ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΞΑΝΑ, Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΣΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ Φ/Β ΣΤΕΓΗΣ

Η πλατφόρμα κράσαρε ξανά…!

Το θέμα από το energypress (Μιχάλης Μαστοράκης)

Προβλήματα που δυσχεραίνουν την διαδικασία υποβολής αίτησης για ένταξη στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» προκύπτουν κατά τις πρώτες ώρες λειτουργίας της νέας πλατφόρμας που εγκαινίασε προ ημερών το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πέραν των όσων έχουν ήδη αναφερθεί και σχετίζονται με το «κύμα» των αιτήσεων που εισέρρευσαν στο σύστημα κατά την πρώτη μέρα λειτουργίας, πηγές της αγοράς που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την διαδικασία, σημειώνουν ότι έχουν γίνει πολλά λάθη κατά την υποβολή των αιτήσεων με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος να ακυρώνεται και να υποβάλλεται ξανά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι «λάθος» αιτήσεις προσεγγίζουν το 90% του πλήθους των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί τις δύο πρώτες μέρες λειτουργίας της πλατφόρμας. Χρειάζεται να σημειωθεί ότι ο κανονισμός δίνει δυνατότητα να ακυρωθεί η αίτηση έως 2 φορές πράγμα που υπογραμμίζει την ανάγκη να επιλυθούν άμεσα τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει. Ειδικότερα, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, τα λάθη οφείλονται σε ασάφειες και ελλείψεις που παρουσιάζει τόσο η σχετική πλατφόρμα όσο και το ΦΕΚ που καθορίζει την διαδικασία.
Πιο συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει ότι κατά την υποβολή αίτησης επιχορήγησης απαιτείται «δήλωση Deminimis σε περίπτωση μισθωμένης ή δωρεάν παραχωρούμενης κατοικίας από τον ωφελούμενο και από τους συγκύριους (Παράρτημα Ι) ή δήλωση Deminimis για την Κατηγορία Δ – Αγρότες (Παράρτημα ΙΙ)». Όπως αναφέρουν επενδυτές που επιχείρησαν να υποβάλουν αίτηση, τέτοια δήλωση δεν υφίσταται σε περιπτώσεις ιδιωτών παρά μόνο αφορά επιχειρήσεις. Κατά συνέπεια το σχετικό παράρτημα είναι λάθος.
Άλλωστε και η σχετική φόρμα της Δήλωσης που συνάπτεται ως παράρτημα στο νόμο, παραπέμπει σε επιχειρήσεις και όχι σε ιδιώτη που θέλει να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα με μπαταρία στο σπίτι του. Κατά συνέπεια, η εν λόγω δήλωση δεν συμπληρώνεται ορθά από τους ενδιαφερόμενους, αν συμπληρώνεται, με αποτέλεσμα, ο φάκελος να είναι ελλιπής και κατά τυπικό τρόπο να οδεύει προς απόρριψη από τον ΔΕΔΔΗΕ.
Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στην περίπτωση των αγροτών. Το άρθρο 11, περίπτωση ιγ) προβλέπει «Δήλωση Στοιχείων Πραγματικών Δικαιούχων (Παράρτημα ΙΙΙ), για τους επιλέξιμους στη Κατηγορία Δ – (Αγρότες), συνοδευόμενη από σχετική εκτύπωση των στοιχείων και πληροφοριών από το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων [άρθρο 20 του ν.4557/2018 (Α’ 139)]». Τέτοιο πράγμα, ωστόσο, δεν υφίσταται για τους αγρότες καθώς αυτό αφορά άτομα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα. Ένας αγρότης δεν μπορεί καν να μπει στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων.
Τρίτο ζήτημα που έχει προκύψει αφορά τα παλιά αιτήματα που έχουν υποβληθεί στην παλιά πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ, έχουν ήδη λάβει «όρους σύνδεσης» με το δίκτυο και χρειάζεται να «μεταφερθούν» στην νέα πλατφόρμα του Διαχειριστή, ώστε να ενταχθούν κανονικά στο πρόγραμμα και να λάβουν την σχετική επιδότηση. Για την ώρα, τα εν λόγω αιτήματα παραμένουν στην παλιά πλατφόρμα ενώ δεν υπάρχει κάποια απάντηση από τον Διαχειριστή «τι μέλει γενέσθαι» με το συγκεκριμένο ζήτημα, πότε δηλαδή θα περάσουν στην νέα πλατφόρμα, καθώς και πότε θα εγκριθούν οι τροποποιήσεις που έχουν αιτηθεί μέρος των επενδυτών προκειμένου να ενταχθούν στην νέα πλατφόρμα.
Τέταρτο ζήτημα που εγείρει σημαντικό προβληματισμό για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος είναι η πρόβλεψη του νόμου στο άρθρο 17, σχετικά με την «καταβολή της χρηματοδότησης του Προγράμματος» ότι, μεταξύ άλλων, ο δικαιούχος της επιδότησης καλείται να υποβάλει βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας. Όπως υπογραμμίζουν πηγές στο energypress, η εν λόγω πρόβλεψη ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρά προσκόμματα, ιδίως σε ευάλωτα νοικοκυριά, να προχωρήσουν στην υλοποίηση του έργου, καθώς, η παραμικρή οφειλή προς Εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία ακυρώνει αυτομάτως τα όποια σχέδια υπάρχουν.

Υπενθυμίζεται, ότι κατά την πρώτη μέρα λειτουργίας, η πλατφόρμα έφτασε στο σημείο να «κρασάρει» λόγω του μεγάλου όγκου αιτήσεων που δέχθηκε.
Με δεδομένο ότι ισχύει το μέτρο της χρονικής προτεραιότητας για ένταξη στο πρόγραμμα, το σύνολο των επενδυτών έτρεξε από την πρώτη στιγμή να καταθέσει την αίτησή του, επιδιώκοντας έτσι να αποφύγει φαινόμενα ανάλογα των διαγωνισμών σε Πελοπόννησο και Κρήτη, όπου πλήθος επενδυτών έμειναν εκτός επειδή δεν πρόλαβαν.
Βέβαια σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς τα συνολικά κεφάλαια που διατίθενται επαρκούν για να καλύψουν το σύνολο των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής κι ακόμη περισσότερα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ένα σύνολο επιβεβαιωμένων αιτημάτων περί τα 3.500 καλύπτουν το πολύ το 10-12% των διαθέσιμων κονδυλίων. Σε αυτά προστίθενται, σύμφωνα με πληροφορίες, 400 αιτήματα που υποβλήθηκαν την Τρίτη (μέρα που άνοιξε η πλατφόρμα) και 1.700 που υποβλήθηκαν εχθές, χωρίς ωστόσο να αλλάζει δραματικά η «εικόνα» κάλυψης των κονδυλίων.
Σχολιάζοντας τα «νούμερα» των δύο πρώτων ημερών λειτουργίας της πλατφόρμας σε σχέση με τον συνολικό όγκο των δικαιούχων, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον νοικοκυριών και δικαιούχων παραμένει σε χαμηλά έως μέτρια επίπεδα για την ώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button