ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ: ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ Η ΧΡΕΩΣΗ Α.Π.

ΚΟΣΤΟΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ

Προβληματισμός επικρατεί στους μικροεπενδυτές επενδυτές φωτοβολταϊκών από την έωλη κατάσταση που επικρατεί στο τελικό κόστος εγκατάστασης ενός μικρού φ/β (400kW-500kW).
Η άνοδο των τιμών (σε σχέση με τα κόστη στα τέλη του 2020) είναι ένα γεγονός αναμφισβήτητο, ωστόσο το σημαντικότερο είναι ότι δεν μπορεί να γίνει κάποια αξιόπιστη πρόβλεψη για το άμεσο μέλλον και ιδιαίτερα για όσους εμπλέκονται στην υλοποίηση, με την καταληκτική ημερομηνία ετοιμότητας: 28/2/2022

 ΑΓΝΟΙΑ
Ένα μεγάλο κομμάτι αγροτών που βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησης φ/β ή υλοποίησε ήδη φ/β, δεν έχει προηγούμενη εμπειρία και -εν πολλοίς- βασίστηκε σε “γνώμες τρίτων” ως προς την εγκατάσταση.
Άρα, πριν την απάντηση στο ερώτημα “πόσο κοστίζει σήμερα η εγκατάσταση ενός φ/β 500kW” θα πρέπει να δοθεί απάντηση στο ερώτημα: “τι φωτοβολταϊκό…;”
Από μια πρόχειρη εκτίμηση, οι αγρότες που είναι σε φάση (λογικής) άγνοιας του αντικειμένου είναι πάνω από το 70% των αγροτών που υλοποίησαν ή είναι στη φάση υλοποίησης.
Το ποσοστό αυτό είναι φυσιολογικό, αφού οι αγρότες με τα “πρώτα φ/β” έχουν συγκεκριμένο ταβάνι (2.500 άτομα)

  ΕΠΙΠΛΕΟΝ 8%
Χονδρικά θα λέγαμε ότι η εγκατάσταση ενός φ/β 500kW έχει σήμερα 14/6/2021 ένα επιπλέον κόστος +8% το οποίο προέρχεται από την άνοδο τιμών των περιφερειακών υλικών και των μεταφορικών, ενώ μικρότερη είναι η αύξηση στον μηχανολογικό εξοπλισμό.
Όμως για να διαβάσει κάποιος σωστά “αριθμούς” και “ποσοστά”, θα πρέπει να έχει σχετικές γνώσεις του αντικειμένου, που -όπως είπαμε και παραπάνω- σε μεγάλο κομμάτι των αγροτών δεν υπάρχουν.

ΧΡΕΩΣΗ Α.Π.
Για παράδειγμα, είναι …αμείλικτο το ερώτημα, με ποια λογική τα έτη 2019-2020 υπήρξαν κατασκευές με κόστη 290.000 έως 330.000 και στην πορεία (ενώ οι τιμές των υλικών ανέβαιναν) τα κόστη κατασκευής έπεφταν.
Η απάντηση στο ερώτημα, έρχεται από ένα ανέκδοτο, σύμφωνα με το οποίο ο πελάτης μιας ταβέρνας κοιτάζει τον λογαριασμό και βλέπει τις χρεώσεις:
Σαλάτα τόσο, σαγανάκι τόσο, γαύρος τόσο, ψωμί τόσο, Α.Π. 11 ευρώ.
Όταν ρωτάει τον ιδιοκτήτη της ταβέρναςτι σημαίνει αυτή η χρέωση Α.Π.;” παίρνει την αφοπλιστική απάντηση:
– Το Α.Π. σημαίνει “άμα πιάσει“. Συνήθως πιάνει και το χρεώνουμε κανονικά. Σε σας δεν έπιασε και δε θα το πληρώσετε….

 ΠΩΣ ΑΠΑΛΕΙΦΘΗΚΕ Η ΧΡΕΩΣΗ Α.Π. ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ
Ήταν λοιπόν υποχρέωση του Συνδέσμου να προστατέψει τα Μέλη από την “χρέωση Α.Π.” και αυτό έγινε από την Γενική Συνέλευση της Καλαμπάκας όπου “οριοθετήσαμε” ως κόστος αξιοπρεπούς κατασκευής ενός φ/β 500kW, το ποσό των 250.000€ το οποίο -όπως αποδείχθηκε στην πορεία- ήταν και πλεονασμός…!

 ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ETHER & KRANICH
Παρακολουθούμε τις τάσεις των τιμών εγκατάστασης, οι οποίες σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 250.000€ βάσει των όσων αναφέραμε παραπάνω.
Η παρακολούθηση γίνεται σε τακτική βάση, διότι ….κάθε σχεδόν 20-30 ημέρες αυξομειώνονται οι τιμές.
Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσουμε τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους Ether και Krannich ώστε να πάρουμε μια εικόνα και (κυρίως) μια εκτίμηση για το προσεχές μέλλον.
Την τηλεδιάσκεψη θα την καταγράψουμε και θα την καταχωρήσουμε σε premium θέμα…

Back to top button