ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΩΡΓΟ ΚΩΤΣΟ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ Φ/Β

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΤΣΟΣ
Σύσκεψη με τον Βουλευτή Καρδίτσας Γιώργο Κωτσό πραγματοποίησαν την Παρασκευή 21/8/2020, εκπρόσωποι του Συνδέσμου.

     Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ:
Αποκλειστικό θέμα της σύσκεψης ήταν ο αποκλεισμός των αγροτών από την δυνατότητα υλοποίησης ενός αγροτικού φωτοβολταϊκού.

    Παρευρέθηκαν εκ μέρους του Συνδέσμου, οι:

  • Κώστας Γιωτάκος (Γεν. Γραμματέας)
  • Γιάννης Τσιτόγλου (Μέλος του Δ.Σ.)
  • Θανάσης Μαρκινός (Πρόεδρος ΤΟΕΒ Ταυρωπού και Μέλος του Συνδέσμου)
  • Κώστας Σκορδάς (Πρ. ΟΝΝΕΔ Καρδίτσας και Μέλος του Συνδέσμου)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΤΣΟΣ

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Σε επιστολή-παρέμβαση τον Απρίλιο του 2020 προς το Υπ. Ενέργειας και ΥπΑΑΤ, έγραφε (μεταξύ άλλων) ο Γιώργος Κωτσός:

Μετά λόγου γνώσεως θέλω να υπογραμμίσω ότι η επιλογή της αυτοπαραγωγής που φαίνεται να προωθείται το τελευταίο διάστημα, αφορά μία πολύ μικρή μερίδα αγροτών με μεγάλες εκμεταλλεύσεις οι οποίοι παρουσιάζουν ούτως η άλλως, υψηλές καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος.

Για τους υπόλοιπους (που είναι και η πλειοψηφία), οι οποίοι αρδεύουν ακόμη με χρήση πετρελαίου και διαθέτουν μικρές εκμεταλλεύσεις, μια τέτοια επένδυση είναι μη αποδοτική έστω και με χρήση του 75% της παραγόμενης από αυτούς ενέργειας προς πώληση.

Διαπιστώνω ότι στη νεότερη Υπουργική απόφαση με αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/28857/108 Υ.Α. (ΦΕΚ 940/Β/20-03-2020), η αγροτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκων συστημάτων για εμπορική εκμετάλλευση, συγκαταλέγεται στην τελευταία κατηγορία – ομάδα προτεραιότητας εξέτασης των αιτήσεων χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Επειδή, η εν λόγω κατηγοριοποίηση, προφανώς είναι απόρροια εσφαλμένης ενημέρωσης η ανεπαρκών ίσως στοιχείων για τα πραγματικά δεδομένα γύρω από τον αριθμό, το μέγεθος, τις λειτουργικές και επιχειρησιακές δυνατότητες των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε αγροτικές εκτάσεις του Νομού μας, της Θεσσαλίας, ενδεχομένως κι’ άλλων περιοχών της Ελλάδας.

Επειδή, ήδη δημιουργείται στις τάξεις της πλειονότητας των επενδυτών αγροτών μια εσφαλμένη εικόνα ότι η κυβέρνηση με την παραπάνω Υπουργική απόφαση θέλει να επικεντρώσει την αγροτική παραγωγή με χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις μεγάλες εκμεταλλεύσεις με αυτοπαραγωγή.

Απευθύνω έκκληση για την άμεση παρέμβασή σας προκειμένου να τροποποιηθεί η ανωτέρω Κ.Υ.Α., ώστε να ενταχθούν στη Β ΟΜΑΔΑ όλες οι εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων (αυτοπαραγωγή και εμπορική εκμετάλλευση) των κατ’ επάγγελμα αγροτών, όπως ήδη προβλέπεται για τους φ/β σταθμούς με αυτοπαραγωγή.

ΔΥΝΑΤΟΣ ΠΥΡΗΝΑΣ

Η ανωτέρω σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της ενημέρωσης ανθρώπων του Κοινοβουλίου, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο και αναθερμένεται πλέον μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
Πριν την καλοκαιρινή περίοδο πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις για το συγκεκριμένο θέμα, με τον Διονύση Σταμενίτη (Βουλευτής Πέλλας), Μάξιμο Χαρακόπουλο (Βουλευτής Λάρισας), Γιάννη Οικονόμου (Βουλευτής Φθιώτιδας), ενώ στην ατζέντα του Συνδέσμου για τον Σεπτέμβριο είναι αρκετές συσκέψεις με πρωτοβουλία των Μελών μας, ανά περιοχή.

Ήδη έχει δημιουργηθεί ένας δυνατός πυρήνας βουλευτών που έχουν κατανοήσει τον τρόπο που (δεν) δρομολογήθηκε το θέμα των “αγροτικών φωτοβολταϊκών”.
Ο πυρήνας αυτός θεωρείται βέβαιο ότι θα μεγαλώσει

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:
Ξεπέρασαν το …μηδέν, τα αιτήματα για Net Metering
Η απλή αριθμητική δίνει την απάντηση για το Net Metering
Με 5 τρόπους μπλόκαραν τα φωτοβολταϊκά των αγροτών
Το Δελτίο Τύπου του Συνδέσμου, της 29/6/2020
Ο “Συνήγορος του Διαβόλου” αποκάλυψε το σχέδιο αποπομπής των αγροτών, από τις αρχές του 2020[slide-anything id=’12402′]

 

Back to top button