ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟ ΟΡΙΟ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ 28/2/2022 ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Τη διατήρηση και πέραν της 28ης Φεβρουαρίου 2022 των υφιστάμενων τιμών αναφοράς των φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων που «κλειδώνουν» ταρίφες χωρίς τη συμμετοχή σε ανταγωνιστικές διαδικασίες, θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η τροπολογία που προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η τροπολογία θα κατατεθεί στο πρώτο νομοσχέδιο (άλλου υπουργείου) που θα συζητηθεί στη Βουλή.
Η παράταση στο χρόνο ισχύος των υφιστάμενων τιμών δεν θα είναι μεγάλη (προς ώρας η απόφαση του ΥΠΕΝ είναι να δοθεί ένας μήνας) και ο κ. Σκρέκας προχωράει σε αυτή την κίνηση αναγνωρίζοντας ότι οι επενδυτές έχουν αντιμετωπίσει μεγάλες καθυστερήσεις που έχουν προκληθεί στην προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, κυρίως λόγω των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και των προβλημάτων που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία «Ελπίδα» στην κατασκευή των έργων.

Για το χρονικό διάστημα που θα δοθεί η παράταση, τα 500άρια φωτοβολταϊκά των ιδιωτών θα συνεχίσουν να «κλειδώνουν» ταρίφα 65,74 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και τα έργα των ενεργειακών κοινοτήτων 68,87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Αμέσως μετά, θα ισχύουν για όλο το 2022 τα 63 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για τους ιδιώτες και για τα φωτοβολταϊκά των ενεργειακών κοινοτήτων (ισχύος μέχρι 1 Μεγαβάτ) η τιμή θα πέσει στα 65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Όπως έχει αποκαλύψει το energypress, οι τιμές αυτές πιθανότατα θα ισχύουν και για όλο το 2023, καθώς το ΥΠΕΝ φέρεται να έχει αποφασίσει να μη βγάλει νέα Υπουργική Απόφαση και να κρατήσει τις παραπάνω Τιμές Αναφοράς για έναν ακόμα χρόνο, δεδομένου ότι τα κόστη εξοπλισμού και κατασκευής έχουν ανέβει κατακόρυφα.

  • Πηγή: energypress
Back to top button