ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΗ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΑΘΕΜΙΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ, ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

ΑΘΕΜΙΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Φήμες λένε ότι οι αγρότες δικαιούνται να υλοποιήσουν ένα φωτοβολταϊκό μέχρι 500KW
Θα επένδυε κάποιος αγρότης 230.000€ (που είναι το μέγιστο κόστος ενός φ/β 500KW με το κλειδί στο χέρι για τα Μέλη του Συνδέσμου), βάσει …φημών…;

ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ ΤΟ ΘΕΜΑ

Πάμε να δούμε με απτά στοιχεία, κατανοητά ακόμη και από κάποιον που είναι απόφοιτος 4ης δημοτικού, πως το Ελληνικό Κράτος απεντάσει νομοθετικά τους αγρότες από τα φωτοβολταϊκά.
Δηλαδή, το μεγάλο πρόβλημα “δεν είναι” ότι οι αγρότες μπήκαν στην τελευταία σειρά προτεραιότητας, αλλά υπάρχει και πολύ πιο σοβαρό θέμα…

ΤΟ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ

Στο τέλος Ιουνίου 2020, σε δημόσια τοποθέτηση (Astra Tv, στον δημοσγράφο Χρ. Αθανασιάδη) ο Γεν. Γραμματέας του Συνδέσμου Κώστας Γιωτάκος, “κατέθεσε” ένα ερώτημα, στο οποίο δεν υπάρχει απάντηση:

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΒΑΣΕΙ ΦΗΜΩΝ

Ας τα δούμε ένα-ένα:
1. Η Πολιτεία τον Μάρτιο του 2019 (Ν. 4602/2019) και τον Μάρτιο του 2020 (ΦΕΚ Αρ.φύλλου 940/20 Μαρτίου 2020) εντάσσει τους αγρότες στα νέα φωτοβολταϊκά ως ξεχωριστή κατηγορία.
2. Μέχρι και τον Αύγουστο 2020 (που έρχεται σε λίγες μέρες) το Μητρώο Αγροτών επιτρέπει στους αγρότες την εκμετάλλευση ενός φ/β μέχρι 100KW
3. Όποιοι αγρότες παίρνουν το ρίσκο και καταθέτουν φακέλους ξοδεύοντας χρήματα, βασίζονται αποκλειστικά σε φήμες ότι το Μητρώο Αγροτών θα αναθεωρηθεί.
4. Πόσα KW θα επιτρέπει το (νέο) Μητρώο Αγροτών, εάν πιστέψουμε τις φήμες περί αναθεώρησής του;
5. Εάν (βάσει φημών) θα είναι 500KW, τότε τι θα γίνει με τους αγρότες που ήδη υλοποίησαν (σε γη χαμηλής παραγωγικότητας) ένα φ/β 500KW και έχουν ήδη ένα “κατοστάρι” φ/β από το 2013;
Τι θα γίνει με αυτούς τους αγρότες; Θα …αφαιρούν πανέλα ώστε να μειώσουν στα (συνολικά) 500KW; Αυτοί οι αγρότες εμπιστεύτηκαν  την Πολιτεία, τον Μάρτιο του 2019 (Ν. 4602/2019).
Έκαναν καλά που την εμπιστεύτηκαν…;

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ

Φαίνεται ότι μια Κυβέρνηση που ευαγγελίζεται το επιχειρείν, επί της ουσίας καλεί τους αγρότες:
Ή να ….ρίξουν λεφτά στις φήμες
Ή τους έβαλε νομοθετική τρικλοποδιά για να τους πετάξει έξω από την ενέργεια.
Εάν συμβαίνει το 2o, φαίνεται ότι το σχέδιο προχωράει πολύ καλά (προς το παρών).

Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη:
Όλοι μπορούν να καταθέσουν φακέλους (Ενεργειακές Κοινότητες, Μεγαλοεπιχειρηματίες, Μικροί Ιδιώτες) εκτός από τους αγρότες!

Back to top button