Πράσινο φως στον προϋπολογισμό του 2019
Το πράσινο φως στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 άναψε η Βουλή των Ελλήνων, μετά από μία μαραθώνια διαδικασία, η οποία στιγματίστηκε από την πολιτική σύγκρουση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Υπέρ του προϋπολογισμού τάχθηκαν 154 βουλευτές, καθώς πέραν των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, υπερψήφισε και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης.
Αντίθετα, σε σύνολο 297 βουλευτών, καταψήφισαν 143 βουλευτές από τη Ν.Δ. -συμπεριλαμβανομένου του άρτι μετακινηθέντος στη γαλάζια παράταξη Χάρη Θεοχάρη- το ΚΙΝΑΛ, τη Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ, την Ένωση Κεντρώων και το Ποταμιο.
Στο μεταξύ, Πρωθυπουργός και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αντάλλαξαν βαρύτατους χαρακτηρισμούς, σε μία πολιτική αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης.
Πέραν του ζητήματος του προϋπολογισμού, η διαμάχη των δύο πολιτικών «ανδρών» επεκτάθηκε σ’ όλα τα θέματα της επικαιρότητας, από την πρόσφατη επίθεση στον «ΣΚΑΪ» έως τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2019Ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 2,5% του ΑΕΠ, πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ, «πακέτο» θετικών μέτρων, αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,1% και της δημόσιας κατά 0,6%, αύξηση των επενδύσεων κατά 11,9%, αύξηση των εξαγωγών κατά 5,8% και των εισαγωγών κατά 5,2%, αλλά και μείωση της ανεργίας στο 16,7%.
Τα θετικά μέτραΤο πακέτο των θετικών μέτρων, με το οποίο η κυβέρνηση οδεύει προς τις κάλπες των ευρωπαϊκών, περιφερειακών και βουλευτικών εκλογών, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 262,5 εκατ. ευρώ, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών και τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.
Προβλέπει επίσης επίδομα στέγασης και περισσότερες προσλήψεις στην ειδική αγωγή.
Το σύνολο των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που προαναφέρθηκαν, «κοστίζει» 910 εκατ. ευρώ και το ποσό αυτό, προστίθεται στα 2,065 δισ. ευρώ που θα στοιχίσει η μη περικοπή των συντάξεων, με τον λογαριασμό να καλύπτεται από το υπερπλεόνασμα.

Τι θυσιάζεταιΩστόσο, θυσιάζονται αντίμετρα συνολικού ύψους 1,73 δισ. €υρώ.
Μεταξύ αυτών η επέκταση προγράμματος «Σχολικά Γεύματα», η δημιουργία νέων μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης/νηπιαγωγείων, η επιδότηση ενοικίου, επενδύσεις σε υποδομές ενέργειας (100 εκατ. ευρώ) και υποδομές του πρωτογενή τομέα (100 εκατ. ευρώ).
Θυσιάζονται επίσης, 100 εκατ. ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο, 260 εκατ. ευρώ από προγράμματα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης του ΟΑΕΔ και 240 εκατ. ευρώ από την επιδότηση συμμετοχής ασφαλισμένων για συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Ν. Κοτζιάς: Καταψήφισε τις απόρρητες δαπάνες, πλην αυτών του ΥΠΕΞ
Εναντίον των απόρρητων δαπανών, πλην αυτών του υπουργείου Εξωτερικών, τάχθηκε ο Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού, στην αποψινή Ολομέλεια της Βουλής.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, παρότι ψήφισε «ναι» στον σύνολο του προϋπολογισμού, καταψήφισε τις απόρρητες δαπάνες όσων υπουργείων δεν ελέγχονται από τη Βουλή.
«Έχω ζητήσει από την κυβέρνηση να υιοθετήσει τη θέση να περνάνε όλες από τη Βουλή, όπως συμβαίνει με τις δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών» έσπευσε να διευκρινίσει, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.
Π. Παυλόπουλος: Δεν δεχόμαστε αυθαίρετες ερμηνείες για τη Συμφωνία των Πρεσπών
«Δεν είμαστε διατεθειμένοι, ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και πριν από την κύρωσή της, να αποδεχθούμε ερμηνείες αυθαίρετες», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Μιλώντας προς τους Έλληνες λειτουργούς των Ευρωπαϊκών Θεσμών στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας και ότι εμπράκτως αποδεικνύει ότι ευνοεί την προοπτική της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση της επίλυσης του ζητήματος του ονόματος σύμφωνα με την Ιστορία και με το Διεθνές Δίκαιο».
«Για να γίνει αυτό πρέπει η ΠΓΔΜ να επιφέρει τις αναγκαίες αλλαγές στην έννομη τάξη της, πρωτίστως στο Σύνταγμά της, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος», επισημαίνοντας πως «μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ».
«Μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Πρόσθεσε, δε, ότι μέχρι να κυρωθεί η Συμφωνία από τη Βουλή των Ελλήνων δεν έχει τελειώσει τίποτα, λέγοντας πως «αν και όταν έλθει η ώρα της κύρωσης αυτής, δεν πρόκειται, κατ' ουδένα τρόπο, να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών από την πλευρά της ΠΓΔΜ».
Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτό προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας «ειλικρινή σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου» -αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι και το πρόγραμμα «NATURA 2000»- και του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και των διατάξεων της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947, οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες και οι οποίες πρέπει να γίνονται απ' όλους πλήρως σεβαστές.
«Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ», ανέφερε ο Π. Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι ως προς την ΑΟΖ η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας.
Μιλώντας για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι αποτελεί διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα με την επιδίωξη το συντομότερο δυνατό, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του.
Επιπλέον, οτόνισε ότι η Ελλάδα δίνει καθημερινώς το παράδειγμα ενός κράτους-μέλους με γνήσια ευρωπαϊκή συνείδηση και συνέπεια, υπενθυμίζοντας ότι κατά την πρόσφατη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση «εμείς, οι Έλληνες, αποδείξαμε ότι είμαστε συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι, αφού επιλέξαμε, δίχως κανένα δισταγμό, να μείνουμε στην Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια και ν΄αγωνισθούμε για το μέλλον της, πληρώνοντας μάλιστα βαρύ τίμημα θυσιών ακόμη και για λάθη, τα οποία δε θα μπορούσαν να μας καταλογισθούν».
Ενόψει των «εξαιρετικά κρίσιμων» Ευρωεκλογών, ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε την «αγωνία» ως προς την εκπλήρωση της αποστολής της Ευρωπαϊκής Οικογένειας, της ΕΕ, «ιδίως υπό τις σημερινές προκλήσεις και τα επικίνδυνα φαινόμενα λαϊκισμού, που επιχειρούν να υπονομεύσουν τα θεμέλια του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και να επιφέρουν την κατάρρευσή του».
Φ. Γεννηματά: Εισιτήριο σε νέο αδιέξοδο η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
Πυρά εναντίον της κυβέρνησης και της Ν.Δ. εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά, από το βήμα της Βουλής, κατηγορώντας τους κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη πως χορεύουν μαζί το ταγκό της πόλωσης.
«Τελικά μοιάζουν πολύ» είπε η κ. Γεννηματά, με αφορμή και την τρομοκρατική επίθεση στον «ΣΚΑΪ».
«Να δοθεί ένα τέλος στα διχαστικά κηρύγματα που ρίχνουν νερό στον μύλο όσων επιβουλεύονται τη δημοκρατία.
Αφύπνιση από όλους μας.
Οι αναφορές ότι η δημοκρατία δεν εκφοβίζεται και είναι θωρακισμένη δεν αρκούν» ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
«Δεν πάμε πουθενά με αυτό το τοξικό και δηλητηριασμένο κλίμα.

Η χώρα χρειάζεται συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για να θωρακίσουμε τη δημοκρατία και για να γυρίσει πραγματικά σελίδα η πατρίδα μας.
Και όταν μιλώ για συνεννόηση δεν λέω να γίνουμε όλοι ίδιοι. Άλλο, όμως, οι πολιτικές διαφορές, άλλο οι κατηγορίες για προδότες, δωσίλογους, γερμανοτσολιάδες, απατεώνες και απειλές για ρεβάνς.
Γιατί αυτό δεν είναι πολιτική αντιπαράθεση, αλλά μετατροπή της πολιτικής ζωής σε αρένα λάσπης.
Θέλουμε εθνική ομοψυχία, τους Έλληνες ενωμένους.
Οι κατασκευασμένες κοκορομαχίες δεν συσπειρώνουν, δεν αφορούν τους πολίτες.
Δεν απαντούν στις αγωνίες και στα προβλήματά τους.
Απογοητεύουν και απομακρύνουν ακόμη περισσότερο από την πολιτική» υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

Κλιμακώνοντας την κριτική της προς την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, η Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για αλισβερίσι προσέγγισης βουλευτών.
«Παρακολουθούμε μπρος στα μάτια μας το μεγάλο αλισβερίσι τους.
ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία αναζητούν απεγνωσμένα πρόθυμους βουλευτές.
Για να εξασφαλίσουν ένα "ναι" ή ένα "όχι" για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Από το 2010 η χώρα με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ που επέλεξαν την πόλωση και τον διχασμό πλήρωσε τρία μνημόνια.
Οκτώ χρόνια μετά συνεχίζουν με τα ίδια μυαλά.
Με το "φύγε εσύ, να έρθω εγώ, για να γίνω πρωθυπουργός" και "πετροβόλα εσύ από την πλατεία". Κι ας πληρώσει ο τόπος ένα νέο μνημόνιο 4ο, κανονικό.
Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών» σημείωσε.Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, χρειάζεται πολιτική ανατροπή και προοδευτική αλλαγή με εθνικές προτεραιότητες.
«Διεκδικούμε καθαρή εντολή προοδευτικής ανατροπής, για να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πραγματική έξοδο από την κρίση και την ανασυγκρότηση της χώρας.
Χρειάζεται κυβέρνηση με προοδευτική ατζέντα, που θα κερδίσει τη χαμένη αξιοπιστία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».
Η Φώφη Γεννηματά συνέχισε υποστηρίζοντας ότι το αδιέξοδο δίπολο Τσίπρα-Μητσοτάκη, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εγγυηθεί τη νέα πορεία της χώρας.
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κρίθηκε οριστικά στη συνείδηση των πολιτών και απέτυχε» υποστήριξε.Αναφερόμενη στον προϋπολογισμό, επέκρινε την κυβέρνηση, λέγοντας ότι δεν βγάζει τη χώρα στο ξέφωτο κι απλά αποτυπώνει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει κι αφορούν ένα άτυπο 4ο μνημόνιο.
«Είστε η κυβέρνηση του 10-1. Δέκα παίρνετε, ένα δίνετε. Και προσπαθείτε το ένα που δίνετε να το παρουσιάσετε ως μεγάλο κατόρθωμα.

Κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε για τα εννέα που παίρνετε» επισήμανε η Φώφη Γεννηματά, συμπληρώνοντας:
«Είναι η θηλιά που έχετε φορέσει στον λαιμό του ελληνικού λαού.
Και έχετε το θράσος να μας λέτε ότι κάνατε το μνημόνιο παρελθόν.
Με τον προϋπολογισμό, το 2019 η εξοντωτική φορολογία αυξάνεται, κυρίως μάλιστα από έμμεσους φόρους που πλήττουν τους πιο αδύναμους» είπε. Καταλόγισε βαριές συνέπειες από τις πράξεις και τις παραλείψεις από την υπερφορολόγηση της κυβέρνησης που «υπονομεύει την ανάπτυξη», ενώ υπερασπίστηκε τις γεωπολιτικές ενεργειακές πρωτοβουλίες και την προώθηση των αγωγών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που πήρε το ΠΑΣΟΚ, όπως υπογράμμισε.«Δεν μπορεί η χώρα να προχωρήσει με τις δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα.
Η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι εισιτήριο για ένα νέο αδιέξοδο.
Και ο νέος προϋπολογισμός το επιβεβαιώνει. Γι' αυτό λέμε όχι στον τελευταίο προϋπολογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» είπε η Φώφη Γεννηματά, ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ. «Ο κ. Μητσοτάκης στο όνομα του "νέου" και φιλελεύθερου έχει επιβιβαστεί στο τρένο της δεξιάς παλινόρθωσης.
Δεν είναι το μέλλον της Ελλάδας μια ανάπτυξη για τους λίγους, με ασύδοτη την αγορά και εξαθλιωμένους τους εργαζόμενους.
Η αλαζονεία είναι διάχυτη και μόνο με την προσδοκία της εξουσίας» τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Κ. Μητσοτάκης: Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των φόρων, των εθνικών υποχωρήσεων και των σκανδάλων
«Η κυβέρνηση ανατίναξε την οικονομία το πρώτο εξάμηνο του 2015 και τα αποτελέσματα τα πληρώνουμε σήμερα» είπε στην έναρξη της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.
«Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό, καταψηφίζουμε την κυβέρνηση του ψεύδους, της αλαζονείας, του κυνισμού, των φόρων, της βαριάς και μακροχρόνιας λιτότητας, των απαράδεκτων εθνικών υποχωρήσεων, των σκανδάλων και της διαπλοκής.
Καταψηφίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ για ό,τι συμβολίζουν, τον λαϊκισμό, τη δημαγωγία, την αλαζονεία, την ανικανότητα, την πολιτική χωρίς αρχές.
«Τους καταψηφίζουμε όχι μόνο εμείς, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Στις εκλογές που έρχονται θα κλείσει ο κύκλος της χειρότερης κυβέρνησης μετά τη μεταπολίτευση» τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ. ο προϋπολογισμός είναι «καθρέπτης της αποτυχίας του κ. Τσίπρα».
«Ο τελευταίος προϋπολογισμός του κ. Τσίπρα είναι ο απολογισμός του μακροβιότερου μνημονιακού πρωθυπουργού», σημείωσε και ανέφερε πως «η κρίση θα είχε τελειώσει εδώ και μια 4ετία αν δεν είχατε έρθει στην εξουσία».
Ο κύκλος της κρίσης θα έπρεπε να κλείσει πριν τέσσερα χρόνια αν εσείς κ. Τσίπρα δεν προκαλούσατε εκλογές με την συνδρομή του κύριου Κουβέλη και της Χρυσής Αυγής» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Όπως τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «τo QE ο κ. Τσίπρας πρώτα το αρνήθηκε, πρόπερσι το έθεσε ως μέγα στόχο, πέρυσι το είπε "εναλλακτική λύση" και φέτος τι έκανε; Απλώς το έχασε. Κάπου 2,6 τρισ. ευρώ πήραν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Και η Ελλάδα πόσα πήρε; Ούτε ένα ευρώ».
«Το 2015 η χώρα διχάστηκε σ' ένα δημοψήφισμα παρωδία και έχασε τις τράπεζές της.
Η χώρα μας τώρα καλείται να καλύψει τις ανάγκες της με δανεισμό από τις διεθνείς αγορές.
Αυτό που παρέμεινε είναι η εποπτεία την οποία καμιά άλλη χώρα δεν την έχει», επεσήμανε, ενώ ανέφερε ότι «υποδεχόμαστε το νέο έτος με μια κοινωνία που ύστερα από 29 αυξήσεις φόρων, 17 παρεμβάσεις που μειώνουν τις συντάξεις και μείωση των μισθών παραμένει και σήμερα φυλακισμένη στην λιτότητα και με μια κυβέρνηση ανίκανη παρά την "κατανόηση" που σας δείχνουν οι δανειστές να μπορέσει να προχωρήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις.
«Πήρατε μέτρα 11 δισ. από τα οποία επιστρέφετε το ένα ως προεκλογικό φιλοδώρημα», σημείωσε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.
Επιπλέον, υπογράμμισε πως «οι οδυνηρές συνέπειες του τρίτου μνημονίου αποτυπώνονται και στις σελίδες αυτού του προϋπολογισμού που δεν είναι αξιόπιστος και σίγουρα δεν είναι αναπτυξιακός.
Στους τέσσερις προϋπολογισμούς που καταθέσατε δεν καταφέρατε να πιάσετε τους στόχους της ανάπτυξης.
Τέσσερις στις τέσσερις αποτυχίες δηλαδή».
«Τον στόχο μας», συνέχισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. «περιγράφει το δίπτυχο λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες καλές δουλειές».
«Η ΝΔ καλείται να γεφυρώσει παλιά και νέα ρήγματα στην κοινωνία», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως «εμείς πιστεύουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Εμείς θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους και τις εισφορές».
Η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να ανακτήσει την αξιοπιστία της χώρας κι έτσι να διεκδικήσει την μείωση των υπερβολικών υπερπλεονασμάτων, ανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ.«Η κυβέρνηση έχει ευθύνες για την τρομοκρατία»Αναφερόμενος στην επίθεση στον ΣΚΑΪ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως είναι «συνέπεια της στρατηγικής στοχοποίησης των ΜΜΕ».
Όπως είπε «ο κ. Τσίπρας έχει ένα σύστημα ανοχής στη βία», προσθέτοντας πως έχει προσωπικά την ευθύνη για την ανομία στη χώρα.
O κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «όταν δικαιολογούνται οι αφετηρίες της βίας, τότε εισπράττεται οδυνηρά και η εξέλιξή της.
Αλλά όσο ανοιχτή είναι η δημοκρατία στις διαφορετικές απόψεις, τόσο αμείλικτη θα είναι με εκείνους που θα θελήσουν να τις φιμώσουν με βία».
«Όταν οι εξτρεμιστές χαρακτηρίζονται αγωνιστές ή παιδιά, αποκτούν άλλοθι οι πράξεις τους.
Όταν τα κρούσματα αυξάνονται και οι συλλήψεις μειώνονται η ανομία γιγαντώνεται», πρόσθεσε.Παράλληλα, επεσήμανε πως «όσοι φαντασιώνονται ένοπλους αγώνες και επαναστάσεις θα οδηγηθούν επί των ημερών μας στη δικαιοσύνη».
«Να ξεχάσει την Ευρώπη η Αλβανία, αν δεν σεβαστεί τη μειονότητα»Aναφερόμενος στα περί «ανταλλαγής» του Σκοπιανού με τις συντάξεις, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ο Πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα στις Βρυξέλλες, όπως δεν είπε τίποτα και για την Αλβανία.
Όπως είπε «στέλνω ξεκάθαρο μήνυμα στα Τίρανα, αν δεν σεβαστεί έμπρακτα τα δικαιώματα της μειονότητας μπορεί να ξεχάσει τις ευρωπαϊκές της προσδοκίες».
Δ. Κουτσούμπας: Το μνημόνιο είναι πανταχού παρών
Ο κ. Τσίπρας υπόσχεται «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», τόνισε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του κρατικού προϋπολογισμού, τονίζοντας πως τα περί «φιλολαϊκής» ανάπτυξης είναι fake news.Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως «το μνημόνιο είναι πανταχού παρών» γιατί παραμένουν όλα τα μνημονιακά μέτρα που αποτελούν την «καύσιμη ύλη» για τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα.

Επίσης, ανέφερε πως είναι πρόκληση να χαρακτηρίζονται ως «ανακούφιση» και «αναδιανομή υπέρ του λαού» ορισμένα ψίχουλα.
«Ο κ. Τσίπρας μας λέει πως τα δύσκολα τελείωσαν.
Πως τον Αύγουστο ήρθε τομή στην ελληνική κοινωνία, γιατί τελείωσαν τα Μνημόνια.
Μας λέει πως η νέα σελίδα της μεταμνημονιακής ανάπτυξης είναι για όλους, γιατί τάχα ανακτήσαμε την κυριαρχία μας και μπορούμε να χαράξουμε το μέλλον μας, με έναν τρόπο που να ικανοποιεί όλους.
Λίγο ακόμα και θα αναφωνήσει, μαζί με τον φίλο του τον Αμερικάνο πρέσβη: "Η Ελλάδα στους Έλληνες"», πρόσθεσε.«Έχετε φτάσει σε τέτοια επίπεδα θράσους και δεν διστάζετε να παραδεχθείτε ότι το πλεόνασμα είναι 3,5% και επιστρέφετε μέσω επιδομάτων ένα μικρό μέρος» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργόΕπιπλέον, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε πως η επιλογή μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι για το λαό μια επιλογή ανάμεσα στον καλύτερο δήμιο, προειδοποιώντας πως διαλέγοντας το «μικρότερο κακό» θα πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο.
Πρόσθεσε πως απέναντι βρίσκεται η πρόταση του ΚΚΕ που είναι ρεαλιστική, αναγκαία και ικανοποιεί το σύνολο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Close