Yπόθεση Siemens: Την Παρασκευή οι ποινές στους 22
Την Παρασκευή θα συνεχιστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η διαδικασία για την έκδοση απόφασης στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens. Κατά τη σημερινή διαδικασία το δικαστήριο ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση του επί της ενοχής ή μη των 54 κατηγορουμένων.
Σύμφωνα με την απόφαση, 22 κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ' επάγγελμα, ενώ μία από αυτούς, η σύζυγος του καταζητούμενου πρώην στελέχους της ελληνικής Siemens Χρήστου Καραβέλα έχει την επιπλέον επιβαρυντική περίσταση της «κατά κερδοσκοπία» νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων.
27 κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν λόγω παύσης της δίωξης εξαιτίας παραγραφής και πέντε κηρύχθηκαν αθώοι.Σύμφωνα με το διατακτικό της απόφασης που αναγνώστηκε στο δικαστήριο:Παύει οριστικά η ποινική δίωξη λόγω παραγραφής για το αδίκημα της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα για τους Έλληνες και Γερμανούς κατηγορούμενους, πρώην στελέχη της SiemensΠαύει επίσης η ποινική δίωξη για δωροδοκία υπαλλήλου για τους Μιχάλη Χριστοφοράκο, Χρήστο Καραβέλα και πέντε ακόμη στελέχη της Siemens στη Γερμανία.
Παύει η ποινική δίωξη για δωροληψία στον ιδιωτικό τομέα για τα κατηγορούμενα πρώην στελέχη του ΟΤΕ, μεταξύ των οποίων οι Γιώργος Σκαρπέλης, Αθανάσιος Γρεβενίτης, Νικόλαος Μανασής κ.αΠαύει η ποινική για το αδίκημα της συνέργειας σε δωροληψία στον ιδιωτικό τομέα για Θεόδωρο Τσουκάτο και άλλα 19 πρόσωπα αρχικά εμπλεκόμενα.
Παύει η ποινική δίωξη για το ίδιο αδίκημα για τους κατηγορούμενους, επιχειρηματίες Γεώργιο Καλδή, Αλέξανδρο Λέτσα, Σάββα Γιαννακάκη, Αθανάσιο Ράμο, Βασίλειο Τυρογαλά, Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκη και τους τραπεζικούς υπαλλήλους Φάνη Λυγινό και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ. Παύει η ποινική δίωξη λόγω παρέλευσης 15ετίας για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα για πέντε κατηγορούμενους μεταξύ των οποίων τα πρώην στελέχη της γερμαντικής εταιρίας Ηλία Γεωργίου, Ρόλαντ Κοχ κ.αΚηρύσσονται αθώοι για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ' επάγγελμα οι: Νίκος Μανασής, Σάββας Γιαννακάκης, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλειος Τυρογαλάς και Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης.
Το δικαστήριο κηρύσσει ενόχους για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα συνολικά 22 κατηγορούμενους.
Ανάμεσα σε αυτούς τα στελέχη της ελληνικής θυγατρικής Μιχάλη Χριστοφοράκο, Χρήστο Καραβέλα, Πρόδρομο Μαυρίδη, Αλέξανδρο Αθανασιάδη, της μητρικής εταιρίας Έντουαρντ Πίρερ, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαρντ Σίκατσεκ, Βόλφανγκ Ρούντολφ, Χανς Γιάγκεμαν, Φρανς Ρίχτερ και του ΟΤΕ Γιώργο Σκαρπέλη, Νίκολαο Νίντο, Γεώργιο Αργουρόπουλο, Δημήτριο Γυφτόπουλο.
Επίσης τους επιχειρηματίες Γεώργιο Καλδή και Αλέξανδρο Λέτσα, τους τραπεζικούς υπαλλήλους Φάνη Λυγινό και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ και την κ.Μάρθα Καραβέλα.
Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς που προβάλλονται από τον κ. Χριστοφοράκο αλλά και Γερμανούς κατηγορούμενους που επικαλέστηκαν τη συνδρομή δεδικασμένου και έλλειψης διττού αξιοποίνου, καθώς όπως αναφέρουν έχουν δικαστεί στην Γερμανία για την υπόθεση των παράνομων πληρωμών της εταιρίας.
Με την ολοκλήρωση της ανάγνωσης της απόφασης οι περισσότεροι εκ των συνηγόρων υπεράσπισης ζήτησαν χρόνο ώστε να προετοιμαστούν για τις αγορεύσεις τους επί των ελαφρυντικών, καθώς οι προβλεπόμενες ποινές για τους κριθέντες ενόχους φθάνουν τα 15 χρόνια.
Η μάχη των ελαφρυντικών ,που για κάποιους κατηγορούμενους ξεκίνησε από σήμερα με τις αγορεύσεις τους, θα κρίνει και τον καταλογισμό καθώς η ανώτατη ποινή των 15 ετών για το αδίκημα της νομιμοποίησης με την αναγνώριση ενός ελαφρυντικού «πέφτει» στα 8 χρόνια.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το δικαστήριο ζήτησε από τους παρόντες κατηγορούμενους να μην απομακρυνθούν με τους συνηγόρους να αναφέρουν πως με το νέο κώδικα ποινικής δικονομίας δεν μπορούν οι κατηγορούμενοι να κρατηθούν έως την αναγγελία των ποινών.
Αρχικά η Εισαγγελέας διατύπωσε άλλη άποψη λέγοντας πως αυτό ισχύει για την διάρκεια της αποδεικτικής διαδικασίας και όχι κατά την έκδοση της απόφασης.
Στην συνέχεια ωστόσο τόνισε πως πράγματι δεν δυνατή η κράτηση των κηρυχθέντων ενόχων πριν την επιβολή ποινής.
Η διαδικασία σήμερα έληξε με τον πρόεδρο να λέει: «οι Κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι για την ώρα».
Όπως εκτιμάται η απόφαση του δικαστηρίου επί των ποινών πιθανότητα θα εκδοθεί την ερχόμενη εβδομάδα καθώς κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής αναμένονται οι τοποθετήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης επί των ελαφρυντικών και η αγόρευση της Εισαγγελέως.
Σχολιάζοντας την απαλλακτική απόφαση, λόγω παραγραφής του αδικήματος, ο Θεόδωρος Τσουκάτος έκανε λόγο για δικαίωση που ήρθε έπειτα από 11 χρόνια.
Παράλληλα, την ετυμηγορία του δικαστηρίου σχολίασε με αιχμές το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.\ με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
Συλλήψεις εφοριακών-ιδιώτη για χρηματισμό σε διευθέτηση υπόθεσης
Ιδιώτης και δύο υπάλληλοι Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (ΔΟΥ) συνελήφθησαν τη Δευτέρα σε πόλη της Βόρειας Ελλάδας, από την τοπική Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας.
Οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, σύμφωνα με την οποία απαιτήθηκε το χρηματικό πόσο των 6.000 ευρώ για διευθέτηση φορολογικών υποχρεώσεων κι επιβαρύνσεων.
Η ιδιώτης συνελήφθη μετά την παραλαβή προσημειωμένου χρηματικού ποσού κι ακολούθησαν οι συλλήψεις των υπαλλήλων.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, κατά περίπτωση για εγκληματική ομάδα, δωροληψία υπαλλήλου, εμπορία επιρροής-μεσάζοντες και εκβίαση κι οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.
ΑΠΘ: Συνάντηση πρύτανη με τον τυφλό φοιτητή Αργύρη Κουμτζή που αρίστευσε
Με τον Αργύρη Κουμτζή, τον φοιτητή χωρίς όραση ο οποίος αρίστευσε στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, συναντήθηκε ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Νικόλαος Παπαϊωάννου, στην Πρυτανεία.
Ο Αργύρης Κουμτζής αποφοίτησε με βαθμό πτυχίου 9,39/10, τη μεγαλύτερη βαθμολογία μεταξύ των φοιτητών που ορκίστηκαν την περασμένη Πέμπτη από το συγκεκριμένο Τμήμα.

Ο πρύτανης έδωσε θερμά συγχαρητήρια στον Αργύρη Κουμτζή για τη συνολική του προσπάθεια κατά τη διάρκεια των σπουδών του, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή σου η προσπάθεια μάς έχει συγκινήσει όλους ξεχωριστά, αν και δεν πρόκειται μόνο για ένα απλό συναίσθημα συγκίνησης, αλλά είναι θέμα αριστείας και τιμής, καθώς κατάφερες να επιτύχεις τον μεγαλύτερο βαθμό ανάμεσα στους συμφοιτητές σου».
Ακόμη, ο πρύτανης του ΑΠΘ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τις πρακτικές δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Αργύρης κατά τη φοίτησή του, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο τις ξεπέρασε. Επίσης, θέλησε να ενημερωθεί για τη συνέχιση των σπουδών του Αργύρη Κουμτζή, αφού είναι ήδη υποψήφιος διδάκτορας στο Ινστιτούτο Max Planck της Γερμανίας στον τομέα της ηλιακής φυσικής.
Από την πλευρά του, ο Αργύρης Κουμτζής δήλωσε χαρούμενος για την απόκτηση του πτυχίου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και εξήγησε πώς κατάφερε να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα και τις απαιτήσεις των σπουδών του.
«Όταν πας σε ένα Πανεπιστήμιο, περιμένεις κάποιος να σε πιάσει από το χέρι και να σε βοηθήσει. Στη δική μου περίπτωση, εγώ ήμουν αυτός που έπρεπε να ανακαλύπτω συνεχώς τον δρόμο.
Έτσι, όμως, μαθαίνεις και παράλληλα αναπτύσσεις νέες δεξιότητες» είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε, μάλιστα, ότι είναι διατεθειμένος να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο όσον αφορά τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Τέλος, ο πρύτανης του ΑΠΘ, συμμεριζόμενος τις δυσκολίες του Αργύρη, δήλωσε ότι στόχος του Αριστοτελείου είναι να ενισχυθούν οι δράσεις και οι ενέργειες ώστε να διευκολυνθεί η φοίτηση των συγκεκριμένων πολιτών στο Πανεπιστήμιο.
ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Αναστέλλεται και η δεύτερη απεργία
Την απόφαση για αναστολή και της δεύτερης, από τις προγραμματισμένες επαναλαμβανόμενες, 48ωρη απεργία που είχε προγραμματιστεί από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (00:01) έως και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (23:59) πήρε το δ.σ. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
Η νέα αναστολή αποφασίστηκε εξαιτίας της μη εισαγωγής του σχεδίου νόμου «Απελευθέρωση Αγοράς Ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ» στην Ολομέλεια της Βουλής.
Δήμος Αθηναίων: «Πέρασε» ο προϋπολογισμός - Έργα 264 εκατ. ευρώ για το 2020
Ψηφίστηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ο προϋπολογισμός για το 2020. Ένας προϋπολογισμός που, σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια απαντά με κάθε λεπτομέρεια στις ανάγκες της Αθήνας και των κατοίκων της και περιλαμβάνει τεχνικό πρόγραμμα ύψους 264 εκατ. ευρώ, έναντι 160 πέρυσι.Πρόκειται για «ένα πρόγραμμα που ανταποκρίνεται πλήρως στις δεσμεύσεις της νέας δημοτικής αρχής απέναντι στους Αθηναίους και ταυτόχρονα βαθιά αναπτυξιακό και υλοποιήσιμο με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα».
Πιο αναλυτικά, οι βασικοί άξονές του αφορούν σε: Ασφαλτοστρώσεις δρόμων - Αναπλάσεις σε πεζοδρόμια και πλατείεςΣύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, θα δημοπρατηθούν έργα αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ για πλατείες, πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους.
Οι δράσεις αφορούν και τις επτά Δημοτικές Κοινότητες, αλλά και εκτεταμένες παρεμβάσεις στο εμπορικό κέντρο.
Ταυτόχρονα, μέχρι τις αρχές του 2020, θα δημοπρατηθούν έργα αξίας 42 εκατομμυρίων ευρώ για νέες ασφαλτοστρώσεις, που θα συμπληρώσουν τα 9 εκατομμύρια ευρώ που εκτελούνται ήδη. Τα 42 εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν σε περίπου 1,4 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα ασφαλτόστρωσης στην πόλη ή αλλιώς σε περίπου 175 χιλιόμετρα οδικού δικτύου.
Επίσης, δρομολογούνται νέα έργα ύψους 3,7 εκατομμυρίων για εργασίες αποχέτευσης-λυμάτων στην Αθήνα.
Στο τεχνικό πρόγραμμα του 2020 περιλαμβάνονται συνολικά 171 δράσεις για την πόλη, εκ των οποίων 89 είναι τα νέα έργα, 58 αποτελούν έργα που συνεχίζονται και 24 μελέτες (νέες και εξελισσόμενες).
Καθαριότητα-ηλεκτροφωτισμόςΣχετικά με την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό, ο δήμαρχος εξήγησε πως «έχουμε την υλοποίηση της σύμβασης για την προμήθεια των μέσων ατομικής προστασίας και υγειονομικού υλικού για τους εργαζόμενους, που είναι σε διπλάσιο ύψος από τις προηγούμενες χρονιές.
Την αγορά κάδων και υλικού εξοπλισμού, που φτάνει στα 4 εκατομμύρια €υρώ.
Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη συντήρηση κι επισκευή των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων ύψους 6 εκατομμυρίων €υρώ.
Την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού, συνολικά 20 εκατομμυρίων €υρώ.
Έχουμε την εκπόνηση κι εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος εξυγίανσης και καθαρισμού του δημόσιου χώρου, την αντικατάσταση κι αναδιοργάνωση του δικτύου των κάδων με κόστος 3 εκατομμύρια €υρώ.
Την κατάρτιση και εφαρμογή προγράμματος τριετίας για την τακτική συντήρηση και πλύση, καθώς και την προμήθεια εξοπλισμού συλλογής απορριμμάτων ύψους άνω των 7 εκατομμυρίων €υρώ.
Ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε πως το μεγαλύτερο έργο της διεύθυνσης Καθαριότητας-Ανακύκλωσης είναι ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, για τον οποίον γίνεται προσπάθεια σε συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους φορείς να «ξεκολλήσει», να επιλυθούν δηλαδή κάποια προβλήματα που υπάρχουν ώστε να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του.
Στο κομμάτι της συντήρησης των δικτύων ηλεκτροφωτισμού, σχεδιάζεται παρέμβαση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα υλοποιείται ήδη το έργο αντικατάστασης φωτιστικών σωμάτων από λάμπες νέας τεχνολογίας προϋπολογισμού 1,38 εκατ. €υρώ.
Μέσα στους επόμενους δύο μήνες, τέλος, επίκειται η συμβασιοποίηση της αναβάθμισης των 34 από τα 53 σιντριβάνια της πόλης.
Ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του αστικού πρασίνουΑναφερόμενος στον σχεδιασμό για τη συντήρηση και τον εμπλουτισμό του πρασίνου, ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «στο πράσινο, συντάσσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του αστικού πρασίνου με βάση τις αρχές της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας.
Εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ενίσχυση του πρασίνου της Αθήνας, καθώς και εργασίες συντήρησης σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, πεζοδρόμια και κλαδέματα με πάνω από 10 εκατομμύρια σε βάση διετίας.
Προχωράμε σε προμήθεια ενός εκατομμυρίου ευρώ για αγορά υλικών κι εξοπλισμού και σε δράσεις πυροπροστασίας ύψους ενός εκατομμυρίου €υρώ.
Θέλουμε να ξαναγαπήσουμε την πόλη μας, που σημαίνει πρακτικά να ξαναγαπήσουμε το περιβάλλον.
Ωριμάζουμε και μελέτες για τέσσερα έργα πρασίνου μέσω της τεχνικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τα οποία θα οδηγήσουν σε παρεμβάσεις προϋπολογισμού άνω των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ».
Λυκαβηττός-Ελαιώνας-Εθνικός ΚήποςΕιδική μνεία έκανε ο δήμαρχος Αθηναίων σε τρία «εμβληματικά», όπως είπε, έργα: «Έχουμε το έργο του Λυκαβηττού, το έργο του Ελαιώνα και το έργο του Εθνικού Κήπου.
Το έργο του Λυκαβηττού έχει προϋπολογισμό 1,5 εκατομμύριο €υρώ.
Αφορά παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας, αντικατάσταση της περιμετρικής οδού μήκους 1.700 μέτρων και αποκατάσταση μιας υπέροχης περιπατητικής διαδρομής μήκους 3 χιλιομέτρων.
Θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης εντός των επόμενων ημερών.
Το έργο του Ελαιώνα αφορά την κατασκευή ενός πραγματικά υπέροχου πάρκου δύο οικοδομικών τετραγώνων, που θα αναβαθμίσει την πολύπαθη ευρύτερη περιοχή.
Έχει προϋπολογισμό 8,6 εκατομμύρια ευρώ και θα δημοπρατηθεί εντός των επόμενων μηνών.
Και το τρίτο είναι ο Εθνικός Κήπος, έργο προϋπολογισμού 4,2 εκατ. ευρώ, που αφορά στη συντήρηση, αποκατάσταση κι αναβάθμιση των υποδομών του κήπου, του οποίου επίκειται άμεσα η συμβασιοποίηση.Έργα εκατομμυρίων για σχολεία και άλλα κτήρια του δήμουΣχετικά με το κτηριακό απόθεμα του δήμου, δρομολογούνται μεταξύ άλλων:- Έργα ύψους 33.000.000 ευρώ για τη συντήρηση κι επισκευή δημοτικών κτηρίων και σχολείων.
- Επιπλέον, έχουν δρομολογηθεί ενεργειακές αναβαθμίσεις σε 15 σχολεία και δύο δημοτικά κτήρια, εκτιμώμενης αξίας περίπου 6.000.000 €υρώ.
- Παράλληλα, δημοπρατείται έργο για την αναβάθμιση 30 παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου, ώστε να εναρμονιστούν στο νέο πλαίσιο λειτουργίας, που ισχύει από το 2017. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 2.275.000 €υρώ.
Για το ίδιο θέμα ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι «μέσω της τεχνικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, γίνεται προσπάθεια να ωριμάσουν μελετητικά έργα αναβάθμισης τριών σχολικών συγκροτημάτων κι ενός κινηματογράφου, συνολικού προϋπολογισμού 5,35 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα αναμένεται να ωριμάσουν και έργα παρεμβάσεων σε δύο εμβληματικά κτήρια με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 1,2 εκατ. €υρώ.
Έχουμε επίσης προβλέψει την ανακαίνιση δύο δημοτικών ιατρείων.
Του πρώτου δημοτικού ιατρείου στη Σόλωνος και του δεύτερου στον Νέο Κόσμο.
Η συνολική δαπάνη για τα δύο ανέρχεται στο 1,5 εκατ. €υρώ.
Το ύψος των εσόδων του προϋπολογισμού του 2020 διαμορφώνεται στα 820 εκατ. ευρώ και των εξόδων στα 819,58 εκατ. ευρώ, ενώ το αποθεματικό του φήμου είναι 424.000 €υρώ.
«Θέλω να το ξεκαθαρίσουμε από την πρώτη στιγμή.
Τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν θα επικαλεστούμε καμία δικαιολογία και κανένα άλλοθι. Για εμάς ο δήμος είναι υπεύθυνος για όλα στην πόλη. Οφείλει να βγαίνει μπροστά, δυναμικά, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και οφείλει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να κρατήσει έστω και με το ζόρι αν χρειάζεται την Αθήνα στον 21ο αιώνα» είπε ο Κώστας Μπακογιάννης.
Όπως επισήμανε, «το τεχνικό μας πρόγραμμα είναι απολύτως συμβατό με το σχέδιο που παρουσιάσαμε προεκλογικά στις Αθηναίες και στους Αθηναίους.
Το σχέδιο το οποίο εγκρίθηκε και έλαβε τη λαϊκή νομιμοποίηση. Είναι δε το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσουμε τις βασικές υποδομές και τα προβλήματα της καθημερινότητας, ενώ τα τεχνικά προγράμματα των επόμενων ετών θα έρθουν για να υλοποιήσουν εκείνα τα εμβληματικά έργα για τα οποία επίσης έχουμε δεσμευτεί προεκλογικά.
Δηλαδή, με άλλα λόγια, όπως λέγαμε και πριν μερικούς μήνες, ξεκινάμε από κάτω προς τα πάνω. Ξεκινάμε κοιτώντας χαμηλά, για να μπορέσουμε να στρέψουμε τα μάτια μας ψηλά» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.
Ενταφιάστηκαν στην Κλεισούρα 193 πεσόντες του ελληνοϊταλικού πολέμου
Με όλες τις τιμές πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο της Κλεισούρας, θρησκευτική τελετή ενταφιασμού των οστών ακόμη 193 Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου 1940-1941, που ανευρέθησαν στο πλαίσιο εφαρμογής της διμερούς Συμφωνίας Ελλάδος-Αλβανίας του 2009.Στην τελετή χοροστάτησε ο μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος, ενώ παραβρέθηκαν η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Σοφία Φιλιππίδου, ο συμπρόεδρος της μικτής ελληνοαλβανικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον εντοπισμό εκταφή, ταυτοποίηση και των νεκρών στρατιωτών το 1940, πτέραρχος Κωνσταντίνος Άγγος, Έλληνες και Αλβανοί μέλη της μικτής αυτής επιτροπής επί εδάφους, τοπικοί παράγοντες και αρκετοί Έλληνες μειονοτικοί.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, τα οστά των πεσόντων καλυμμένα με την εθνική σημαία τοποθετήθηκαν σε ξεχωριστά κενοτάφια για να αναπαυθούν εν ειρήνη ύστερα από 79 χρόνια «προσμονής» στις γύρω πλαγιές και χαράδρες.
Από το τις 22 Γενάρη 2018 που ετέθη σε εφαρμογή η σχετικής διμερής συμφωνία του 2010, το σύνολο των οστών των Ελλήνων στρατιωτών στα δύο επίσημα ελληνικά στρατιωτικά νεκροταφεία στην Αλβανία, έφτασε τους 1.050, εκ των οποίων 950 στο νεκροταφείο της Κλεισούρας και 100 στο μειονοτικό χωριό Βουλιαράτες.
Πηγές του ΑΜΠΕ ανέφεραν ότι εντός του 2019 πρόκειται να πραγματοποιηθεί και νέα ταφή οστών Ελλήνων πεσόντων στα αντίστοιχα κοιμητήρια.
Τα οστά συλλέγονται από περιοχές στα στενά της Κλεισούρας, και Πρεμετής, όπου δόθηκαν οι φονικότερες μάχες και έπεσε ο μεγαλύτερος αριθμός Ελλήνων, επί συνόλου 8.500 νεκρών, στο αλβανικό μέτωπο.
με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
Θεσσαλονίκη: Δέκα μήνες φυλάκιση στον 20χρονο που ασέλγησε σε φοιτήτρια
Ποινή φυλάκισης δέκα μηνών, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, στον 20χρονο που ασέλγησε σε βάρος φοιτήτριας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Ο νεαρός φοιτητής δεν παρέστη στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο, που μίλησε για «νεανική απερισκεψία και επιπολαιότητα», μεταφέροντας την συγγνώμη του εντολέα του και την πρόθεσή του να τεθεί υπό ψυχολογική παρακολούθηση.Λαμβάνοντας υπόψιν την κατάθεση της φοιτήτριας, το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για την κατηγορία της «προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας», χωρίς την αναγνώριση του ελαφρυντικού της μετεφηβικής ηλικίας που πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας.
Το περιστατικό συνέβη πριν από λίγες μέρες στη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ.
Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα ΓΓΠΠ-πυροσβεστική εν όψει κακοκαιρίας
Σε εφαρμογή θέτει και πάλι η πυροσβεστική το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών και συνοδών φαινομένων, μετά και το σημερινό έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, που εξέδωσε η ΕΜΥ.Σε συνεργασία της με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, απευθύνεται έκκληση στους πολίτες μας ώστε:1. Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία, αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
2. Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
3. Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
4. Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
5. Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης.
Να καταφύγουν σε κτήριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
6. Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Close