ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Ο ΕΛΑΠΕ – ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ…

TARGET MODEL
Έμμεσα (αλλά …σαφέστατα), ο χρόνος εξόφλησης των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν σταθερή τιμή, επηρεάζεται και από τον τρόπο διαχείρισης από τον ΔΑΠΕΕΠ των “προβλέψεων παραγωγής“.

ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα από επιστολή του Σ.Π.Ε.Φ. και στο energypress δημοσιεύτηκε μια πιο εκλαϊκευμένη ανάλυση από τον Θ. Παναγούλη, ενώ και τα σχετικά ερωτήματα που λάβαμε ήταν αρκετά

Σοβαρό πρόβλημα και στον ΔΑΠΕΕΠ, ο οποίος διαχειρίζεται στο πλαίσιο του target model το μεγάλο όγκο του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της χώρας (76,73% σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας), δηλαδή των αιολικών και φωτοβολταϊκών που πληρώνονται με σταθερές ταρίφες, έχει δημιουργήσει η λειτουργία και η κούρσα τιμών στην αγορά εξισορρόπησης.

Στην ουσία το πρόβλημα το έχει ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), καθώς εκεί καταλήγουν και τα έσοδα από την προημερήσια και ενδοημερήσια αγορά και οι επιβαρύνσεις από την αγορά εξισορρόπησης λόγω των αποκλίσεων στις δηλώσεις φορτίου.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στις 4 πρώτες εβδομάδες λειτουργίας των νέων αγορών, η εξισορρόπηση στοίχισε στον ΕΛΑΠΕ περίπου 4 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ποσό καθόλου μικρό. Αυτό που έγινε όμως την πέμπτη εβδομάδα (30/11 έως 6/12, κατά την οποία οι τιμές εξισορρόπησης στην κυριολεξία εκτοξεύτηκαν) είναι πέραν πάσης δυσοίωνης πρόβλεψης, καθώς τα ποσά που εισέπραξε ο ΕΛΑΠΕ για την ενέργεια των σταθμών ΑΠΕ που διέθεσε ήταν… λιγότερα από όσα πλήρωσε στην αγορά εξισορρόπησης. Δηλαδή ενέχυσε ρεύμα στο σύστημα, για το οποίο όχι μόνον δεν πληρώθηκε, αλλά πλήρωσε και επιπλέον χρήματα.

Κρίσιμο μέγεθος που καθορίζει το οικονομικό αποτέλεσμα που έχει στον ΕΛΑΠΕ η υποχρεωτική συμμετοχή στις αγορές του target model, πέραν του ύψους των τιμών που διαμορφώνονται εκεί, είναι το κατά πόσον είναι εύστοχες οι προβλέψεις που δίνει ο ΔΑΠΕΕΠ για την παραγωγή από ΑΠΕ.

Κάθε ημέρα ο ΔΑΠΕΕΠ καταθέτει στο Χρηματιστήριο Ενέργειας προβλέψεις για την παραγωγή που θα δώσουν στο σύστημα την επόμενη ημέρα οι μονάδες που έχει στο χαρτοφυλάκιό του. Επίσης συμμετέχει στην ενδοημερήσια αγορά, όπου μπορεί να “διορθώσει” τις θέσεις του. Οι κινήσεις αυτές είναι καθοριστικές για τις ανάγκες εξισορρόπησης του χαρτοφυλακίου που επωμίζεται ο ΕΛΑΠΕ.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Η εντρύφηση ενός παραγωγού στα παραπάνω, κρίνεται επιτακτική, αφού η «ενεργειακή αμορφωσιά» μπορεί να είναι δικαιολογημένη στο 90% των μικροπαραγωγών, ωστόσο όταν το διακύβευμα είναι μεγάλο, είναι σώφρον να αφιερώσουμε λίγα λεπτά από τη ζωή μας.
Ας δούμε τι συνέβη (και τι δεν θα πρέπει να συμβαίνει στο μέλλον), με ένα απλό παράδειγμα:
Έχουμε έναν αγρότη που πουλάει σιτάρι σε ένα χονδρέμπορο. Ο αγρότης έχει προπληρωθεί την μελλοντική πώληση 50 τόνων, με τίμημα 300€/τόνος.
Δηλαδή ο αγρότης έλαβε 15.000€ με συμφωνία (ρήτρα), ότι: Όσο πιο μεγάλη θα είναι η απόκλιση από την τελική ποσότητα του προϊόντος, τόσο μεγαλύτερο θα ήταν και το ποσό επιστροφής (βάσει της ρήτρας) στον χονδρέμπορο.
Επειδή ο καιρός δεν ήταν καλός, δεν μπόρεσε να παράξει τους 50 τόνους και παρέδωσε στον χονδρέμπορο: 40 τόνους.
Για τους 10 τόνους που έλειψαν, βάσει της ρήτρας θα πρέπει να επιστρέψει στον χονδρέμπορο, όχι μόνο τα   3.000€ από την διαφορά στην ποσότητα παράδοσης (10 τόνοι x 300€), αλλά και επιπλέον 13.000€ (βάσει της ρήτρας) για την “μεγάλη απόκλιση” στην τελική ποσότητα παράδοσης.

Το ίδιο θα συνέβαινε ακόμη και εάν ο αγρότης παρέδιδε 60 τόνους (αντί για τους συμφωνηθέντες 50).
Και στο “αφελές” ερώτημα:
–  «Γιατί ο αγρότης να παραδώσει πλεόνασμα -άρα να υποστεί το πρόστιμο– και να μην βάλει το σιτάρι στην αποθήκη του…;» η απάντηση είναι εύκολη:
Το σιτάρι, μπαίνει στην αποθήκη, αλλά το ηλεκτρικό ρεύμα των Α.Π.Ε. (προς το παρών) όχι!

Έτσι λοιπόν συνέβη η κατάσταση, με τον “αγρότη” να παραδίδει το προϊόν, να εισπράττει 12.000€ (15.000€-3.000€ από έλλειμμα παραγωγής) αλλά στο τέλος το πρόστιμο (13.000€) να φτάνει το τελικό ισοζύγιο, στο: -1.000€ & τζάμπα η πώληση του προϊόντος!
Από την απόκλιση στην πρόβλεψη έγχυσης ηλεκτρικής παραγωγής, ασφαλώς σε πρώτη φάση επηρεάζεται ο χρόνος πληρωμής των παραγωγών (καθυστερήσεις), αλλά οι μελλοντικές συνέπειες μπορεί να είναι και μεγαλύτερες…

ΑΛΛΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

One Comment

Back to top button