18/9/2020: ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Τα τελευταία Νέα του Συνδέσμου, στις 18/9/2020 ΝΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ Η έναρξη της εξόφλησης της παραγωγής Ιουλίου, αναμένεται να γίνει στις...
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ:
Την ερχόμενη Δευτέρα (21/9/2020) αναμένεται από τον ΔΑΠΕΕΠ η έκδοση του ενημερωτικού σημειώματος της παραγωγής Αυγούστου.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΜΕ ΤΟΝ ΥΦ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Τηλεσύσκεψη με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες από εκπροσώπους του Συνδέσμου (Σπανούλης-Γιωτάκος). Η σύσκεψη αφορούσε την δυνατότητα εγκατάστασης δύο και πλέον φωτοβολταϊκών από αγρότες, σε γη χαμηλής παραγωγικότητας.

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΑΠΟ Ο.Γ.Α.

Θέμα σχετικό με την απαίτηση του ΕΦΚΑ περί καταβολής αναδρομικών αλλά και προσαυξήσεων για τους αγρότες με φωτοβολταϊκό που δεν εντάχθηκαν στην 7η κατηγορία ΟΓΑ μέχρι το έτος 2015, καταχωρήθηκε στο site ΑγροΤύπος μαζί με δηλώσεις του Κώστα Σπανούλη.

Το σχετικό ρεπορτάζ του Αλ. Μπίκα: Αναδρομικά εισφορές για παλιότερα έτη ζητά ο ΕΦΚΑ από αγρότες με φωτοβολταϊκά
Το θέμα ανέδειξε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ), που είχε προειδοποιήσει και τα Μέλη του. Σύμφωνα με πληροφορίες ειδοποιητήρια δέχονται από τον ΕΦΚΑ αρκετοί αγρότες με φωτοβολταϊκά, προκειμένου να πληρώσουν παλιότερες εισφορές.

Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΠΣΑΦ κ. Κώστας Σπανούλης, ουσιαστικά ο ΕΦΚΑ καλεί αγρότες με φωτοβολταϊκά που ασφαλίστηκαν κανονικά στον τότε ΟΓΑ το 2011, 2012 και μετέπειτα, να πληρώσουν την διαφορά που προκύπτει από την υποχρέωσή τους την περίοδο εκείνη (βάσει του τότε Νόμου), προκειμένου να παραμείνουν ως αγρότες στον ΟΓΑ, να μεταπηδήσουν στην ανώτατη ασφαλιστική κλάση, από τις 7 που υπήρχαν τότε και ήταν φιξ τα ποσά των χρεώσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Σπανούλη αρκετοί αγρότες με πάρκα έκαναν τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να συνεχίσουν να είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, όμως λόγω της γραφειοκρατίας που επικρατεί στις υπηρεσίες του τότε ΟΓΑ (νυν ΕΦΚΑ), ίσως και το αίτημά τους να μην έφτασε ποτέ από τις περιφερειακές υπηρεσίες στα κεντρικά, είτε να μην εξετάστηκε κ.λπ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν αγρότες που φαίνεται ότι έχουν υπόλοιπο προς τον ΕΦΚΑ, καθώς δεν μεταπήδησαν ως έπρεπε στην ανώτατη κατηγορία.

Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις παραγωγών που είτε αμέλησαν να κάνουν τις απαιτούμενες ενέργειες, είτε δεν τις έκαναν εκούσια. Αυτές λοιπόν όλες οι κατηγορίες δέχονται σήμερα ειδοποιητήρια να πληρώσουν εισφορές αναδρομικά έως και 1.800 ευρώ.

Στο σημείο αυτό λοιπόν αναδεικνύονται για μια ακόμα φορά τα κενά της δημόσιας διοίκησης και ιδίως του ΕΦΚΑ, σε σχέση με τους αγρότες, που αναγκάζονται να περιμένουν εώς και τέσσερα χρόνια για να φανούν ασφαλισμένοι στον φορέα τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συναλλαγές τους γενικότερα.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΑΓΡΟΤΩΝΤο ενδιαφέρον της μείζονος αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι αντιδράσεις του Συνδέσμου σχετικά με την "μοίρα" των αγροτικών φωτοβολταϊκών. Για τις επόμενες ημέρες προγραμματίζεται σύσκεψη με πρώην υπουργό.
ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
Ερώτηση στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σχετική με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, αναμένεται να τεθεί στην συνέντευξη Τύπου που θα δώσει ο Αλ. Τσίπρας από την Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Κυριακής 20/9
Θυμίζουμε ότι τον Απρίλιο 2020, σχετική ερώτηση στην Βουλή, έκαναν οι Βουλευτές του ΚΙΝΑΛ

 ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ
Σε εξέλιξη βρίσκεται η εγκατάσταση δεκατριών φωτοβολταϊκών τα οποία υλοποιούνται με την πρόταση του Συνδέσμου από 13 αντίστοιχα Μέλη. Τα φωτοβολταϊκά αυτά υλοποιούνται στις περιοχές: Λάρισα, Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία. Σημαντικό στοιχείο που ωθεί την επίσπευση της υλοποίησης και την έγκαιρη δήλωση ετοιμότητας (26 Νοεμβρίου 2020), είναι η έγκαιρη εκταμίευση των δανείων, γεγονός που επιτεύχθηκε μετά από αλλεπάλληλες τηλεσυσκέψεις με το συνεργαζόμενο τραπεζικό ίδρυμα.
PREMIUM AFO

Η πλήρης πρόσβαση στο συγκεκριμένο θέμα, είναι εφικτή από τα premium Μέλη.
Εάν έχετε τους κωδικούς πρόσβασης, εισέλθετε στο premium afo
Για να γίνετε Μέλος του Συνδέσμου πατήστε εδώ.
ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ AFO.GR:

 

Back to top button