ΕΛΑΠΕ: ΣΤΑ 170 ΕΚ. ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΤΟΥ 2022

ΔΑΠΕΕΠ

Το ετήσιο σωρευτικό υπόλοιπο του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ για το έτος 2021 υπολογίζεται στα 171,17 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Κατόπιν αφαίρεσης του αποθεματικού ασφαλείας έκτακτων δαπανών ύψους 70 εκατ. ευρώ, το καθαρό υπόλοιπο στο λογαριασμό προσδιορίζεται στα 101,17 ευρώ, γεγονός που τον καθιστά πλεονασματικό.

Σε ότι αφορά το 2022, οι εκτιμήσεις του Διαχειριστή παρουσιάζουν μια ακόμη πιο αισιόδοξη εικόνα για την βιωσιμότητα του Λογαριασμού, καθώς προβλέπεται ετήσιο σωρευτικό υπόλοιπο στο τέλος του επόμενου χρόνου στα 178,54 εκατ. ευρώ μετά την αφαίρεση του «μαξιλαριού ασφαλείας» των 70 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η μέση τιμή εκκαθάρισης αγοράς επόμενης ημέρας για το έτος 2022 εκτιμάται στα 112,5 ευρώ/MWh, ενώ στα τελικά αποτελέσματα για την νέα χρονιά έχει συμπεριληφθεί εκτίμηση της χρεοπίστωσης αποκλίσεων των ΑΠΕ με ΣΠΗΕ, ΣΕΣΤ και Φωτοβολταϊκά στεγών.

Στο παρόν Δελτίο η ανά μήνα εκτίμηση της μέσης τιμής των πλειστηριασμών αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου για το έτος 2022, λαμβάνεται ως 75 ευρώ ο τόνος, ενώ ταυτόχρονα έχει ενσωματωθεί στις προβλέψεις του Διαχειριστή η νέα κατανομή των εσόδων που προκύπτουν από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων, όπου πλέον το 8% των εσόδων «πηγαίνει» υπέρ ΕΛΑΠΕ.

Η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς Επόμενης Ημέρας για τον Δεκέμβριο του 2021 έχει ληφθεί στα 225 ευρώ ανά μεγαβατώρα και για το 2022 μεσοσταθμικά στα 112,5 ευρώ.
Ανάλυση: energypress

Σε δήλωσή του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης αναφέρει:

Δημοσιεύουμε το Δελτίο ΕΛΑΠΕ για τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.  Οι εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη, επέβαλλαν πολλές και συχνές αλλαγές των ενεργειακών μεγεθών. Τα οικονομικά μεγέθη παρέμειναν σταθερά. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο ΕΛΑΠΕ θα έχει μια σταθερά ανοδική πορεία και στο 2022. Στο δελτίο που δημοσιεύεται έχει ενσωματωθεί η πρόβλεψη για ολόκληρο το 2022. Η αισιοδοξία που είχαμε εκφράσει προ καιρού παραμένει ίδια. Είμαστε και θα παραμείνουμε σταθεροί στην στρατηγική μας, που είναι η προσγειωμένη και συγκρατημένη αισιόδοξη εικόνα του ΕΛΑΠΕ.

Βλέπουμε μια εικόνα που δίνει ένα σημαντικό πλεόνασμα 170 περίπου εκατομμυρίων για το κλείσιμο της χρονιάς. Αισιοδοξούμε ότι το κλείσιμο της χρονιάς θα είναι ακόμη καλύτερο από την απεικόνιση του σημερινού δελτίου, που έρχεται με μικρή καθυστέρηση λόγω της εφαρμογής των νέων κωδίκων που δίνουν αποτελέσματα εκκαθαρίσεων επτά εβδομάδες μετά το πιστοποιημένο κλείσιμο (WEEK +7) των μετρητικών δεδομένων. Και ακόμη πιο αισιόδοξη η εικόνα για το 2022.

Είναι επίσης εμφανές πλέον, ότι οι Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συγκρατούν, στον βαθμό που τους αναλογεί, τις τιμές της ενέργειας. Εάν υπήρχε μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, θα ηταν πολύ χαμηλότερη η οριακή τιμή συστήματος, που θα έβγαινε ημερησίως στο Ενεργειακό χρηματιστήριο. Φαίνεται εξάλλου αυτό, αν δούμε την διακύμανση της τιμής μέσα στην διάρκεια της ημέρας, που όταν κορυφώνεται η διείσδυση των ΑΠΕ, δηλαδή τις μεσημεριανές ώρες , που εισέρχονται Φωτοβολταϊκά στο Ηλεκτρικό Σύστημα, τότε έχουμε την χαμηλότερη τιμή στην διακύμανση της ημέρας.

Ταυτόχρονα, η οικονομική ευρωστία του ΕΛΑΠΕ, έχει δώσει το περιθώριο για περεταίρω μείωση στα ποσοστά των δικαιωμάτων ρύπων, που ενισχύουν τον ΕΛΑΠΕ και με αυτό τον τρόπο να ενισχύεται περισσότερο το ΤΑΜΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ που αποτελεί την μοναδική πηγή επιδότησης των καταναλωτών μέσα από την επιδότηση του Ηλεκτρικού Ρεύματος και που μέσω των προμηθευτών καταλήγει στην μείωση των οικιακών λογαριασμών ρεύματος. Θέλει προσοχή στην κατανόηση της λειτουργίας του ΤΕΜ. Δεν ενισχύεται απευθείας από τον ΕΛΑΠΕ. Απλά με την οικονομική ευρωστία του , δίνεται η δυνατότητα για μεγαλύτερη ενίσχυση του ΤΕΜ. Έμμεσα δηλαδή, η πλεονασματική εικόνα του ΕΛΑΠΕ επιτρέπει την μεγαλύτερη ενίσχυση των καταναλωτών. Επιβεβαιώνεται έτσι η μοναδική αλήθεια που λέει ότι οι ΑΠΕ μειώνουν το ενεργειακό κόστος.

Ταυτόχρονα, οι παραγωγοί των ΑΠΕ έχουν ήδη διαπιστώσει την πλήρη εξυγίανση της διαχείρισης των πληρωμών τους. Οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων δυο ετών, σε συνδυασμό με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την αυτοματοποίηση των μηχανισμών έχουν φέρει μια νέα πρωτόγνωρη κατάσταση. Όλοι οι παραγωγοί είδαν τις αποζημιώσεις τους να έρχονται χωρίς χρονική υστέρηση. Για πρώτη φορά δε, όσοι παραγωγοί έχουν ενταχθεί στην ΑΥΤΟΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ, θα δουν τις πληρωμές τους να γίνονται στον αμέσως επόμενο μετά τον μήνα αναφοράς , δηλαδή ένα μήνα νωρίτερα από ότι προβλέπουν οι κώδικες και οι συμβάσεις.

Βαδίζουμε σταθερά σε ένα σύγχρονο , οικονομικά ασφαλές περιβάλλον για τις ΑΠΕ και προετοιμάζουμε τον ΔΑΠΕΕΠ για μια νέα φιλόδοξη πορεία προς το 2030.

Back to top button