Ν.Δ.: Αποπειράθηκε να εκβιάσει τον κεντρικό τραπεζίτη ηχογραφώντας συνομιλία τους
Για «πρωτοφανείς ενέργειες του Παύλου Πολάκη» κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία, μετά τη δημοσιοποίηση του ηχογραφημένου διαλόγου μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «δεν υπάρχουν πια λόγια για να περιγράψει κανείς την κατάντια που οδηγεί την Ελλάδα η κυβέρνηση Τσίπρα.
Ο Παύλος Πολάκης, ζηλεύοντας τις πρακτικές του Γιάνη-Κλουζώ Βαρουφάκη, αποπειράθηκε σήμερα να εκβιάσει τον κεντρικό τραπεζίτη της Ελλάδας, ηχογραφώντας μια τηλεφωνική συνομιλία τους».
Κατά τη Ν.Δ., «η είδηση δεν είναι ότι δεν προέκυψε τίποτα επιλήψιμο στη συνομιλία τους.
Η είδηση είναι ότι ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να καλύπτει τον ανεκδιήγητο υπουργό του, ενώ μετατρέπει την Ελλάδα σε Μπανανία».
«Θα έχει ενδιαφέρον αν η Δικαιοσύνη δεν παρέμβει ούτε καν σε αυτή την εξόφθαλμη κακουργηματική ενέργεια» καταλήγει το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
Κ. Μητσοτάκης: Να επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες
Με τους εκπροσώπους των συστημικών τραπεζών συναντήθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας να συμπεριλάβουν στην τελική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια και συγκεκριμένα μέτρα για την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών.
Ο κ. Μητσοτάκης αφού τους ευχαρίστησε που ανταποκρίθηκαν αμέσως στην πρόσκληση ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «γνωρίζουμε απόλυτα την ανάγκη να υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας γι’ αυτούς οι οποίοι έχουν πραγματική ανάγκη, αλλά θέλουμε να συζητήσουμε μαζί σας και με ποιο τρόπο θα πρέπει να επιβραβευθούν και αυτοί οι δανειολήπτες που τα χρόνια της κρίσης, με πολύ μεγάλο κόπο, κατάφεραν να παραμείνουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στις τράπεζες».
Και στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης έκανε στους εκπροσώπους των τραπεζών μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση: Για όσους πολίτες ήταν -κατά την τελευταία τριετία- συνεπείς στην αποπληρωμή των στεγαστικών τους δανείων, να υπάρχει ως επιβράβευση μια εύλογη μείωση επιτοκίου για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο των κριτηρίων που θα συμφωνήσει η σημερινή κυβέρνηση με την ΕΕΤ για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
«H επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών απουσιάζει από τις δημόσιες συζητήσεις που έχουν γίνει γύρω από το θέμα των κόκκινων δανείων και αυτό είναι εξαιρετικά άδικο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ακολούθησε εκτενής συζήτηση για την υπό διαμόρφωση συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την πάγια άποψη της Νέας Δημοκρατίας ότι η λύση που θα επιλεγεί πρέπει να είναι βιώσιμη και επωφελής για τους δανειολήπτες, να παρέχει προστασία στους πλέον ευάλωτους Έλληνες, αλλά παράλληλα να διαφυλάσσει και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
Και καθώς οι εκπρόσωποι των τραπεζών κατέστησαν σαφές ότι δεν έχει ακόμη επέλθει συμφωνία για αρκετές παραμέτρους της νέας ρύθμισης, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιφυλάχθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση να τοποθετηθεί συνολικά μόλις δημοσιοποιηθεί το τελικό σχέδιο νόμου της κυβέρνησης.
Στη συνάντηση μετείχαν οι Νίκος Καραμούζης (πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών), Χρήστος Μεγάλου (διευθ. σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς), Παύλος Μυλωνάς (διευθ. σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας), Βασίλης Ψάλτης (διευθ. σύμβουλος της Alpha Bank), Φωκίων Καραβίας (διευθ. σύμβουλος της Eurobank Ergasias), Θόδωρος Καλαντώνης (αν.
διευθ. σύμβουλος της Eurobank Ergasias) και η Χαρούλα Απαλαγάκη (γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών).
Αιγαίο: Νέο μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων και εικονικές αερομαχίες
Δύο σχηματισμοί-ζεύγη τουρκικών F-16 κι άλλος ένας από ζεύγος F-4, συνολικά έξι αεροσκάφη, εκ των οποίων τα τέσσερα οπλισμένα, πέταξαν τη Δευτέρα πάνω από το Βορειοανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο.
Σε δύο περιπτώσεις ενεπλάκησαν με ελληνικά μχαητικά σε εικονικές αερομαχίες, 35 φορές παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ έκαναν και τέσσερις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.
Τα εν λόγω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν κι αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.
Γ. Σταθάκης: Έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες στο 57% της επικράτειας
Ως μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, χαρακτήρισε τους δασικούς χάρτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, τονίζοντας πως μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες στο 57% της επικράτειας και σε ένα πολύ μεγάλο μέρος τους έχουν επικυρωθεί.
Μιλώντας απόψε στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο εκδήλωσης του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με θέμα «Δασικοί χάρτες, παράθυρο στο μέλλον», ο υπουργός Περιβάλλοντος έδωσε το στίγμα της προσπάθειας που έχει καταβληθεί τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση παρέλαβε δασικούς χάρτες επικυρωμένους στο 1% της ελληνικής επικράτειας.
«Ο σχεδιασμός είναι μέχρι τέλος του 2019 να έχουμε φθάσει σε ένα ποσοστό 80-90% των δασικών χαρτών όλης της χώρας.
Οι δασικοί χάρτες είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο μαζί με τη χάραξη των αιγιαλών που είναι σε εξέλιξη. Από κοινού αυτά τα τρία θα δώσουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα από το 2020 και μετά να είναι μια κανονική χώρα με δασολόγιο, κτηματολόγιο, χρήσεις γης και αιγιαλούς», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη διαδικασία των αντιρρήσεων, ο υπουργός ΠΕΝ επεσήμανε ότι εξελίσσεται πολύ καλά επισημαίνοντας ότι είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της μεταρρύθμισης που όπως είπε χαρακτηριστικά «οδηγεί στο λογικό αποτέλεσμα που όλοι θέλουμε».
με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
Ορκίστηκαν τα νέα μέλη της κυβέρνησης
Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ορκίστηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο τα νέα μέλη της κυβέρνησης, μετά τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Από τους έξι συνολικά υπουργούς που ορκίστηκαν σήμερα, δύο πραγματοποίησαν θρησκευτικό όρκο (Θ. Μωραΐτης, Άγγ. Τόλκας) και οι υπόλοιποι πολιτικό.
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣΥπενθυμίζεται πως ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αναβαθμίστηκε σε υπουργό Εξωτερικών, αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την Ευρωπαϊκή Πολιτική ορίστηκε η Σία Αναγνωστοπούλου, υφυπουργός Εργασίας ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Μπάρκας, καθώς ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Νάσος Ηλιόπουλος κατεβαίνει υποψήφιος στον δήμο Αθηναίων, υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδια για τη Μακεδονία – Θράκη, ορίστηκε η Ελευθερία Χατζηγεωργίου, στη θέση της Κατερίνας Νοτοπούλου που έχει θέσει υποψηφιότητα για τον δήμο Θεσσαλονίκης, υφυπουργός Υποδομών ανέλαβε ο Θάνος Μωραΐτης και στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τοποθετήθηκε υφυπουργός ο Άγγελος Τόλκας.
Αμέσως μετά την ορκωμοσία τους, τα νέα μέλη της κυβέρνησης υπέγραψαν το Πρωτόκολλο Διορισμού τους και ακολούθησε η καθιερωμένη φωτογραφία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό.
«Αποδέχθηκα την πρόσκληση του πρωθυπουργού, γιατί πιστεύω βαθιά ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις μιας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας» δήλωσε ο νέος υφυπουργός Μεταφορών Θάνος Μωραΐτης, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία.
«Είναι μεγάλη μου τιμή που με επέλεξε ο πρωθυπουργός τη μεγάλη στιγμή για την Ευρώπη. Ελπίζω να ανταπεξέλθω. Είναι μεγάλη πρόκληση ο καλπασμός της Ακροδεξιάς, το Brexit, πώς θα πάει η Ευρώπη και ποιο ρόλο θα παίξει η Ελλάδα», δήλωσε από την πλευρά της η νέα αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου.
Αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας στο Προεδρικό Μέγαρο, ο νέος υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Άγγελος Τόλκας, χαρακτήρισε «τιμητική» την πρόταση του πρωθυπουργού.
Έρευνα για τις αναφορές Τσουκάτου περί ιδιωτικής χρηματοδότησης των κομμάτων
Στο στόχαστρο της επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας μπαίνει η ιδιωτική χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων, λίγες μέρες μετά τις αναφορές Τσουκάτου στην απολογία του περί ιδιωτικής χρηματοδότησης 16 δισ. δρχ στις εκλογές του 2000, μετά από εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.
Η κ. Δημητρίου ζητεί να διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις.
Στην απολογία του, ο κ. Τσουκάτος είχε περιγράψει το καθεστώς χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, δίνοντας ως παράδειγμα (με δικούς του υπολογισμούς) πως «μόνο το ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική περίοδο του 2000 πήρε «ιδιωτική χρηματοδότηση» περι τα 16 δισ. δρχ».
Ο κ. Τσουκάτος είχε αναφερθεί και στα εκτεταμένα έξοδα, όπως μετακινήσεις ετεροδημοτών με αεροπλάνα, πλοία και λεωφορεία, διαφήμιση στα ΜΜΕ, προεκλογικές συγκεντρώσεις και άλλα.
Στην απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο Θεόδωρος Τσουκάτος, κάνοντας αυτοκριτική, είχε πει πως ένα από τα μεγάλα λάθη του ήταν πως εξ αρχής δεν πολέμησε όπως έπρεπε την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων από εταιρείες, κάτι που αποτελούσε και αποτελεί πάγια πρακτική:«Κανείς, όμως, δεν ήθελε και δεν θέλει να ερευνήσει την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων» είπε, ενώ είχε επικαλεστεί και σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο του Κώστα Σημίτη, που εκδόθηκε το 2015, και μιλούσε για την ιδιωτική χρηματοδότηση ως πάγια πρακτική των πολιτικών σχηματισμών.
Close