4/7/2022: ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Ότι τρέχει στις αρχές Ιουλίου…

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ:
Τα βασικά στοιχεία, του πρόσφατου νομοσχεδίου για τις Α.Π.Ε.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΣΤΑ “ΠΑΛΙΑ Φ/Β”: Για τα φ/β προ του 2014 καθορίζεται πλαφόν απορρόφησης (με την υφιστάμενη τιμή), που είναι ίση με τον μέσο όρων παραγωγής των 5 πρώτων ετών +5%.
ΕΓΓΥΗΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΗΣ: Θα πρέπει να προσκομισθεί σε 4 μήνες
ΜΕΡΙΔΙΟ ΑΓΡΟΤΩΝ: Παραμένει -όπως στο σχέδιο νόμου- το 30% το μερίδιο ισχύος που διατίθεται σε αγρότες, αλλά (!!!!) μειώνεται δραματικά το μέγιστο όριο συστημάτων που μπορούν να αξιοποιήσουν τον διαθέσιμο ηλεκτρικό «χώρο». Το πλαφόν καθορίζεται στα 10 κιλοβάτ, από 1 Μεγαβάτ!
Δηλαδή, εάν κάνεις έργο 10kW έχεις …”προτεραιότητα” στο δίκτυο
Αστειότητες…
ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ: Από το μέτρο αυτό εξαιρούνται και τα έργα που θα έχουν ήδη υποβάλει δήλωση ετοιμότητας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.
01
Δείτε τι ζήτησε αντίστοιχα ο Σύνδεσμος, μέσω της επιτροπής εμπορίου της Βουλής.

Αναφορά Χαρακόπουλου στον Σύνδεσμο

Από την πρόσφατη ομιλία του Βουλευτή Λάρισας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου στην Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά τις Α.Π.Ε.

«Θα πρέπει με μεγάλη φειδώ να γίνεται η εγκατάσταση φωτοβολταικών σε παραγωγική γη.
Όπως ανέφερε και ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών Κώστας Σπανούλης, η συμμετοχή των αγροτών από το 2011 στην ανάπτυξη των ΑΠΕ θα έδινε στους αγρότες σημαντική ρευστότητα, αναγκαία για να διατηρούν παράλληλα τις καλλιέργειές τους, χωρίς να βρίσκονται υπό την απειλή της οικονομικής ασφυξίας.
Δυστυχώς, το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο αποδείχθηκε ατελές, καθώς οδήγησε σε απόρριψη τις 9 στις 10 αιτήσεις που είχαν κατατεθεί από αγρότες.
Θέλω να πιστεύω ότι θα ληφθούν σοβαρά οι συγκεκριμένες προτάσεις που κατατέθηκαν».

Iδιαίτερη αναφορά στην τοποθέτηση Χαρακόπουλου κάνει και η ηλεκτρονική εφημερίδα Larissanet:

000

Τιμητικό γεγονός ότι μια εταιρεία πανέλων ενημερώνει μέσω του τύπου για προβληματικά και επικίνδυνα πανέλα, ωστόσο το κακό μπορεί να συμβεί για κάποιον που …δεν διαβάζει εφημερίδες!
Η σχετική καταχώρηση:
πανελα με πρόβλημα
Θα πρέπει για μια ακόμη φορά να τονίσουμε την προσοχή που πρέπει να επιδεικνύουν οι επενδυτές που μεταβαίνουν για εργασίες στο φωτοβολταϊκό τους και φυσικά …τι εξοπλισμό τοποθετούν!

ΒΕΡΥΚΟΚΟ ΠΥΚΝΗΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ
Άγονες και ξερικές καλλιέργειες στον κάμπο της Θεσσαλίας μετατρέπονται σε δενδρώδεις επισημαίνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων κ. Κώστας Σπανούλης.
«Με την εμπειρία της πυκνής φύτευσης αμυγδάλου, προχωράει και η πυκνή φύτευση βερίκοκου με τους καρπούς της να αγγίζουν την τελειότητα. Η πυκνή φύτευση μάς δίνει καρπούς υγιέστατους,κατάλληλους για βρώση και βιομηχανική χρήση, αλλά το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η μείωση του κόστους συλλογής μέσω της μηχανοσυλλογής» τονίζει ο κ. Σπανούλης.
Ο πρόεδρος του ΠΣΑΘ σημειώνει ότι στις συγκεκριμένες καλλιέργειες τα ζιζάνια δεν ψεκάζονται, αλλά γίνεται στελεχοκοπή με αποτέλεσμα να καταστρέφονται και να γίνονται οργανική ουσία.
«Έτσι έχουμε έναν πνεύμονα αναψυχής και δροσιάς, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε παλιότερα και είχαμε στον κάμπο τουλάχιστον συν τέσσερις βαθμούς θερμοκρασία και δεν άντεχε κανείς.
Επίσης έχουμε προστιθέμενη αξία στο χωράφι προς όφελος του αγρότη και τέλος έχουμε τη μεταποίηση και τυποποίηση των προϊόντων αυτών, και οι βιομηχανίες εξάγουν τα προϊόντα ενισχύοντας και την εθνική οικονομία. Αυτή είναι η ανάπτυξη και η προοπτική για τους αγρότες στις μέρες μας» καταλήγει ο πρόεδρος του ΠΣΑΘ.
Δείτε το σχετικό video από την LarissaNet

ΑΚΟΜΗ 4.500 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Φ/Β
Μετά το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας “Ύπαιθρος Χώρα για την “απαλλοτρίωση” 10.000 στρεμμάτων σε χωριά του Δ. Σοφάδων, νέα υπόθεση κατάληψης γης υψηλής παραγωγικότητας έχουμε στην ίδια περιοχή, αφού άλλα 4.500 στρέμματα οδεύουν προς τα συμφέροντα μεγάλης εταιρείας.
Την ίδια ώρα (όπως αναφέρουμε παραπάνω) οι αγρότες παίρνουν …”προτεραιότητα” για 10kW, ήτοι σε τετραγωνικά μέτρα: 90!
Το σχετικό δημοσίευμα:

ΣΟΦΑΔΕΣ

3 Comments

  1. Παρά τις έντονες αντιδράσεις όλων των φορέων συμπεριλαμβανομένου του συνδέσμου μας, για το άρθρο 48 , που ψηφίστηκε και κυρώθηκε στη βουλή, δεν θα μπορούμε στο εξής να παρέμβουμε στις εγκαταστάσεις μας που με τόσο κόπο και δάνεια (ανεξόφλητα) ακόμη αποκτήσαμε.Που στηρίχτηκαν και ψήφισαν αυτό το έκτρωμα? Νομικά δεν στέκει διότι οι συμβάσεις μας αναφέρουν για απορρόφηση του συνόλου της παραγόμενης ενέργειας. Ο σύνδεσμος θα κάνει κάτι για την ακύρωση του αρθρου?

Back to top button