ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ;

Άρθρο του δημοσιογράφου Χρ. Μπεχλιβάνου στην εφημερίδα Larissanet της Παρασκευής 7/2
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΟΣ

ΑΠΟ ΤΟ 2011

Τα αγροτικά φωτοβολταϊκά άρχισαν να εμφανίζονται δειλά – δειλά το 2011, με τη δυνατότητα που έδινε στους αγρότες η πολιτεία (Ν.3851/2010), για την κατασκευή φωτοβολταϊκών (ΦΒ) έως 100 ΚW. Ήταν μία περίοδος, όπου οι αγρότες δεν είχαν ορθή ενημέρωση, ενώ αρκετοί πολέμησαν τη δραστηριότητα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν σπέρνουμε λαμπογυάλια»! Έτσι, ενώ οι αγρότες είχαν δικαίωμα να δημιουργήσουν έργα (αγροτικά φωτοβολταϊκά), έως 730 GW που σήμαινε πως είχαν τη δυνατότητα 7.300 αγρότες να εγκαταστήσουν από ένα έργο των 100 ΚW, έγιναν έργα μόλις από 1.500 αγρότες. Να σημειώσουμε ότι ανασταλτικός παράγοντες εκείνη την εποχή υπήρξε η κρίση και φυσικά η έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες.

NET METERING

Τα παραπάνω έργα έγιναν έως τον Ιούλιο του 2013 και στη συνέχεια τα αγροτικά φωτοβολταϊκά «πάγωσαν» με το ν.4254/7-4-2014. Στα τέλη του 2014 ήρθε το πρόγραμμα Net metering, το οποίο μπήκε και στη νέα ΚΑΠ για συμψηφισμό της κατανάλωσης ρεύματος από αγρότες και κτηνοτρόφους. Το ίδιο πρόγραμμα εξελίχθηκε με το νόμο Σταθάκη – Σκουρλέτη σε Virtual Net metering, που κάλυψε συμψηφιστικά όλες τις ανάγκες των αγροτώνκτηνοτρόφων. Στο πρόγραμμα εντάχθηκαν ελάχιστοι αγρότες, παρότι η επιδότηση ήταν 50% – 60%. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως στη Θεσσαλία εντάχθηκαν μόλις 105 αγρότες.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ουσιαστικές και καίριες ήταν οι παρεμβάσεις του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ) για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, ο οποίος διεκδίκησε και ενέταξε (Πίνακας 30, άρθρο 72, ν. 4602/3-3-19, «νόμος Σταθάκη»), στο ν/σ τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Δόθηκε έτσι η δυνατότητα κατασκευής για κάθε αγρότη έργου μέχρι 500 KW, χωρίς διαγωνισμό και με τιμή +10%. Έτσι, θα μπορούσε να υπάρξει ένα συμπληρωματικό εισόδημα για τα αγροτικά νοικοκυριά ώστε να παραμείνουν στην ύπαιθρο.

ΝΕΟ ΜΕΛΟΣ

ΣΗΜΕΡΑ

Η σημερινή κυβέρνηση παρακολουθεί με μια επιφυλακτικότητα το ζήτημα των αγροτικών φωτοβολταϊκών, ενώ δεν έλαβε καμία απόφαση για το μεγάλο ζήτημα των Δικτύων. «Διεκδικήστε να γίνουν τα Δίκτυα» είπε στα μέλη του ΠΣΑΦ από την Καλαμπάκα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ενώ το πρόβλημα παραδέχθηκε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στην ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) και της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ). «Με υπουργική απόφαση θα εξορθολογήσουμε επιτέλους τις προτεραιότητες στο δίκτυο που τόσο έχουν ταλαιπωρήσει τους επενδυτές και να αποσυμφορήσουμε τις εκκρεμείς αιτήσεις για προσφορά όρων σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ» είπε χαρακτηριστικά. Είναι γνωστό ότι Δίκτυα δεν υπάρχουν, ενώ οι ενεργειακές κοινότητες «μονοπωλούν» ή «κλέβουν» τα Δίκτυα!

Οι αγρότες το επόμενο διάστημα με τα Σχέδια Βελτίωσης θα τρέξουν το Net metering, ενώ και οι τράπεζες είναι πιο φιλικές και χρηματοδοτούν πλέον τα έργα. Οι αγρότες μέχρι σήμερα, έχουν δυνατότητα για έργα έως 500 ΚW, ο Σύνδεσμός τους (ΠΣΑΦ) με τον δραστήριο πρόεδρό του Κώστα Σπανούλη, ζητάει προτεραιότητα για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, έτσι ώστε να μπορέσουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αφενός να μειώσουν το κόστος παραγωγής, αφετέρου να έχουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα για να μπορέσουν να παραμείνουν στα χωράφια τους και στα χωριά τους. Επίσης ζητάνε την αλλαγή στο Μητρώο Αγροτών για τα ενταχθούν και τα έργα έως 500 ΚW και το εισόδημα να είναι αγροτικό και τέλος να ανοίξουν οι κάνουλες χρηματοδότησης από τις τράπεζες.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν θέλει ή όχι τα αγροτικά φωτοβολταϊκά κι αν «ναι» να ικανοποιήσει τα αιτήματα του ΠΣΑΦ, όπως έκανε η προηγούμενη με το νόμο Σταθάκη. Μέχρι σήμερα διαφαίνεται πως το παιχνίδι των ΦΒ «παίζουν» μόνο οι μεγάλοι επενδυτές!

Επίσης, η τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει ξεκάθαρα να αποφασίσει τι έργα θέλει να γίνουν στην περιοχή της. Χαρακτηριστικό είναι το φωτεινό παράδειγμα της Περιφέρειας Ηπείρου, όπου ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης μαζί με τους συνεργάτες του απέρριψαν τη δημιουργία – εγκατάσταση 5 φωτοβολταϊκών 50 MW!, για να μπορέσουν να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Κώστας Αγοραστός τι θα κάνουν; Ποια είναι η πολιτική τους στάση;

Kυβέρνηση και περιφερειάρχες θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν αγροτικά φωτοβολταϊκά ή μόνο πολύ μεγάλους «παίκτες». Και δεν αναφερόμαστε σε συντοπίτες επενδυτές με λίγες προτάσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα. Όλοι χωράνε, αλλά να μην μείνουν εκτός οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Στο χέρι των κυβερνώντων είναι, ας ακούσουν και τη βάση πριν είναι αργά για τα αγροτικά νοικοκυριά…

ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΩΤΑΚΟΣΟ ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥNET METERING
Back to top button