«Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται προς την κατοχύρωση της ευημερίας για όλους»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης χαρακτήρισε «αναχρονιστικό το να
μιλά ο πρωθυπουργός για ανάπτυξη»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης χαρακτήρισε «αναχρονιστικό το να μιλά ο πρωθυπουργός για ανάπτυξη»«Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπηρετούν τον στόχο της ισχυρότερης θωράκισης έναντι μελλοντικών κρίσεων σε ό,τι αφορά την προστασία της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων, την προστασία των δημόσιων αγαθών όπως το νερό, η ενεργεία και η διασφάλιση της πρόσβασης όλων των πολιτών σε αυτά και άλλες διατάξεις της ίδιας λογικής» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης.
Επισήμανε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι η δεύτερη εξέλιξη που τροποποιεί τις αντιλήψεις μας σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, την πρόοδο την βιωσιμότητα και την ευημερία, είναι η κλιματική αλλαγή και οι πολλαπλές συνέπειες, όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στην ίδια τη ζωή.
Σημείωσε ακόμη, ότι οι πιθανολογούμενες συνέπειες οι οποίες προβλέπεται να είναι εκτεταμένες από την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και ιδίως από τις εφαρμογές ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία και τα δικαιώματα, απαιτούν νέες προσεγγίσεις και ρυθμίσεις με στόχο την διεύρυνση της Δημοκρατίας και την αποτροπή μιας νέας έκρηξης των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων και διακρίσεων.
«Αυτές οι εξελίξεις φέρνουν στο προσκήνιο νέες ανάγκες που υπερβαίνουν τις αντιπαραθέσεις του παρελθόντος, διότι διαμορφώνουν μια νέα συνθήκη που υπερβαίνει, τόσο το νεοφιλελεύθερο όσο και το κεϋνσιανό υπόδειγμα υπό την παραδοσιακή του μορφή», είπε ο κ. Δραγασάκης και χαρακτήρισε «αναχρονιστικό» το να μιλά ο πρωθυπουργός της χώρας για ανάπτυξη και να εννοούν απλώς την μεγέθυνση της οικονομίας, όταν αυτή η μεγέθυνση στο παρελθόν οδηγήθηκε σε κρίση. «Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται προς την κατοχύρωση της διατηρήσιμης ανάπτυξης, της ευημερίας για όλους σε περιβάλλον ισότητας και ελευθερίας», κατέληξε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. cmd.push(function () { 30080.col2_2042201'); 30080.col2_2042201") }); Σχετικά TagsΓιάννης ΔραγασάκηςΑναθεώρηση Συντάγματος
Μπακογιάννη: Χάσαμε 20 χρόνια για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
«Είμαστε κολλημένοι στη λογική του 1975, του 1976, του 1980» είπε
χαρακτηριστικά η βουλευτής της ΝΔ
«Είμαστε κολλημένοι στη λογική του 1975, του 1976, του 1980» είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής της ΝΔΗ σημερινή Βουλή έχασε μία πάρα πολύ μεγάλη ευκαιρία στο άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τόνισε στην ομιλία της επί της Συνταγματικής Αναθεώρησης, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη: «Ο κόσμος έχει αλλάξει.. ακόμα και στη Βόρεια Κορέα υπάρχουν μη κρατικά πανεπιστήμια.
Όχι, εμείς εκεί, κολλημένοι στη λογική του 1975, του 1976, του 1980, και στερούμε από τα παιδιά μας δυνατότητες, στερούμε από την οικονομία πόρους, στερούμε τη δυνατότητα μιας χώρας σαν τη δική μας να γίνει ένα διεθνές μεσογειακό τουλάχιστον εκπαιδευτικό κέντρο».
Η κα.
Μπακογιάννη μίλησε μάλιστα για 20 χαμένα χρόνια, δέκα μετά την υπαναχώρηση του Γ. Παπανδρέου και δέκα χρόνια σήμερα, «για μια ιδεοληψία».
Παράλληλα, αναφερόμενη στην ανάγκη προσαρμογής της χώρας στις αλλαγές του περιβάλλοντος, επέκρινε την νυν αντιπολίτευση ότι «δεν συζητήσατε καν την αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου: Σαν να εθελοτυφλούμε, σαν να κρύβουμε το κεφάλι μας μέσα στην άμμο, σαν να λέμε ότι εμείς δεν θέλουμε να έχουμε καμία ερμηνεία τού τι ακριβώς είναι δάσος στην Ελλάδα, το πώς μπορούμε να το προστατεύσουμε αυτό το δάσος».
Επίσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κα.
Μπακογιάννη συμφώνησε με την πρόταση του ΚΙΝΑΛ και του κ. Λοβέρδου, «εάν πεντακόσιες χιλιάδες άνθρωποι βάλουν την υπογραφή τους κάτω από μία πρόταση και επιθυμούν αυτή η πρόταση να συζητηθεί στη Βουλή των Ελλήνων, αυτό πρέπει να είναι εφικτό».
Σημειώνεται επίσης ότι στην αρχή της ομιλίας της, η κα Μπακογιάννη σχολίασε προηγούμενη ομιλία λέγοντας:
«Εγώ στα τριάντα χρόνια που είμαι σε αυτή τη Βουλή ουδέποτε ένιωσα βουλευτής υποδουλωμένου έθνους.
Έχω υπάρξει στη ζωή μου φυλακισμένη επί χούντας, αλλά δεν έχω ποτέ υπάρξει υπόδουλη και θεωρώ ότι αυτά τα οποία ακούστηκαν σήμερα εδώ μέσα, περί υποδουλωμένου έθνους, περί κράτους- σφραγίδα και περί έλλειψης εθνικής κυριαρχίας, είναι απαράδεκτα και πρέπει αν μη τι άλλο οι πολιτικές δυνάμεις να τα καταγγείλουν.
Διότι υπάρχει πάντοτε ο μιθριδατισμός.
. Τα ακούμε και δεν δίνουμε σημασία, διότι προέρχονται από ανθρώπους οι οποίοι έχουν κάνει μία συγκεκριμένη διαδρομή στη χώρα.
Παρά ταύτα όταν λέγονται από το βήμα αυτής της Βουλής, θέλουν ιδιαίτερη προσοχή και ιδιαίτερη αντίδραση».
cmd.push(function () { 30080.col2_2042194'); 30080.col2_2042194") }); Σχετικά TagsΝτόρα ΜπακογιάννηΑναθεώρηση Συντάγματος
Κόντρα Στυλιανίδη-Βαρουφάκη για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Για απαξιωτικά σχόλια κατηγόρησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής τον επικεφαλής
του ΜέΡΑ 25
Για απαξιωτικά σχόλια κατηγόρησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής τον επικεφαλής του ΜέΡΑ 25«Το Σύνταγμα δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από μια ευχή, μια σφραγίδα του κράτους.
Κι αυτό γιατί πρώτα πρέπει να εγκαθιδρυθεί η λαϊκή κυριαρχία και έπειτα αυτή να εμπεδωθεί και να κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα» τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης υποστηρίζοντας πως στη χώρα μας είδαμε τα τελευταία χρόνια το Σύνταγμα μας να ευτελίζεται.«Αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι σημαντικό και δεν έχει αξία», ξεκαθάρισε και επισήμανε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι ενώ στο ΜέΡΑ25 αντιπαθούν την πατριδολαγνεία ως βαθιά διεθνιστές, είναι ωστόσο ιδιαίτερα περήφανοι για το γεγονός ότι η μοναδική πραγματική Δημοκρατία υπήρξε στην Αρχαία Αθήνα «και αυτό μάλιστα για πολύ λίγες δεκαετίας, με τις γνωστές φυσικά ενστάσεις και τα ζητήματα που υπήρξαν».
Ήταν η μόνη Δημοκρατία στην οποία ίσχυσε αυτό που ο Αριστοτέλης όριζε ως Δημοκρατία, το να αποφασίζουν δηλαδή οι φτωχοί και τότε πράγματι πολίτες άκληροι, οι φτωχοί είχαν ισηγορία και ισονομία ψήφου στην εκκλησία του δήμου, προσέθεσε ο κ. Βαρουφάκης.
Ανέφερε ότι αντιθέτως οι δυτικές δημοκρατίες δεν βασίστηκαν σε αυτή, αλλά στη Magna Carta, η οποία εξασφάλιζε τα δικαιώματα των βαρόνων έναντι του βασιλιά, με προβλέψεις μάλιστα μέσα για σκλάβους.
Όπως και το Αμερικανικό Σύνταγμα - είπε - όπου έγινε μια μεγάλη προσπάθεια ο «δήμος» να εξαιρεθεί από την Δημοκρατία, οι πολλοί δηλαδή να βρίσκονται εκτός των αποφάσεων και να μην κινδυνεύει η αριστοκρατία των ιδιοκτητών από τους πολίτες.
«Αυτή η δυτική δημοκρατία σήμερα φθίνει. Αυτό όμως δεν συνιστά την αποτυχία της, αλλά είναι κομμάτι του σχεδιασμού της.
Η ίδια δηλαδή είναι έτσι φτιαγμένη για να απωθεί τους πολίτες ώστε εν τέλει να μην συμμετέχουν σε αυτή.
Το Σύνταγμα όμως έχει τεράστια σημασία, διότι μια του λέξη, ένα του άρθρο π.χ. το παλιό 1-1-4, μπορεί να δώσει μεγάλη δύναμη στις λαϊκές μάζες, στους πιο αδύναμους.
Και οι δημοκρατίες εν τέλει κρίνονται από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους πιο αδύναμους.
Για αυτό ακριβώς οι «αστικές δημοκρατίες της δύσης» προχώρησαν στον νεοφιλελεύθερο διαχωρισμό των ελευθεριών σε αρνητικών και θετικών.
Με τις πρώτες να προσπαθούν να κατοχυρώσουν τα κεκτημένα των προνομιούχων, ενώ οι δεύτερες συνιστούν υποκρισία, αφού τα κοινωνικά συστήματα στα οποία ζούμε, λόγω της κατάστασης τους δεν μπορούν να τα αποδώσουν» σημείωσε ακόμη ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.ΠροτάσειςΟ κ. Βαρουφάκης, συνέχισε την τοποθέτησή του, προτείνοντας μια «σφήνα» - όπως χαρακτηριστικά - ανάμεσα σε αυτόν τον διαχωρισμό που κάνει η καθεστηκυία τάξη, τα δικαιώματα για την ελευθερία από την εκμετάλλευση και μάλιστα από την χειρότερη μορφή της που συνιστά η εκμετάλλευση στην οποία εξαναγκάζονται να συναινούν οι αδύναμοι εκμεταλλευόμενοι στο πλευρό των οποίων θα πρέπει να σταθεί η Πολιτεία.
Τόνισε ότι η προστασία των αδυνάμων λοιπόν είναι ένας από τους πυλώνες του ΜέΡΑ25 για την Συνταγματική Αναθεώρηση, ο άλλος είναι ο εκδημοκρατισμός και ένα σύστημα στο οποίο κληρωτοί πολίτες θα έχουν λόγο για μια σειρά από ζητήματα.

«Τα λεγόμενα ΔΙΑΣΚΕΠ (Διαβουλευτικά Συμβούλια Κληρωτών και Εκλεγμένων Πολιτών) που εμείς προτείναμε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, όπου την πλειοψηφία (2/3) θα έχουν οι κληρωτοί και θα υπάρχουν και εκλεγμένοι (1/3).
Θα εκπροσωπούνται δηλαδή οι εκλεγμένοι αλλά θα αποφασίζουν και οι κληρωτοί πολίτες» εξήγησε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Προσέθεσε ότι ο τρίτος πυλώνας αφορά στην ουδετερότητα του κράτους, χωρίς καμία αναφορά σε «επικρατούσα θρησκεία», αλλά και στην ωριμότητα του, «ένα κράτος που δεν χρειάζεται όρκους από τους πολίτες του για να τηρήσουν αυτοί το Σύνταγμα και τους νόμους».
«Ένα κράτος με πραγματική ισότητα όπου δεν θα υπάρχει η οποιαδήποτε ασυλία υπουργών και βουλευτών και όπου θα μπορούν να εκπροσωπούνται τόσο οι «μέτοικοι» (πρόσφυγες και μετανάστες), όσο και οι απόδημοι -αλλά πραγματικά και ουσιαστικά με περιφέρειες και βουλευτές απόδημου ελληνισμού», υπογράμμισε ο γραμματέας του ΜεΡΑ25 και κατέληξε λέγοντας:
«Θέλουμε λοιπόν ένα Σύνταγμα, σύντομο, κρυστάλλινο, δημοκρατικό και ρεαλιστικό».
Αντίδραση ΣτυλιανίδηΤην αντίδραση του Προέδρου της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος προκάλεσαν σημεία της τοποθέτησης του κ. Βαρουφάκη όπως αυτή περί «νεκρού κειμένου» και ότι «Το Σύνταγμα δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από μια ευχή, μια σφραγίδα του κράτους».
Ο κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης, καταλόγισε στον κ. Βαρουφάκη απαξιωτικά σχόλια για τον θεμελιώδη πολιτειακό χάρτη της χώρας και κάλεσε όλους όσοι μιλούν σε αυτή την κορυφαία διαδικασία να σέβονται τουλάχιστον αυτούς που υποβλήθηκαν σε θυσίες για να μπορέσουν να κατοχυρώσουν την ποιότητα της Δημοκρατίας.
«Η λεξημαγεία και η γλωσσοπλαστική ασκούν μεγάλη μαγεία στον πολιτικό λόγο, όμως πολλές φορές εγκλωβίζουν τον πολιτικό και μπορεί να τον οδηγήσουν σε απαξιωτικές ρήσεις για θεσμούς που έχουν προσδιορίσει την ιστορία και αυτού του Έθνους και των λαών γενικότερα», είπε ο κ. Στυλιανίδης και τόνισε ότι το Σύνταγμα δεν είναι άθροισμα ευχών και απραγματοποίητων ή ψεύτικων ελπίδων.
«Το Σύνταγμα συμπεριλαμβάνει μια σειρά κανόνων οι οποίοι μας επιτρέπουν σήμερα να λειτουργούμε ώριμα ως Δημοκρατία και κυρίως το Σύνταγμα έχει κατοχυρώσει μετά από πολλές θυσίες και κοινωνικούς και άλλους αγώνες των Ελλήνων δικαιώματα αγώγιμα που δίνουν την δυνατότητα στο κάθε πρόσωπο που ζει σε αυτή τη χώρα να διεκδικεί αυτά που δικαιούται. Αυτά τα κατοχυρώνει το Σύνταγμα.

Η ελληνική δικαιοσύνη ακόμη και τα χρόνια της κρίσης έβγαλε ασπροπρόσωπη την ελληνική Δημοκρατία με αποφάσεις που προστάτευσαν σημαντικά κοινωνικά δικαιώματα.

Αν αυτά δεν υπήρχαν, αν αυτό το «νεκρό κείμενο», όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, δεν παρήγαγε αποτελέσματα δεν θα ήμασταν εδώ όρθιοι να αποκαθιστούμε λιθαράκι λιθαράκι την ζημιά που προκάλεσε η κρίση», κατέληξε στην παρέμβασή του.
cmd.push(function () { 30080.col2_2042126'); 30080.col2_2042126") }); Σχετικά TagsEυριπίδης ΣτυλιανίδηςΓιάννης ΒαρουφάκηςΣυνταγματική Αναθεώρηση
«Η Ελλάδα θα είναι μια άλλη χώρα σε δύο χρόνια από σήμερα»
Συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη γερμανική εφημερίδα
Handelsblatt
Συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt«Η Ελλάδα θα είναι μια άλλη χώρα σε δύο χρόνια από σήμερα», δηλώνει στη Handelsblatt o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η εικόνα της χώρας έχει ήδη αλλάξει κατά τους πρώτους μήνες της νέας κυβέρνησης.
«Περπατώντας στους δρόμους της Αθήνας, θα παρατηρήσετε την αλλαγή.
Οι πολίτες είναι πιο αισιόδοξοι. Αντιλαμβάνονται ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Είμαστε το σπάνιο παράδειγμα μιας κυβέρνησης η οποία ήδη, κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες, έχει εφαρμόσει περισσότερα από όσα είχε υποσχεθεί», προσθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «το κλίμα αισιοδοξίας αντανακλάται στην εικόνα της χώρας στις διεθνείς αγορές.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου βρίσκεται σήμερα στο 1,4%.
Πριν από 8 μήνες βρισκόταν στο 3,8%.
Mπορούμε να αναχρηματοδοτήσουμε με αρνητικά επιτόκια τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου.
Οι επενδυτές επιστρέφουν.
Έχουμε αφήσει πίσω μας την κρίση. Η Ελλάδα δεν ζητά πλέον, αλλά είναι μια χώρα η οποία συμμετέχει επί ίσοις όροις στις συζητήσεις για τα μεγάλα ευρωπαϊκά και παγκόσμια ζητήματα».
Στη συνέντευξη που βρίσκεται στο αυριανό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, με τίτλο «Μήνυμα από την Αθήνα», οι δημοσιογράφοι της Handelsblatt ρωτούν τον πρωθυπουργό «πόσο ακόμα θα αντέξει η χώρα» την έλευση κάθε μέρα εκατοντάδων μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά.
«Αυτό είναι απαράδεκτο, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι» απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η Τουρκία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης το μεταναστευτικό για να αναγκάσει την Ευρώπη να κάνει παραχωρήσεις.
«Ανέφερα πολύ ανοιχτά στον Πρόεδρο Ερντογάν, ότι δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται τους μετανάστες και τους πρόσφυγες αν θέλει να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα», προσθέτει.«Τον τελευταίο καιρό, όταν προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με την τουρκική ακτοφυλακή και επισημαίνουμε ότι έφυγε μια βάρκα με μετανάστες από τις τουρκικές ακτές, δεν υπάρχει καμία αντίδραση από πλευράς τους.
Αυτό είναι απαράδεκτο, γιατί παραβιάζει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους εταίρους επισημαίνει: «Δεν μπορεί μια χώρα της ΕΕ να διεκδικεί τα πλεονεκτήματα της ζώνης του Σένγκεν και να αρνείται ταυτόχρονα να μοιραστεί τα βάρη, όπως κάνουν ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις χώρες άφιξης όπως η Ελλάδα ως βολικούς χώρους "στάθμευσης" για πρόσφυγες και μετανάστες.
Είναι αυτό ευρωπαϊκή αλληλεγγύη; Όχι. Δεν θα το δεχτώ άλλο».
Στο ερώτημα «τι πρέπει να γίνει», ο πρωθυπουργός απαντά ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αγνοεί το πρόβλημα και ότι ο ίδιος δεν μπορεί να δεχτεί τη στάση όσων «συμπεριφέρονται σαν να είναι αποκλειστικά ένα πρόβλημα της Ελλάδας».
«Θα πρέπει να δοθεί λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τονίζει. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προωθήσει τις προτάσεις του υπουργoύ Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου, του Κανονισμού του Δουβλίνου».
Ο πρωθυπουργός αναφέρεται στις ενέργειες που έχει ήδη αναλάβει η κυβέρνηση, όπως η αυστηροποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.
«Όποιος δεν λαμβάνει άσυλο, πρέπει να επιστρέφει, είτε στην Τουρκία, είτε στη χώρα προέλευσής του.
Γι' αυτό θα δημιουργήσουμε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.
Εκτός αυτών, θα ενισχύσουμε την ακτοφυλακή μας για να μπορεί να επιτηρεί καλύτερα τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης στέκεται ιδιαίτερα στο ζήτημα των 4.000 ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται στην Ελλάδα: «Γνωρίζετε τι θα συμβεί αν δεν φροντίσουμε αυτά τα παιδιά στα κατάλληλα ιδρύματα; Θα πέσουν θύματα εκμετάλλευσης.
Θα έβλαπτε τόσο πολύ την Ουγγαρία ή την Πολωνία αν υποδέχονταν εκατό από αυτά τα παιδιά;» αναρωτιέται.Όσον αφορά τα δημοσιονομικά, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι θα τηρηθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2020, «τον οποίο συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση με τους δανειστές», προσθέτοντας με σαφήνεια ότι η νέα κυβέρνηση θα θέσει το ζήτημα της μείωσης του στόχου για το 2021 και το 2022. «Δεν χρειαζόμαστε πια πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% και αυτό γιατί μπορούμε να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας με πολύ χαμηλότερα επιτόκια από ό,τι αναμενόταν», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης μνημονεύοντας το γεγονός ότι οι αποφάσεις για τα υψηλά πλεονάσματα ελήφθησαν επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, «σε μια εποχή κατά την οποία υπήρχε πολύ χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα».
Κληθείς να απαντήσει αν η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την εποχή του λαϊκισμού, μετά από τα 4,5 χρόνια θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει: «Νικήσαμε, τόσο τους αριστερούς λαϊκιστές, όσο και τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές της Χρυσής Αυγής.
..Ήταν απίστευτος ο βαθμός ανικανότητας που επέδειξαν κατά τη διακυβέρνηση τους.
Ήταν μια οδυνηρή εμπειρία και κόστισε στη χώρα μας μια περιουσία» τονίζει.Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι η Ελλάδα αποτελεί πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη «γραμμή άμυνας κατά του λαϊκισμού».
Ερωτηθείς ποια συμβουλή δίνει σε άλλα ευρωπαϊκά κόμματα που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους λαϊκιστές, απαντά: «Τα παραδοσιακά κόμματα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι πολλές ανησυχίες του λαού τις οποίες εκμεταλλεύονται οι λαϊκιστές, είναι πραγματικές.
Για παράδειγμα, οι εισοδηματικές ανισότητες, το τεχνολογικό χάσμα, τα ζητήματα ταυτότητας που σχετίζονται με το πρόβλημα της μετανάστευσης, ή το γεγονός ότι οι μεγάλες πόλεις αναπτύσσονται με ταχύτερους ρυθμούς αφήνοντας πίσω τις περιοχές της υπαίθρου.
Πρόκειται για ζητήματα που έχουν εν τέλει υπαρξιακό χαρακτήρα, που αγγίζουν πολλούς ανθρώπους και η πολιτική πρέπει να ασχολείται μαζί τους».
cmd.push(function () { 30080.col2_2042134'); 30080.col2_2042134") }); Σχετικά TagsΚυριάκος ΜητσοτάκηςHandelsblatt
ΣΥΡΙΖΑ: Μικροκομματικά παιχνίδια της ΝΔ με άρθρο 86 και Πρόεδρο Δημοκρατίας
Επίθεση στην κυβέρνηση από την Κουμουνδούρου για την Συνταγματική Αναθεώρηση
Επίθεση στην κυβέρνηση από την Κουμουνδούρου για την Συνταγματική ΑναθεώρησηΝα αφήσει τα μικροκομματικά παιχνίδια έστω καικ την ύστατη στιγμή και τουλάχιστον να υπερψηφίσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για το άρθρο 86, όσο και για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, καλεί την κυβέρνηση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε εκτενές ενημερωτικό σημείωμα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στην πρωτοβουλία που είχε λάβει ως κυβέρνηση για τη συνταγματική αναθεώρηση και το σχέδιο που είχε παρουσιάσει, επικρίνοντας τη ΝΔ ότι και τότε και τώρα ως κυβέρνηση, λέει «όχι σε όλα» αναφορικά με τις δικές του προτάσεις.
Επικεντρώνει δε στο άρθρο 86 και την ερμηνευτική δήλωση, που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει, αλλά και στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Επί των δύο ζητημάτων οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση. Σχολιάζουν δε για την επίκαιρη ερώτηση που επανεκατέθεσε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη: «Ελπίζουμε, όταν το πρόγραμμά του το επιτρέψει, να έρθει στην Βουλή και να απαντήσει. Μέχρι τότε θα παραμένει αμήχανος και εκτεθειμένος».
Η ΝΔ έχει επιλέξει να εκπροσωπεί τους λίγουςΕιδικότερα, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι η τότε αξιωματική αντιπολίτευση (ΝΔ) είχε «λοιδορήσει» την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2016, να ξεκινήσει η δημόσια συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, σε μια «κομβική» και «συμβολική» πολιτική συγκυρία, «ώστε η επόμενη μέρα να βρει τη χώρα εκτός μνημονίων και το 2021 με ένα νέο προοδευτικό και δημοκρατικό Σύνταγμα».
Σχολιάζουν ότι «ως κυβερνητική πλειοψηφία πλέον, επιδεικνύει τη θεσμική και πολιτική ένδεια που τη διακατέχει: ούτε μία από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν υιοθετεί.
"Όχι σε όλα", είναι η στάση της.
Λες και βρίσκεται ακόμα στην αντιπολίτευση».
Και αυτό παρότι, όπως προσθέτουν, «οι προτάσεις που υπερψήφισε η προηγούμενη, πρώτη αναθεωρητική, Βουλή συγκροτούν ένα συνολικό σχέδιο συνταγματικού εκσυγχρονισμού για τον εκδημοκρατισμό του πολιτεύματος, τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και την ανάκτηση της αξιοπιστίας της πολιτικής».
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει στο σημείωμα του σειρά ερωτημάτων σε σχέση με τα θέματα της αναθεώρησης:
«Ποιος δεν θέλει τον εξορθολογισμό των σχέσεων εκκλησίας - πολιτείας; Ποιος εμμένει στη διατήρηση συνταγματικών λειψάνων, όπως την προηγούμενη έγκριση για τη μετάφραση της Αγίας Γραφής;Ποιος δεν θέλει τη διεύρυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων, την πληρέστερη και αποτελεσματικότερη προστασία της εργασίας, της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης; Ποιος δεν θέλει την απαγόρευση κάθε είδους διακρίσεων σε βάρος συνανθρώπων μας; Ποιος δεν θέλει την καθιέρωση πολιτικής ορκωμοσίας για όλους τους κρατικούς λειτουργούς;Ποιος δεν θέλει τους πολίτες ενεργούς και συμμετοχικούς; Να μπορούν να ακούγονται σε εθνικά και τοπικά δημοψηφίσματα; Να μπορούν να συμμετέχουν με προτάσεις τους στη νομοθέτηση; Να έχουν λόγο για την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων;Ποιος δεν θέλει ένα εκλογικό σύστημα πάγιο και δίκαιο αντί για τις καλπονοθευτικές τερατωδίες που μας είχε συνηθίσει τόσα χρόνια το παλιό πολιτικό σύστημα;».
«Σίγουρα όχι η κοινωνία», υποστηρίζει, εκφράζοντας τη βεβαιότητα του ότι «η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει τολμηρές τομές στο Σύνταγμα και τους θεσμούς», όμως «η ΝΔ έχει επιλέξει να μην εκπροσωπεί τους πολλούς, αλλά τους λίγους, τα μεγάλα συμφέροντα».
Την κατηγορεί ότι «αφού απέτυχε να εξασφαλίσει για λογαριασμό τους την εμπορευματοποίηση της παιδείας και την υποβάθμιση της προστασίας του περιβάλλοντος, αδιαφορεί για το αν θα χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία».
Οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι «όμως η μικροπολιτική ιδιοτέλεια έχει τα όριά της» και πως «τα στοιχειώδη και αυτονόητα για την ελληνική κοινωνία είναι θεσμικά στοιχήματα που δεν πρέπει αφήσουμε να χαθούν».
Αυτό, σημειώνει, αφορά δύο, κυρίως, θέματα, παραπέμποντας στο άρθρο την ποινική ευθύνη των υπουργών και τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Άρθρο 86Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η ισχύουσα διάταξη θέτει ένα προστατευτικό πλαίσιο, που προκαλεί εύλογη καχυποψία σε βάρος του πολιτικού κόσμου και οδηγεί στην απαξίωση της πολιτικής» και «οδηγεί στο αρχείο πληθώρα υποθέσεων, διασφαλίζει την ατιμωρησία των πολιτικών και αμνηστεύει το πολιτικό σύστημα από τις ευθύνη του για τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος που οδήγησε στη χρεοκοπία την χώρα, έγινε σημαία του ποινικού λαϊκισμού και εξέθρεψε το τέρας της ακροδεξιάς».
Θυμίζει ότι στην πρώτη αναθεωρητική Βουλή προτάθηκε να προστεθεί ερμηνευτική δήλωση, που διευκρινίζει ότι στα υπουργικά αδικήματα δεν περιλαμβάνονται όσα τελέστηκαν απλώς επ' ευκαιρία της άσκησης υπουργικών καθηκόντων κι ότι αυτά, επομένως, ιδίως πράξεις δωροδοκίας, διώκονται από τη Δικαιοσύνη, όχι από τη Βουλή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι αυτό προκύπτει ήδη ερμηνευτικά από την ισχύουσα ρύθμιση, όμως είναι σημαντικό να διευκρινιστεί, «για να αποκλείσουμε διαπαντός αντίθετες ερμηνευτικές κατασκευές και να κλείσουμε "παραθυράκια" που μπορεί να σκεφτούν να ανοίξουν κάποιοι» και κυρίως «για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα οδηγηθούν στην ατιμωρησία τετελεσμένες ήδη πράξεις δωροδοκίας».
Σημειώνουν οι ίδιες πηγές ότι «η άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να ενσωματώσει στο Σύνταγμα τη στοιχειώδη και αυτονόητη αυτή ρήτρα θα αποτελέσει, με ευθύνη των βουλευτών της συμπολίτευσης, βαρύ πλήγμα για το πολιτικό σύστημα».
Επίσης, ότι «θα εμπεδώσει στην κοινή γνώμη την υπόνοια της διατήρησης αδικαιολόγητων προνομίων για το πολιτικό προσωπικό της χώρας».
Τονίζουν ότι τώρα η Βουλή και το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του «έχουν την ευκαιρία να δώσουν με την προσθήκη της ερμηνευτικής δήλωσης ένα καθαρό σήμα: ότι σε οποιαδήποτε υπόθεση δωροδοκίας υπάρχουν υπόνοιες για πολιτικά πρόσωπα, η Δικαιοσύνη θα αφεθεί απερίσπαστη να τις διερευνήσει με τον ίδιο τρόπο όπως για κάθε πολίτη. Και δεν θα εξαναγκαστεί να θέτει στο αρχείο υποθέσεις που έχουν συνταράξει την ελληνική κοινωνία, όπως η υπόθεση της Νοβάρτις».
«Το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει τη βαριά ευθύνη να αποκαταστήσει την αξιοπρέπειά του.
Και οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», σημειώνουν, επισημαίνοντας ότι ο κ. Τσίπρας με επιστολή του στον Πρόεδρο της Επιτροπής Αναθεώρησης, «ζήτησε προ ημερών το αυτονόητο: να γίνει από όλους δεκτή η ερμηνευτική αυτή δήλωση».
Όμως, προσθέτουν, «η κυβέρνηση και η πλειοψηφία που τη στηρίζει κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Κάνουν ό,τι μπορούν για να χαρίζουν προνόμια στους λίγους και στους αρεστούς.
Μόλις προχτές ψηφίστηκαν ποινικές αμνηστεύσεις για τους τραπεζίτες και αποδέσμευση των λογαριασμών των ερευνώμενων σε υποθέσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».
Οι πηγές της Κουμουνδούρου σχολιάζουν πως «ατυχώς για τη ΝΔ, ο κ. Φρουζής ήταν αποκαλυπτικός στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης:
Παραδέχθηκε πως θα κάνει χρήση της συγκεκριμένης διάταξης».
Σχολιάζουν ακόμη πως «ούτε το δημοσίευμα των Financial Times πτοεί την κυβέρνηση, που διασύρει διεθνώς τη χώρα και εκθέτει ανεπανόρθωτα όχι μόνο τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ, αλλά, δυστυχώς, ολόκληρο το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Και τώρα έρχεται η αναιτιολόγητη απόρριψη της ερμηνευτικής δήλωσης του άρθρου 86».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι... διοικητής ΔΕΚΟΩς προς την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως «το πολιτικό σύστημα συναινεί, ανταποκρινόμενο στη σαφή απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας, στην απεξάρτηση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών», προσθέτοντας ότι όμως «είναι βέβαιο ότι η ελληνική κοινωνία δεν επιθυμεί αυτό να γίνει σε βάρος του ρυθμιστικού, ενοποιητικού και συμβολικού ρόλου του Προέδρου».
«Καμία Ελληνίδα και κανένας Έλληνας δεν θέλουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκφυλίζεται σε κομματάρχη», σχολιάζουν.
Αναφέρουν ότι η ΝΔ προτείνει «το αδιανόητο: Να μπορεί να εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακόμα και από μια μειοψηφία των αντιπροσώπων της εθνικής αντιπροσωπείας».
«Όμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι διοικητής ΔΕΚΟ. Η πρότασή της ΝΔ υποβαθμίζει ανεπίτρεπτα τη νομιμοποίηση, επομένως και το θεσμικό ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Και φυσικά η πρόταση αυτή θίγει την ίδια την, μη αναθεωρητέα, μορφή του πολιτεύματος ως προεδρευόμενης δημοκρατίας», σημειώνουν.
cmd.push(function () { 30080.col2_2042018'); 30080.col2_2042018") }); Σχετικά TagsΝέα ΔημοκρατίαΣΥΡΙΖΑΣυνταγματική Αναθεώρηση
Επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα προς Μητσοτάκη για «εγκλήματα διαφθοράς»
O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «επιεική στάση απέναντι
στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων»
O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «επιεική στάση απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων»Σε επανακατάθεση της επίκαιρης ερώτησής του προς τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, με θέμα «Επιεικής στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς» προχώρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.
Η ερώτηση που αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 22/11, είχε προγραμματιστεί αρχικά για την 15η Νοεμβρίου ωστόσο δεν συζητήθηκε λόγω της περιοδείας του Μητσοτάκη στην Ημαθία.
Στην επίκαιρη ερώτησή του ο κ. Τσίπρας επικρίνει -μεταξύ άλλων- τον πρωθυπουργό ότι ενώ εντείνει την πολιτική της επίδειξης πυγμής και της ρητορικής περί «νόμου και τάξης», ειδικά σε ό,τι αφορά τα «εγκλήματα του λευκού κολάρου» έχει επιλέξει να ακολουθεί τις πλέον επιεικείς απόψεις.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός ευνοεί «όσους δεν δίστασαν στα χρόνια πριν ή κατά τη διάρκεια της κρίσης να μετέρχονται απατηλά μέσα και ιδιαίτερα τεχνάσματα και να καταχρώνται τις θέσεις εμπιστοσύνης που κατείχαν, προτάσσοντας τα ιδιοτελή τους συμφέροντα και αξιοποιώντας την προνομιακή πληροφόρηση και τις ευκαιρίες που έδινε η συμμετοχή τους σε ένα σύστημα διαπλοκής και θεσμικής και πολιτικής προστασίας τέτοιων δραστηριοτήτων, όπως ενδεικτικά έγινε με την τιμολόγηση των φαρμάκων».
Θέτει, δε, τα εξής ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό:1.Αντιλαμβάνεστε τον κίνδυνο απαξίωσης του πολιτικού συστήματος στην περίπτωση που η μη συμπερίληψη ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 86 Συντ. ευνοούσε εσφαλμένες ερμηνευτικές εκδοχές που θα οδηγούσαν σε παραγραφή πράξεων διαφθοράς που τυχόν έχουν τελεστεί από υπουργούς, όπως στην «υπόθεση Νοβάρτις»;Για ποιο λόγο αφαιρείτε από τους εισαγγελικούς λειτουργούς την αρμοδιότητα αυτεπάγγελτης δίωξης ακόμα και σε περιπτώσεις βάσιμης καταγγελίας κακουργηματικής απιστίας τραπεζικών στελεχών, τη στιγμή που δεν τεκμηριώνεται με κανένα τρόπο ότι υφίσταται δυσχέρεια στις αναδιαρθρώσεις «κόκκινων δανείων» οφειλόμενη στο ισχύον -ιδίως μετά και το ν.
4472/2017- νομοθετικό πλαίσιο και όχι στην έλλειψη βούλησης εκ μέρους των τραπεζών;3.Τι ωθεί την κυβέρνηση να θέσει ενιαίο χρονικό όριο στη διάρκεια της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο υποθέσεων που αφορούν «ξέπλυμα χρήματος», ανεξάρτητα από τις ανάγκες που γεννώνται σε κάθε υπόθεση και χωρίς να προβλέπεται μεταβατική περίοδος εφαρμογής, ώστε η αλλαγή να μην αιφνιδιάσει την Αρχή;4.Βάσει όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, και λαμβάνοντας υπόψη την ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας στις 15.10.2019, στην οποία γίνεται λόγος περί «ατιμωρησίας» και «κινδύνου διεθνούς έκθεσης της χώρας», που θα οδηγήσει πλήθος υποθέσεων στον «κάλαθο των αχρήστων», ποιες υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη αφορούν οι παραπάνω ρυθμίσεις; Περιλαμβάνονται τα δάνεια που χορηγήθηκαν στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και σε γνωστά ΜΜΕ;Ιδίως, αφαιρώντας από τη Δικαιοσύνη το δικαίωμα της αυτεπάγγελτης δίωξης στελεχών σε τραπεζικά ιδρύματα τα οποία έχουν επανειλημμένως ανακεφαλαιοποιηθεί από τον ελληνικό λαό, ποιος θα αναλάβει τη ζημία που τυχόν θα προκληθεί στα περιουσιακά στοιχεία τους από θεσμικά ανέλεγκτες ενέργειες στελεχών τους; cmd.push(function () { 30080.col2_2041877'); 30080.col2_2041877") }); Σχετικά TagsΑλέξης ΤσίπραςΚυριάκος Μητσοτάκης
Τι είπε ο πρωθυπουργός με τους 13 Περιφερειάρχες
ΕΣΠΑ, ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και προσφυγικό στο επίκεντρο της συνάντησης
ΕΣΠΑ, ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και προσφυγικό στο επίκεντρο της συνάντησηςΗ μεγαλύτερη απορρόφηση και η ταχύτερη αξιοποίηση τον κονδυλίων του ΕΣΠΑ, το θέμα της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων των περιφερειών και το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα βρέθηκαν στο επίκεντρο της τακτικής συνάντησης που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Μητσοτάκης παραθέτοντας τη στρατηγική της κυβέρνησης, σημείωσε ότι εφεξής θα υπάρχει σύνδεση των κονδυλίων με τη διαχειριστική επάρκεια, δηλαδή, οι περιφέρειες που μετουσιώνουν εγκαίρως τις χρηματοδοτήσεις σε σωστά έργα θα βλέπουν αύξηση των αρμοδιοτήτων τους και αν εκτελούν επιτυχώς τα αυξημένα καθήκοντά τους θα επιβραβεύονται με διεύρυνση των πιστώσεων που τους αναλογούν.

Τονίστηκε επίσης η ανάγκη ενός νέου θεσμικού πλαισίου, που θα ενισχύει τις αρμοδιότητες των περιφερειών και θα ξεκαθαρίζει το πλαίσιο λειτουργίας μεταξύ κεντρικής διοίκησης, αποκεντρωμένης διοίκησης, περιφέρειας και δήμου.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό/προσφυγικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε ότι «η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί άλλη πολιτική».
«Αλλάξαμε το νόμο για το άσυλο και τον κάναμε πιο αυστηρό.
Ακολουθούμε διαφορετική πολιτική στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων.
Προχωράμε στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων ώστε να ελέγχουμε ποιός μπαίνει και ποιός βγαίνει» επισήμανε. «Δεν μεγεθύνουμε το πρόβλημα, αλλά δεν το υποτιμούμε κιόλας», προσέθεσε και ζήτησε από τους περιφερειάρχες να δείξουν αλληλεγγύη προς τα νησιά.
«Δεν γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είπε μεταξύ άλλων, ότι «ποσοτικά, δεν είναι μεγάλο το ζήτημα.

Κυρίως πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι Έλληνες είναι και αισθάνονται ασφαλείς».
Ανέφερε δε ότι προσλαμβάνονται 400 συνοριοφύλακες στον Έβρο, 500 νέοι υπάλληλοι στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ενδοχώρα και 800 άτομα για τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και για τη φύλαξη των Κέντρων.
Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στο νέο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που θα κατατεθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2020, για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ύστερα από εκτενή διάλογο.
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής αναφέρθηκε στην ανάγκη υλοποίησης των στόχων που έχουν τεθεί για τις μετακινήσεις και αναφέρθηκε στις προετοιμασίες που γίνονται.Στη διάρκεια της συζήτησης αναπτύχθηκε, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, γόνιμη συζήτηση για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ κεντρικής διοίκησης και περιφερειών, κατατέθηκαν προτάσεις για την ταχύτερη απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενώ για το μεταναστευτικό/προσφυγικό υπήρχε κλίμα συνεργασίας και τονίστηκε η ανάγκη διαρκούς επαφής και ενημέρωσης.
Μητσοτάκης:
Σύνδεση κονδυλίων και διαχειριστικής επάρκειαςΚατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Καταρχάς, να συγχαρώ τον Απόστολο Τζιτζικώστα για την εκλογή του ως επόμενος πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών.
Να του ευχηθώ καλή δύναμη. Και, βέβαια, να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτό για το οποίο έχουμε δεσμευτεί.
Να έχουμε μία τακτική και συχνή συνεργασία.
Εξάλλου, το γεγονός ότι συνεδριάζουμε -και θα συνεδριάζουμε- ανελλιπώς κάθε δύο μήνες αποδεικνύει ότι είναι βούλησή μας αυτήν την τακτική συνεργασία να την κάνουμε πράξη. Εξάλλου, αν θυμάμαι καλά, ήταν μία ιδέα την οποία είχαμε συζητήσει από κοινού και προεκλογικά.
Σήμερα, έχουμε τρία ζητήματα στην ατζέντα μας.
Επιτρέψτε μου να σταθώ στη σύντομη εισαγωγική μου τοποθέτηση στο πρώτο μόνο, που είναι η γρήγορη υλοποίηση των έργων των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων.
Γνωρίζετε καλά ότι για την περίοδο 2021-2027 θα αποδοθούν στις περιφέρειες πρόσθετοι πόροι αλλά και πρόσθετες αρμοδιότητες.
Όμως, στο εξής κονδύλια και διαχειριστική επάρκεια πια θα συνδέονται: Όσο τα πρώτα θα μετατρέπονται εγκαίρως σε σωστά έργα, τόσο θα αυξάνονται και οι αρμοδιότητες.
Και όσο οι τελευταίες φέρνουν αποτέλεσμα, τόσο θα διευρύνονται και οι πιστώσεις.
Είναι κάτι που το απαιτεί η χρηστή διοίκηση, αλλά και η ευθύνη της λογοδοσίας.
Είναι κάτι που υποσχεθήκαμε στον πολίτη και κάτι το οποίο θα βοηθήσει συνολικά την ανάπτυξη σε ολόκληρη την χώρα.
Ο σχεδιασμός έχει ήδη ξεκινήσει.Τον Ιανουάριο θα πρέπει να παρουσιάσουμε στις Βρυξέλλες το νέο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης και τον προσεχή Ιούνιο τα σχέδια των νέων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.
Όμως, μέχρι σήμερα -ένα μήνα μετά και την παρέλευση της παράτασης που δόθηκε- μόλις τέσσερις περιφέρειες έχουν καταθέσει τις προτεραιότητές τους.
Αυτό σημαίνει περισσότερη δουλειά για όλους μας.
Ξεκινάμε με την επιτυχή εφαρμογή του τρέχοντος ΕΣΠΑ: Μέχρι τέλη του έτους θα πρέπει να έχει επισπευσθεί η υλοποίηση των ΠΕΠ και να έχουν πιστοποιηθεί και δηλωθεί όλες οι δαπάνες των έργων ευθύνης των περιφερειών.
Θα ακολουθήσει ο σχεδιασμός της Αναθεώρησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων με οργανωμένες μεταφορές ή ανακατανομές των διαθέσιμων πόρων για να μπορέσει να κλείσει ομαλά η τρέχουσα περίοδος.
Φεύγοντας από τη σημερινή σύσκεψη όλοι οι περιφερειάρχες -και με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων- θα είναι οπλισμένοι με έναν συγκεκριμένο «οδικό χάρτη» για να κερδίσουμε και τον χαμένο καιρό και τις χαμένες ευκαιρίες.
Και όλοι οι περιφερειάρχες θα έχουν, πια, στα χέρια τους έναν κατάλογο με προβλήματα που εντοπίστηκαν, αλλά και τους στόχους που θέτουμε ανά περιοχή.
Θα προσφέρουμε κάθε τεχνική βοήθεια στις περιφέρειες, θα προχωρήσουμε σε θεσμικές παρεμβάσεις που θα λύσουν τα χέρια σας, ώστε να μπορείτε να δράσετε γρήγορα.
Περιμένουμε, όμως, από όλους σας να εντείνετε τις προσπάθειές σας, διότι η ανάπτυξη για όλους, η ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα, είναι το κοινό μας στοίχημα.

Και είναι ένα στοίχημα το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης αρμόδιος για δημόσιες επενδύσεις και το ΕΣΠΑ Γιάννης Τσακίρης, Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης Θεόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Κυβέρνησης για Συντονισμό Εσωτερικών Πολιτικών Αθανάσιος Κοντογεώργης, η γενική γραμματέας της Προεδρίας της Κυβέρνησης για Συντονισμό Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών Βασιλική Λοΐζου και η ειδική γραμματέας Διαρθρωτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης Νίκη Δανδόλου.
cmd.push(function () { 30080.col2_2041847'); 30080.col2_2041847") }); Σχετικά TagsΚυριάκος ΜητσοτάκηςΠεριφερειάρχες
Βούτσης: Η σημερινή πλειοψηφία οδηγεί σε μια συνταγματοποίηση του νεοσυντηρητισμού
Επίθεση στην κυβέρνηση από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής...
Επίθεση στην κυβέρνηση από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής«Η σημερινή πλειοψηφία οδηγεί σε μια συνταγματοποίηση του νεοσυντηρητισμού», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τη διαδικασία της αναθεώρησης χωρίς τακτικισμούς και ενώ γνώριζε ότι θα μπορούσε να προκύψει μια άλλη πλειοψηφία.
Επισήμανε δε ότι δεν είναι αντιληπτές εμμονές στο ζήτημα των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας και της εμμονής να μην συμπεριληφθεί ερμηνευτική διάταξη σε σχέση με τη δωροληψία και τα υπουργικά καθήκοντα.

«Είμαστε υπερήφανοι, ως ΣΥΡΙΖΑ, που χωρίς τακτικίστικη λογική, προχωρήσαμε πέρυσι στη διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος, και αφού είχε προηγηθεί ευρύτατη διαβούλευση, έχοντας υπόψη μας ότι θα μπορούσε να προκύψει ύστερα μια άλλη πλειοψηφία, η οποία είχε τη δικιά της λογική, σε σχέση με το Σύνταγμα», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.
Ο κ. Βούτσης παρατήρησε ότι οι θέσεις της πλειοψηφίας σήμερα έχουν μετακινηθεί σε καίρια ζητήματα, σε σχέση με το 2014 ενώ σε σχέση με το ζήτημα της κατεύθυνσης των συνταγματικών διατάξεων είπε ότι «βεβαίως αυτή η Βουλή, εφόσον έχει υπάρξει η λαϊκή ψήφος, έχει δικαίωμα να αρνηθεί και να μην υπερψηφίσει μια διάταξη η οποία με την κατεύθυνσή της έχει συνομολογηθεί.
Είναι όμως παράδοξο, στην προτείνουσα Βουλή όλοι να τα ψηφίζουν όλα και ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών, να επιχειρείται να συνταγματοποιηθεί η εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, από αυτή που είχε ψηφιστεί την προηγούμενη φορά».
«Βεβαίως αποφεύχθηκαν κάποιες ακραίες προσπάθειες συνταγματοποίησης του νεοφιλελευθερισμού.
Πλην όμως η σημερινή πλειοψηφία οδηγεί σε μια συνταγματοποίηση του νεοσυντηρητισμού, αρκετά πέραν τω αναγκών που έχει η χώρα, μετά μάλιστα από μια πολυετή κρίση, και καθώς μάλιστα βιώνουμε την κρίση σε ευρωπαϊκή κλίμακα», είπε ο Νίκος Βούτσης και χαρακτήρισε μνημείο συντήρησης την εμμονή στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «δημιουργεί εξαιρετικά αρνητικές εντυπώσεις η φιλολογία που ήδη εξελίσσεται για το ότι είναι δυνατό, με 151 ή και με λιγότερες ψήφους να επιλέγεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας».
«Πως έφτασε η ΝΔ σε αυτή τη θέση ενώ υπήρχε ευρύτατη συμφωνία για την απεμπλοκή της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής; Πως φτάσαμε να θεωρείται ότι αυτονόητο, δημοκρατικό, η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να γίνεται μέσα από μια στενή κομματική επιλογή, πραγματικά δημιουργεί μεγάλο ερωτηματικά», είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.
Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε και στο περιβάλλον μέσα στο οποίο προχωρά η Αναθεώρηση του Συντάγματος.
«Είναι σαφές ότι η διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος δεν γίνεται μέσα σε μια ουδέτερη ιστορικά περίοδο», είπε ότι «γίνεται μετά από μια κρίση, μετά από μια φάση που λειτούργησε ακόμη και στο όριο ενός μνημονιακού παρασυντάγματος.
Υπήρξαν δε κοινωνικά και θεσμικά ατοπήματα στη βάση των μνημονιακών και άλλων δεσμεύσεων.
Επίσης, είναι μια συζήτηση που γίνεται μέσα σε μια γενικότερη ευρωπαϊκή συζήτηση γι΄αυτό που αποκαλείται φάση μεταδημοκρατίας, η οποία βάζει θέμα αποκατάστασης σε μεγάλο βαθμό βασικών αξιών της δημοκρατίας».
cmd.push(function () { 30080.col2_2041541'); 30080.col2_2041541") }); Σχετικά TagsΒουλήΝίκος Βούτσης
Close