ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ: ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΑΒΟΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Το απόσπασμα από την αναφορά του Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης και οι τοποθετήσεις του Συνδέσμου
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ

ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑΣ

Έντονη δυσαρέσκεια σε εκατοντάδες Μέλη, προκάλεσε η αναφορά του Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης στο θέμα της προτεραιότητας και των δικτύων για τα νέα αγροτικά φωτοβολταϊκά. Δεχθήκαμε δεκάδες τηλεφωνήματα από Μέλη, αρκετά των οποίων ήταν σε τόνους …υψηλών ντεσιμπέλ!
Ας δούμε επιγραμματικά τα όσα διαδραματίστηκαν με τις αναφορές των: Κώστα Σπανούλη, Κώστα Γιωτάκου και Κώστα Σκρέκα:

Η ...ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΑΛΗΘΕΙΑ

Πάρα πολλές φορές οι πολιτικοί έχουν να επιλέξουν μεταξύ τριών πραγμάτων:
– Την εκφώνηση ενός “βολικού ψεύδους
– Μιας (δικής τους) “αλήθειας που έχει κόστος“.
– Την αποφυγή αναφοράς στο θέμα.

Συνήθως (στην συντριπτική τους πλειοψηφία) οι πολιτικοί επιλέγουν το 1o.
Τιμά
τον Υφυπουργό που επέλεξε το 2o. Δεν θα θέλαμε με τίποτα την 1η επιλογή αλλά θα μας βόλευε η  ….3η επιλογή.
Θα βόλευε τον Σύνδεσμο η 3η επιλογή, διότι ο αγώνας για την προτεραιότητα θα συνεχιστεί, μέχρι ….”τελευταίας ρανίδος…” και (προφανώς) η παραπάνω -δημόσια εκφρασμένη- άποψη, δεν είναι μια καλή “φαρέτρα” για μας.
Θα λέγαμε μάλιστα, ότι είναι ίσως η πρώτη φορά που Υπ. Αγροτικής ΑνάπτυξηςΥπ. Γεωργίας παλαιότερα), είναι -δημόσια- αρνητικός, σε αίτημα αγροτών που δεν επηρεάζει το “δημόσιο ταμείο”.

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ

Στη συγκεκριμένη αναφορά, ο Υφυπουργός ωθεί τον Σύνδεσμο ώστε “να πιέσει για τα δίκτυα…”.

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι -τελικά- αυτό είναι το ζητούμενο. Όμως….
1. Ο Σύνδεσμοςδεν είναι (ακόμα!) Κυβέρνηση για να πιέσει για ένα θέμα που έχουν γνώση άπαντες. Δεν είμαστε εμείς Κυβέρνηση….!
2. Για ποια περιοχή να πιέσει (πρωταρχικά) ο Σύνδεσμος; Για τον “Δομοκό” και να βγει μετά η “Πελοπόννησος” να πει ότι …δεν ασχολείστε μαζί μας;
Δηλαδή, θα ….διαλύσουμε τον σύλλογο για να γίνουν τα δίκτυα;
Όχι βέβαια!
3. Ήδη ο Σύνδεσμος (επίσημα) έχει δώσει προσανατολισμό στα Μέλη, που είναι ο εξής: Δρομολογείστε (πιέστε) με τους τοπικούς παράγοντες την κατάσταση, ανά περιοχή.
Ήδη -για παράδειγμα- στηρίξαμε την περιοχή της Θεσπρωτίας με υλικό επιχειρηματολογίας (και όχι μόνο), το οποίο -μέσω της Περιφέρειας (Καχριμάνης)- προωθείται.
Αυτό, μπορούμε να το κάνουμε. Αλλά, δεν είμαστε εμείς Κυβέρνηση….
4. Αναφερόμαστε σε ένα ζήτημα που (“λέγεται ότι…”)  μπορεί να πάρει 4-5 χρόνια. Στην Ελλάδα, όταν ακούς ότι “….αυτό πρέπει να γίνει σε 45 χρόνια…” βάζεις 78 για να είσαι ….εντός χρονικού προϋπολογισμού. Μακάρι να διαψευστούμε, αλλά …στην Ελλάδα ζούμε εδώ και …αρκετά χρόνια!
5. Μεγάλες εταιρίες ήδη δημιουργούν ή ετοιμάζονται να δημιουργήσουν δικά τους δίκτυα. Να ένας ακόμα “καλός λόγος” εφησυχασμού του ΔΕΔΔΗΕ.
6. Είπε ο Υφυπουργός ότι: “…εάν πάρεις προτεραιότητα σε ένα δίκτυο που δεν έχει χωρητικότητα, είσαι …πρώτος από το τίποτα…”
Σωστό. Απόλυτα σωστό.
Όμως, υπάρχουν δίκτυα που έχουν χωρητικότητα. Εκεί, ο αγρότης γιατί να είναι ο No 1.958 από ένα δίκτυο που θα χωρέσει 150;
Είναι δηλαδή σαν να λέμε ότι, σε ένα Νοσοκομείο φτάνουν τρεις. Οι δύο πρώτοι έχουν “συνάχι” και ο τρίτοςαιμορραγεί. Επειδή υπάρχει ένας γιατρός, θα πάρει τον 1o με το συνάχι…;
Γλαφυρό μεν το παράδειγμα, αλλά ναι: Ο Έλληνας αγρότης αιμορραγεί.
Και όλα τα παραπάνω, όταν η πολιτεία δεν έχει ακόμα δημιουργήσει σε βασικότατα σημεία το νομικό πλαίσιο για το “αγροτικό φωτοβολταϊκό“.
Άρα, δεν (θα) ευσταθεί ο οποιοδήποτε ισχυρισμός, του τύπου: “Γιατί βρε παιδιά δεν τρέχετε να υποβάλετε φακέλους, ως (αρχικά) ιδιώτες ώστε να έχετε τύχη….;”
Διότι υπάρχει και άλλο ζήτημα, που ελάχιστοι (ή κανένας) αντιλαμβάνεται:
– Εάν το “ταβάνι” για τον αγρότη (μέσω του Μητρώου Αγροτών) μπει στα 600KW (δεν το ξέρουμε ακόμα), τότε θα έχουμε τα εξής δεδομένα:
Ο αγρότης που έχει ήδη φ/β 100KW και έχει ήδη καταθέσει φάκελο για 500KW ενδεχομένως να χάσει το Net Metering των 20 ή 100 KW που δρομολογεί (ως νοικοκύρης) για το έτος 2023. Διότι τα KW ξεπερνούν τα 600!
Μπερδευτήκατε….; Ξεμπερδευτείτε. Εύκολο είναι!
7. Γιατί δεν μπήκε ακόμα φραγή στην ασυδοσία των “ενεργειακών κοινοτήτων“, που όλοι (δικαίως) κατηγορούν τον τρόπο που δρομολογήθηκε η είσοδός τους στα δίκτυα, αλλά ….πέραν τούτου ουδέν

TO NET METERING

Τα όσα έχει κάνει ο Σύνδεσμος για την αυτοκατανάλωση από το Φθινόπωρο του 2013 μέχρι σήμερα, είναι γνωστά τοις πάσι. Ας μην επαναλαμβανόμαστε.
Αύριο έχουμε μια αποκλειστική συνέντευξη από έναν κατά συρροή μυθοπλάστη. Μας μιλάει ο «συνήγορος του διαβόλου».
Μεταξύ των “μύθων” που μας είπε, μας έθεσε και ένα ερώτημα που -πραγματικά- μας προβλημάτισε:
«Δεν σας φαίνεται περίεργο που κανείς μα κανείς, δεν ενοχλείτε από την προτεραιότητα των αγροτών στο Net Metering;»
Γιατί άραγε δεν ενοχλείτε κανείς….;
Αύριο αυτά, γιατί θα σας πέσουν “βαριά” αν τα διαβάσετε όλα σήμερα…
NET METERING

3 Comments

  1. Καλησπέρα και συγχαρητήρια στο Σύνδεσμο για την άριστη οργάνωση της Καλαμπάκας…Όσον αφορά αυτά που ακούσθηκαν ένθεν και ένθεν επί του νέου ”αγροτικού φωτοβολταικού” (????) έχω να σας πω το εξής: Είδα ή μάλλον άκουσα πολλά καθρεφτάκια να κροταλίζουν στην αίθουσα της Καλαμπάκας για τους ”ιθαγενείς”….και λέω προς τη διοίκηση του Συνδέσμου: πάμε πίσω στα Βασικά…και ποιά είναι αυτά??? μα φυσικά 1ον :να μην διανοηθούν να πειράξουν την αγροτική ιδιότητα (και άρα φορολόγηση) από τους ήδη έχοντες πάρκο 100kw και 2ον : να μην διανοηθούν να πειράξουν τη τιμή της κιλοβατώρας στα ήδη λειτουργούντα πάρκα… Αυτά…Τώρα, ποιός θα φτιάξει 300αρι, 500αρι , ή 1000αρι και σε τι τιμή θα πουλάει, θα το δείξει η ιστορία…όμως το ξαναλέω, μην πάμε για το ωμέγα και χάσουμε το άλφα…
    ΥΣ…ασπάζομαι απόλυτα αυτό που κάποια στιγμή είχα ακούσει να λέει ο κ. Δημογιάννης: ”…εμείς (οι αγρότες) ποτέ δεν πρέπει να ξεφύγουμε από το στόχο μας που είναι ο πρωτογενής τομέας (παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων)…” αυτό μάλλον έχουμε αρχίσει και το ξεχνάμε . Κάνοντας μια βόλτα έξω από την αίθουσα του Συνεδρίου, ”έπηξε” το μάτι μου από τις clk και τις bmw… ήταν αγροτών όλες αυτές?? μακάρι…πάντως δική μου δεν ήταν…το συμπερασμά μου??? το αγροτικό φωτοβολταϊκό έχει αρχίσει να μυρίζει πτώμα και κατέφθασαν οι ύαινες…

Back to top button