ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΓΓΥΗΤΙΚΩΝ

Ένας μήνας χωρίς ανταπόκριση…

Κοντεύει ένας μήνας από την ημέρα που ο Σύνδεσμος κατέθεσε αίτημα παράτασης, για την κατάθεση των εγγυητικών επιστολών προς τον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να διατηρηθούν ενεργά τα απορριφθέντα αιτήματα αγροτών και μικρομεσαίων επενδυτών, αφού οι τράπεζες δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν έγκαιρα την διαδικασία λόγω του όγκου των αιτημάτων.
Στο αίτημα του Συνδέσμου δεν υπήρξε κάποια απάντηση (ούτε καν αρνητική!) από το υπ. Ενέργειας, γεγονός που δεν προκαλεί έκπληξη αφού οι σκοπιμότητες των πολιτικών αποφάσεων στον τομέα των ενεργειακών επενδύσεων από το 2020 έως και σήμερα, είναι γνωστές πλέον σε όλους, μέσα από την αρθρογραφία του afo.gr, τις δημόσιες θέσεις του Δ.Σ. του ΠΣΑΦ αλλά και την …κοινή νοημοσύνη που διαθέτουν οι χιλιάδες άνθρωποι που περιβάλλουν τον Σύνδεσμο.

Δηλαδή, στη “χώρα της παράτασης”, στη χώρα όπου το μόνο που δεν έχει πάρει παράταση ακόμα, είναι …τα Χριστούγεννα, το υπ. Ενέργειας αρνείται να δώσει ένα περιθώριο λίγων εβδομάδων ακόμα και σε ανθρώπους που ήδη έχουν την εγγυητική στα χέρια τους, αλλά δεν πρόλαβαν την προθεσμία κατάθεσης.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΠΣΑΦ
Το αίτημα του Συνδέσμου έρχεται πλέον στη Βουλή, και μάλιστα από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Αναλυτικά:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΓΥΗΤΙΚΕΣ ΣΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
ΤΑΚΗΣ ΧΑΡΙΤΟΥΟ βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου καταθέτει προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα επιστολή του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ) με το οποίο έχουν ζητήσει από το ΥΠΕΝ να παραταθεί η ημερομηνία κατάθεσης εγγυητικών επιστολών προς τον ΔΕΔΔΗΕ έως 2/12 για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, ενώ ανάλογο αίτημα έχει κατατεθεί και από την Ένωση Τραπεζών.
Στην επιστολή αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η παράταση ζητείται λόγω του ότι τα αιτήματα έκδοσης εγγυητικών επιστολών που έχουν υποβληθεί προς το τραπεζικό σύστημα είναι πολυάριθμα, με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερος χρόνος ώστε να εξυπηρετηθούν όλα, ενώ την ίδια στιγμή οι ενδιαφερόμενοι αγρότες επενδυτές αντιμετωπίζουν ζητήματα οικονομικής στενότητας την τρέχουσα περίοδο.
Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία που έχει οι μικροί παραγωγοί αγροτικών φωτοβολταϊκών να έχουν την δυνατότητα ένταξης σε πρόγραμμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σας ζητώ να κάνετε γνωστό αν θα αποδεχτείτε το αίτημα παράτασης της προθεσμίας έως 2/12/2022, που σας κατέθεσε ο ΠΣΑΦ.
Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή, είναι εδώ.

25 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ
Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρωτοβουλία του κ. Χαρίτου συνυπογράφεται από άλλους 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ:
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Ελευθεριάδου Τάνια

Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κώστας
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραϊτης Θάνος
Παπαδόπουλος Σάκης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκουφά Μπέττυ
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Παναγιού
Σαρακιώτης Ιωάννης

ΠΑΣΟΚ: ΓΙΑΤΙ ΚΡΑΤΑΤΕ ΣΕ ΟΜΗΡΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΕΣ;
Στην ερώτηση του ΠΑΣΟΚ προς τον υπ. Ενέργειας τονίζεται η ομηρία και ανασφάλεια στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες μικρομεσαίοι επενδυτές έργων Α.Π.Ε. εξαιτίας των καθυστερημένων εγγυητικών επιστολών
Το κείμενο της ερώτησης:

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε χιλιάδες μικροί και μεσαίοι επενδυτές Α.Π.Ε. σε όλη τη χώρα βρίσκονται αυτή την στιγμή εγκλωβισμένοι και σε καθεστώς πλήρους ανασφάλειας αλλά και πιθανής οικονομικής καταστροφής εξ αιτίας διαφόρων εμποδίων και ασφυκτικών προθεσμιών που έχουν τεθεί για την υλοποίηση των έργων.
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 4/11/2022 «έληξε» η προθεσμία που είχαν οι επενδυτές για να εκδώσουν, να αποστείλουν και να πρωτοκολλήσουν τις εγγυητικές επιστολές για τα έργα Α.Π.Ε. στις κατά τόπους υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης αυτών των επενδύσεων για παραγωγή καθαρής και φθηνής ενέργειας που τόσο πολύ χρειάζεται η πατρίδα μας.
Γνωρίζετε επίσης ότι οι διαδικασίες έκδοσης εγγυητικών επιστολών από τα πιστωτικά ιδρύματα και η παράδοση τους στους επενδυτές είναι πλέον χρονοβόρες διαδικασίες πολλών ημερών, επειδή εκδίδονται από τις κεντρικές υπηρεσίες των τραπεζών, κατόπιν αποστέλνονται στα υποκαταστήματα και μετά παραδίδονται στους πελάτες-επενδυτές ώστε να τις αποστείλουν αυτοί με την σειρά τους στις κατά τόπους υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ. Ο δε όγκος των εγγυητικών επιστολών που έπρεπε να διεκπεραιωθούν αυτό το διάστημα ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες.
Αποτέλεσμα αυτών των αργόσυρτων διαδικασιών είναι ότι μέχρι την αρχική ορισθείσα προθεσμία μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό εγγυητικών επιστολών κατάφεραν και πρωτοκολληθούν. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών άρχισε να καταφθάνει στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ μετά την Παρασκευή 04.11.2022 και πληροφορούμαστε ότι δεν πρωτοκολλώνται τελικά αλλά στοιβάζονται χιλιάδες εγγυητικές επιστολές πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε γραφεία, συρτάρια και κούτες αναμένοντας, τι άραγε; Τελικά τους θέλετε τους μικρομεσαίους επενδυτές η όχι;
Επειδή, για αυτό το θέμα ήσασταν ενήμεροι σαν Υπουργείο, τόσο από τις υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ, όσο και από παραστάσεις, έγγραφα και επιστολές των ενδιαφερομένων φορέων, επενδυτών κ.λπ.
Επειδή, ήδη θα έπρεπε να είχατε δώσει τις κατάλληλες οδηγίες στον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι διαδικασίες παραλαβής και πρωτοκόλλησης των εγγυητικών και μετά την 04.11.2022 προκειμένου να προχωρήσουν οι επενδυτικές διαδικασίες χιλιάδων μικρών και μεσαίων επενδύσεων σε Α.Π.Ε.
Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Γιατί κρατάτε σε ομηρία και ανασφάλεια χιλιάδες μικρομεσαίους επενδυτές που έχουν δεσμεύσει εκατομμύρια ευρώ, μόνο για την διαδικασία έκδοσης των εγγυητικών επιστολών, πληρώνοντας τα ανάλογα έξοδα ;
2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να διορθώσετε τις δικές σας ολιγωρίες και αστοχίες στον προγραμματισμό που εκ των πραγμάτων δεν αποδείχθηκε ρεαλιστικός, αλλά και προκειμένου να απεγκλωβιστούν από την ανασφάλεια οι μικρομεσαίοι επενδυτές έργων Α.Π.Ε., οι οποίοι βρίσκονται στη μέση των αργόσυρτων διαδικασιών των τραπεζών και οι οποίοι έχουν επενδύσει εκατομμύρια ευρώ μέχρι τώρα για να υποστηρίξουν αυτά τα έργα, συμβάλλοντας στην απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα;

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button