ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΓΡΟΤΩΝ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΟΡΙΔΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Απάντηση του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης σε ερώτηση των Βουλευτών: Δ. Κωνσταντόπουλου, Α. Πάνα και Γ. Μουλκιώτη σχετικά με την εναρμόνιση του Μητρώου Αγροτών.
Η απάντηση του κ. Μάκη Βορίδη δημιουργεί 2-3 νέα σοβαρά ερωτήματα, για τα οποία είναι (μάλλον) δύσκολο να δοθούν πειστικές απαντήσεις.
Η απάντηση:
ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ

Η παραπάνω απάντηση, μάλλον …μπερδεύει τα πράγματα, παρά τα ξεμπερδεύει, βυθίζοντας σε μεγαλύτερη αβεβαιότητα τους αγρότες που έχουν πρόθεση υλοποίησης αγροτικού φωτοβολταϊκού και ήδη έχουν δαπανήσει “χιλιάρικα” για τοπογραφικά και μελέτες.
Πάμε να εστιάσουμε:
Αντί του “προγραμματίζεται η προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου…” ή έστω “είναι στις προθέσεις μας η προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου…” διαβάζουμε στην απάντηση:
– “…Η προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου… ….δύναται να εξεταστεί σε ενδεχόμενη τροποποίηση…”.
Ερώτηση 1: Μια Κυβέρνηση που ευαγγελίζεται το επιχειρείν και απευθύνεται σε νοικοκύρηδες, τους “καλεί” να επενδύσουν σε ένα πλαίσιο που “δύναται να εξεταστεί…” και “ενδεχομένως να τροποποιηθεί…”;
Θα μπορούσαμε να παροτρύνουμε όλα τα Μέλη, από αύριο να αρχίζουν να αγοράζουν λαχεία, διότι ….”δύναται να κερδίσουν τον πρώτο αριθμό…” και “…ενδεχομένως να γίνουν εκατομμυριούχοι…”!!!
Δεν έχει καμία ουσιαστική διαφορά αυτό που λέμε, με αυτό που λέει ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

Από τον Μάρτιο του 2019 (Ν.4602/2019) οι αγρότες έλαβαν από την Πολιτεία την δυνατότητα εγκατάστασης αγροτικού φωτοβολταϊκού, με πλαίσιο ισότιμο με τις Ενεργειακές Κοινότητες, ενώ στην πορεία εξοστρακίστηκαν στην τελευταία σειρά προτεραιοτήτων, αντίθετα από την Ενεργειακές Κοινότητες που είχαν και έχουν την απόλυτη προτεραιότητα.
Ερώτηση 2: Εάν υποθέσουμε ότι το “δύναται” και το “ενδεχομένως” της απάντησης του Υπουργού, έχει θετική έκβαση για τους αγρότες τον (πχ) Φλεβάρη του 2021:
Ποιες γραμμές ΔΕΔΔΗΕ θα βρουν ελεύθερες οι αγρότες που θα καταθέσουν φάκελο τον Φεβρουάριο 2021 και θα λάβουν απάντηση  κοντά στον Αύγουστο 2021;

ΔΥΝΑΤΑΙ ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ

Βάσει των παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μια Κυβέρνηση δύναται να …αγαπάει τους αγρότες, ωστόσο ενδεχομένως να είναι εγκλωβισμένη σε …”ανώτερες δυνάμεις”, οι οποίες επωφελούνται από τον καθολικό αποκλεισμό των αγροτών από την παραγωγή ενέργειας.

Δύναται όμως η Κυβέρνηση να πανηγυρίζει στο άμεσο μέλλον, διότι …”έσωσε τους αγρότες” με το …net metering, όπου ενδεχομένως τα αιτήματα των αγροτών να ξεπεράσουν τα …40 (εικοσαράκια κατά βάση).

Back to top button