«Βοήθεια στο σπίτι»: Έχει πληρωθεί η πλειονότητα των δικαιούχων δηλώνει η ΕΕΤΑΑ
Το 95% των φορέων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», έχει πληρωθεί και την γ΄ δόση του προϋπολογισμού που έχουν καταθέσεi, όπως διαβεβαιώνει η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), απαντώντας σε ανάρτηση του βουλευτή και υπεύθυνου για θέματα του υπουργείου Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι του προγράμματος παραμένουν απλήρωτοι από τους τελευταίους μήνες του 2019 έως και σήμερα.
Συγκεκριμένα, όπως διευκρινίζει η ΕΕΤΑΑ, έχουν πληρωθεί όλοι όσοι έχουν στείλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την πληρωμή τους, μέχρι και τις 20 Μαρτίου 2020. Δηλαδή οι 270 από τους 276 φορείς, για τις 860 δομές τους, οι οποίες απασχολούν 3.072 εργαζόμενους και εξυπηρετούν 72.000 άτομα.

«Δεν έχει πληρωθεί η εξόφληση, που αντιστοιχεί μόνο στο 5% του συνολικού ποσού, αποκλειστικά δηλαδή των φορέων που έχουν αποστείλει στην ΕΕΤΑΑ, τα παραστατικά πληρωμής τους τις τελευταίες 10 ημέρες.
Όλοι οι φορείς, που πληρούν τις προϋποθέσεις και έχουν καταθέσει όσα έγγραφα προβλέπονται, μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, θα έχουν πληρωθεί και το 100% του ποσού», προσθέτει η Εταιρεία και αναφέρει ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η προκαταβολή του 75% του ποσού για τη νέα προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη πρόσφατα για την επέκταση του προγράμματος.
ΔΙΣ: Κεκλεισμένων των θυρών οι Ακολουθίες τη Μ. Εβδομάδα
«Με πολύ πόνο και "αίμα καρδιάς" κυριολεκτικά, την προσεχή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου, θα κληθούμε όλα τα μέλη της Εκκλησίας να ζήσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, απέχοντας από τις ιερές Ακολουθίες, τη Θεία Λειτουργία, αλλά και από αυτή τη Θεία Κοινωνία» δηλώνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά την αποψινή συνεδρίασή της με τηλεδιάσκεψη, υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου, Ιερωνύμου.
Η Ιερά Σύνοδος προτρέπει τους πιστούς «"Εκτενέστερον προσεύχεσθε" στα σπίτια σας! Κάντε τον εαυτό σας θυσιαστήριο, θυσιάζοντας κενωτικά και αγαπητικά την παρουσία σας στον Ιερό Ναό και την προσέλευσή σας στη Θεία Ευχαριστία για χάρη όλων των αδελφών σας, οι οποίοι αποτελούν έμψυχα θυσιαστήρια Θεού.
Και να είσθε βέβαιοι ότι οι Ιερείς θα λειτουργούμε λιτά, χωρίς μεγάφωνα και πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες, έστω "κεκλεισμένων των θυρών", όσο και αν αυτό μας είναι δύσκολο και στενάχωρο, υπέρ "της του κόσμου ζωής και σωτηρίας", των "εν ασθενείαις κατακειμένων", των Ιατρών και Νοσηλευτών και όλων των εθελοντών, οι οποίοι με πνεύμα αυτοθυσίας δίνουν τον εαυτό τους για να προστατεύσουν την ζωή των πολλών και την δημόσια υγεία.
Ευχόμαστε και προσευχόμαστε, ο κίνδυνος να περάσει σύντομα, ώστε όλοι μαζί (Κλήρος και λαός) να αξιωθούμε να εορτάσουμε την Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας με πανηγυρική Αναστάσιμη Παννυχίδα, κατά την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, δηλαδή κατά το μεσονύκτιο μεταξύ Τρίτης 26 προς Τετάρτη 27 Μαΐου 2020» αναφέρει η Σύνοδος.
Όπως επισημαίνει, αυτή η πρόσκαιρη παραμονή των χριστιανών στην κατ᾿ οίκον προσευχή και την κατ᾿ οίκον Εκκλησία «δεν υπονοεί καμία αμφιβολία ή πολύ περισσότερο δεν σημαίνει αμφισβήτηση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας».
Γι᾿ αυτό και η Ιερά Σύνοδος επαναλαμβάνει ότι «η προσέλευση στη Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών.
.. Η οποιαδήποτε υπόνοια για μετάδοση νοσημάτων από την Θεία Ευχαριστία, αλλά και αυτό τον τρόπο της Θείας Μεταλήψεως, θίγει την δογματική Αλήθεια της Εκκλησίας, δεν γίνεται αποδεκτή και είναι καταδικαστέα».
Η ΔΙΣ υπογραμμίζει πως «με υψηλό αίσθημα ευθύνης αποδέχεται τις αυστηρές υποδείξεις» που προτείνονται από τις υγειονομικές αρχές και την Πολιτεία για τη χρονική περίοδο μέχρι της 11ης Απριλίου και προτρέπει όλους να παραμένουν στο σπίτι τους.
Όπως τονίζει, κατανοεί απόλυτα την αγωνία της ελληνικής Πολιτείας την κρίσιμη αυτή περίοδο και εκτιμά τον διακριτικό τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τη συγκεκριμένη κρίση, έχοντας ως κριτήριο πάντοτε τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.
Προτρέπει όλους να τηρούν απαρέγκλιτα τις υποδείξεις των υγειονομικών αρχών και των ειδικών επιστημόνων και να μην παρασύρονται από εκείνους οι οποίοι τους υποδεικνύουν την παρακοή, «η οποία στην παρούσα χρονική συγκυρία δεν δικαιολογείται ούτε εν ονόματι της χριστιανικής πίστης.
Η πίστη στον Χριστό αποτελεί πρόξενο ζωής και όχι θανάτου» αναφέρει.Η Σύνοδος χαιρετίζει, επίσης, τη δήλωση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, της 30ής Μαρτίου, σημειώνοντας ότι αποτελεί όντως «"πηγήν ύδατος ζώντος" στη "λειτουργική ερημία" των κληρικών μας, η πρόταση λειτουργίας των Ιερών Ναών και των Ιερών Μονών, έστω και "κεκλεισμένων των θυρών", κατά την Εβδομάδα των Παθών και την εορτή της Αναστάσεως του Κυρίου».
Κατά τη συνεδρίαση, συζητήθηκε εκτενώς και το θέμα της προσφοράς βοηθείας προς τους πάσχοντες και προς τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό: α) σαν πρώτη έμπρακτη εκδήλωση αυτής της συμπαράστασης η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε η Εκκλησία της Ελλάδος να προσφέρει άμεσα το ποσό των 150.000 ευρώ, ενώ αναθέτει στη Διοικούσα Επιτροπή της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.) την ευθύνη να έλθει σε επικοινωνία με τους υπευθύνους Δημοσίους Φορείς Παροχής Υγείας, προκειμένου η Εκκλησία της Ελλάδος να ενισχύσει περαιτέρω αυτόν τον τομέα, β) ήδη ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έδωσε εντολή στις Δομές και τα Ιδρύματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο, Οργάνωση «Αποστολή» κλπ) να συνεργασθούν με τις αρμόδιες Αρχές της Πολιτείας και σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων αποφασίστηκε η συνέχιση της παροχής των συσσιτίων προς τους πάσχοντες.
Το ίδιο πράττουν και οι Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος οι οποίες προτρέπονται και σε περαιτέρω συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, γ) όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα από την πλειονότητα των αρχιερέων και ιερέων, οι οποίοι προσφέρουν από τον μισθό τους για χάρη των εχόντων ανάγκη, έτσι και στην παρούσα κατάσταση τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου έλαβαν την απόφαση της καταθέσεως ενός μισθού προς τον Ειδικό Λογαριασμό Αντιμετωπίσεως Κορωνοϊού και προτρέπουν και τους υπολοίπους αρχιερείς να πράξουν το ίδιο για τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δ) η Ιερά Σύνοδος δηλώνει ότι, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσεως βρέθηκε παρούσα στις ανάγκες του λαού και διεφύλαξε την ενότητα των ανθρώπων, έτσι και σήμερα παραμένει παρούσα, ενώ συντονίζει και την παρουσία και προσφορά της και κατά την «επόμενη ημέρα» που η πανδημία θα λήξει και οι ανάγκες των ανθρώπων θα γιγαντωθούν.

Η Ιερά Σύνοδος ευχαριστεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, για την προσφορά 50.000 ευρώ από το Οικουμενικό Πατριαρχείο προς την ελληνική κυβέρνηση ως συμβολή στον αγώνα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.
τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο γι’ αυτή την ένδειξη συναντίληψης προς τον ελληνικό λαό.
Επιπλέον, ζητεί από όλους «να επιδείξουν πνεύμα Συνοδικής εμπιστοσύνης και προς τον σκοπό αυτό δεν επιτρέπει πλέον σε κανέναν απολύτως, Αρχιερέα, Ιερέα, Διάκονο, Μοναχό ή άλλον εργάτη της Εκκλησίας, να προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις ή εμφανίσεις στα μέσα της Γενικής Ενημερώσεως και το Διαδίκτυο».
Προτρέπει δε «όλους να ησυχάζουν, να ασκούνται στην σιωπή και την εντονότερη προσευχή.
Οι Αρχιερείς δύνανται να επικοινωνούν μετά της Ιεράς Συνόδου και οι Ιερείς με τους Επισκόπους τους για κάθε ζήτημα.

Η Ιερά Σύνοδος επίσης ορίζει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, ο οποίος κατά τα τελευταία έτη είναι εκπρόσωπος Τύπου των συνελεύσεων της Ιεραρχίας, ως το μόνο υπεύθυνο πρόσωπο προς το οποίο θα απευθύνονται τα Μέσα της Ενημερώσεως για να λαμβάνουν απαντήσεις επί εκκλησιαστικών ζητημάτων».
Τέλος, διακηρύσσει ότι όλοι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η εορτή της Αναστάσεως του Κυρίου αποτελεί την «απαρχή» μιας στάσης ελπιδοφόρου αναμονής και προσδοκίας «άλλης βιοτής, της αιωνίου», με σκοπό την τελική επικράτηση της ζωής και την οριστική κατάργηση του θανάτου.
Ξάνθη: Ένα θετικό κρούσμα κορωνοϊού μεταξύ φοιτητών που επέστρεψαν από Τουρκία
Ένα θετικό κρούσμα κορωνοϊού εντοπίστηκε μεταξύ των 117 πολιτών (οι περισσότεροι φοιτητές) που τις προηγούμενες μέρες επαναπατρίστηκαν από την Κωνσταντινούπολη στην Ελλάδα μέσω του συνοριακού σταθμού των Κήπων.
Η εξέλιξη αυτή άνοιξε τον δρόμο να αποχωρήσουν από τα ξενοδοχεία στα οποία παρέμειναν προσωρινά σε καραντίνα οι περισσότεροι από όσους είχαν έρθει στην Ελλάδα το χρονικό διάστημα από 27 έως και 29 Μαρτίου.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την Κυριακή 29 Μαρτίου ειδικό κλιμάκιο έλαβε δείγματα από συνολικά 177 πολίτες που επέστρεψαν από την Τουρκία.
Από αυτούς, μετά τις θετικές εξελίξεις, οι 150 επέστρεψαν σήμερα το απόγευμα στα σπίτια τους, όπου όμως θα παραμείνουν σε κατ' οίκον περιορισμό.
Από τους υπόλοιπους 27, ένας βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, εννέα θα επανεξεταστούν, ενώ οι υπόλοιποι 17 παραμένουν στα ξενοδοχεία, είτε επειδή είναι κάτοικοι του Εχίνου και δεν μπορούν να μεταβούν εκεί λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν, είτε επειδή οι ίδιοι θέλησαν να ολοκληρώσουν στο ξενοδοχείο το διάστημα του κατ' οίκον περιορισμού τους.
Επίσης, το χρονικό διάστημα 30 και 31 Μαρτίου επέστρεψαν από την Τουρκία σε περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επιπλέον 77 πολίτες, στην πλειοψηφία τους φοιτητές, οι οποίοι συνεχίζουν να παραμένουν στα ξενοδοχεία, σύμφωνα με τις οδηγίες.
Έτσι, σύμφωνα με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο συνολικός αριθμός πολιτών που παραμένουν σήμερα στα ξενοδοχεία της Ξάνθης και της Κομοτηνής ανέρχεται σε 104 άτομα.

Φούστανη Πέλλας: Σε καραντίνα οι κάτοικοι - Τα μέτρα για την περιοχή
Την κήρυξη της Κοινότητας Φούστανης, του δήμου Αλμωπίας Πέλλας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για λόγους δημόσιας Υγείας, και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVΙD-19, έπειτα από σχετική εντολή του, έκανε γνωστή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Ειδικότερα, η σχετική απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, προβλέπει ότι από σήμερα, Τετάρτη, στις 8 μ.μ. και για 14 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 14 Απριλίου και ώρα 20:00, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση, ισχύουν τα εξής:
Προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων της Κοινότητας Φούστανης και προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησης τους εκτός των διοικητικών ορίων της Κοινότητας Φούστανης.
Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον δήμο Αλμωπίας για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.
) των κατοίκων και για κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
Λήψη μέριμνας από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον δήμο Αλμωπίας για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των κτηνοτρόφων της Κοινότητας Φούστανης, στο πλαίσιο της προστασίας και παρακολούθησης της υγείας και καθημερινής φροντίδας των ζώων.
Λήψη μέριμνας από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον δήμο Αλμωπίας για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των αγροτών στο πλαίσιο των αναγκαίων για την εποχή γεωργικών δραστηριοτήτων.
Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Κεντρικής Μακεδονίας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί προς τον δήμο Αλμωπίας.
Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Κεντρικής Μακεδονίας για την τήρηση του κατ’ οίκον περιορισμού και της προσωρινής άρσης της δυνατότητας μετακίνησης των κατοίκων εκτός των διοικητικών ορίων της Κοινότητας Φούστανης.
Αρμόδια αρχή για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων είναι η Ελληνική Αστυνομία.
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογα μέτρα ισχύουν από χθες και για τη Δημοτική Ενότητα Μεσοποταμίας Καστοριάς, αλλά και για τα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά, του δήμου Βοΐου Κοζάνης, τα οποία βρίσκονται σε καραντίνα από τις 16 Μαρτίου έως και τουλάχιστον τις 6 Απριλίου, καθώς το μέτρο παρατάθηκε.Ενδιάμεσα, από τις 25 Μαρτίου τέθηκε σε καραντίνα και η Κοινότητα Εχίνου, του δήμου Μύκης, της Π.Ε. Ξάνθης, μέχρι και τουλάχιστον τις 7 Απριλίου.
ΕπιχορήγησηΣτο μεταξύ, έκτακτη επιχορήγηση 200.000 ευρώ στον δήμο Ξάνθης ενέκρινε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ώστε να αντιμετωπίσει αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει με τον κορωνοϊό.
Πρόκειται για έναν από τους πέντε δήμους, σε Καστοριά και Ξάνθη, όπου από χθες εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, λόγω αυξημένων κρουσμάτων.
Ανάλογα ποσά θα δοθούν στους δήμους Καστοριάς και Μύκης Ξάνθης, για να καλύφθούν οι αυξημένες ανάγκες τους λόγω κορωνοϊού.
Την ίδια ώρα, σε σημερινή σύσκεψη-τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, συζητήθηκε η στενότερη συνεργασία ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία έχει ήδη ενισχυθεί με 15,7 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που έχουν προκύψει λόγω κορωνοϊού και θα ενισχυθεί επιπλέον με άλλα 12 εκατομμύρια ευρώ, για τη σίτιση πολιτών που έχουν ανάγκη.
Ένα από τα βασικά «εργαλεία» σε αυτή την προσπάθεια είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο υπολογίζεται ότι εξυπηρετεί περίπου 75.000 πολίτες σε καθημερινή βάση, ενω οι οικογένειες που λαμβάνουν τρόφιμα πανελλαδικά είναι 210.000. Στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» συμμετέχουν 273 δήμοι, στους οποίους απασχολούνται 3.047 υπάλληλοι. Το πρόγραμμα ενισχύθηκε με περίπου 1.200 εργαζομένους από τις δημοτικές υποδομές που έκλεισαν (ΚΑΠΗ, βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ) προκειμένου να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι πολίτες που ωφελούνται.
Κορωνοϊός: Έρχεται νέα διάταξη για τις λαϊκές αγορές
Την προώθηση νέας διάταξης για τις λαϊκές αγορές έτσι ώστε, όταν κριθεί αναγκαίο, θα λειτουργούν νέες αγορές σε άλλους δρόμους των ίδιων περιοχών για αποφυγή συγχρωτισμού, προανήγγειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Συγκεκριμένα, κατά την επίσημη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως η εικόνα παρουσιάζεται βελτιωμένη και ανακοίνωσε πως όταν κρίνεται αναγκαίο θα λειτουργούν επιπλέον λαϊκές αγορές προκειμένου να μην δημιουργείται συγχρωτισμός.
«Στις ίδιες περιοχές και τις ίδιες ώρες», είπε ο υφυπουργός.
Από τις 23 Μαρτίου έχουν μειωθεί κατά 50% ανά κλάδο οι παραγωγοί με απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων και την υποχρέωση εκ περιτροπής εναλλαγής ανά εβδομάδα.

N. Χαρδαλιάς: Σε καραντίνα η Φούστανη στην Έδεσσα
Νέα μέτρα σε περιοχές της χώρας ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας πως τίθεται σε καραντίνα το χωριό Φούστανη, του δήμου Αλμωπίας Πέλλας, από σήμερα στις 8μ.μ. και για 14 ημέρες, μετά από εξέταση του επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή.
Αναφερόμενος στην κριτική περί αυστηρού ύφους τόνισε πως «όπως είπε και ο Πρωθυπουργός είμαστε σε μία δημοκρατία της πειθούς, την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία τηρεί τα μέτρα, κάποιοι αδιαφορούν και για αυτό το λόγο οι εκκλήσεις μας».
Μιλώντας για το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως παραμένει αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι του Πειραιά.
«Επιτρέψαμε τον επαναπατρισμό του πληρώματος.
Είχε ξεκινήσει διαδικασία για τους 383 επιβαίνοντες, αλλά πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ένας 73χρονος Ελβετός υπήκοος εντοπίστηκε θετικός στον ιό.
Χθες πραγματοποιήθηκε έλεγχος και στα υπόλοιπα μέλη και αναμένουμε τα αποτελέσματα».
Σύμφωνα με τον ίδιο η εικόνα στις λαϊκές αγορές παρουσιάζεται βελτιωμένη και ανακοίνωσε πως όταν κρίνεται αναγκαίο θα λειτουργούν επιπλέον λαϊκές προκειμένου να μην δημιουργείται συγχρωτισμός.
«Στις ίδιες περιοχές και τις ίδιες ώρες», είπε ο υφυπουργός.
Covid-19: Στους 50 οι νεκροί - 1.415 κρούσματα στην Ελλάδα
Συνολικά 1.415 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.
Παράλληλα, τόνισε πως ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 50, καθώς την Τετάρτη καταγράφηκε ο θάνατος ενός ακόμη ασθενούς.
Από τους θανόντες 38 είναι άνδρες και 12 γυναίκες, (μέση ηλικία 72 έτη).
Σύμφωνα με τον ίδιο καταγράφηκαν επιπλέον 20 κρούσματα στο «Ελ. Βενιζέλος», ενώ αναμένονται τα δείγματα από τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος.
Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα πάνω από 17.000 τεστ για την ανίχνευση του ιού.
Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας από τους ασθενείς (81 επιπλέον από χθες), 90 είναι πιο σοβαρά και νοσηλεύονται διασωλημένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς είναι άνδρες και έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

ΕΛΑΣ: Σχεδόν 14.000 οι παραβάσεις-πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις
Άλλες 763 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις πολιτών σε όλη τη χώρα
βεβαιώθηκαν την Τετάρτη (από 06:00 έως 15:00) από την ΕΛΑΣ, που επέβαλε
ισάριθμα πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν:258 στην Αττική88 στα Ιόνια Νησιά61 στη Δυτική Ελλάδα61 στην Κρήτη51 στην
Πελοπόννησο48 στη Θεσσαλία47 στην Κεντρική Μακεδονία41 στην Ανατολική
Μακεδονία και Θράκη31 στη Θεσσαλονίκη31 στη Στερεά Ελλάδα20 στο Νότιο
Αιγαίο15 στο Βόρειο Αιγαίοοκτώ στην Ήπειρο καιτρεις στη Δυτική Μακεδονία.
Από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, ημερομηνία έναρξης του μέτρου περιορισμού της
κυκλοφορίας, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 13.958 παραβάσεις κι έχουν επιβληθεί
ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με
σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Close