ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ: ΕΦΕΣΗ ΤΟΥ ΔΕΔΔΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Αυτοί που ενδιαφέρονται απλώς για το πότε γίνονται οι πληρωμές των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, δεν έχουν λόγο να διαβάσουν το συγκεκριμένο θέμα.

Αυτοί που ενδιαφέρονται για το πως γίνονται οι πληρωμές, έχουν λόγο να συνεχίσουν την ανάγνωση.

Το 2017 ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ) και ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), με δικαστικές ενέργειες προκάλεσαν την δικαστική διεκδίκηση από τον ΔΑΠΕΕΠ των οφειλομένων από ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ.
Όταν ξεκίνησαν οι δικαστικές ενέργειες (κατ’ αρχάς με εξώδικα) η υπερημέρια των παραγωγών ήταν κοντά στις 110 ημέρες.
Η 14η Φεβρουαρίου 2017 ήταν η απαρχή μιας γενναίας οικονομικής απόφασης που έλαβαν οι δύο Σύνδεσμοι Φωτοβολταϊκών ώστε να  προχωρήσουν σε πολυδάπανη δικαστική παρέμβαση υπέρ του Λ.ΑΓ.Η.Ε.
Τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών άρχισαν να φαίνονται λίγες εβδομάδες αργότερα, αφού η υπερημέρια έφτασε -με γεωμετρική καθίζηση- σε κάτω από 100 ημέρες, ενώ τον Ιούλιο 2018 είχαμε ρεκόρ καθίζησης, με υπερημέρια 60 ημέρες. Δηλαδή, οι πληρωμές γινόταν κάθε 1520 μέρες!

Εκείνη την περίοδο ο εκπρόσωποί μας έλαβαν και εξώδικο από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, ενώ στην πορεία ο ΔΑΠΕΕΠ δικαιώθηκε δικαστικά.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΗΜΕΡΑ

Τις τελευταίες ημέρες οι εκπρόσωποι των δύο Συνδέσμων λαμβάνουν δικαστικό έγγραφο, για να παραστούν στην έφεση που κατέθεσε ο ΔΕΔΔΗΕ, κατά της πρωτόδικης απόφασης.
ΔΕΔΔΗΕ
ΠΣΑΦ
Η εκδίκαση έχει ορισθεί για τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ η πολυσέλιδη έφεση (115 σελίδες!!) έδωσε την έμπνευση στο “τμήμα δημιουργικού” του afo.gr για ένα σχετικό video:
Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ AFO.GR:
Στην λαϊκή αργκό, ονομάζεται “μουχαμπέτι” ή “κουβεντολόι”.
Είναι το ακριβώς αντίθετο από την “ουσιαστική δράση“.

Τον Φεβρουάριο του 2017, κόντρα στο “κουβεντολόι” και στην ατέρμονη έκφραση διαδικτυακής δυσαρέσκειας, οι δύο Συνδέσμοι προχώρησαν σε δυναμική διαμαρτυρία στο Υπ. Ενέργειας και κατόπιν στις δικαστικές παρεμβάσεις που αναφέρουμε παραπάνω.
Η “επόμενη μέρα” βρήκε τους “επιρρεπείς στο κουβεντολόι” που κινούνται ευρύτερα των παραγωγών ηλ. ενέργειας (ως τι άραγε;),  να κάνουν ανέξοδες διαδικτυακές διαπιστώσεις, του τύπου:
Η διαμαρτυρία ήταν αναποτελεσματική
Ήταν μια ακόμη αφορμή, για να δηλώσουν την “ύπαρξή” τους….!

Τον Σεπτέμβριο του 2022 που κάποιοι θα βρίσκονται (ξανά) στα δικαστήρια, το πλέον πιθανό είναι -κάποιοι άλλοι- να κάνουν πάλι ανέξοδες διαπιστώσεις
…Ενώ θα έχουν εξοφληθεί το τιμολόγιο στις 25 ημέρες, ίσως επειδή …είναι ανάδρομος ο Ερμής…

Back to top button