων της κάθε Περιφερειακής Ενότητας. Μάλιστα, έχει εκδοθεί και η σχετική ΚΥΑ που καθορίζει τις εκτάσεις ανά περιοχή.

Επίσης, όπως έχει προαναγγείλει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, εντός του φθινοπώρου θα ακολουθήσει το δεύτερο πακέτο ρυθμίσεων για την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για τις ΑΠΕ και θα αφορούν ατην έκδοση των αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας τους, αλλά θα περιλαμβάνει και διατάξεις που θα βοηθήσουν στο ξεκαθάρισμα της υπερπληθώρας αιτήσεων για βεβαιώσεις παραγωγού.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button