NET METERING: ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΛΟΓΙΣΜΟΥ ΧΡΕΩΣΗΣ

ΔΕΔΔΗΕ
Το ζήτημα του “μη αντιλογισμού ενέργειας” για αγρότες και μικρομεσαίους που προχώρησαν σε εγκατάσταση net metering φέρνει στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ένα ζήτημα που αναδείξαμε σε αρκετά άρθρα και απασχολεί δεκάδες Μέλη που μπήκαν στα έξοδα εγκατάστασης φ/β συμψηφισμού ενέργειας αλλά παράλληλα συνεχίζουν να λαμβάνουν λογαριασμούς χρέωσης.
net metering
Η σχετική ειδησεογραφία για την ερώτηση στη Βουλή:

Ερώτηση προς τον Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με την συνυπογραφή 15 ακόμα Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με στις αδικαιολόγητες και πολυετείς καθυστερήσεις αντιλογισμού λογαριασμών αγροτικών φωτοβολταϊκών και έργων ΑΠΕ με ενεργές συμβάσεις net-metering στην ΠΕ Φλώρινας και στη Δυτική Μακεδονία, κατέθεσε η Βουλευτής Φλώρινας και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Πέτη Πέρκα.
Η κ. Πέρκα και οι συνυπογράφοντες Βουλευτές σημειώνουν ότι:
“…εκτός του μηδαμινού ηλεκτρικού χώρου για τη σύνδεση των μικρών έργων ΑΠΕ που υλοποιούν ιδιοκτήτες κατοικιών, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και αγρότες, υπάρχουν πλέον εξώδικες διαμαρτυρίες προς τη ΔΕΗ Α.Ε. από αγροτοκτηνοτρόφους που έχουν επενδύσει χιλιάδες ευρώ εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκούς σταθμούς στις εγκαταστάσεις τους, για συνεχόμενες ενδοσυμβατικές παραβάσεις από πλευράς της, αφού δεν προβαίνει σε δέσμευση των εκκαθαριστικών λογαριασμών ρεύματος, αλλά εξακολουθεί να τους αποστέλλει επιβαρύνοντάς τους με υπέρογκα χρηματικά ποσά και να μην πραγματοποιεί τον ενεργειακό συμψηφισμό ως οφείλει”. 

Η Βουλευτής Φλώρινας αφού στηλιτεύει “τις συνεχείς αστοχίες και αδικίες των εξαγγελιών του ΥΠΕΝ αλλά και της κυβέρνησης της ΝΔ για την ενεργειακή μετάβαση”, ρωτά τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας για το “τι προτίθεται να κάνει για την άμεση επίλυση του προβλήματος και τον αντιλογισμό των λογαριασμών των αγροτικών φωτοβολταϊκών της ΠΕ Φλώρινας, αν θα αναλάβει η ΔΕΗ ΑΕ να τηρήσει τις υποχρεώσεις των συμβάσεων που σύναψε με τους αγροκτηνοτρόφους – παραγωγούς της περιοχής, ποιες ενέργειες έχει αναλάβει για την αναβάθμιση των δικτύων για την ένταξη όλων των μικρών φωτοβολταϊκών έργων της ΠΕ Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας και τέλος, τι πρόκειται να πράξει για να προχωρά άμεσα ο ενεργειακός συμψηφισμός των μικρών έργων ΑΠΕ της περιοχής”.  

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:  
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας  
ΘΕΜΑ: «Αδικαιολόγητες και πολυετείς καθυστερήσεις αντιλογισμού λογαριασμών αγροτικών φωτοβολταϊκών και έργων ΑΠΕ στην ΠΕ Φλώρινας και στη Δυτική Μακεδονία»  
Σε προηγούμενη ερώτησή μας, σας είχαμε ενημερώσει για το τεράστιο ενδιαφέρον από μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αγρότες και νοικοκυριά της Φλώρινας, αλλά και γενικότερα της Δυτικής Μακεδονίας στο να επενδύσουν, να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες, τις επιχειρήσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις τους και να συνεισφέρουν έμπρακτα στην πράσινη μετάβαση της περιοχής που κατοικούν.  
Είναι πάγια θέση μας και την επισημαίνουμε διαρκώς, όπως αποδεικνύει άλλωστε και η διεθνής εμπειρία, ότι η Πράσινη Μετάβαση για να είναι δίκαιη ώστε ‘’να μη μείνει κανένας πίσω’’ απαιτεί τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών σε όλα τα επίπεδα σχεδιασμού και υλοποίησης των ενεργειών. Για δε την υλοποίηση έργων ΑΠΕ οι επενδύσεις μικρής κλίμακας και οι ενεργειακές κοινότητες είναι εκείνες που διαμοιράζουν και διαχέουν τα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες.  
 
Πέραν λοιπόν του μηδαμινού ηλεκτρικού χώρου για τη σύνδεση των μικρών έργων ΑΠΕ που υλοποιούν ιδιοκτήτες κατοικιών, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και αγρότες, δεχόμαστε συνεχείς οχλήσεις από πολίτες για αδικαιολόγητες και πολυετείς καθυστερήσεις στον αντιλογισμό λογαριασμών αγροτικών φωτοβολταϊκών με ενεργείς συμβάσεις εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering) στην Π.Ε. Φλώρινας (Ξινό Νερό, Πέτρες, Αμύνταιο) και γενικότερα στη Δυτική Μακεδονία με τη ΔΕΗ Α.Ε.. Μιας περιοχής που βρίσκεται κατά τ’ άλλα υπό μετάβαση και αλλάζει βίαια το παραγωγικό της προφίλ.  
Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα ενημερωνόμαστε για υποθέσεις εξώδικων διαμαρτυριών αγροτών και κτηνοτρόφων προς τη ΔΕΗ Α.Ε., οι οποίοι έχουν επενδύσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να επιτύχουν την αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έτσι ώστε να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών των εγκαταστάσεων τους (π.χ. ισχύς 82,5 KW, 99,8 KW, 39,8 KW) – και μάλιστα πολλές φορές μέσω δανειοδότησης – λόγω συνεχόμενων ενδοσυμβατικών παραβάσεων από την πλευρά της ΔΕΗ Α.Ε.. 
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις υπογραφείσες συμβάσεις εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού για αυτοπαραγωγούς (net-metering) με αντισυμβαλλόμενη τη Δ.Ε.Η. Α.Ε., οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος δεσμεύονται και δεν αποστέλλονται στους καταναλωτές παρά μόνο με την παρέλευση τριετίας από την ενεργοποίηση του φωτοβολταϊκού σταθμού.  
Με την λήξη της τριετίας εκδίδεται εκκαθαριστικός λογαριασμός, στον οποίο εμφαίνεται η ποσότητα της απορροφηθείσας, της εγχειθείσας και της παραχθείσας ενέργειας και πραγματοποιείται ο ανάλογος «συμψηφισμός». 
Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται ανά τριετία μέχρι τη λύση της Σύμβασης. Στην περιοχή μας, όμως, παρατηρείται το εξής οξύμωρο: 
  1. Παρά το γεγονός ότι οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί έχουν συνδεθεί με το δίκτυο του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. ήδη από το έτος 2021 (!), η Δ.Ε.Η. δεν προβαίνει σε δέσμευση των εκκαθαριστικών λογαριασμών ρεύματος ως οφείλει, αλλά εξακολουθεί να τους αποστέλλει στους καταναλωτές επιβαρύνοντάς τους με υπέρογκα χρηματικά ποσά.      
    2. Οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί που αποστέλλονται δεν αναγράφουν την ποσότητα της παραχθείσας, της απορροφηθείσας και της εγχυθείσας ενέργειας στο δίκτυο, όπως άλλωστε απαιτεί η σύμβαση, με αποτέλεσμα να μην είναι διακριτό εάν πραγματοποιείται ο συμψηφισμός, καθώς και με ποιόν τρόπο υπολογίζονται οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις.   
 
Επίσης, όλο αυτό το διάστημα, οι εν λόγω παραγωγοί, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Π.Ε. Φλώρινας, επιχείρησαν επανειλημμένως να επιλύσουν το ζήτημα εξωδικαστικά, με συνεχείς επισκέψεις στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ Α.Ε. στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και καταθέτοντας έγγραφες αντιρρήσεις προς την Εξυπηρέτηση Πελατών της ΔΕΗ Α.Ε. χωρίς ωστόσο να λάβουν κάποια κατατοπιστική απάντηση, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται εντελώς παράνομα, αντισυμβατικά και καταχρηστικά να πληρώσουν υπέρογκα χρηματικά ποσά προκειμένου να μη διακοπούν οι συνδέσεις των φωτοβολταϊκών σταθμών τους με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε..  
 
Επειδή η αδικία που υφίσταται η Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, λόγω της εμπροσθοβαρούς και δίχως σχέδιο απολιγνιτοποίησης γίνεται ολοένα και εντονότερη, 
Επειδή οι εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ και του Πρωθυπουργού της χώρας περί πράσινης μετάβασης και ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, περί ενίσχυσης των αγροτών και αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου στη Δυτική Μακεδονία δεν φαίνεται να υλοποιούνται,  
Επειδή πολλοί αγρότες επιθυμούν να ενισχύσουν τις παραγωγές τους και να εκσυγχρονίσουν την παραγωγική τους διαδικασία με μικρές φωτοβολταϊκές επενδύσεις (ψυγεία, πομόνες κλπ.),  
Επειδή οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Μακεδονία και τη Φλώρινα δαπανούν κεφάλαια, κόπο και παράγουν θέσεις εργασίας, αλλά στον αντίποδα φαίνεται πως δεν αποτελούν προτεραιότητα για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησής σας, 
Επειδή οι μικρές τοπικές αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αγωνιούν για την επιβίωσή τους, καθότι τα έξοδα διατήρησης του αγροτικού τους κεφαλαίου είναι δυσβάσταχτα και η ΔΕΗ Α.Ε. συνεχίζει να στέλνει εκκαθαριστικούς λογαριασμούς εντελώς παράνομα, αντισυμβατικά και καταχρηστικά,  
Επειδή η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή πρέπει να αποτελεί το βασικό όχημα της μετάβασης της Π.Ε. Φλώρινας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για επισιτιστική κρίση, 
 
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:  
Τι προτίθεται να κάνει για την άμεση λύση του προβλήματος της αδικαιολόγητης καθυστέρησης συμψηφισμού – αντιλογισμού των λογαριασμών αγροτικών φωτοβολταϊκών της Π.Ε. Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας; Θα αναλάβει η ΔΕΗ Α.Ε. να τηρήσει τις υποχρεώσεις των Συμβάσεων που σύναψε με τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής; 
Τι προτίθεται να κάνει για την αναβάθμιση των δικτύων ώστε να ενταχθούν άμεσα τα μικρά φωτοβολταϊκά έργα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αγροτών και κατοικιών της ΠΕ Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας; 
Τι ενέργειες θα πράξει για να προχωρά άμεσα ο ενεργειακός συμψηφισμός των μικρών έργων ΑΠΕ στην περιοχή;

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button