ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Μέσα στα τόσο διλήμματα των καιρών, η Υψηλή Τάση της Κυριακής 18/7/2021, μας βάζει μερικά ακόμα…
Η ΣΩΣΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Σήμερα αποδεχόμαστε χωρίς δεύτερη συζήτηση, ότι “η γη γυρίζει” και ότι “η γη είναι στρογγυλή“, παρ’ ότι οι ίδιοι δεν έχουμε την δυνατότητα και τις γνώσεις να το αποδείξουμε.
Σήμερα, το αποδεχόμαστε

Ποια θα ήταν όμως η θέση μας εάν ζούσαμε το …1.630 και έφτανε στα αυτιά μας (μέσω του …Σκάι της εποχής!) ότι κάποιος “τρελο-επιστήμονας” ισχυρίζεται ότι …”η γη κινείται“;
Στο “φέις μπουκ” της εποχής, θα βλέπαμε χαριτωμένα φωτομοντάζ, με τη γη να …τρακάρει με ένα άλογο ή με έναν άλλο πλανήτη…
Σήμερα, ξέρουμε σε ποια πλευρά της ιστορίας είσαι: Σε αυτή που λέει ότι “η γη κινείται…”.
Σε ποια πλευρά της ιστορίας όμως θα ήσουν, εάν ζούσες το 1.630;

ΤΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ

Τις τελευταίες δεκαετίες τέθηκαν 45 ισχυρά διλήμματα στους Έλληνες, που είχαν μεγάλη απήχηση και οι δυο εκδοχές τους. Να θυμηθούμε…
– Εάν θα πρέπει να αναγράφεται το θρήσκευμα στις ταυτότητες
– Εάν θα πρέπει να επιλέξουμε το “ναι” ή το “όχι” στο δημοψήφισμα του 2015
– Εάν η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική
– Εάν θα πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο κατά του Covid

Όλα τα παραπάνω διλήμματα (καθώς και όλα τα διλήμματα της ζωής μας), έχουν μια και μόνο μία σωστή απάντηση.
Για όλα τα παραπάνω διλήμματα (καθώς και για τα περισσότερα διλήμματα της ζωής μας), η σωστή απάντηση (ιδιαίτερα για τις “χαμηλές νοημοσύνες”), τεκμηριώνεται σε βάθος χρόνου.
Αυτός που διαθέτει την “μέση νοημοσύνη δεν χρειάζεται να περιμένει τον χρόνο για να γνωρίσει την “ορθή απάντηση”. Την έχει δώσει ο ίδιος με την θέση του απέναντι στο “δίλημμα”.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΩ
Θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι συνήθως για τα μεγάλα διλήμματα απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις για να φτάσεις στην “σωστή απάντηση” στον “σωστό χρόνο”.
Δηλαδή για τα διλήμματα που ενδεικτικά αναφέραμε παραπάνω, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι:
Δεν είμαι γιατρός για να έχω άποψη για το εμβόλιο, δεν είμαι ιστορικός ώστε να γνωρίζω για την Μακεδονία….
Και υπάρχει και …ακόμη χειρότερο:
Υπάρχουν επιστήμονες των οποίων οι απόψεις για τα παραπάνω γεγονότα διίστανται.
Και έχω κι ακόμα πιο χειρότερο: Υπάρχουν επιστήμονες που εξυπηρετούν σκοπιμότητες, άσχετες με την επιστήμη τους.
Τι να πιστέψω εγώ ο φουκαράς; Ένα τεχνικό λύκειο τελείωσα κι αυτό με “εντεκάμιση” βαθμό.

ΔΥΟ TIPS

Θα σου δώσω αναγνώστη μου δυο tips για να βρίσκεις την σωστή απάντηση στα “Εθνικά διλήμματα”.
 Tips 1: Διάβασε την γλώσσα του σώματος αυτού που υποστηρίζει μια άποψη. Όσοι έχουν μια εξοικείωση με το μικρόφωνο και το δημόσιο λόγο, μπορούν το ίδιο εύκολα να υποστηρίξουν την μια μέρα, ότι “ο γάιδαρος πετάει” και την επόμενη μέρα ότι ο “γάιδαρος δεν πετάει“. Όμως το σώμα τους, η χροιά της φωνής τους,  θα είναι σίγουρα διαφορετική την ώρα που θα υποστηρίξουν τις “δυο εκδοχές” για τον …γάιδαρο!
Tips 2: Επειδή το παραπάνω tips “ανάγνωσης της αλήθειας” εμπεριέχει μεγάλο κίνδυνο λάθους, θα σου δώσω και το δεύτερο που είναι για “εύκολους λύτες” (όπως λένε και τα σταυρόλεξα):
– Ακολούθησε τα χνάρια αυτών που υποστηρίζουν την μία και την άλλη άποψη του διλήμματος.
Είναι εύκολο να το κάνεις αυτό: Έχεις “φέις μπουκ” και (δόξα το Θεό) ένα μεγάλο μέρος του κόσμου, μας αποκαλύπτει δωρεάν, την ποιότητά του.
Είναι εύκολο δηλαδή να ξεχωρίσεις τον βλάκα, από τις απόψεις του και τα επιχειρήματά του. Εάν τυχόν δεν τα καταφέρεις, αυτό είναι ένα κακό σημάδι, διότι τότε θα πρέπει να ψάξεις γύρω σου: Στο συρτάρι σου, στη ντουλάπα σου ….κάπου γύρω σου θα είναι.
Όλοι έχουμε συνευρεθεί έστω μία φορά, με έναν βλάκα στη ζωή μας. Εάν δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε αυτόν τον έναν βλάκα, τότε ας αγοράσουμε έναν καθρέφτη. Μπορεί να φανεί χρήσιμος…
ΑΣΕ ΤΙΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ ΚΑΙ ΜΠΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ:
Τη διαβάζω τη σκέψη σου αναγνώστη μου:
– “Ωραίες οι φιλοσοφίες σου, αλλά εν τέλει, εσύ είσαι υπέρ ή κατά του εμβολίου….;”
Υπάρχουν δύο λόγοι για να μην σου απαντήσω (ευθέως):
Ο ένας είναι ότι μπορεί η απάντηση να διαφέρει ριζικά από αυτή που έχεις δώσει εσύ, να σε δυσαρεστήσω και να σε …χάσω από αναγνώστη.
Kαι μετά, τι θα κάνω εγώ χωρίς εσένα…; Mόνος μου θα τα γράφω, μόνος μου θα τα διαβάζω…;
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι θα αναιρέσω αυτό που λέω παραπάνω: Είναι καλύτερα να ψάχνεις την απάντηση στην “γλώσσα του σώματος” και όχι σε αυτό που λέει το στόμα.
Στην περίπτωση μας -όταν έχουμε γραπτό κείμενο- ο τρόπος που θα μπουν οι λεξούλες, αντικαθιστά την “γλώσσα του σώματος”.

ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ

Υπάρχει μια κατηγορία πολιτών που δεν κινδυνεύουν, εάν τις λάθος απαντήσεις στα διλήμματα τις ενστερνίζεται η πλειοψηφία ή έστω μια μεγάλη μερίδα λαού:
Είναι αυτοί που εξ αιτίας πεποιθήσεων και αντιλήψεων, βρίσκονται μόνιμα στη λάθος πλευρά της ιστορίας.
Αυτοί, δεν κινδυνεύουν από τίποτα. Είναι …τόσο καμμένα όλα γύρω τους, που …τι χειρότερο να (τους) συμβεί…;
Η ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
Το να βρεθούμε “μια-δυο” φορές στη λάθος πλευρά της ιστορίας και να δώσουμε “μια-δυο” φορές την λάθος απάντηση στα διλήμματα, δεν είναι κακό. Συμβαίνει.
Μέχρι εκεί όμως…

ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ζωή είναι αμείλικτη και την ζούμε τώρα! Όχι μετά από 40 χρόνια που θα μας διαβεβαιώσει ο ιστορικός του μέλλοντος (ή η επιστήμη) ότι “η γη κινείται“.
Η ερώτηση είναι σήμερα: Κινείται η γη; Πάρε θέση ή …τρέχα για καθρέφτη
Έφτασες μέχρι εδώ κάτω ε;
Τι να πω; Μπράβο σε σένα.
Λίγο ο Ιούλιος, λίγο ο ανεμιστήρας που ανακυκλώνει τον ίδιο αέρα, λίγο κάτι μπύρες που η μία έφερε την άλλη και …το κείμενο μας βγήκε μεγάλο. Δε θα ξανασυμβεί…!
Αλλά, αφού έφτασες μέχρι εδώ, μες στα τόσα διλήμματα που σου μεταγγίζει η καθημερινότητα, λέω να σου βάλω κι εγώ ένα. Να σε βασανίσω…
Και μάλιστα δεν θα είναι απλώς “δίλημμα”, αλλά …”τρίλημμα“. Δηλαδή, θα έχει τρεις πιθανές εκδοχές.

Είναι καθηγητής ιστορίας, αλλά αυτό είναι απλώς μία “ένδειξη τεκμηρίωσης” της επιχειρηματολογίας του.  Δεν πρέπει να στεκόμαστε αποκλειστικά στο επίπεδο μόρφωσης κάποιου, αλλά και σε άλλες παραμέτρους.
Ονομάζεται Γιώργος Μαυρογορδάτος και το 2020 δημοσιοποίησε τις επιστημονικές απόψεις του, για ένα από τα (ενδεικτικά) διλήμματα που αναφέραμε παραπάνω:

Η επιστημονική επιχειρηματολογία του, δεν επιδέχεται αμφίσημες κρίσεις. Δηλαδή, κάποιος ή αποδέχεται αυτά που λέει ή δεν τα αποδέχεται.
Το δίλημμα (“τρίλημμα” όπως είπαμε παραπάνω) για μας, είναι να επιλέξουμε την “σωστή πλευρά”, ανάμεσα στις κάτωθι τρεις εκδοχές:
– Ο καθηγητής είναι ανιστόρητος.
– Ο καθηγητής έχει σκοπιμότητες, άσχετες με την επιστήμη του.
– Ο καθηγητής έχει δίκιο.

Λοιπόν;
Πήρες θέση ή να περιμένουμε …40 χρόνια ώστε να σιγουρευτούμε…;

Back to top button