ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΩΤΑΚΟΣ: ΜΟΝΟ ΤΑ Φ/Β ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

apo

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 25/2/2023
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην σημερινή Γενική μας Συνέλευση, έχουν λάβει απόρριψη στο αίτημά τους για εγκατάσταση αγροτικού φωτοβολταϊκού.
Επειδή το παραπάνω ισχύει για την συντριπτική πλειοψηφία των Μελών μας, ανά την Ελλάδα.
Επειδή εκατοντάδες αγρότες πριν υποβάλλουν αίτημα στον ΔΕΔΔΗΕ, ανέμεναν την αναθεώρηση του Μητρώου Αγροτών ώστε να συνάδει η αγροτική τους ιδιότητα με το μέγιστο μέγεθος ισχύος του φ/β σταθμού (από 100 σε έως 500kW) και αυτό προέκυψε να γίνει τον Αύγουστο του 2021, (29 μήνες μετά τον Ν. 4602/2019) όταν ήδη τα δίκτυα είχαν «καταληφθεί» από προγενέστερα αιτήματα ιδιωτών προς τον ΔΕΔΔΗΕ.
Επειδή τα τελευταία 3 έτη, σε όλες τις Υ.Α. περί «προτεραιοτήτων» στο Δίκτυο, οι αγρότες ήταν πάντα στην τελευταία σειρά.
Επειδή αποτέλεσμα των ανωτέρω Υ.Α. είναι οι αγρότες να συμμετέχουν σε ποσοστό κάτω του 1% (σε επίπεδο ΑΦΜ) έναντι των συνολικών φ/β που εγκαταστάθηκαν από το 2019 έως σήμερα
Επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε αποδεκτή την συμμετοχή μας στην ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας, με την συμμετοχή μας μόνο και μόνο με ένα «δεκαράκι» (ή «εικοσαράκι») net metering, την ώρα που η πολιτεία έχει φέρει σε πλεονεκτική επενδυτικά θέση (με προτεραιότητες κλπ), μεγάλους επιχειρηματίες του χώρου, στους οποίου ήδη «κληθήκαμε» να δώσουμε τα χωράφια μας με …150€ το στρέμμα.
Επειδή τα συνολικά αιτήματα των αγροτών για net metering είναι λιγότερα από 100 (περίοδος 2020 έως 2022 – πηγή ΔΕΔΔΗΕ), άρα το ενδιαφέρον των αγροτών για net metering είναι μηδαμινό, αντίθετα από τα αιτήματα για φ/β πώλησης ενέργειας, όπου έχουμε χιλιάδες «απορρίψεις» λόγω κορεσμένων δικτύων.
Επειδή στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι αγρότες που ήδη επένδυσαν στα «παλιά φ/β», τοποθέτησαν τα κέρδη τους στην ανάπτυξη της αγροτικής τους δραστηριότητας, με μικρό ενδεικτικό παράδειγμα τα τυποποιημένα αγροτικά προϊόντα που παρουσιάζονται στη σημερινή μας συνέλευση.
Επειδή στο επόμενο διάστημα θα καθοριστεί το νομοθετικό πλαίσιο των «φωτοβολταϊκών αποθήκευσης», όπου πλέον θα υπάρχει διαθέσιμος πολύ μεγάλος ηλεκτρικός χώρος
Προτείνω στην Γενική Συνέλευση:
Να εξουσιοδοτήσει το Δ.Σ. ώστε να προχωρήσει σε διαβούλευση με το Υπ. Ενέργειας καθώς και εκπροσώπους των κομμάτων που -εν δυνάμει- μπορούν να σχηματίσουν ή συμμετέχουν σε Κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα και να λάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, για τα κάτωθι:
1. Διεκδίκηση ποσόστωσης υπέρ των αγροτών για «φ/β αποθήκευσης», με προτεινόμενο τα 4.000MW
2. Επειδή η υλοποίηση των «φ/β αποθήκευσης» δεν είναι εφικτή οικονομικά από μεμονωμένους αγρότες, να δοθεί η δυνατότητα αιτήματος σε επίσημα αναγνωρισμένα συλλογικά σχήματα αγροτών, τα οποία θα αναλάβουν την συλλογή των προ-απαιτούμενων (έγγραφα-εγγυητικές κλπ) κάθε ενδιαφερομένου Μέλους για την υποβολή αιτήματος.
3. Τα μέλη κάθε σχήματος για «φ/β αποθήκευσης» να έχουν την ιδιότητα του «κατ’ επάγγελμα αγρότη» τουλάχιστον για την τελευταία διετία από την ημερομηνία έγκρισης του αιτήματος από ΑΔΜΗΕ.
4. Το ποσοστό συμμετοχής αγροτών σε τέτοιο σχήμα, να είναι μεγαλύτερο του 90% του συνολικού σχήματος, με το ανώτερο εκμεταλλεύσιμο μέγεθος ανά μέλος-αγρότη να μην υπερβαίνει το 1ΜW, ώστε να υπάρχει πολυπρόσωπη συμμετοχή.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2023
Προηγούμενη σελίδα 1 2

2 Comments

  1. Καλησπέρα. Δεν μπορούμε ακόμα και τώρα σαν σύνδεσμος να γίνει ένα πλάνο ένα επενδυτικό πλάνο μια κοινότητα να μπορέσουμε όλοι μαζί να κάνουμε μέσω ΑΔΜΗΕ ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό όπως κάνουν τόσες εταιρίες και μεγάλοι όμιλοι να βάλει ο καθένας ότι μπορεί παραδείγματος χάριν.; Όπως πχ είπε ο κύριος Γιωτακος μέχρι 1mw ο καθένας max..

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button