Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η σύσκεψη με τον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Σύσκεψη με τον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποίησαν εκπρόσωποι του Δ.Σ. του ΠΣΑΦ το Σάββατο 9/7/2022.
ΠΣΑΦΗ σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Κιλκίς, στο γραφείο του κ. Γεωργαντά και η θεματολογία της (μεταξύ άλλων αγροτικών θεμάτων) περιείχε αρκετές προτάσεις του Συνδέσμου ώστε -επιτέλους- να ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο και των αγροτών στις Α.Π.Ε.

ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ
Τον ΠΣΑΦ εκπροσώπησαν οι:
-Κώστας Σπανούλης (Λάρισα)
-Στέργιος Δημητσάκης (Κιλκίς)
-Δημ. Δημογιάννης (Φθιώτιδα)
-Γιώργος Ζιάμας (Λάρισα)
-Δ. Καραγεώργος (Θεσ/νίκη)
-Κώστας Γιωτάκος (Καρδίτσα)

Οι εκπρόσωποί μας τόνισαν στον υπουργό ότι το νομικό και ουσιαστικό πλαίσιο που καθορίζει σήμερα την εμπλοκή μας με τις Α.Π.Ε. είναι τα φωτοβολταϊκά μέχρι 500kW + φωτοβολταϊκά για αυτοκατανάλωση.
Επισήμαναν ότι δεν γίνεται αποδεκτός από τον ΠΣΑΦ ο επιτηδευμένος “προσανατολισμός” που γίνεται από “διάφορες πλευρές” για εμπλοκή των αγροτών μόνο μέσω του net metering, στο οποίο μάλιστα έχουμε εκατοντάδες απορρίψεις ακόμα και για 5 ή 6 kW
Ιδιαίτερα για το net metering τέθηκε και το εξής ερώτημα:
Τι θα γίνει με τους αγρότες που εντάχθηκαν στα σχέδια βελτίωσης και θα έπρεπε ήδη να προσκομίσουν τιμολόγια για εγκατάσταση φ/β, ενώ …ήδη πήραν απορριπτική απάντηση από τον ΔΕΔΔΗΕ;

ΠΟΛΛΑ ΜΙΚΡΑ ΕΡΓΑ ΣΕ ΑΓΟΝΕΣ ΓΑΙΕΣ
Μεταξύ των αιτημάτων που κατέθεσε ο ΠΣΑΦ ήταν και η δυνατότητα εγκατάστασης πολλών “μικρών φ/β” σε γαίες χαμηλής παραγωγικότητας (ομαδοποιημένα έργα).
Αίτημα, το οποίο κατατίθεται από τον Σύνδεσμο συνεχώς από το 2019, αλλά -για ανεξήγητους λόγους- δεν βρίσκει ανταπόκριση, την ώρα μάλιστα που σε ρεπορτάζ του afo.gr και άλλων ΜΜΕ διαπιστώνουμε την “κατάληψη” χιλιάδων στρεμμάτων γης υψηλής παραγωγικότητας από εταιρείες.

ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ
Ενδεικτικό του καλού κλίματος στο οποίο πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη της 9/7, είναι ο προγραμματισμός νέας σύσκεψης (περί τα τέλη Ιουλίου), όπου θα έχει μεγαλύτερο εύρος συμμετοχής από Κυβερνητικής πλευράς….

afo.gr Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ AFO.GR
Η σύσκεψη ζητήθηκε από τον ΠΣΑΦ στις 14/3/2022 και έγινε εφικτή η πραγματοποίηση στις 9/7/2022
4 μήνες μετά…

Ο Σύνδεσμος έχει πραγματοποιήσει συσκέψεις και με τους 3 υπουργούς/υφυπουργούς που πέρασαν από το υπ. Α.Α.Τ. :
Σκρέκας, Λιβανός, Γεωργαντάς.
Εάν εξαιρέσουμε την τροποποίηση του Μητρώου Αγροτών που έγινε επί υπουργίας Σπ. Λιβανού, στο σημαντικότερο κομμάτι (ουσιαστική δυνατότητα των αγροτών να εγκαταστήσουν φ/β) δεν έγινε απολύτως τίποτα!
Θα αλλάξει κάτι μετά την σύσκεψη της 9/7/2022;
ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΩ ΤΙΠΟΤΑΙδιαίτερα στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που ήδη πέρασε από τη Βουλή το πρόσφατο νομοσχέδιο για τις Α.Π.Ε. όπου η μόνη αναφορά που υπάρχει για τους αγρότες είναι η …”προτεραιότητα” για net metering έως ….10kW;

Μέχρι να έχουμε κάποια (θετική) εξέλιξη, δεδομένης και της “ανταπόκρισης” που (δεν) είχαμε την τελευταία τριετία, θα αποτυπώσουμε σε μια αράδα το “ρεζουμέ” της σύσκεψης της 9/7/2022
«Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος»
(Νίκος Καζαντζάκης)

3 Comments

  1. Ο κάθε υπουργός φέρει ευθύνη για τα πεπραγμένα του υπουργείου του!! Αλλιώς δεν θα μνημονεύουμε Χατζηδάκη π.χ.Ναι η πολιτική κάθε κυβέρνησης αλλά και οι υπουργοί δεν είναι γλάστρες σε ανθοπωλείο!!!

  2. Ο τωρινός υπουργός αγρ. αναπτυξης έχει αναφερει οτι είναι από αγροτική οικογένεια !!Σκέψου και να μην ήταν!!! Μιλάω γενικα για όλη την αγροτική πολιτική του υπουργείου!!!!Όσο για το υπουργείο ενέργειας τα πράγματα είναι ξεκαθαρα.Πιο ξεκαθαρα πεθαίνεις……..

    1. Δεν έχει καμμιά σχέση το τι είναι ο υπουργός. Η πολιτική της κυβέρνησης έχει σημασία, όποιος κι αν είναι ο υπουργός.
      Δεν γνωρίζουμε το παρελθόν τους?…. Όλα στους μεγάλους και στους ημέτερους. Καλά μας κάνουν.

Back to top button