Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Το ρεπορτάζ από την σύσκεψη της 2/11/2022

Την ένταξη των αγροτικών φωτοβολταϊκών στα νέα Σχέδια Βελτίωσης ζήτησε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεώργιο Γεωργαντά αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων αποτελούμενη από τον πρόεδρο κ. Κώστα Σπανούλη, και τα μέλη Γιώργιο Ζιάμα, Δημήτρη Δημογιάννη, Στέργιο Δημητσάκη, Βασίλη Στεργιούλα, Δημήτρη Σχινά, Γρηγόρη Τζαμαλή, Αργυρή Ντάλλα και Κώστα Γιωτάκο.
ΠΣΑΘΘυμίζουμε ότι με την προσπάθεια του Συνδέσμου, έγινε εφικτό το έτος 2018 να ενταχθούν τα φ/β net metering στα (τότε) σχέδια βελτίωσης με επιδότηση 50+%
Πιο αναλυτικά τα θέματα που τέθηκαν στην σύσκεψη:
202

ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
1. Τα αγροβολταϊκά ανά αγροτικό ΑΦΜ να συνδέονται στη Χαμηλή Τάση έως 100kw ανάλογα με τις ανάγκες της Αγροτικής εκμετάλλευσης και να έχουν διασφαλισμένους όρους σύνδεσης.
Λόγω του αυξημένου κόστους των υλικών (πάνελ, καλώδια, Inverter κλπ) να δοθεί αύξηση στην ενίσχυση κατά 20% επιπλέον από την ενίσχυση ανά περιοχή, που δικαιούται ο κάθε αγρότης-αγρότισσα.
2. Να δίνεται η δυνατότητα σε ενιαία αγροτεμάχια χαμηλής παραγωγικότητας (ανεκμετάλλευτες εκτάσεις δασικές, άγονες, ορεινές κλπ) ως κίνητρο κατασκευής φωτοβολταϊκών μονάδων από διαφορετικούς κατ ́ επάγγελμα αγρότες και έως 500kW έκαστος, μέχρι την πλήρη κάλυψη του αγροτεμαχίου.
3. Τα απορριπτόμενα net metering λόγω κορεσμού των δικτύων και κυρίως αυτά που είναι εγκεκριμένα στα σχέδια βελτίωσης στο Μέτρο 4.1.3 από το έτος 2018, να έχουν δεδομένο ελεύθερο ηλεκτρικό χώρο για σύνδεση και να διατηρηθεί το Σχέδιο για ένα έτος ακόμη.
4. Οι εκτάσεις στις οποίες εγκαταστάθηκαν φ/β μονάδες και λοιπές ΑΠΕ να λογίζονται στο ΟΣΔΕ ως κατοχύρωση δικαιωμάτων, αντικαθιστώντας την αγρανάπαυση επωφελία του ιδιοκτήτη, ενοικιαστή και κυρίως της χώρας, αφού δεν θα υπάρχει περικοπή ενισχύσεων για την αλλαγή χρήσης γης, από αγροτική εκμετάλλευση σε φωτοβολταϊκές μονάδες.
Το αποτέλεσμα αυτού θα είναι η αύξηση εισροής κοινοτικών ενισχύσεων καθώς και η αυξημένη παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Στο πρόγραμμα των νέων αγροτών κατέθεσαν φακέλους ένταξης 17.800 νέοι αγρότες. Ήδη για τους 14.000 εξ αυτών έχουν εξευρεθεί τα κονδύλια για την οριστική ένταξη τους.
Επειδή από την ένταξης της τελευταίας δεκαετίας αποδεικνύεται ότι τουλάχιστον 20% έως 25% των αγροτών αποχωρεί από το πρόγραμμα, επιστρέφοντας τα χρήματα ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, προτάθηκε η έγκριση όλων των εν δυνάμει δικαιούχων Νέων Αγροτών με ένα επιπλέον κονδύλι που επί της ουσίας στο τέλος δεν θα χρειαστεί.

ΤΡΑΚΤΕΡ
Τέλος ο ΠΣΑΘ ζήτησε να λογίζεται επιλέξιμη η αγορά γεωργικού ελκυστήρα με επιπλέον 20 ίππους από την δυνατότητα του σχεδίου βελτίωσης και έως 110 ίππους για δενδροκομικά και εξωχώραφα.
Δηλαδή για παράδειγμα, δικαιούχος για 50 ίππους τρακτέρ, με τους 20 ίππους προσαύξηση να δικαιούται τρακτέρ 70 ίππων, αντίστοιχα για 70 ίππους να δικαιούται 90 και ούτω καθεξής, για τους εξής λόγους:
• Ασφάλεια του αγρότη από αγροτικά ατυχήματα
• Λιγότερες επεμβάσεις στο χωράφι με βαριά παρελκόμενα για μείωση του κόστους καλλιέργειας
• Εφαρμογή καινοτόμων δράσεων και αναδιάρθρωση καλλιεργειών.
Παραδείγματος χάριν πυκνή φύτευση βερικοκιάς, ροδακινιάς, αμυγδαλιάς (140 δέντρα το στρέμμα έναντι 35 με την παλιά μέθοδο), μηχανικό κλάδεμα δύο φορές το χρόνο, θραύση και πολτοποίηση χονδρών κλαδιών κλπ
• Ένα μικρό τρακτέρ χωρίς την αύξηση των 20 ίππων δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις παραπάνω εργασίες.

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button