ΑΙΤΗΜΑ ΥΠ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΠΕ

ΕΛΑΠΕ
Προς αντιμετώπιση της οικονομικής δυσχέρειας στην οποία τείνει να περιέλθει ο ΕΛΑΠΕ όπως αποτυπώνουν οι μηνιαίες προβλέψεις για την βιωσιμότητά του, το ΥΠΕΝ αιτείται έκτακτη επιχορήγηση του Λογαριασμού από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Από την Καθημερινή της 17/9/2020

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΑΠΕΕΠ, το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ προβλέπεται να φτάσει τα 224 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του έτους, αποκαλύπτοντας το βαρύ πλήγμα που έχει δεχθεί από την υγειονομική και οικονομική κρίση, όπως ανέφερε κατά την χθεσινή της ομιλία η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων του ΥΠΕΝ κ. Αλεξάνδρα Σδούκου.

Στη παρέμβασή της, έκανε σαφές ότι το θέμα του ΕΛΑΠΕ αποτελεί εκ των βασικών προτεραιοτήτων του υπουργείου το οποίο εξετάζει διαρθρωτικές αλλαγές στον σχεδιασμό του προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.

Ένα παράδειγμα τέτοιας αλλαγής που εξετάζεται, όπως ανέφερε, είναι η προώθηση μιας Ειδικής Αγοράς Εγγυήσεων Προέλευσης για εμπορία πράσινων πιστοποιητικών, με βάση το υφιστάμενο σχήμα του ΔΑΠΕΕΠ.

Τόσο οι Εγγυήσεις Προέλευσης όσο και άλλα διαρθρωτικά μέσα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ είναι αντικείμενο παράλληλης διερεύνησης.

H Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ο Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), ως διαχειριστής του ΕΛΑΠΕ, έχουν αναθέσει δύο ανεξάρτητες μελέτες.

Σύμφωνα με την γενική γραμματέα, οι προτάσεις που θα κατατεθούν θα αποτελέσουν τη βάση για την αναδιάρθρωση του ΕΛΑΠΕ. «Σχετικές πρωτοβουλίες θα λάβουμε μέσα στους επόμενους μήνες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Back to top button