ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: ΑΝΟΙΚΤΗ Η ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ Φ/Β

Πάμε για επιβεβαίωση, όσων έγραψε το afo.gr από τον Οκτώβριο…;

Στα τέλη Οκτωβρίου 2022 σε 3 απανωτά θέματα, καταχωρήσαμε –πρώτοι και από τους ελάχιστους στο δημοσιογραφικό σύμπαν!- τις καταγγελίες Μελών και άλλων επενδυτών, για όσα έγιναν κατά τον σχετικό ηλεκτρονικό διαγωνισμό υποβολής αιτημάτων για φ/β στην Πελοπόννησο.

Στο “ρεζουμέ” εκείνων των θεμάτων, γράψαμε έγκαιρα και -καθώς φαίνεται- έγκυρα:
ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
Απλοϊκά σκεπτόμενοι, θεωρούμε ότι είναι το πλέον πιθανό να καταλήξει ο ΔΕΔΔΗΕ στην 2η περίπτωση.
Εφόσον προκύψει αυτό, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μείνουν αναπάντητα τα εξής 4 ερωτήματα:
1. Τι ακριβώς συνέβη το μεσημέρι της Παρασκευής 21/10/2022 και ιδιαίτερα την ώρα από 12.30 έως 12.35;
2. Ποιά “ρομποτάκια” έριξαν –εάν έριξαν- αιτήσεις που έγιναν αποδεκτές, μεταξύ 12.30 έως 12.35;
3. Ποιοι είναι οι επενδυτές που έριξαν αιτήματα που εγκρίθηκαν σε εκείνο το πεντάλεπτο; Φυσικά, δεν σημαίνει ότι -εκ προοϊμίου- είναι “ένοχοι”, αλλά έχουν σημασία τα ονόματα και οι εταιρείες.
4. Πόσο κόστισε το ηλεκτρονικό σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ;
Η υλοποίηση και επιστασία του, ανήκει στον ΔΕΔΔΗΕ ή σε συνεργαζόμενη (εξωτερική) εταιρεία;

Σε θέμα που δημοσιεύτηκε στο energyress λίγο πριν τα Χριστούγεννα και υπογράφει ο Θοδωρής Παναγούλης, διαβάζουμε:


Να μην προχωρήσει ο ΔΕΔΔΗΕ στη χορήγηση όρων σύνδεσης στους «επιτυχόντες» της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για φωτοβολταϊκά στις κορεσμένες περιοχές της Πελοποννήσου και της Κρήτης που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η ΡΑΕ.
Η Ρυθμιστική Αρχή εξέτασε τις καταγγελίες που είχαν υποβληθεί ενώπιόν της από υποψήφιους επενδυτές οι οποίοι έκαναν λόγο για σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της πλατφόρμας ηλεκτρονικής υποδοχής των αιτήσεων και ζητούσαν να ακυρωθεί ο διαγωνισμός και να ληφθούν μέτρα για να μην εξετάσει ο ΔΕΔΔΗΕ τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν.
Η ΡΑΕ, σύμφωνα πάντα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, δεν προχώρησε στην ακύρωση του διαγωνισμού, αλλά αποφάσισε να καλέσει τον ΔΕΔΔΗΕ να μην προχωρήσει στην έκδοση όρων σύνδεσης έως ότου διερευνηθεί η υπόθεση. Για το σκοπό αυτό μάλιστα η Αρχή θα αναθέσει σε εμπειρογνώμονα να πραγματοποιήσει έρευνα και να δώσει πόρισμα εντός δύο μηνών για τον τρόπο που λειτούργησε το ηλεκτρονικό σύστημα υποδοχής των αιτήσεων.
Οι καταγγελίες υποψήφιων επενδυτών είναι πολλές και αφορούν διάφορες πλευρές της διαδικασίας. Αρχικά υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός υποψηφίων που δεν κατάφεραν να «περάσουν» αίτησή τους λόγω δυσλειτουργίας της πλατφόρμας, όπως υποστηρίζουν, και όχι λόγω δικής τους ευθύνης.
Υπάρχουν επίσης καταγγελίες (ειδικά στην Κρήτη) για μαζική υποβολή αιτήσεων από «ρομποτάκια», μέσα σε ελάχιστα λεπτά, με αποτέλεσμα να καλυφθεί ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος αμέσως.
Υπάρχουν επίσης πολλές καταγγελίες από υποψήφιους των οποίων οι αιτήσεις έγιναν αποδεκτές αρχικά, αλλά στη συνέχεια πήραν αρνητική απάντηση από τον ΔΕΔΔΗΕ για διάφορους λόγους που περιγράφονται στις εκατοντάδες ενστάσεων που έχουν υποβληθεί.
Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει εξετάσει το σύνολο των αιτήσεων που αρχικά είχαν γίνει αποδεκτές και έχει στείλει απορριπτική απάντηση σε όσους επενδυτές δεν είχαν πλήρη φάκελλο. Τώρα θα έμπαινε στη διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί, ωστόσο προφανώς, μετά την απόφαση της ΡΑΕ, παγώνουν όλες οι διαδικασίες μέχρι να ξεκαθαριστεί το τοπίο.
Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι για πρώτη φορά αρμόδιες πηγές με τις οποίες συνομίλησε το energypress, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο η όλη διαδικασία να ακυρωθεί, εάν αποδειχθεί ότι τα προβλήματα που θα έχει η συνέχισή της είναι μεγαλύτερα από εκείνα μιας πιθανής ακύρωσης.

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Σχετικό ρεπορτάζ για την Κρήτη -όπου υπήρξαν αντίστοιχες ανωμαλίες, ιδίου τύπου με την Πελοπόννησο– φιλοξένησε η εφημερίδα “Νέα Κρήτη“:
ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ

Ένα από τα άρθρα που καταχωρήσαμε στο afo.gr για το ίδιο θέμα:

ΡΟΜΠΟΤΑΚΙΑ
Τεράστιο αντίκτυπο είχε το χθεσινό Κυριακάτικο θέμα μας, που αφορά την πλήρη αποτυχία του ηλεκτρονικού συστήματος ΔΕΔΔΗΕ να υποδεχτεί έντιμα και με …ηλεκτρονική ευταξία τα αιτήματα των επενδυτών για φ/β στην Πελοπόννησο.

Οργισμένα Μέλη που επικοινωνούν μαζί μας από το Σάββατο, μιλούν για “στημένη διαδικασία” και “απάτη”, ωστόσο δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε χαρακτηρισμούς που -σαφώς- έχουν έρεισμα, όμως -προς το παρόν και με την στενά νομική έννοια – δεν στοιχειοθετούνται .
ΔΕΔΔΗΕ
Το σημαντικότερο όμως όλων, είναι η απάντηση στο ερώτημα:
Τι θα γίνει τώρα..;
Κάνοντας “ένα βήμα παραπέρα”, θα εστιάσουμε στην “επόμενη μέρα”, όπως -κατά πάγια πρακτική- κάνουμε στην αρθρογραφία μας.

ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΠΕΝΤΑΛΕΠΤΟ
Σύμφωνα με τον αστυνομικό μας συντάκτη Ιάσωνα Παλαμάκη, θα πρέπει να εστιάσουμε στο κρίσιμο πεντάλεπτο: 12.30΄ έως 12.35 όπου το ηλεκτρονικό σύστημα ήταν μεν ανοικτό, αλλά -επί της ουσίας- ήταν “μπλοκαρισμένο“.
Άρα, το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι:
Στο συγκεκριμένο πεντάλεπτο με “ανοικτό σύστημα” αλλά -ουσιαστικά- μπλοκαρισμένο, ελήφθησαν αιτήματα που έγιναν αποδεκτά;
Εάν
η “επιστήμη” (δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος) απαντήσει “ναι“, τότε έχουμε τις πρώτες ισχυρές ενδείξεις περί “στημένης διαδικασίας”.

Στο “τι μέλει γενέσθαι”, ένα βασικό στοιχείο που θα επηρεάσει τις εξελίξεις είναι ο αριθμός των δυνητικών επενδυτών που έμειναν εκτός διαδικασίας για τους λόγους που περιγράψαμε την Κυριακή.
Αυτόν τον αριθμό δεν τον γνωρίζει κανείς επίσημα, ωστόσο υπάρχουν εκτιμήσεις που μιλούν για 1.200 άτομα.
Εμείς, για τους αριθμητικούς συσχετισμούς που θα κάνουμε παρακάτω, θα χρησιμοποιήσουμε τον αριθμό 800 (έναν minimum αριθμό επενδυτών).
Ας δούμε λοιπόν τις επιλογές του ΔΕΔΔΗΕ και πόσο (δυνητικά) μπορεί να του κοστίσει η κάθε μία:

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 1: Ο ΔΕΔΔΗΕ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΟΡΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
Οι θιγμένοι επενδυτές προσφεύγουν στην δικαιοσύνη (ποινικό και αστικό) με διεκδικούμενη αποζημίωση είτε 3.000€ έκαστος (έξοδα φακέλου) είτε 250.000€ (δυνητικά διαφυγόντα καθαρά κέρδη).
Εκτιμούμε ότι το έρεισμα της διεκδίκησης των “δυνητικών κερδών” είναι πολύ πιθανότερο δικαστικά, από την απλή αποζημίωση για τα “έξοδα φακέλων”
Σε αυτή την περίπτωση, το δυνητικό διακύβευμα για τον ΔΕΔΔΗΕ είναι:
800 επενδυτές x 250.000€= 200εκ.
Τεράστιο ποσό…!

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 2η: Ο ΔΕΔΔΗΕ ΜΑΤΑΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΗΡΥΣΕΙ ΝΕΑ
Σε αυτή την περίπτωση οι (πλέον) “θιγμένοι επιτυχόντες” δεν έχουν νομικό έρεισμα αποζημίωσης, για μια διαδικασία που ο ίδιος ο ΔΕΔΔΗΕ θα ανακηρύξει ως άκυρη.
Έτσι, σε αυτό το ενδεχόμενο οι επενδυτές της Πελοποννήσου θα πάνε “φτου κι απ’ την αρχή”, σε μια νέα διαδικασία που είναι απίθανο να γίνει πριν το νέο έτος!

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
Απλοϊκά σκεπτόμενοι, θεωρούμε ότι είναι το πλέον πιθανό να καταλήξει ο ΔΕΔΔΗΕ στην 2η περίπτωση.
Εφόσον προκύψει αυτό, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μείνουν αναπάντητα τα εξής 4 ερωτήματα:
1. Τι ακριβώς συνέβη το μεσημέρι της Παρασκευής 21/10/2022 και ιδιαίτερα την ώρα από 12.30 έως 12.35;
2. Ποιά “ρομποτάκια” έριξαν –εάν έριξαν- αιτήσεις που έγιναν αποδεκτές, μεταξύ 12.30 έως 12.35;
3. Ποιοι είναι οι επενδυτές που έριξαν αιτήματα που εγκρίθηκαν σε εκείνο το πεντάλεπτο; Φυσικά, δεν σημαίνει ότι -εκ προοϊμίου- είναι “ένοχοι”, αλλά έχουν σημασία τα ονόματα και οι εταιρείες.
4. Πόσο κόστισε το ηλεκτρονικό σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ;
Η υλοποίηση και επιστασία του, ανήκει στον ΔΕΔΔΗΕ ή σε συνεργαζόμενη (εξωτερική) εταιρεία;

ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Παράλληλα, σε λίγες ώρες ανοίγει η διαδικασία για την Κρήτη.
Θα ανοίξει…;
ΚΡΗΤΗ
Θα ρισκάρει ο ΔΕΔΔΗΕ ένα νέο φιάσκο…;
Θα έχουμε περιπτώσεις όπου τα …Ζωνιανά θα απορριφθούν επειδή βρέθηκαν να συνορεύουν με τα …Δολιανά Αρκαδίας;

ΛΟΓΙΚΕΣ
Τονίζουμε εμφατικά ότι όοολα τα παραπάνω είναι απόρροια εκτιμήσεων και τίποτε περισσότερο.
Ο καθένας τα αξιολογεί και τα συνεκτιμά, βάσει της …ατομικής νοημοσύνης και …ατομικής ευθύνης απέναντι στο προσωπικό του επιχειρείν.

PARTY ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝΣΤΟ PARTY
Το βέβαιο είναι ότι την τελευταία 3ετία στο χώρο της ενέργειας έγινε ένα party. Έγινε δηλαδή, αυτό που καταγγέλλουμε με στοιχεία, τρία χρόνια τώρα!
Και -ως γνωστόν- στα “καλά party” εισέρχονται λίγοι και εκλεκτοί.
Φαίνεται ότι η “περίπτωση Πελοποννήσου” δείχνει την βουλιμία των “αρμοδίων”, να μην “πεταχτεί” ούτε “ξεροκόμματο κιλοβατώρας” εκτός των (αυτο)προσκαλεσμένων του party.

Ή μάλλον -για να μην αδικούμε πρόσωπα και καταστάσεις- για τους “μη καλεσμένους” υπάρχει “λίγο βάουτσερ” και “λίγο νέτ μέτεριγκ”.
Ε! τι άλλο θες για να ψευτο-ανασαίνεις και να έχεις την ουτοπία ότι “ζεις”;
Πόσα ποια, να σου δώσει κι αυτό το υπουργείο Ενέργειας…;

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button