ΙΟΥΝΙΟΣ 2022: ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ Α.Π.Ε.

Οι τελευταίες πινελιές απομένουν για το νόμο που ρυθμίζει το περιβάλλον των ΑΠΕ και προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και έρχεται στη Βουλή

Σύμφωνα με τη ΓΓ Υπ. Ενέργειας κ. Σδούκου το νομοσχέδιο προωθεί πολλές και σημαντικές αλλαγές. Αλλαγές που θα στοχεύουν στην υλοποίηση των έργων ΑΠΕ. Θα αυστηροποιήσει κατα κάποιο τρόπο το πλαίσιο αδειοδότησης, ούτως ώστε να ξεκινούν τη διαδικασία αδειοδότησης ενός έργου μόνο όσοι πραγματικά έχουν σκοπό και ικανότητα να φέρουν το έργο εις πέρας.

Οι 10 σημαντικές αλλαγές στα αιτήματα των Α.Π.Ε.

-Μπαίνει τέλος στην υποβολή όλων των δικαιολογητικών εξ αρχής για κάθε τροποποίηση της άδειας. Πλέον θα τροποποιείται ο,τι προβλέπεται και τα υπόλοιπα στοιχεία θα ενημερώνονται αυτόματα.
-Διαχωρίζονται η σύμβαση σύνδεσης του έργου με την άδεια εγκατάστασης. Πλέον δεν θα ακολουθείται σειριακή διαδικασία αλλά παράλληλη. Θα μπορούν οι επενδυτές να τρέχουν παράλληλα την αδειοδότηση του υποσταθμού, τα έργα σύνδεσης, και τον σταθμό ΑΠΕ.
-Τα δασικά ζητήματα που απαιτεί ένας σταθμός, θα μπορούν πλέον να πηγαίνουν τελευταία στη σειρά. Θα έχει τη δυνατότητα ένα έργο να προχωρήσει και όταν φτάσει στο σημείο της ηλέκτρισης να ολοκληρώσει αυτά που απαιτούνταν σε πρώιμο στάδιο.
-Η τροποποίηση στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για περιπτώσεις έργων που έχουν λάβει οριστική προσφορά σύνδεσης χαμηλότερης ισχύος θα γίνεται παράλληλα με το έργο. Καταργείται πλέον η προαπαιτούμενη μετάβαση σε ένα στάδιο νωρίτερα για τροποποίηση των εγγράφων, όπως γινόταν μέχρι τώρα.
-Δυνατότητα τμηματικής λειτουργίας του σταθμού, για όσους δεν έχουν την δυνατότητα θέσης σε λειτουργία όλου του σταθμού. Με το νέο νόμο για ΑΠΕ θα υπάρχει η δυνατότητα για μια τμηματική άδεια εγκατάστασης του σταθμού που θα βοηθήσει να μπει το έργο σε λειτουργία.
-Απαλλαγή υποχρέωσης προσκόμισης όλων των χαρακτηριστικών του έργου (πάνελ, ανεμογεννήτριες, διαστάσεις κλπ) σε αρχικό στάδιο, όταν το έργο δεν έχει ωριμάσει. Το υπουργείο διακρίνοντας τις τεχνικές δυσκολίες και καθυστερήσεις που προκαλεί η διαδικασία τη μεταθέτει για ένα επόμενο στάδιο.

– Πλέον μπαίνουν χρονικά όρια σε όσους κατέχουν άδειες για έργα ΑΠΕ. Κάποιος που κατέχει μια άδεια θα έχει περιθώριο 12 μηνών να προχωρήσει το έργο. Στόχος είναι να μην μένουν στα συρτάρια οι άδειες
– Οι εγγυητικές επιστολές πλέον θα υποβάλλονται σε ένα πιο αρχικό στάδιο. Καθαρός στόχος αυτού του μέτρου να φιλτράρει σε μεγάλο βαθμό τα έργα και να ανοίγει δρόμο μόνο σε όσους έχουν σοβαρές προοπτικές να κατασκευάσουν την ενεργειακή υποδομή.
– Μειώνεται για τους επενδυτές στο μισό το κόστος για τα απαραίτητα έργα σύνδεσης. Το άλλο μισό θα καλύπτεται από τους διαχειριστές (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ).

Συντάκτης: Βαγγέλης Θάνος

Back to top button