Νομοσχέδιο για θεσμική αναδιοργάνωση και αλλαγή του ονόματος του ΚΕΕΛΠΝΟ προανήγγειλε ο Α. Ξανθός
Την κατάθεση νομοσχεδίου για τη θεσμική αναδιοργάνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, εντός του επόμενου μήνα, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.
Στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του αντιπροέδρου της ΝΔ, 'Αδωνι Γεωργιάδη, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι θα γίνει σοβαρή προσπάθεια εξυγίανσης του Κέντρου και θα αλλάξει και το όνομά του έτσι ώστε να σηματοδοτηθεί η νέα πορεία και η αποκοπή του από το «παρελθόν αναξιοπιστίας και φαυλότητας σε επίπεδο διοίκησης».
Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι αναφέρεται στο επίπεδο της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ και επουδενί σε κείνο της επιστημονικής εργασίας, το οποίο -όπως είπε- αφορά σε ένα σπουδαίο έργο προστασίας της δημόσιας υγείας.
«Οι έντιμοι υπάλληλοι και επιστήμονες του Κέντρου θέλουν την εξυγίανση και θα προχωρήσει με κάθε τρόπο» κατέληξε τονίζοντας πως «είναι ζήτημα τιμής και αξιοπρέπειας».
Λαγκάρντ: Δύο οι μεγάλες κατηγορίες κινδύνων για την παγκόσμια οικονομία
«Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες κινδύνων για την παγκόσμια οικονομία» τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg. «Η πρώτη σχετίζεται με τις εντάσεις στις εμπορικές συναλλαγές που συνεχίζονται το τελευταίο έτος και ενέχουν τον κίνδυνο επιβολής αντιποίνων.
Η αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων προϋποθέτει αποκλιμάκωση της έντασης και έναρξη διαλόγου για την αναμόρφωση των κανόνων διεξαγωγής του διεθνούς εμπορίου και βελτίωση του συστήματος με τη μορφή που έχει σήμερα.
Η δεύτερη κατηγορία κινδύνων έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση καθώς θα υπάρξει επιβολή αυστηρότερων νομισματικών μέτρων στις ΗΠΑ λόγω της βελτίωσης της οικονομίας της που θα έχει όμως επιπτώσεις στις οικονομίες ολόκληρου του κόσμου», εξήγησε η ίδια.
Ερωτηθείσα για την αντιμετώπιση μίας μελλοντικής κρίσης, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη περιορισμένα περιθώρια άσκησης πολιτικής αλλά το τραπεζικό σύστημα έχει καταστεί πιο ισχυρό και έχουν ενισχυθεί τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών, υπάρχει καλύτερη εποπτεία, πιο αποδοτικοί κανονισμοί και λιγότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Παραδέχτηκε βεβαίως ότι υπάρχουν κίνδυνοι λόγω του συστήματος, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να ενισχυθούν τα αποθέματα ασφαλείας τόσο σε νομισματικό όσο και σε δημοσιονομικό επίπεδο.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ επισήμανε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε αυτό τον τομέα και κάλεσε τις κυβερνήσεις να μην επιδείξουν εφησυχασμό αλλά να συνεχίσουν προσεκτικά και οργανωμένα την αντιμετώπιση των δυσκολιών.
Τραγωδία στην Κατερίνη: Έπεσε από το μπαλκόνι και σκοτώθηκε
Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία της Κατερίνης από το τραγικό περιστατικό που συνέβη σήμερα το μεσημέρι όταν ένας άνδρας περίπου 40 χρόνων έπεσε από μπαλκόνι 3ου ορόφου πολυκατοικίας που βρίσκεται επί της οδού 25ης Μαρτίου.
Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 13:30. Αμέσως ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ, ασθενοφόρο του οποίου παρέλαβε τον άνδρα για να τον μεταφέρει στο Νοσοκομείο.
Ωστόσο, λίγο αργότερα ο άτυχος άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή.
Όπως μεταδίδει το odelalis.gr, για το περιστατικό διενεργείται έρευνα από την Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας.
Εικόνες ΕΚΑΜιτών από μεγάλη άσκηση λεωφορειοπειρατείας
[image: photo: astynomia.gr] Η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (Ε.
Κ.Α.Μ.) της Ελληνικής Αστυνομίας, συμμετείχε σε διασυνοριακή άσκηση λεωφορειοπειρατείας με την κωδική ονομασία «AΤLAS COMMON CHALLENGE 2018», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου «ATLAS» το διάστημα 9 έως 10 Οκτωβρίου 2018. Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης οι Αντιτρομοκρατικές Ειδικές Μονάδες της Βουλγαρίας (COBT), της Ρουμανίας (SIAS & BSIJ) και της Κύπρου (Ε.
Α.Ο.), ενώ συνολικά στο σενάριο έλαβαν μέρος (100) στελέχη των Μονάδων και (200) περίπου αστυνομικοί άλλων υπηρεσιών.
Το σενάριο διήρκεσε 21 ώρες και περιελάμβανε περιστατικό ομηρείας σε λεωφορείο στην ελληνική επικράτεια, διέλευση των συνόρων μέσω του τελωνείου του Προμαχώνα, με τη συνοδεία - παρακολούθηση ομάδων της Ε.
Κ.Α.Μ., άφιξη σε πόλη της Βουλγαρίας όπου οι λεωφορειοπειρατές απαίτησαν λόγω βλάβης αντικατάσταση του λεωφορείου με δύο άλλα και τέλος άφιξη σε πόλη της Ρουμανίας, όπου πραγματοποιήθηκε επιτυχής επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων.
[image: 15102018ekam001] Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν 6 ακόμη διασυνοριακές ασκήσεις ευρείας κλίμακας σε χώρες της Ευρώπης, με τη συμμετοχή όλων των Μονάδων - μελών του Δικτύου «ATLAS», χωρισμένες κατά ομάδες οι οποίες ανέλαβαν την υλοποίηση ενός αντίστοιχου σεναρίου (AIRPLANE HIJACKING SCENARIO, NAVAL SCENARIO, MASS HOSTAGE SCENARIO, METRO SCENARIO, CBRN SCENARIO, LAND SEA SCENARIO).
[image: 15102018ekam009] [image: 15102018ekam005] [image: 15102018ekam006] [image: 15102018ekam002] Επισημαίνεται ότι η Ε.
Κ.Α.Μ. είχε αναλάβει τον ρόλο της συντονίστριας Μονάδας στην άσκηση της λεωφορειοπειρατείας και συμμετείχε με τη διάθεση 37 στελεχών της.
Επιπρόσθετα στέλεχός της είχε οριστεί ως σύνδεσμος στο επιχειρησιακό κέντρο της Europol (OPS Room) στη Χάγη της Ολλανδίας, με σκοπό την άμεση ενημέρωση Ανώτατων Ευρωπαίων Αξιωματούχων.
Οδηγούς κίνησης παιδιών τοποθέτησε ο δήμος Καρδίτσας
Οδηγούς κίνησης παιδιών σε μορφή αυτοκόλλητων τοποθέτησε σε πεζοδρόμια σχολείων ο δήμος Καρδίτσας.
Η παρέμβαση έχει πιλοτικό χαρακτήρα και στοχεύει στην ασφαλέστερη πρόσβαση των μαθητών στις σχολικές μονάδες με αφορμή τη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (ΕΕΚ) και σε συνεννόηση με την Εθνική Συντονίστρια της E.E.K., Καλλιόπη Παπαδάκη.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα πρωτότυπα αυτοκόλλητα έχουν τη μορφή σώματος κάμπιας κατά την πορεία και κεφαλή κάμπιας στο σημείο κατάληξης της λωρίδας σήμανσης στις διαβάσεις, μορφή που επισημαίνει την προσοχή των παιδιών στην κίνησή τους.
Ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκος δήλωσε στο ΑΠΕ πως «οι οδηγοί κίνησης, που τοποθετήσαμε πιλοτικά στα πεζοδρόμια ορισμένων σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην πόλη μας, έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους μαθητές, να κινούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια προς τις διαβάσεις των πεζών και να μην επιχειρούν να διασχίσουν από άλλα σημεία τους παρακείμενους δρόμους».
Επεισόδιο με άγριο ξύλο αστυνομικών και ντόπιων στη χώρα της Μυκόνου
Επεισόδιο με άγριο ξύλο εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής σε μπαρ στη Χώρα της Μυκόνου.
Στο επεισόδιο ενεπλάκησαν μία παρέα τεσσάρων νεαρών αστυνομικών που βρίσκονταν εκτός Υπηρεσίας και δύο ντόπιοι. Ο καβγάς ξεκίνησε μέσα σε ένα μπαρ για ασήμαντη αφορμή.
Στην πορεία όμως, μόλις οι αστυνομικοί βγήκαν από το κατάστημα οι δύο νεαροί 19 και 22 ετών αντίστοιχα τους είδαν και συνέχισαν τον τσακωμό τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο απολογισμός έδειξε ότι τα περισσότερα γρονθοκοπήματα τα δέχτηκαν οι πολίτες.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι δήλωσαν τραυματίες και υπέβαλαν μηνύσεις μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να συλληφθούν όλοι. Με εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι και πλέον σε βάρος των τεσσάρων αστυνομικών έχει διαταχθεί ΕΔΕ από την ηγεσία του Σώματος.
Έρευνα: Καλύτερες επιλογές για τους καπνιστές ζητούν οι πολίτες από τις κυβερνήσεις
«Θέλουμε οι κυβερνήσεις να προσφέρουν καλύτερες επιλογές στους καπνιστές».
Αυτό ζητά η πλειονότητα των 31.000 ανθρώπων από 31 χώρες που συμμετείχαν σε διεθνή έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της Philip Morris International (PMI).
Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από την εταιρεία ερευνών IPSOS, το 77% των ενηλίκων συμφωνεί ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να ενθαρρύνουν άντρες και γυναίκες που σε διαφορετική περίπτωση θα συνέχιζαν να καπνίζουν τσιγάρα, να στραφούν σε καλύτερες εναλλακτικές.
Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα ανέρχεται σε 84%.
Το κάπνισμα συνεχίζει να κατατάσσεται ανάμεσα στα σημαντικότερα ζητήματα δημόσιας υγείας μαζί με την παχυσαρκία, τον αλκοολισμό, και τη χρήση οπιούχων.
Είναι σημαντικό ότι η διεθνής αυτή έρευνα καταδεικνύει την ισχυρή υποστήριξη των πολιτών ως προς τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσουν η καινοτομία και η τεχνολογία στην επίλυση αυτών των παγκόσμιων προβλημάτων υγείας:
86% όσων συμμετείχαν στην έρευνα (και 92% στην Ελλάδα) πιστεύουν ότι οι εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων οφείλουν να επενδύουν στην έρευνα και την καινοτομία, σχετικά με τα προϊόντα τους, προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας.
Η Δρ. Moira Gilchrist, Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής και Δημόσιας Επικοινωνίας της Philip Morris International, δήλωσε: “Αυτή η έρευνα δείχνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συμφωνούν πως το κάπνισμα συνεχίζει να αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.
Επιθυμούν να δουν ενέργειες που αξιοποιούν την ευκαιρία που προσφέρουν οι επιστημονικά τεκμηριωμένες εναλλακτικές του τσιγάρου.
Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με αυτή την άποψη. Η κοινή γνώμη ταυτίζεται με την κοινή λογική και η έρευνα επιβεβαιώνει το μήνυμα που λαμβάνουμε εδώ και πάνω από μια δεκαετία”. Ωστόσο, μόλις 35% (και 27% στην Ελλάδα) πιστεύουν ότι οι Αρχές στις αντίστοιχες χώρες που διεξήχθη η έρευνα, έχουν κάνει καλή δουλειά προκειμένου να διασφαλίσουν την πρόσβαση όλων στις τελευταίες εξελίξεις και την καινοτομία.
Ξεκάθαρα, η κοινωνία δεν θέλει οι κυβερνήσεις να εμποδίζουν τις -πολλά υποσχόμενες- λύσεις στα προβλήματα της δημόσιας υγείας.
Σε αντίθεση με την κοινή λογική, οι καπνοβιομηχανίες αποθαρρύνονται από το να καινοτομούν και ενθαρρύνονται ακουσίως να διατηρούν τα τσιγάρα στον πυρήνα του επιχειρηματικού τους μοντέλου.
Παρ' όλα αυτά, στην PMI δεν θα παρεκκλίνουμε από τη δέσμευσή μας να παρέχουμε καλύτερες εναλλακτικές του τσιγάρου, καθώς και πληροφόρηση σχετικά με τις επιλογές αυτές σε 1,1 δισεκατομμύρια καπνιστές σε όλο τον κόσμο.
Επισημαίνεται ότι το 92% όσων συμμετείχαν στην έρευνα (και 97% στην Ελλάδα), συμφωνούν ότι οι καπνιστές πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ακριβή πληροφόρηση που θα βοηθά τις επιλογές τους.
“Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν ξεκάθαροι. Εξίσου ξεκάθαρη είναι και η επιστήμη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η στροφή σε προϊόντα που δεν καίνε τον καπνό αποτελούν καλύτερη επιλογή από τη συνέχιση του καπνίσματος.
Δεν μπορούμε να κρατάμε τους καπνιστές στο σκοτάδι σχετικά με αυτές τις πληροφορίες.
Οι χώρες σήμερα έχουν την ευκαιρία να εφαρμόζουν σε εθνικό επίπεδο ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα περιλαμβάνει την επιστήμη και την τεχνολογία και η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αποτελεί εξαίρεση. Οι προοδευτικές πολιτικές μπορούν να προστατεύσουν την δημόσια υγεία αποτελεσματικά και συνολικά να λειτουργούν προς το συμφέρον όσων καπνίζουν” αναφέρει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης.
Το ηχηρό μήνυμα που στέλνει η κοινωνία ζητώντας περισσότερη πληροφόρηση και μεγαλύτερη πρόσβαση στις καλύτερες εναλλακτικές του τσιγάρου δεν σημαίνει ότι αίρονται οι σχετικές επιφυλάξεις, τις οποίες συμμεριζόμαστε. Από όσους συμμετείχαν στην έρευνα, το 92% συμφώνησε ότι αυτά τα νέα προϊόντα θα πρέπει να έχουν περάσει από αυστηρό επιστημονικό έλεγχο πριν από την κυκλοφορία τους στην αγορά και το 91% συμφώνησε ότι από τη στιγμή που κυκλοφορούν στην αγορά θα πρέπει να ελέγχονται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μειώνουν τη βλάβη που προκαλεί το τσιγάρο.
Close