ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ: ΟΙ 4 ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Ένα σημαντικό θέμα, ελεύθερο για πρόσβαση, σε όλους τους αναγνώστες του afo.gr
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ

Δίκτυα αναβαθμίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, ωστόσο απογοήτευση κυριαρχεί στους μικροεπενδυτές που λαμβάνουν πλέον έγκριση (μετά την 1η απόρριψη) από τις προσφορές του ΔΕΔΔΗΕ.
Βάσει της εικόνας που λαμβάνουμε, οι 7 στους 10 μικροπαραγωγούς, λαμβάνουν προσφορά όρων σύνδεσης άνω των 50.000€, ενώ οι 2 στους 5 λαμβάνουν προσφορά  άνω των 65.000
Ασφαλώς, υπολογίζουμε τα ανωτέρω ποσά με τον Φ.Π.Α. που πλέον γίνεται απαιτητός από τον ΔΕΔΔΗΕ, για λόγους που …διερευνώνται…
Ποιος ο λόγος να περιέχεται το ποσό του Φ.Π.Α. στους όρους σύνδεσης, όταν ο ίδιος ο ΔΕΔΔΗΕ “απαλλάσσεται” από τον συγκεκριμένο “ουδέτερο φόρο”;

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΟΡΙΟ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ
Από βάσιμες πληροφορίες μας, διαπιστώνουμε ότι ένα σημαντικό ποσοστό μικροπαραγωγών υλοποιεί εγκατάσταση η οποία είναι -σε επικίνδυνο βαθμό- κοντά στο όριο βιωσιμότητας.
Σίγουρα, αυτοί οι μικροπαραγωγοί “δεν διαβάζουν afo” οπότε θα συνεχίσουν χωρίς άγχος να προσδοκούν ένα εισόδημα από μια εγκατάσταση η οποία (κατά …πως τους είπαν) θα δουλεύει μόνη της και θα τους δίνει ένα …”σίγουρο εισόδημα”.
Είναι σημαντικό να λειτουργούμε χωρίς άγχος, οπότε -κατά μία έννοια- ζηλεύουμε αυτό το ποσοστό των μικροπαραγωγών.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ …ΞΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ
Ας αγχωθούμε εποικοδομητικά “εμείς οι υπόλοιποι”, βάζοντας κάτω μερικά πράγματα, που αφορούν -κυρίως- όσους έχουν εξαντλήσει το περιθώριο δανειοδότησης. Υλοποιούν δηλαδή φ/β με το 10% ή 20% συμμετοχής, όταν και ένα μέρος από αυτό το ποσοστό το έχουν δανειοδοτηθεί είτε από το περιβάλλον τους είτε (ακόμα και) από τον κατασκευαστή.

 ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ
Λένε κάποιοι:
Ας κάνω ένα φ/β και -αφού δεν έχω τα απαραίτητα χρήματα για την ιδία συμμετοχή– και ας μην πάρω τίποτα για τα πρώτα 10 χρόνια.
Πως μπορεί να είναι κάποιος σίγουρος, ότι τα 10 χρόνια (που έχει προϋπολογίσει), είναι αρκετά για να “μηδενιστεί” το κόστος ενός φ/β και -επιτέλους- στον 11o χρόνο ο παραγωγός να πάρει το 1o ευρώ στην τσέπη του;
Ας δούμε 4 παραμέτρους που (θεωρούμε βέβαιο ότι κάποιες από αυτές ή όλες)  θα βρεθούν “μπροστά” στον παραγωγό, πριν το κλείσιμο της δεκαετίας:

1Φυσιολογικές ζημιές στον μηχανολογικό εξοπλισμό, οι οποίες (μεν) έχουν καλύψεις, αλλά απαιτούν ένα ποσοστό συμμετοχής από τον παραγωγό.

2.  Φ/β εκτός λειτουργίας, λόγω βλαβών ΔΕΔΔΗΕ ή βλαβών της εγκατάστασης. Στον τομέα αυτό, σημαντικότατο ρόλο παίζει ο χρόνος διαπίστωσης του προβλήματος και ο χρόνος αποκατάστασης. Σαφώς, ρόλο παίζει και το κόστος αποκατάστασης.
Έχουμε περιπτώσεις όπου μέρος ή όλο το φ/β έμεινε εκτός λειτουργίας για ένα μήνα (με ευθύνη κυρίως του παραγωγού ή του προμηθευτή ανταλλακτικών).
Εάν ένα φ/β (με τα “σημερινά δεδομένα”) μείνει εκτός λειτουργίας μόλις ένα 20ήμερο το έτος (συνεχόμενα ή τμηματικά), ο παραγωγός (εκτός από το κόστος αποκατάστασης) θα χάσει και παραγωγή ίση με 3.500€.
– Είναι πολλά τα 3.500€ μόνο από την απώλεια παραγωγής;
– Σε αρκετές περιπτώσεις, είναι το 40% των (προσδοκούμενων) ετήσιων καθαρών εσόδων!
Ή είναι ακόμα χειρότερα, για όσους προχωρούν με την λογική: “Ας πάρω χρήματα στον 11o χρόνο…”

3.  Φ/β του οποίου η παραγωγή ΔΕΝ θα μπορεί να απορροφηθεί από τον Διαχειριστή Δικτύου (όπως ακριβώς αναφέρει και η σχετική σύμβαση)

4. Αστοχίες στην πρόβλεψη παραγωγής από τον Φ.Ο.Σ.Ε. οι οποίες -κατά περίπτωση- επιφέρουν συνέπειες και για τον παραγωγό.

5Αστοχία υλικού εντός (θεωρητικής) εγγύησης, που “βρέθηκε” στο χωράφι του παραγωγού, χωρίς να μεσολαβεί κάποιος (εν Ελλάδι) αντιπρόσωπος. Κυρίως, αυτό θα συμβεί στα πάνελ.
Στην περίπτωση αυτή το πλάνο “θα παίρνω χρήματα μετά τα 10 χρόνια…” γίνεται:
– “Θα φροντίζω το πάρκο μου, για να πληρώνω δάνειο, συντηρητή, ΦΟΣΕ και διακοψιμότητα, ενώ στον …20o χρόνο (το έτος 2042) θα μου μείνουν χρήματα να πάρω ένα …μαντολάτο για το παιδί μου…!”

6. Είναι κι άλλα τα “απρόβλεπτα”, μικρότερη μεν σημασίας αλλά καθοριστικά για φ/β επενδύσεις που έχουν συγκεκριμένη τιμή πώλησης.

ΟΙ 4  ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ
Μετά από όλα αυτά, θα μπορούσε κάποιος (αγχωμένος) να διερωτηθεί:
– “Τώρα μας τα λέτε όλα αυτά…; Τόσο καιρό “προπαγανδίζατε” τα φωτοβολταϊκά…!”
Η απάντηση σε αυτό, είναι η εξής:
Από την Γ.Σ. του Ιανουαρίου 2020 αλλά και παλαιότερα, αναφερόμασταν σε συγκεκριμένες συνθήκες βιωσιμότητας ενός φ/β.
Ποιες είναι οι συνθήκες που -κυρίως- καθορίζουν την βιωσιμότητα;
Είναι τέσσερις:
1. Κόστος υλοποίησης
2. Κόστος λειτουργίας
3. Κόστος δανειοδότησης
4. Αντίληψη του παραγωγού επί μικροτεχνικών ζητημάτων και ελέγχου λειτουργίας του φ/β

Τα 3 πρώτα κόστη έχουν “εξασφαλιστεί” με τον καλύτερο τρόπο, μέσα από την πρόταση του Συνδέσμου.
Έχουν εξασφαλιστεί, όχι μόνο για την υλοποίηση αλλά και για την “ανταπόκριση” το έτος ….2026.

Επί τη ευκαιρία, να μεταφέρουμε την ευαρέσκεια ημών για την άψογη ανταπόκριση της Ether στις εγκαταστάσεις που ολοκληρώθηκαν ή είναι σε εξέλιξη. Σε όλες τις περιπτώσεις (σύμφωνα φυσικά με την ενημέρωση που έχουμε από τα Μέλη) τηρήθηκε στο 100% η οικονομική συμφωνία και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Η δε Krannich που μας προμηθεύει τον μηχανολογικό εξοπλισμό (που αποτελεί το 60% του κόστους εγκατάστασης), έχει κυριαρχήσει στην αγορά. Τούτο είναι σημαντικό, διότι δημιουργεί τις ακράδαντες  προϋποθέσεις να είναι ενεργή και μετά από 1520 χρόνια, γεγονός που “θα μας λύσει τα χέρια” σε επικείμενα προβλήματα και “χωρίς μεσολαβήσεις”.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρόσφατο δελτίο τύπου η εταιρεία δίνει αναλυτική παρουσίαση όλων των πωλήσεων της, τα τελευταία 2 χρόνια. Και, για να αποτυπωθεί αυτή η κίνηση απαιτούνται …μόλις 22 σελίδες:
ΕΤΟΣ 2020:
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
ΕΤΟΣ 2021:
1, 2, 3, 4, 5, 67, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ (ΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ) ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ;
Όλο αυτό το διάστημα (και με τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία) προσπαθούμε να δώσουμε τη γνώμη μας, σε Μέλη που μας εμπιστεύονται, μεταφέροντάς μας τις οικονομικές τους δυνατότητες.
Υπήρξαν και περιπτώσεις, όπου -βάσει των δεδομένων που μας μεταφέρθηκαν- συμβουλέψαμε να μην γίνει το επόμενο βήμα!

Σημασία έχει, πέρα από τις οικονομικές προβλέψεις απόδοσης ενός φ/β να βάλουμε και τις παραμέτρους που αναφέραμε στην αρχή του πονήματος. Το πρόσημο θα πρέπει να βγει μετά από αυτές τις παραμέτρους.

ΘΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΟΥΝ
Έτσι, σε δεκάδες περιπτώσεις θα επαληθευτούν όσοι το 20112012 έγραφαν (και μίλαγαν) για “καταστροφή των αγροτών” από τα φωτοβολταϊκά.
Αυτό που -δυστυχώς- θα συμβεί όμως, θα είναι μια μεγαλοπρεπής εξαίρεση που θα επιβεβαιώσει έναν σημαντικό κανόνα, που “φωνάζουμε” χρόνια. Ότι:
Το φωτοβολταϊκό, δεν είναι κάτι που θα το στήσουμε όπωςόπως (αρκεί να το στήσουμε) και θα μας “κόβει χρήμα” για 20 χρόνια!

 ΤΟ ΚΑΛΟ ΝΕΟ
Μετά από όλα αυτά τα …αγχωτικά, έχουμε και ένα καλό νέο:
Κανένας μα κανένας (με οποιοδήποτε πλάνο υλοποίησης) δεν θα “κινδυνέψει” από τις τράπεζες, διότι η βιωσιμότητα της χρηματοδότησης, είναι πλήρως εξασφαλισμένη.
Δηλαδή, το ότι …”δεν θα πάει κανένας φυλακή” …είναι ένα καλό νέο!

Back to top button