ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΣΤΑ ΣΠΑΝΟΥΛΗ ΣΤΟΝ Θ. ΡΑΣΙΟ ΓΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ

Στην διαδικτυακή εκπομπή “Δώδεκα με Μία” που παρουσιάζει ο  Θανάσης Ράσιος, μίλησε ο Κώστας Σπανούλης.

Ο πρόεδρος του ΠΣΑΦ αναφέρθηκε σε πολλά ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο, με αιχμή του δόρατος το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.
Επισήμανε ότι η βασική αιτία των κινητοποιήσεων είναι η σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής.
Όμως ο κόστος αυτό, δεν αφορά μόνο τους αγρότες, αλλά τελικά επιβαρύνει και τους καταναλωτές. Έχει γίνει λοιπόν, μία προσπάθεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση με ενισχύσεις  να στηριχθεί το αγροτικό εισόδημα έτσι ώστε το τελικό προϊόν να φτάσει με προσιτή τιμή στον καταναλωτή.
Το μεγάλο πρόβλημα για τους αγρότες ήταν διαχρονικά το κόστος παραγωγής. Όμως σήμερα με την τεράστια αύξηση του κόστους της ενέργειας και των καυσίμων η κατάσταση γίνεται εξαιρετικά δύσκολη για το αγροτικό επάγγελμα.
Δηλαδή το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και του πετρελαίου κίνησης είναι τα στοιχεία που επιβαρύνουν κατά 35% το συνολικό κόστος παραγωγής και μάλιστα η μελέτη αυτή έχει γίνει με τις παλιές τιμές.
Σημείωσε με νόημα ότι Μέλη του Συνδέσμου συμμετέχουν στις αγροτικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών.

Σε μία μεγάλη προσπάθεια να βρεθούν λύσεις για το τεράστιο πρόβλημα του κόστους της παραγωγής, Ο πρόεδρος του ΠΣΑΦ καταθέτει εμπεριστατωμένες και κοστολογημένες προτάσεις για την μείωση του κόστους παραγωγής και την ενίσχυση του Αγροτικού εισοδήματος.

Ποσόστωση ηλεκτρικού ενεργειακού χώρου

Ο κ. Σπανούλης αναφέρθηκε στο αίτημα του Συνδέσμου ώστε να δημιουργηθεί σε κάθε περιφέρεια στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μία ποσόστωση ηλεκτρικού ενεργειακού χώρου, που θα αφορά τους αγρότες.
Παρουσιάζει το παράδειγμα της κατανομής της χωρητικότητας του δικτύου στη Γερμανία όπου οι αγρότες κατέχουν το 16,5%. Αντίθετα με την Ελλάδα όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι περίπου 3%.

Ο Κώστας Σπανούλης τόνισε:
“ Στον ενεργειακό χώρο αυτό που έγινε είναι ουσιαστικά κατάληψη. Να το πω έτσι απλά έγινε “πειρατεία”. Δηλαδή 5-10 μεγάλοι “παίκτες” και μερικοί, ξένων συμφερόντων ήρθαν και έκαναν κατάληψη όλων των υποδομών της χώρας. Την υψηλή τάση, τη μεσαία τάξη, τη χαμηλή τάση, τους υποσταθμούς και τα δίκτυα γενικώς που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Αυτό αποτελεί για τους αγρότες μία τεράστια αδικία.

Απευθυνόμαστε λοιπόν προς όλους τους πολιτικούς φορείς, κόμματα, τη Βουλή και τον Πρωθυπουργό και τους λέμε: Να σταματήσει αυτή η αδικία για τους αγρότες.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή:
Back to top button