ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ: ΝΕΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ Φ/Β ΖΗΤΑ Ο Π.Σ.Α.Φ.

ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ
Σταθερά ο σοβαρός Τύπος της χώρας συντηρεί με απανωτά ρεπορτάζ το θέμα της κατάληψης των Δικτύων, που ανέδειξε ο Σύνδεσμος.

ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Την Τρίτη 7/7 ο Αγρότυπος (ρεπορτάζ: Μπίκας Αλέξανδρος) φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ, ενώ την ίδια ημέρα εκτενή αναφορά βλέπουμε και στην εφημερίδα “Νέος Αγών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ 7/7/2020 ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ

Στις 12.00 το μεσημέρι της Τετάρτης με επικεφαλής τον Κώστα Σπανούλη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο ΠΣΑΦ, που καταγγέλλει αλχημείες με τις Ενεργειακές Κοινότητες.
Ένα νέο κύκλο επαφών σε υψηλό επίπεδο ξεκινά από την Τετάρτη ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ), με αφορμή τον αποκλεισμό των αγροτών από την παραγωγή ηλεκτρισμού μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Το θέμα τέθηκε επί τάπητος όπως έχει γράψει ο ΑγροΤύπος και στο πρόσφατο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ), που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 24/6, στα γραφεία του Συνδέσμου στην Καρδίτσα.
Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Π.Σ.Α.Φ. Κώστας Σπανούλης:
«Η πραγματικότητα είναι ότι κάποιοι «πειρατές ενέργειας» έχουν καταλάβει τα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), δίκτυα που κατασκευάστηκαν από ή για τους αγρότες, με αποτέλεσμα να απορίπονται οι αιτήσεις μας, γιατί πλέον το δίκτυο εμφανίζεται κορεσμένο. Στην πραγματικότητα οι κατ’ επάγγελμα αγρότες δε μπορούν να κατασκευάσουν φωτοβολταϊκούς σταθμούς βάσει των Ν. 4254/2014 (net metering), Ν. 4602/2019 (φ/β σταθμοί έως 500 kW) και Ν. 4643/2019 (25% αυτοπαραγωγή- 75% πώληση ηλεκτρικής Ενέργειας). Όλοι αυτοί οι νόμοι ουσιαστικά θεωρούνται ανενεργοί.
Παράλληλα, έρχονται καταγγελίες στον Σύνδεσμό μας ότι ένα άτομο ελέγχει περίπου 100 Ενεργειακές Κοινότητες.
Δεν μπορεί κάποιοι λίγοι επιχειρηματίες της ενέργειας (οι περισσότεροι μάλιστα προέρχονται από το εξωτερικό) να ελέγχουν όλο το δίκτυο της χώρας. Τα φωτοβολταϊκά θα έδιναν ένα συμπληρωματικό εισόδημα στους αγρότες. Μάλιστα τα έργα χρηματοδοτούνται από τις τράπεζες. Με το net-metering (ή αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ενεργειακό συμψηφισμό), θα μπορούσε να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Τώρα φαίνεται ότι δε μπορεί να γίνει τίποτα από αυτά, γιατί έχουν κάνει κατάληψη στο δίκτυο οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς ενέργειας. Εμείς οι αγρότες ζητάμε να υπάρχουν ελεύθερα δίκτυα, είτε με την αναβάθμισή τους από το ΔΕΔΔΗΕ, είτε με πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε επαφές με εκπροσώπους της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων της βουλής, τους οποίους θα ενημερώσουμε για το πρόβλημα».

Νέο νομοθετικό πλαίσιο ζητά ο ΠΣΑΦ

Μεταξύ των αιτημάτων που θα μεταφέρει την Τετάρτη 8/7 στον υφυπουργό, ο Π.Σ.Α.Φ. είναι η διαμόρφωση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για τα φωτοβολταϊκά, ώστε να έχουν πρόσβαση και οι αγρότες, το Μητρώο Αγροτών και τέλος το ζήτημα της κατάτμησης, που φαίνεται κι αυτό πως δεν προχωράει, καθώς κάποιοι δε θέλουν να χαθούν εκτάσεις από ενδεχόμενους επενδυτές εκτός αγροτικού χώρου.

Όπως ανέφερε ο κ. Σπανούλης στον ΑγροΤύπο συμπερασματικά, αν δεν προωθηθούν τα δίκαια αιτήματά μας, θα πάμε με στοιχεία και θα καταγγείλουμε τα πάντα στον Εισαγγελέα, καθώς δεν έχουμε άλλο δρόμο.

ΝΕΟ ΜΕΛΟΣ

ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Στη σελίδα των αγροτικών θεμάτων υπάρχει εκτενής αναφορά της εφημερίδας “Νέος Αγών” της Καρδίτσας.
ΝΕΟΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΟΣΑ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ AFO.GR ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΧΩΡΟΣ ΣΤΟΥΣ ΤΣΙΦΛΙΚΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:
16/1/2020: Άβολες αλήθειες που ειπώθηκαν στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου
Ο “Συνήγορος του Διαβόλου” αποκάλυψε το σχέδιο αποπομπής των αγροτών, από τις αρχές του 2020
29/3/2020: Έχει ο 5os προτεραιότητα; Άρθρο του afo.gr
14/4/2020: Ερώτηση του Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή
24/6/2020: Σε Δ.Σ. του Συνδέσμου αποφασίστηκε ομόφωνα η αντίδραση στα σχέδια του Υπουργείου Ενέργειας.
25/6/2020: Με αυτούς τους 5 τρόπους μπλόκαραν τα φωτοβολταϊκά των αγροτών
Ιούνιος 2020: Τέλος τα Δίκτυα σε Φωκίδα και Βοιωτία.
26/6/2020: Μηδαμινό το ενδιαφέρον για net metering. Μόλις 30 αιτήματα αγροτών σε όλη τη χώρα!
28/6/2020: Ρεπορτάζ της Καθημερινής για την άλωση της γης μας από …σεϊχηδες!
29/6/2020: Ο Δημ. Δημογιάννης για την μεθοδευμένη απένταξη των αγροτών (Video)
30/6/2020: Κώστας Σπανούλης: Οι πειρατές κατέλαβαν το Δίκτυα
1/7/2020: Κώστας Γιωτάκος: Μας διώχνουν, για να μείνουν οι …”πάρτα όλα” (video)!
2/7/2020: Μπαράζ κομπίνας από τις Ενεργειακές Κοινότητες
5/7/2020: Οι αναφορές του Τύπου – Video
Back to top button