29/8/2020: ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Τα τελευταία νέα του Συνδέσμου: Οι πληρωμές στα φωτοβολταϊκά, τα τελευταία νεα για το αγροτικό φωτοβολταϊκό και άλλα θέματα… ΠΣΑΘ

ΔΑΠΕΕΠΞεκίνησαν την Παρασκευή 21/8 οι πληρωμές των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο τα ποσά ήταν -όπως αναμέναμε- “περιορισμένης εμβέλειας” και είναι ελάχιστοι οι αγρότες που πληρώθηκαν.
Το μεσημέρι της Παρασκευής 28/8, πληρώθηκαν τιμολόγια περίπου μέχρι 6.350€ το οποίο αντιστοιχεί σε εξόφληση περίπου του 25% των αγροτικών φωτοβολταϊκών.
Είναι γεγονός ότι αναμέναμε “κάτι περισσότερο” από τον ΔΑΠΕΕΠ, ωστόσο -όπως αναφέραμε και στις 30/3/2020– αυτή …δυσκοιλιότητα ήταν αναμενόμενη.

ΤΕΛΟΣ ΔΙΑΚΟΨΙΜΟΤΗΤΑΣ

Δεχθήκαμε ερωτήματα σχετικά με την επαναφορά του Τέλους Διακοψιμότητας.
Έχουμε αναφέρει προγενέστερα ότι δεν έχει φύγει παντελώς από τον ορίζοντα, άρα η επαναφορά του (έστω και με μειωμένο συντελεστή) δεν ήταν κάτι απρόσμενο.
     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΤΣΟΥ:
Σύσκεψη με τον Βουλευτή Καρδίτσας Γιώργο Κωτσό πραγματοποίησαν στις 21/8 εκπρόσωποι του Συνδέσμου.
Αποκλειστικό θέμα της σύσκεψης ήταν ο αποκλεισμός των αγροτών από την δυνατότητα υλοποίησης ενός αγροτικού φωτοβολταϊκού. Το σχετικό ρεπορτάζ είναι εδώ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΤΣΟΣ
Στις 26/8/2020 ο κ. Κωτσός εξέδωσε την κάτωθι ανακοίνωση:
«Κύριοι Υπουργοί
Βασική επιδίωξη της κυβέρνησής μας είναι η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης την επόμενη δεκαετία με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Βαθιά πεποίθησή μου είναι ότι πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια μπορούν να «παίξουν» τόσο ο Νομός Καρδίτσας, όσο βέβαια και ολόκληρη η Θεσσαλική περιφέρεια όπου υπάρχει εκτεταμένη δραστηριότητα στον συγκεκριμένο τομέα. Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν, θεωρώ αναγκαίο να ληφθούν υπόψη όλα τα δυναμικά ενεργειακά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της διασποράς πολλών μικρών αγροτικών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων που θα μπορούσαν να τοποθετήσουν στα χωράφια τους Καρδιτσιώτες και γενικότερα Θεσσαλοί αγρότες, ώστε να καλύψουν τη συνεχόμενη αύξηση του κόστους παραγωγής των προϊόντων τους και να διατηρήσουν το εισόδημά τους που έχει πληγεί καίρια από την πολυετή οικονομική κρίση.
Υπάρχει όμως ο σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας που εμποδίζει τη δημιουργία όλων αυτών των εγκαταστάσεων: Η αδυναμία πρόσβασης στο ηλεκτρικό δίκτυο!
Δεδομένου ότι καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι μας προχώρησαν ήδη, με διάθεση ιδίων πόρων, στην κατασκευή των εν λόγω δικτύων στις αγροτικές περιοχές μέσω προγραμμάτων αγροτικού εξηλεκτρισμού που η κρατική διοίκηση υλοποίησε, είμαστε υποχρεωμένοι ως εκπρόσωποι και λειτουργοί της να επιβάλουμε την δίκαιη και ανταποδοτική χρήση αυτών των δικτύων από τους ίδιους και να αποτρέψουμε να χαθεί μια ακόμη ευκαιρία για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας του τόπου.
Διαπιστώνω ότι στη νεότερη Υπουργική απόφαση με αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/28857/108 Υ.Α. (ΦΕΚ 940/Β/20-03-2020), η αγροτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκων συστημάτων για εμπορική εκμετάλλευση, συγκαταλέγεται στην τελευταία κατηγορία – ομάδα προτεραιότητας εξέτασης των αιτήσεων χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ. Απευθύνω έκκληση για την άμεση παρέμβασή σας προκειμένου να τροποποιηθεί η ανωτέρω Κ.Υ.Α., ώστε να ενταχθούν στη Β ΟΜΑΔΑ όλες οι εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων (αυτοπαραγωγή και εμπορική εκμετάλλευση) των κατ’ επάγγελμα αγροτών, όπως ήδη προβλέπεται για τους φ/β σταθμούς με αυτοπαραγωγή».
Ο κ. Κωτσός δεσμεύτηκε ότι θα έρθει σύντομα σε επαφή με τους αρμόδιους Υπουργούς για να τους θέσει ξανά το πρόβλημα και να συζητήσει μαζί τους την επίλυσή του.

Η ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ

ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑΣτο θέμα των Δικτύων ΔΕΔΔΗΕ έγινε αναφορά στην εφημερίδα “Ύπαιθρος” της 22/8/2020
Δεξιά, το απόσπασμα…

Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΚΙΝΔΥΝΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο χώρος της εγκατάστασης του φ/β δεν είναι ένας ακίνδυνος χώρος.
Ο 33χρονος ηλεκτρολόγος Αθανάσιος Στάικος, κεραυνοβολήθηκε από ρεύμα και έχασε τη ζωή του, κατά τη διάρκεια εργασιών, σε φωτοβολταϊκό πάρκο στη Γουριά Οινιάδων Μεσολογγίου.
ΕΦΟΔΟΣ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ

  ΑΠΩΛΕΙΑ
Πριν λίγες ημέρες έφυγε από τη ζωή και κηδεύτηκε στην Πέλλα, η μητέρα του Βασίλη Στεργιούλα.
Ήταν 88 ετών.
Στέλνουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήριά…

  ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ
Απανωτές συσκέψεις με “βαριά χαρτιά” του Κοινοβουλίου, προγραμματίζει ο Σύνδεσμος στο β! δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, ώστε μετά από 18 μήνες, να δοθεί επιτέλους η δυνατότητα στους αγρότες να καταθέσουν φακέλους για αγροτικό φωτοβολταϊκό.
Όπως έχουμε τεκμηριώσει σε προγενέστερα premium άρθρα, η δυνατότητα αυτή δεν υφίσταται σήμερα!
  ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ
Μία ακόμη τηλεδιάσκεψη με κεντρικά στελέχη της συνεργαζόμενης τράπεζας, έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Σεπτέμβρη.
Παρ΄ ότι το πλαίσιο έχει ήδη ανακοινωθεί, παρ΄ ότι Μέλη μας προχώρησαν ήδη σε αιτήματα χρηματοδότησης, εν τούτοις καταβάλλεται προσπάθεια -ακόμα και στις μικρές λεπτομέρειες ενός δανεισμού-  να υφίσταται εμπράγματη διαφορά, υπέρ μιας συντεταγμένης ομάδας, που μπορεί να αποτελείται από “χιλιάδες ΑΦΜ” ή “χιλιάδες κουρτίνες”, ωστόσο διεκδικεί στο έπακρο, τα ειδικά προνόμια αυτής της “συντεταγμένης ομάδας“.
Τις περισσότερες φορές η προνομιακή θέση ενός “συντεταγμένου“, γίνεται εμφανής μετά από μήνες ή χρόνια.
Γι αυτό είναι σημαντική η παρουσία του “μη συντεταγμένου“: Διότι μας δείχνει την ειδοποιό διαφορά, με ουσιαστικό τρόπο και όχι με θεωρητικολογίες

ΠΑΝΕΛ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ
[slide-anything id=’12402′]

Back to top button